Publicat la: 
28/09/2011

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor / Foto: MedLive.ro

„Taxa clawback mi se pare o solutie potrivita, dar cu o conditie: sa tina cont de nevoile reale ale pacientului”, a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP). Acesta a precizat ca in Romania nu exista date statistice reale care sa confirme cresterea consumului de medicamente sau a morbiditatii si ca Guvernul instituie o lege care va avea ca efect retragerea unor medicamente de pe piata, incetarea colaborarii dintre famacii si Casa, alaturi de dezechilibrarea intregii piete a medicamentelor.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

MedLive: Care sunt consecintele aplicarii taxei clawback in forma actuala?

Vasile Barbu: Aceasta ordonanta va avea consecinte dezastruoase in ceea ce priveste piata medicamentului din Romania. Se va dezechilibra complet. Si acum avem dezechilibre la unele medicamente pentru anumite patologii. Erau dezechilibre in ceea ce priveste medicamentele generice fata de inovative sau chiar si fata de generice intre ele. Multe dintre ele au fost introduse in listele de compensate in urma cu 7-8 ani de zile, iar medicamentele respective nu mai sunt produse de mult. Ne trezim ca la farmacie pacientul gaseste un medicament aproape tot atat de scump ca si inovativul.

MedLive: Cum afecteaza producatorii aceasta taxa?

Vasile Barbu: Exista medicamente generice relativ ieftine care au o cota de profit mica. Producatorul, in momentul in care a lansat medicamentul stie ca are o cota de profit mica. Dar are si medicamente cu o cota de profit ceva mai mare. Stiind ca plafonul de la Casa este fix, nu are voie sa il depaseasca, el o sa le aleaga din volumul de medicamente cerut de piata pe cele cu rata de profit mai mare. Ei nu vor putea sa sustina aceasta taxa.

MedLive: Farmaciile vor fi afectate? Cum?

Vasile Barbu: Am discutat cu farmacisti, iar multi dintre ei se gandesc la modul foarte serios sa renunte la contractul cu Casa. Altii se gandesc sa isi deschida chiar o alta farmacie, ca sa nu amestece gestiunea in relatie cu Casa. Pacientul a constatat in ultimele luni ca defapt Casa contribuie cu foarte putin. De ce sa alerge din farmacie in farmacie ca sa ii fie compensati doar 40-50 de RON? Ar inseamna uneori 10-15% din pretul retetei. Pentru pacientii oncologici nu mai vorbim pentru ca medicamentele sunt foarte scumpe. Aici se mai adauga si medicamentele de suport care, la randul lor, sunt foarte scumpe. Multe dintre medicamentele de suport nici macar nu sunt compensate de Casa. Pacientul a inceput acum sa contribuie foarte mult la aceasta lista. Compensarea, desi este teoretic de 90%, se face dintr-un pret foarte mic al unui medicament care defapt nu exista pe piata.

MedLive: Considerati legitima existenta acestei taxe?

Vasile Barbu: Este clar ca e nevoie de o astfel de taxa si la noi in tara. Nimeni nu  a spus ca nu e nevoie de un asemenea instrument, pentru ca peste tot in lume abuzurile in sistemul de sanatate sunt prezente, chiar si in America, Franta. Exista si acolo loc de fraude. E foarte greu sa controlezi sistemul de sanatate, iar astfel de instrumente fixeaza limitele pana la care poti sa mergi. Miza este ca aceste limite sa fie fixate la modul real, in functie de nevoile reale ale populatiei. Nu poti sa incalci drepturile asiguratului. Esti in contract cu el. Solutia adoptata acum de guvern mi se pare potrivita, dar cu o conditie: sa se faca un buget dupa nevoile reale ale pacientilor. Noi, ca pacienti, ne dorim sa gasim medicamentul pe piata, sa fie accesibil si sa il gasesc in conditii de pacient asigurat.

MedLive: Care sunt nevoile reale ale pacientului?

