Publicat la: 
27/03/2017

Urinarea noctura indica prezenta unui nivel ridicat de sare in organism

Persoanele care se trezesc noaptea din nevoia de a merge la toaleta ar trebui sa scada aportul de sare din alimentatie, sunt de parere oamenii de stiinta japonezi. Afectiunea - intitulata nocturnia - este intalnita in special la persoanele trecute de varsta de 60 de ani, noteaza bbc.com.

La un studiu realizat recent de catre un grup de cercetatori de la Universitatea din Nagasaki au luat parte 300 de voluntari, al caror comportament alimentar a fost evaluat indeaproape pe o perioada de trei luni. Participantii au primit sfaturi de la specialisti pentru a isi imbunatati dieta alimentara prin reducerea aportului de sare.

Concluziile studiului au fost prezentate recent in cadrul congresului organizat de European Society of Urology in Londra.

Datele au indicat ca nevoia de a merge la toaleta pe perioada noptii a fost diminuata in randul celor care au tinut cont de sfaturile specialistilor, iar calitatea vietii lor a fost imbunatatita.

Nevoia de a merge la toaleta

Din numarul total de participanti, 98 de persoane au consumat alimente cu un nivel ridicat de sare, in ciuda sfaturilor date de specialisti. Acestia au declarat ca au au mers la toaleta mai des pe durata noptii.

In acest sens, Dr. Matsuo Tomohiro, autorul studiului, este de parere ca "modificarea dietei ar putea imbunatati in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor in varsta," insa sunt necesare mai multe studii de specialitate pentru a confirma aceasta asociere.

Profesorul Marcus Drake de la Universitatea din Bristol a adaugat in cadrul conferintei ca aportul de sare nu este, in mod traditional, considerat a fi o cauza a acestei conditii. De obicei, doctorii au tendinta sa se concentreze asupra cantitatii de apa consumate inainte de culcare si asupra sanatatii vezicii urinare, in special in cazul barbatilor.

Studiul de fata, insa, ne ofera dovada ca trebuie sa luam in considerare mai multi factori declansatori ai aceste conditii, pentru a imbunatati simptomele asociate acesteia, mai adauga Prof. Marcus Drake.

Nevoia de a se trezi pe timpul noptii pentru a isi goli vezica urinara afecteaza mai mult de jumatate dintre persoanele de ambele sexe, trecute de varsta de 60 de ani. Cei mai multi dintre acestia merg chiar de doua ori la toaleta pe durata unei nopti.

Perturbarea somnului, pe fondul acestor simptome, poate duce la declansarea stresului, iritabilitatii si a senzatiei de oboseala permanenta.

Ar putea fi aceasta afectiune datorata inaintarii in varsta?

Schimbarile hormonale ce au loc in organismul uman, pe masura ce imbatranim, ne pot determina sa urinam mai frecvent pe durata noptii.

Prostata la barbatii trecuti de varsta de 60 de ani poate creste odata cu inaintarea in varsta, iar o prostata marita poate declansa nevoia de a urina.

Insa inaintarea in varsta nu este singura cauza. Nocturnia poate fi indica prezenta altor afectiuni - precum diabetul zaharat, problemele cardiace, dar si apneea de somn.

Care esta cantitatea de sare recomandata consumului zilnic?

Adultilor li se recomanda sa nu consume mai mult de sase grame de sare pe zi, echivalentul a 2,4 grame de sodiu.

In randul copiilor, insa, consumul de doua grame de sare este limita ce nu trebuie depasita, aceasta limita ridicandu-se pana la cinci grame pe zi in randul copiilor cu varste cuprinse intre sapte si 10 ani.

Ce alimente sunt bogate in sare?

Painea, cerealele, mezelurile, branzeturile, chipsurile, sosurile sunt alimentele ce contin cea mai mare cantitate de sare.

Un continut ridicat de sare este de 1,5 grame (0,6 grame de sodiu) pe 100 de grame de aliment si, de aceea, specialistii ne recomanda sa verificam cu atentie lista de ingrediente mentionata pe ambalajul produselor inainte de a le cumpara si consuma.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Urologie

Medic Primar
Medic Primar
Muresan Adrian Marius,Medic primar
Medic primar
Bardan Razvan,Doctor
Doctor
  •  
  • 1 of 18