Publicat la: 
14/06/2018

urocultura

Urina este un bun indicator al anumitor afectiuni, asa ca analizele regulate ale acesteia sunt recomandate pentru supravegherea starii de sanatate. Medicii recomanda ca sumarul de urina sau urocultura sa fie realizate in fiecare an, chiar daca nu exista simptome care sa indice prezenta unor agenti patogeni infectiosi. De altfel, infectiile tractului urinar pot fi si asimptomatice. Prin recoltarea si analiza probelor de urina se pot depista infectiile tractului urinar si factorii care le-au declansat.

Ce este sumarul de urina

sumar de urina

Sumarul de urina este o analiza simpla, prin care urina este analizata vizual, microscopic si cu substante chimice (dipstick). Cu ajutorul acestui test pot fi depistate din timp infectiile tractului urinar, bolile renale si cele hepatice, dar si diabetul. In cazul barbatilor, in urma uroculturii pot fi depistate si afectiuni precum prostatita sau uretrita.

Recoltarea sumarului de urina face parte din seria analizelor pe care trebuie sa le facem anual, dar poate sa fie recomandata si in cazul internarii in spital, inaintea unei interventii chirurgicale sau in timpul sarcinii. De asemenea, este prima analiza recomandata in cazul unor simptome precum durerile abdominale, de spate sau la urinare, sau urinarile frecvente si sangeroase.

Infectiile tractului urinar pot avea uneori si simptome nespecifice, precum febra si tulburarile digestive. Acestea sunt comune la persoanele cu varste inaintate, la copii si la persoane imunodeprimate.

Prin sumarul de urina dipstick se depisteaza bacteriile, proteinele si pigmentii urinari prezenti in urina, la care reactioneaza substantele chimice folosite. Sumarul de urina indica valorile urmatoarelor caracteristici:

 • pH-ul - daca valoarea lui este mare, este posibila prezenta unor calculi renali sau a unei infectii a tractului urinar;
 • Proteinele;
 • Glucoza - daca nivelul de glucoza este ridicat, poate fi un semn al diabetului zaharat;
 • Celulele albe - in cazul in care sunt prezente, poate fi vorba despre o infectie;
 • Bilirubina - prezenta ei in urina poate indica o boala a ficatului;
 • Sangele - prezenta lui in urina poate fi simptomul unei infectii.

Recoltarea probei de urina pentru aceasta analiza biochimica se face dupa igienizarea corporala, din “jetul mijlociu”, intr-un recipient colector special.

Rezultatele sumarului de urina sunt relativ rapide si, in functie de caz, medicii pot sa recomande analize suplimentare pentru depistarea anumitor afectiuni.

Ce este urocultura

recipient urocultura

Urocultura sau cultura microbiana din urina este o analiza microbiologica de laborator, menita sa descopere infectiile tractului urinar (ITU) precum cistita (inflamatia vezicii urinare din cauza bacteriilor patrunse prin uretra), nefrita (inflamatia tesutului renal) si pielonefrita (infectia localizata la nivelul cailor urinare superioare).

Acestea sunt cauzate de regula de microorganisme care impiedica functionarea normala a uretrei si a vezicii urinare (infectiile joase), respectiv a rinichilor si a uretrei (infectiile inalte).

Urocultura determina cantitatea pe mililitru a germenilor din proba examinata si clasificarea lor pe grupe. Se recomanda in cazul simptomelor comune ale infectiilor urinare, asa cum sunt urinarile frecvente, insotite de usturime (disurie) sau dureri, mirosul neplacut al urinei sau durerile din zona renala.

Infectiile au, cel mai adesea, cauze bacteriene si pot fi vindecate cu ajutorul antibioticelor specifice, administrate sub indrumarea medicului. Daca numarul de colonii depaseste valoarea de 10.000, rezultatul indica prezenta unei astfel de infectii care, netratata corespunzator sau la timp, poate sa afecteze uretrele si rinichii.

