Publicat la: 
26/07/2016

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Coimbra, nordul Portugaliei, dezvolta un pancreas bioartificial, o microcapsula cu celule producatoare de insulina, pentru tratarea diabetului, relateaza EFE, citat de Agerpres.

Proiectul, care vizeaza inlocuirea celulelor producatoare de insulina distruse in cazul diabetului de tip 1, este realizat de o echipa de cercetatori coordonata de Raquel Seica, potrivit unui comunicat al institutiei.

Cercetatorii dau asigurari ca aceasta le va permite pacientilor cu diabet de tip 1 sa renunte la injectiile cu insulina si sa controleze mai bine nivelurile de glucoza, diminuand complicatiile bolii si imbunatatindu-si calitatea vietii.

Rezultatele cercetarilor realizate mai intai in vitro si ulterior in vivo pe soareci diabetici au fost "foarte promitatoare".

S-a observat, in vitro, o crestere a viabilitatii celulare si a productiei de insulina, iar la animalele diabetice, o imbunatatire a nivelurilor de glucoza in sange, a spus coordonatoarea proiectului.

Progresele din cadrul acestor cercetari stiintifice au o deosebita importanta in Portugalia, unde diabetul afecteaza deja peste un milion de cetateni.

Raquel Seica considera ca ar mai trebui sa se reduca marimea microcapsulei, iar aceasta sa fie si mai stabila, mai viabila si mai functionala pentru a putea fi transplantata la om.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Lector...
Medic Specialist