Vasile Barbu: Aici este problema. Nevoile reale, in Romania, nu se cunosc la ora actuala.  Este un haos. Sistemul de sanatate din Romania nu poate gestionat. Nu avem institutiile si instrumentele necesare. Nu avem statistici reale in sistemul de sanatate, fise de evidenta pe fiecare patologie. Pana si statisticile pe morbiditate sunt nerealiste pentru ca nimeni nu ne spune care sunt sursele. Nu inteleg cum iese ministrul si spune ca a crescut consumul de medicamente cu 22% in 2010 fata de 2009, iar morbiditatea a crescut cu 10-12%. Cu ce date a fost stabilita morbiditatea?

MedLive: Ce factori ar putea sa contribuie la cresterea morbiditatii?

Vasile Barbu: Morbiditatea, de multe ori, este in crestere si datorita accesului pacientului la medic. Inainte pacientul din Romania nu era educat sa mearga la medic. Nici nu existau medici de familie, trebuia sa mergi la policlinica. Era foarte greu. Acum avem medicul nostru, iar acesta este un lucru extraordinar. Medicul de familie este si el interesat sa ne cheme la consultatii, pentru ca acum este platit atat in functie de numarul de pacienti, cat si per serviciu. Prezenta pacientului la medic este interpretata acum ca data statistica la cresterea morbiditatii, ceea ce este anormal. Nu a crescut morbiditatea, ci a crescut numarul de pacienti care acceseaza sistemul de sanatate.

MedLive: Taxa clawback poate ajuta ministerul sa mai aduca bani in sistemul de sanatate?

Vasile Barbu: Nu, este previzibil. Ministrul spune ca va lua in felul acesta circa 1,2 miliarde de RON pe an. Este o chestiune falsa. Ministrul stie acest lucru, dar in mod populist motiveaza aparitia acestei ordonante. Aceasta suma de bani ar trebui sa fie adusa de producatorii de medicamente. Vor fi ei interesati sa arunce 1,2 miliarde de RON anual pe piata medicamentelor din Romania? Aceasta suma reprezinta un procent destul de important din bugetul total alocat pentru medicamente. Bugetul de medicamente se apropie de un sfert din bugetul Casei. Asa este in orice stat. Unii au chiar mai mult. Intr-o oarecare masura vor fi afectati si producatorii interni, care au profit foarte mic. Se va dezechilibra intreaga piata de medicamente prin aplicarea acestei masuri. Ea nu va servi decat angajarii guvernului in niste cifre pe care le-a comunicat creditorilor, FMI-ului. Si culmea e ca nu aceste institutii financiare ne-au conditionat. Pur si simplu primul ministru a spus de unde vrea sa reduca bugetul. Cine l-a obligat sa ia bani de la sanatate?

MedLive: Cum altfel ar putea fi adusi bani in sistemul de sanatate?

Vasile Barbu: Trebuie gasita o solutie in ceea ce priveste cota de contributie, pentru ca noi, romanii, contribuim cel mai putin procentual, dar pe un venit destul de mic in comparatie cu tarile europene, iar preturile le avem aproape comparabile cu cele de acolo. Suntem constienti ca sanatatea costa si fiecare dintre noi trebuie sa contribuim, dar trebuie refacute cotele de contributie la fondul asigurarilor de sanatate. Trebuie gasita o politica de gestionare a fondurilor alocate pe sanatate. Trebuie elaborate programe noi si aplicabile privind sanatatea, inclusiv programe de preventie. CNAS trebuie sa plateasca servicii de preventie.

MedLive: Exista solutii prin care sistemul de sanatate sa isi creeze venituri proprii?

Vasile Barbu: Da, prin atragerea pacientilor din afara tarii, pentru ca inca mai avem specialisti foarte buni in tara. Trebuie sa ne promovam si noi unele servicii. In afara de serviciile stomatologice, niciun alt domeniu nu mai atrage pacienti straini.