ITU sunt mai frecvente in cazul bebelusilor de sex masculin, comparativ cu cei de sex feminin. La maturitate, insa, incidenta este mai crescuta in cazul femeilor, din cauza lungimii mai reduse a uretrei si a proximitatii aparatului genital de anus. Printre cauze se numara si actul sexual neprotejat sau imunitatea mai scazuta din perioada sarcinii. In randul persoanelor cu varste de peste 50 de ani, ITU sunt mai frecvente la barbati si sunt asociate cu afectiunile prostatei.

Recoltarea corecta a probelor de urina

Medicii recomanda prelevarea probelor dimineata, la prima urinare. Daca nu este posibil, este important ca de la ultima mictiune, pana la prelevarea probei sa fi trecut 4 ore. Aceasta perioada in care pacientul nu mictioneaza se numeste staza urinara.

Cu toate astea, situatiile de urgenta permit recoltarea imediata a probei, chiar daca primele rezultate nu au aceeasi acuratete ca in cazul probelor recoltate la prima urinare. In astfel de cazuri, pe fisa de recoltare va fi mentionat intervalul de timp scurs de la ultima mictiune pana la recoltarea probei.

De asemenea, este important ca urocultura sa fie facuta inainte de inceperea unui tratament cu antibiotice, sau la 5-7 zile dupa terminarea unuia. In cazul in care pacientul urmeaza un tratament cu antibiotice, acesta va fi intrerupt cu 24 de ore inaintea prelevarii probei. Recoltarea probei de urina nu se realizeaza inainte sau dupa recoltarea unei alte probe biologice (spermocultura, secretie uretrala sau vaginala), decat in situatii speciale.

Pacientul trebuie sa igienizeze corespunzator, cu apa si sapun, zona genitala si mainile inainte de prelevarea probei. Femeile pot folosi un dus mobil sau un irigator pentru toaletarea corespunzatoare. Aparatul genital nu va fi sters cu un prosop sau cu hartie, ci cu comprese sterile, pentru evitarea contaminarii. Femeile pot folosi un tampon steril in timpul prelevarii, in cazul in care secretiile vaginale sunt abundente.

Recipientul folosit pentru recoltare va fi unul steril, cu inchidere etansa. Se deschide chiar inainte de prelevare, fara a se atinge partea interioara a acestuia sau capacul, ca rezultatele analizei sa nu fie afectate.

Recipientele pentru sumarul de urina si cele pentru urocultura pot fi cumparate din orice farmacie sau din unitatile medicale. In cazul bebelusilor, probele vor fi recoltate in pungi sterile, special concepute pentru analizele de urina.

In ce priveste recoltarea efectiva a probei, aceasta trebuie sa contina aproximativ 15-20 ml de urina, prelevata din jetul mijlociu, fara intreruperea fluxului. Pentru o acuratete sporita a rezultatelor, este recomandat ca recipientul sa nu atinga zona genitala in timpul prelevarii probei.

In cazul in care nu este prelevata in unitatea medicala, proba trebuie sa fie transportata catre laborator in cel mult 1-2 ore de la prelevare. Daca nu este posibil, aceasta poate fi pastrata timp de 8 ore la o temperatura de 2-8 grade Celsius, respectiv cel mult 24 de ore, la o temperatura de 4 grade Celsius.

Metode de lucru

Urocultura se poate efectua prin mai multe metode:

 • Metoda dilutiilor in placi;
 • Metoda ansei calibrate, care poate fi efectuata in orice laborator si ofera rezultate precise;
 • Metoda Uricult, realizata cu sistemul Uricult Plus in 3 medii de cultura, dupa o incubare de 18-24 de ore, la o temperatura de 35-37 grade Celsius.

Interpretarea analizei

interpretare analize urocultura sumar urina

Examinarea vizuala a urinei nu ofera informatii relevante in ce priveste continutul de germeni al acesteia. Aspectul clar nu indica lipsa bacteriilor, asa cum cel tulbure poate fi dat de existenta in urina a fosfatilor, a uratilor sau a carbonatilor.

Probele recoltate prin punctie suprapubiana (recoltate direct din vezica), cateterism vezical si nefrostoma sunt considerate sterile si relevante pentru clinicieni, indiferent de rezultatul lor.

