Publicat la: 
15/11/2020

Vaccinurile sunt utilizate pentru protectia impotriva bolilor infectioase. Vaccinarea dTPa este permisa in sarcina fara a avea repercusiuni, asupra fatului, dimpotriva , aduce  doar deneficii.  Pana la varsta de doua luni, cand este permisa prima vaccinare cu acest produs, nou-nascutul nu are anticorpi. Fiind expus unei imbolnaviri, avand la indemana vaccinarea.

Vaccinarea femeii gravide trebuie facuta numai la recomandarea medicului, medicului de familie, medicului ginecolog , atunci cand:

 • Probabilitatea expunerii la boala este mare,
 • infectia poate reprezenta un risc pentru mama/fat.
 • vaccinul este permis a fi administrat in sarsina sau inaintea sarcinii.

Din cauza reaparitiei cazurilor de tuse convulsiva, la nivel Mondial, se rocomanda administrarea  vacinului trivalent, dTPa. El protejeaza nou-nascutul in primele doua luni de viata, inainte de a fi vaccinat, conform schemei nationale , recomandata de OMS.

Acest vaccin este recomandat in trimrstrul II sau III de sarcina, sau daca au trecut mai mult de la zece ani de la ultima doza de antitetanic si/sau diftero-tetanic.

Pentru vaccinarea completa sunt necesare  doua doze, la interval de patru saptamani, dupa saptamanile  30-32 de sarcina. Daca nu a fost posibila vaccinarea cu doza a doua pana la nastere, se poate face cea de a doua doza si dupa nastere. In timpul alaptarii, unii anticorpi se transfera de la mama la fat. Vaccinarea in timpul alaptarii este fara riscuri pentru mama sau fat, cu acest vaccin.

Acest vaccin nu contine bacterii sau virusuri vii si nici nu poate  provoca niciuna dintre bolile infectioase impotriva carora acest vaccin ofera protectie.

De ce vaccinam pe timpul sarcinii:

 • pentru a asigura apararea nou-nascutului in primele luni de viata.
 • pentru a asigura protectia impotriva anumitor boli ale copilului inainte de nastere.
 • pentru a preveni imbolnavirile mamei:
  • protejand mama, protejam si nou-nascutul.
  • acesti anticorpi se transmit prin placenta.
  • nou-nascutul are o cantitate de anticorpi proveniti de la mama, care persista de la nastere pana la 5-6 luni dupa nastere. Anticorpii protejeaza copilul si ii asigura un raspuns imun , atunci cand contacteaza anumite boli grave.

Nici un vaccin nu poate asigura protectie completa, pe toata durata vietii, la toate persoanele vaccinate.

Administrarea vaccinului se face intramuscular, la nivelul muschiului deltoid.

NU se administreaza in timpul sarcinii alte vaccinuri, cum ar fi ROR, VPO, BCG, sau cel pentru HPV.  Aceste vaccinuri se pot face inainte de sarcina, daca femeia isi planifica sarcina.

Recomandarea unui vaccin se face in functie de beneficiile vaccinarii, atat pentru mama , cat si pentru fat.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina generala

Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic primar
Hegyi Andreea,Medic generalist
Medic Specialist...

Articole similare

Cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine - sindromul ovarului polichistic - poate fi data de un dezechilibru hormonal care se produce inainte de nastere. Constatarea a condus la un tratament pentru soareci, iar un studiu clinic pe femei va incepe in cursul acestui an, scrie newscientist.com, citand articolul publicat in Nature Medicine....
Ce modificari ale corpului se produc in trimestrul al III-lea de sarcina? La ce trebuie sa fie atenta o gravida in aceasta perioada? Care sunt principalele investigatii medicale ce trebuie efectuate sau repetate in ultimul trimestru de sarcina? Cum ar trebui sa se pregateasca o gravida pentru nastere in aceasta perioada? Dr. Doinita Gache, medic...
Ce ecografii trebuie sa faca o viitoare mama in timpul sarcinii? Dr. Mihaela Steriu a explicat in ce saptamani de sarcina sunt recomandate ecografiile, care sunt indicatiile lor si ce aflam in urma acestora? "Este recomandat sa respectam protocolul si sa nu exageram cu ecografiile", spune Dr. Mihaela Steriu. Dr. Mihaela Steriu: In trimestrul 1...
Helicobacter pylori este un agent patogen generalizat care infecteaza mucoasa stomacului si poate contribui la aparitia ulcerului si a cancerului de stomac. Cel mai recent studiu, publicat in revista de specialitate "Gastroenterology," arata cum variabilitatea genetica a Helicobacter pylori impiedica cele mai recente eforturi ale oamenilor de...
Greata severa din timpul sarcinii poate fi fatala si cu toate acestea se stie foarte putin despre aceasta afectiune. "Nu cu multi ani in urma oamenii credeau ca o cauza ar putea fi faptul ca subconstientul femeii respinge copilul sau tatal copilului", explica dr. Vikanes de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica. Aproape toate femeile au...