Publicat la: 
26/02/2019

risc cancer san

Cercetatorii de la NIH au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand varsta biologica a unei femei este mai mare decat cea cronologica, aceasta este supusa unui risc mai mare de a dezvolta cancer de san.

Varsta biologica se astimeaza cu ajutorul ADN-ului si se pare ca este asociata cu dezvoltarea viitoare a cancerului mamar, conform oamenilor de stiinta de la Institutul National de Sanatate. Varsta biologica a fost determinata prin masurarea metilarei ADN, o modificare chimica care face parte din procesul normal de imbatranire.

Specialistii au demonstrat, prin masuratori efectuate la fiecare cinci ani, ca atunci cand varsta biologica a fost mai mare decat cea cronologica (varsta reala), femeile au avut un risc cu 15% mai mare a a face cancer de san. Acest proces este cunoscut sub numele de acceleratie a varstei.

Studiul a fost publicat in revista Institutului National al Cancerului.

Varsta biologica poate fi influentata de expunerile de mediu. In acest caz, este un indicator util al riscului de imbolnavire. Au fost folosite trei masuratori diferite, numite ceasuri epigenetice, pentru estimarea varstei biologice. Aceste ceasuri masoara metilarea prezenta in locatii specifice din ADN. Mai apoi, se poate face o comparatie cu varsta cronologica.

Au fost folosite probe de sange furnizate de femeile inscrise in studiul ”Sister Study”, fiind peste 50.000 de femei din Statele Unite ale Americii si din Puerto Rico. Echipa de cercetare a masurat metilarea dintr-un grup de 27644 de femei care nu erau diagnosticate cu cancer la momentul colectarii sangelui.

”Am observat ca atunci cand varsta biologica este mai mare decat cea cronologica, riscul de cancer de san este crescut. De asemenea, daca varsta biologica este mai mica decat cea cronologica, exista posibilitatea ca riscul de cancer sa fie scazut. Cu toate acestea, inca nu stim cum este afectata varsta biologica de expunerile si de factorii legati de stilul de viata, sau daca procesul poate fi inversat”, explica Jack Taylor, cercetator.

Jacob Kresovich, autorul principal al studiului, s-a bazat pe faptul ca varsta este principalul factor de risc pentru cancerul de san, iar astfel a emis ipoteza conform careia acceleratia varstei poate fi asociata cu un risc crescut de cancer.

”Daca ne uitam la un grup de oameni care au aceeasi varsta, unii sunt perfect sanatosi, iar altii nu sunt. Aceasta variabilitate a sanatatii poate fi explicata mai bine prin varsta biologica, comparativ cu cea cronologica”, spune Kresovich.

Utilizarea metilatiei ADN pentru masurarea varstei biologica ii poate ajuta pe oamenii de stiinta sa afle cu mai multa exactitate cine este expus unui risc mai mare de a dezvolta atat cancer, cat si alte boli influentate de varsta.

Aceasta cercetare este un exemplu de epigenetica, un domeniu ce studiaza modul in care procesele biochimice transforma, sau elimina, genele individuale, fara afectarea secventei ADN.

Oamenii de stiinta isi propun sa utilizeze datele epigenetice si alte informatii legate de genetica, mediu si stil de viata pentru a descoperi cum interactioneaza acesti factori cu riscul de imbolnavire.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar,...
Medic Specialist
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Specialist

Articole similare

Exista o legatura intre riscul de cancer de san si mediul de lucru? Un studiu publicat in revista Environmental Health ofera dovezi suplimentare cu privire la acest subiect de cercetare neglijat anterior, confirmând faptul ca anumite ocupatii prezinta un risc mai mare de cancer de san decat altele, în special cele care expun persoana la anumiti...
Invazia celulelor canceroase in vasele limfatice care conecteaza sanul la ganglionii limfatici este primul pas care duce la metastaza sau raspandirea cancerului in corp. Metastaza este cauza principala a deceselor provocate de cancerul de san. Se stie putin despre controlul acestui proces si modul în care acesta ar putea fi întrerupt pentru a...
Un test de sange special ar putea prezice intr-o buna zi daca o femeie, proaspat diagnosticata cu cancer de san, are un risc ridicat de a recidiva in decursul urmatorilor ani, potrivit unui studiu condus de oamenii de stiinta de la City of Hope. ”Acesta este primul studiu care leaga cu succes o tumora solida de biomarkerii de sange, adica un...
Cu sau fara autoexaminare / Foto: stock.xchng Ani de zile autoexaminarea sanilor a fost scoasa la inaintare ca metoda cruciala in depistarea cancerului de san si a reprezentat un element de baza in campaniile de lupta cu maladia. Totusi, in ultima vreme multe societati cu greutate in domeniu (precum Asociatia Americana pentru Cancer) au oprit...
Cum se diagnosticheaza cancerul la san? Specialistii MedLife au vorbit despre pasii pe care o pacienta trebuie sa ii urmeze, despre solutiile chirurgicale puse la dispozitia acestora in functie de tipul bolii si despre potentialele riscuri care pot aparea in timpul operatiei. "La mastectomie rata de recidiva exista, dar este mult mai mica decat...