Cele mai comune bacterii depistate prin urocultura sunt:

 • Bacilii Gram negativi glucozo-fermentativi si nefermentativi;
 • Cocii Gram pozitivi;
 • Candida albicans;
 • Corynebacterium urealyticum;
 • Germenii din familia Enterobacteriaceae;
 • Grupa Staphylococcus;
 • Grupa Enterococcus;
 • Grupa Pseudomonas;
 • Grupa Acinetobacter;
 • Grupa Alcaligenes;
 • Grupa Haemophilus;
 • Grupa Acromobacter.

Urocultura este de regula cantitativa si depisteaza numarul bacteriilor din urina, respectiv prezenta leucocitelor, daca este vorba despre o infectie. Existenta bacteriilor in absenta celulelor albe poate sa arate ca proba a fost contaminata si prelevarea va fi repetata. Existenta leucocitelor in lipsa bacteriilor poate indica prezenta unei alte afectiuni, care nu au legatura cu tractul urinar, asa cum este tuberculoza.

Urocultura poate fi si calitativa, cu scopul sa identifice prezenta unor germeni precum Salmonella, Neisseria sau Leptospira Mycrobacterium.

In cazul in care rezultatul depaseste 100.000 UFC/ml, indica prezenta unei infectii urinare cu numar semnificativ de germeni. Daca este cuprins intre 10.000 si 100.000, indica suspiciunea prezentei unei infectii, iar urocultura va fi repetata. La un rezultat cuprins intre 1.000 si 10.000 prezenta bacteriilor este una fiziologica si nu are relevanta clinica. Unul sub 1.000 indica prezenta unor germeni infectiosi variati, precum Lactobacillus si bacteriile nonpatologice, care provin adesea din flora vaginala sau din uretra anterioara.

In cazul bacililor Gram negativi, pragul pentru infectiile tractului urinar este de 105 UFC/ml; pentru Staphylococcus, pragul este de 5 x 105 UFC/ml, iar pentru Candida albicans de 104 UFC/ml.

Daca in urma uroculturii se confirma prezenta unor bacterii in urina, medicul va recomanda realizarea unei antibiograme ca sa determine reactia si a sensibilitatea microbiana la anumite antibiotice. In functie de aceasta, o sa indice tratamentul medicamentos pentru sterilizarea urinei. Pe parcursul tratamentului, se pot face mai multe analize de urina, la intervale intre 48 si 96 de ore, pentru urmarirea rezultatelor.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Laborator

 •  
 • 1 of 10

Articole similare

Probele de biochimie si coagulare sunt centrifugate / Foto: MedLive.ro MedLive.ro merge in laboratorul MedLife si urmareste, pas cu pas, drumul probelor de analizat, de la recoltare pana la rezultatele finale. In episodul II, vezi cum probele intra in laborator, unde sunt prelucrate. Dr. Claudia Nica, medic-sef Laborator MedLife, descrie...
MedLife Genesys / Foto: MedLife MedLife investeste in extinderea serviciilor medicale din Arad, punand la dispozitie pacientilor primul laborator de analize medicale MedLife - Genesys. Laboratorul este dotat cu echipamente de ultima generatie, furnizate de producatori cunoscuti pe piata mondiala, precum Abbott si Siemens. Parteneriatul cu...
Analize de laborator / Foto: MedLife Acuratetea rezultatelor obtinute ca urmare a unor analize medicale depinde in mare masura de respectarea de catre pacient a unor reguli prealabile. Emilia Mihalcea, medic specialist Medicina de Laborator la clinica Medlife, vorbeste despre aceste reguli. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.
Exsudatul faringian / Foto: MedLive.ro MedLive.ro a patruns in laboratorul MedLife si a urmarit, pas cu pas, drumul probelor de analiza, de la recoltare pana la rezultatele finale. In episodul IV, dr. Claudia Nica, medic-sef Laborator MedLife explica modul de prelucrare a exsudatului faringian, in cadrul departamentului de bacteriologie. Primul...
Urina este un bun indicator al anumitor afectiuni, asa ca analizele regulate ale acesteia sunt recomandate pentru supravegherea starii de sanatate. Medicii recomanda ca sumarul de urina sau urocultura sa fie realizate in fiecare an, chiar daca nu exista simptome care sa indice prezenta unor agenti patogeni infectiosi. De altfel, infectiile...