MedLive: Ce tip de servicii medicale ar trebui promovate la noi in tara?

Vasile Barbu: Pe transplant avem specialisti foarte buni. Din pacate nu avem resurse pentru transplant, pentru ca la noi nu se fac campanii de donare si prelevare de organe. Avem probleme chiar si cu donarea de sange. Avem buni specialisti in cardiologie. De asemenea avem foarte buni chirurgi. Sunt cateva centre in Romania foarte bune de chirurgie. Din pacate nu le putem promova, pentru ca ne lipsesc cateva detalii. Ne lipseste regimul hotelier, care nu ar costa mult, ne lipsesc masurile legate de igiena, cele legate de infectiile nosocomiale si atunci pacientul se sperie. La noi nu sunt bine raportate infectiile nosocomiale, pentru ca sunt un indicator de performanta pentru spitale. In strainatate, daca un manager de spital a descoperit o astfel de infectie, este interesat sa o declare, pentru ca primeste bani si mijloace de igienizare.

MedLive: Accesarea fondurilor europene poate fi o solutie?

Vasile Barbu: La ora actuala, in sanatate, nu sunt accesate fondurile europene, desi avem nevoie de ele. Am avea nevoie de spitale noi. Exista chiar niste proiecte pentru cateva spitale regionale. Nu poti sa faci spitale mici cu multe specialitati, cum se incearca acum la noi. Spitalele sunt clasificate in functie de numarul de specialitati pe care le cuprind. Nu e o solutie sa faci un mastodont cu toate specialitatile, care nu sunt 100% utilizate in clinica respectiva si care devin o povara pentru spital. Avem nevoie de spitale specializate pe anumite patologii. Noi, in schimb, am desfiintat centre de excelenta.

Autor: Cristina Bobe

Comentarii

No, in afara de asta, e interpretat cat de groasa trebe sa fie spaga.. la medici granita dintre a fi escroc sau medic este foarte, foarte elastica.. din medici deveniti escroci si viceversa.. cand pleaca omu la doctor nu stie peste cine da... se pregateste pentru ce-i mai rau... e valabil si la stat si la astia asa zis privatii..

Toata porcaria asta cu sistemul de Sanatate ar putea fi evitata prin privatizarea sa si a asigurarilor de sanatate. Dar nu se doreste. De ce? Pai e o parte din CIOLAN.

Doresc sa va aduc la cunostinta un fapt revoltator: mama mea in varsta de 52 de ani si-a fracturat bratul stang. Dupa ore intregi de asteptare in camera de primiri urgente a clinicii de traumatologie "Foisorul de Foc", dupa ce a indurat , ca orice "bun contribuabil" indiferenta si chiar imi permit sa spun , atitudinea aproape sfidatoare a unui medic, bratul i-a fost pus in ghips. Acelasi medic (Adrian Ciobanu) a recomandat o luna intreaga pentru ghips timp in care nu a efectut nici o consultatie sau radiografie, desi mama mea s-a prezentat la control dupa doua saptamani. Astfel dupa o luna, desi medicul a refuzat initial sa i scoata ghipsul, s-a constatat ca osul s-a sudat stramb, cu o deviatie de 20 de grade, astfel ca bratul mamei mele este deformat.
Replica cinica a doctorului a fost "Doamna, dumneavoastra alegeti: ori ramaneti asa ori va operam". Mai mentionez faptul ca, datorita procedurii gresite, mama are dureri cumplite .

Ce as putea sa fac in acest caz? Mi se pare ca, desi nu este un caz de o gravitate deosebita este o dovada de indiferenta si lipsa de respect la adresa unui pacient, care poate avea urmari dureroase si nemeritate, datorate unui medic incompetent si obraznic.

