MEDICINA GENERALA

02 Februarie 2018

Un vaccin impotriva cancerului elimina eficient tumorile soarecilor de laborator. Urmatorul pas il reprezinta testarea eficientei vaccinului pe oameni

celule canceroase

Activarea celulelor T la nivelul tumorilor elimina metastaza,conform raportului cercetatorilor de la Stanford University School of Medicine in urma unui experiment realizat recent pe soarecii de laborator. Urmatorul pas il reprezinta testarea eficientei vaccinului anticancer in studiile clinice la care participa pacientii care sufera de limfom, scrie med.stanford.edu.

Injectarea unei cantitati mici de agenti stimulatori ai sistemului imunitar la nivelul tumorilor dezvoltate elimina toate urmele lasate de cancer in organism, inclusiv metastazele netratate. Aceasta abordare functioneaza pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul care apare spontan, constata cercetatorii. 

De asemenea, oamenii de stiinta sunt de parere ca aplicarea la nivel local a cantitatilor foarte mici de agenti stimulatori ai imunitatii ar putea servi ca metoda terapeutica rapida si eficienta si din punct de vedere al costurilor si este putin probabil sa provoace efecte secundare observate in mod obisnuit pe parcursul terapiilor de stimulare a sistemului imunitar.

"Folosirea celor doi agenti a eliminat in mod eficient tumorile din intreg organismul subiectilor de laborator. Aceasta abordare elimina necesitatea de a identifica tumorile, precum si necesitatea de a recomanda tratamente personalizate pentru stimularea intregului sistem imunitar pentru fiecare pacient in parte," declara Dr. Ronald Levy, profesor de oncologie in cadrul Universitatii Stanford. 

Unul dintre cei doi agenti este aprobat pentru utilizarea in randul subiectilor umani, in timp ce al doilea este in prezent testat in cadrul studiilor clinice la care participa pacientii care sufera de limfom. 

Noile constatari au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Science Translational Medicine".

Cum functioneaza terapiile de stimulare a sistemului imunitar in lupta cu cancerul 

Dr. Ronald Levy, pioner al imunoterapiei impotriva cancerului, a contribuit la dezvoltarea medicamentului Rituximab, unul dintre primii anticorpi monoclonali aproabati spre utilizare ca tratament impotriva cancerului la pacientii umani. 

Exista mai multe tipuri de tratamentele imunoterapeutice si fiecare are o alta abordare: in timp ce unele se bazeaza pe stimularea sistemului imunitar in intreg organismul, altele vizeaza puncte cheie ale organismului care limiteaza activitatea celulelor imunitare, pe cand alte terapii, precum cele care vizeaza celulele T, necesita indepartarea celulelor imune ale organismului pentru a fi proiectate genetic sa lupte cu celulele tumorale.

Desi eficiente, multe dintre abordarile de acest tip au prezentat anumite dezavantaje, in termeni de efecte secundare greu de tratatat, precum si referitor la costurile ridicate ale tratamentelor si la perioada de lunga durata necesara pentru eficienta tratamentului.

Actiunea uimitoare a vaccinului anticancer 

"Abordarea noastra foloseste o singura aplicare a unei cantitati foarte mici compusa din doi agenti de stimulare a celulelor imunitare si se aplica numai la nivelul tumorilor. Am observat efectele uimitoare ale aceste terapii in ceea ce priveste eliminarea tumorilor din intreg organismul subiectilor de laborator," declara Dr. Levy. 

Cancerul este imprevizibil in raport cu sistemul imunitar. Celulele sistemului imunitar, asa cum sunt celulele T, recunosc proteinele anormale prezente adesea la nivelul celulelor canceroase si se infiltreaza la nivelul acestora pentru a ataca tumora. Cu toate acestea, pe masura ce tumora creste, activitatea celulelor T scade.

Metoda dezvoltata de Dr. Levy functioneaza prin reactivarea celulelor T, prezente la nivelul tumorilor canceroase, prin injectarea celor doi agenti care stimuleaza sistemul imunitar direct la nivelul tumorii. 

Aceasta practica activeaza actiunea celulele T ale sistemului imunitar de la nivelul tumorii, ce sunt recunoscute de organism si utilizate pentru a identifica proteinele specifice cancerului.

Celulele T de la nivelul tumorei canceroase parasesc apoi locul tumorei pentru a identifica si anihila alte tumori specifice regasite in intregul organism.

Metodele si rezultatele experimentului de laborator 

Oamenii de stiinta au injectat cei doi agenti stimulatori ai sistemului imunitar la locul tumorilor manifestate de soarecii de laborator. Vaccinul a determinat regresia bolii nu numai la locul injectarii, ci si la nivelul intregului organism, eliminand tumorile netratate. 

Astfel, cei 90 de soareci de laborator au fost vindecati de cancer. Desi la trei dintre acestia cancerul a reaparut, tumoarea a regresat dupa aplicarea celui de-al doilea tratament. 

Rezulte similare au fost observate si in randul experimentelor realizate pe soarecii de laborator care aveau cancer de san, colon si melanom.

"Aceasta este o abordare foarte targetata. Vaccinul afecteaza numai tumora tinta care prezinta semnele specifice bolii, fara a fi necesara targetarea proteinelor identificate de celulele T la locul tumorii. Nu cred ca exista o tumoare pe care acest vaccin sa nu o poata trata, cata vreme agentii stimulatori ai sistemului imunitar sunt infiltrati in organism," declara autorul principal al studiului.

In prezent cercetatorii recruteaza 15 pacienti care sufera de limfom pentru a testa eficienta vaccinului in randul subiectilor umani. 

Daca experimentul va avea succes, Dr. Levy prevede ca in viitor clinicienii vor putea utiliza vaccinul pe oameni chiar inainte de indepartarea chirurgicala a tumorii, ca modalitate de a preveni recurenta ce apare pe fondul metastazelor neindentificate si a celulelor canceroase persistente.



Medici ONCOLOGIE

CG
Ciausu Gabriela
Medic Primar
Ciausu Gabriela
Medic Primar

CD
Ciurescu Daniel
Medic Primar
Ciurescu Daniel
Medic Primar

Doctor Iacob Ioan Catalin
Iacob Ioan Catalin
Medic primar Radioterapie , Medic Specialist Oncologie Medicala
Iacob Ioan Catalin
Medic primar Radioterapie , Medic Specialist Oncologie Medicala

SBB
Schuster Bianca Brigitte
Medic Primar
Schuster Bianca Brigitte
Medic Primar

Doctor Stoica Daniel
Stoica Daniel
Medic Primar
Stoica Daniel
Medic Primar

Doctor Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar
Vremes Georgeta
Medic Primar

CM
Chindris Maria-Daniela
Medic Specialist
Chindris Maria-Daniela
Medic Specialist

Doctor Ciochinaru Mihai
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist
Ciochinaru Mihai
Medic Specialist

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.