Publicat la: 
5/11/2015

Oamenii au abilitatea de a prezice o anumita problema si de a o rezolva, aceasta fiind una dintre superputerile noastre cerebrale. Cu toate acestea, ingrijorarea constanta va poate afecta atat viata, cat si sistemul imunitar. Cum va puteti da seama ca suferiti de "ingrijorare patologica"?

"Un gand despre ceva rau care s-ar putea intampla este ceva normal- toata lumea il experimenteaza", spune Dr. Michelle Newman, director la  Laboratory for Anxiety and Depression Research de la Pennsylvania State University.
"Dar, daca aveti dificultati de a stopa grijile odata ce au inceput, asta inseamna ca suferiti de mai mic deingrijorare patologicamai mare de", a adaugat aceasta.

Alte caracteristici ale afectiunii sunt:

  • fixarea gandurilor pe lucruri asupra carora nu aveti niciun control si care au o probabilitate foarte mica de a deveni realitate
  • "catastrofizarea" acestor lucruri

Anxietatea este un sentiment asociat cu ingrijorarea. Desi uneori este greu sa le separam, Newman spune ca diferenta tehnica este ca ingrijorarea este "verbal-lingvistica" in timp ce anxietatea este "fizica".

Daca simtiti ca sunteti incordat atunci cand va ganditi la siguranta locului de munca sau la faptul ca copilul dumneavoastra face o calatoria cu masina, experimentati atat ingrijorare, cat si anxietate.

Daca aveti aceste ganduri in majoritatea zilelor, timp de sase luni, va incadrati in criteriile Asociatiei Psihiatrice Americane referitoare la anxietate generalizata.

"Imi place sa explic ca ingrijorarea cronica este un proces ce isi cauta continut. Persoanele care sufera de aceasta tulburare au obiceiul de a-si cauta lucruri in privinta carora sa se ingrijoreze; si le gasesc intotdeauna", explica Dr. Newman.

Riscuri pentru sanatate:

Ingrijoratul excesiv si anxietatea pot creste tensiunea arteriala si bataile inimii, fiind asociate cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, potrivit lui Dr. Wesley Moons.

"Ingrijorarea devine un proces in sine care nu duce la rezolvarea problemei si nu va ajuta in niciun fel", adauga acesta.

"Ingrijorarea este un esesc de a trai in prezent", spune Dr. Newman.

Sursa: Time

A.C.