Va multumesc,
Oana

Doresc sa sesisez faptul ca datorita unei culpe grave medicale fiul meu Albu Ionut Marius a decedat la 42 de ani , Am depus o plingere la Colegiul medicilor din Buzau dar nici la aceasta data aproximativ 9o zile de la depunerea sesizarii nu am primt nici un raspuns. Doresc sa ma adresez justitiei romane, eventual forurilor internationale privind drepturile omului.

As dori sa stiu daca aveti locuri de munca disponibile si daca aveti ce posturi.Va multumesc frumos

Stimati domnule Vasile Barbu va rog sa ne ajutati sa primim si noi niste raspunsuri la intrebari:
1. Domnul Ministru al Sanatatii Vasile Cepoi nu a fost in Comisia care a redactat Legea Sanatatii pe timpul Domnului Basescu, atat de controversata de a scos oamenii in strada? Ce face acum domnul acesta fost consilier al lui Basescu ne prezinta aceeasi Lege??? USL ar face bine sa-l verifice ca isi pun populatia in cap ! Domnul ministru este la fel de apolitic si de curat ca si Ioan Rus!!!
2. Cati bani ne costa Casa Nationala de Sanatate si Casele Judetene de Sanatate (angajati; cladiri; utilitati; prime etc.) din banii platiti de asigurati?? Eu consider ca de fapt banii mei ca asigurat sunt deturnati catre acesti paraziti din CNAS!
3. Exista Directiile Judetene de Sanatate nu sunt suficiente ??? De ce ne trebuiesc doua structuri paralele?
4. Banii asiguratilor ar trebui sa ajunga la medici, spitale, farmacii si nu la sugativele din CNAS!!!
5. Nu suntem de acord cu coplata niciunde. Platim destul! Ce facem cu cazurile grave: cancere, TBC, hepatita, boli nfectioase etc.... Cu ce platim spitalizarea??? Sau nu o mai platim si ne imbolnavim, stand acasa si devenind purtatari si la locurile de munca in invatamant, alimentatie publica etc... Pericolul este imens chiar nu il observati! Se doreste de fapt o epurare pe cale naturala!!!
6. Medicii si asistentele din CNAS se pot intoarece in spitale unde avem deficit de personal, nu sa se desclifice in CNAS!!!
Mai bine desfiintam Casa Nationala de Sanatate și Casele Judetene de Sanatate care ”mananca” aproape toti banii asiguratilor.... Intr-o populatie imbatranita si bolnava noi cerem mai multi bani!!!??? De unde? Ce s-a schimbat de ieri (sub conducerea PDL) pe azi (sub conducerea USL) la Ministerul Sanatatii??? Eu nu vad decat o schimbare de nume!!! Este inadmisibil ca noul ministru sa spuna ca doreste: ”Sa limiteze excesul de cereri de servicii medicale”! Nimeni nu cred ca abuzeaza de serviciile medicale daca nu are nevoie! Imi pare rau ca spun asta dar nu este corect ceea ce se intampla! Romanii au din ce in ce mai putini bani si incercam sa ii luam pe toti sau sa ii facem jocul Domnului Basescu care uraste romanii sau al lui Stolojan care spunea : ”Ce daca mor 1.000 traiesc ceilalti !” Domnul Stolojan vorbea de oameni nu de daunatori !!!! Ce faceti de fapt ? Cu o mana ni se da si cu doua ni sa ia ??? Pacat!!!
Sper sa fiti un om care doreste binele acestei tari si sa ne sprijiniti!!! Si in acest moment exista coplata chiar daca avem trimitere si suntem asigurati!

medicul casei de ce nu poate sa-mi dea numai o trimitere pe luna la medic specialist pentru o persoan care nu poate sa umble de loc de 90 de ani care nu primeste nici pensie pentru ingrijitor pentru ca diagnosicu este cocsatroza.

nimeni nu raspunde.de ce?

buna seara
urmaresc emisiunea cu rares bogdan refirotor la scaderea preturilor la medicamente unde participa si domnul barbu care vorbeste mai mult politic.
pare o discutie mai mult politica .
concret nu a vorbit nimeni.
sunt cardiac si reteta mea variaza intre 105 ron si 150 ron ,de ce o diferenta asa de mare. aspenter are pet intre 4 ron si 12 ron etc.
vinzatori de medicamente au devenit bogatii romaniei .
cum cineva incearca sa miste ceva sar cei afectati ca mingea .
astepr raspuns
multumesc

Domnule Vasile Barbu,
Sunt medic de familie si am primit osomatie de plata pentru 2 retete pe care le-am prescris la 2 pacienti cu handicap in perioada cand acestia erau internati in spital.Am facut o contestatie la CASJ Gorj in care am aratat faptul ca aceste retete le-am eliberat apartinatorilor[fiind persoane cu handicap locomotor]si nu am fost informata ca pacientii sunt internati la acea data.Am atasat si copii dupa biletele de iesire din spital din care reiese ca in perioada spitalizarii pacientii care au afectiuni cronice grave ce necesita tratament continuu, nu au primit tratamentul pentru afectiunile cronice de care sufera -medicamente pentru care eu sunt somata sa le platesc.Conform legislatiei ,spitalul nu si-a facut datoria de a informa apartinatorii asupra modalitatii legale prin care pacientii sa poata continua tratamentele pentru afectiunile cronice de care sufera si nici pacientii ,care sunt oameni simpli probabil nu au cunoscut legislatia.Prin eliberarea acestor retete nu am pagubit CAS deoarece pacientii nu au beneficiat de aceasta medicatie in spital.La contestatia facuta la CAS am primit un raspuns negativ:sa platesc c/val. acestor retete.Apelez la ajutorul dumneavoastra pentru a discuta aceste probleme cu CNAS si cu MS.,mai ales ca aceasta este o practica curenta a CNAS-ului si incorecta.Va rog sa imi scrieti si legile care prevad drepturile pacientilor in mod detaliat.Va multumesc,DR.Doina Arsenie

Articole similare

Tristetea postnatala dureaza circa doua saptamani/ Foto: Dreamstime.com Tristetea alterneaza cu bucuria, iritabilitatea cu oboseala sau plansul cu teama. Se instaleaza la cateva ore dupa nastere si, de cele mai multe ori, dispare dupa aproximativ doua saptamani. Mai rar, melancolia postnatala se transforma in depresie severa. Cum recunoasteti...
Jucariile multe plictisesc copiii/ Foto: Dreamstime.com In camera copilului stau inghesuite numeroase jucarii, insa cel mic abia le priveste. Cu multe dintre ele nu s-a jucat mai mult de cateva minute. De ce cumpara parintii atat de multe jucarii si ce pot face pentru a starni interesul copilului pentru ele? Comenteaza pe Forum MedLive.ro....
In direct din sala de operatie / Foto: MedLive.ro Interventia chirurgicala pentru corectia strabismului, realizata de dr. Luminita Teodorescu si dr. Irina Velcea, s-a incheiat. Vezi inregistrarea operatiei si asculta interviul inregistrat in Studioul HotNews.ro cu dr. Oana Andrei. Strabismul este definit ca deviatia axei vizuale a unui ochi,...
Mihaela Sahlean, psiholog MedLife, in dialog cu cititorii / Foto: MedLive.ro Din ce se compune Lumea virtuala a adultilor: e-mail, jocuri de strategie, Travian, WOW, bridge online, shopping prin mall-uri online (femeile?), informatii, fotografii, Google, Google Earth? Totul este facil, la indemana unui click. Cum interactioneaza pixelii sau...
Bronzul uniform, un mit / Foto: DreamsTime Bronzul uniform, pe toata suprafata corpului, la care visam toti, pare sa fie un vis imposibil de obtinut in realitate. Unele zone ale pielii sunt mai rezistente la razele soarelui decat altele, arata un studiu citat de ScienceDaily. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh au descoperit ca fesele...