Politici Medicale

28 Septembrie 2011

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor: "Prezenta pacientului la medic este interpretata acum ca data statistica la cresterea morbiditatii"

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor / Foto: MedLive.ro

„Taxa clawback mi se pare o solutie potrivita, dar cu o conditie: sa tina cont de nevoile reale ale pacientului”, a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP). Acesta a precizat ca in Romania nu exista date statistice reale care sa confirme cresterea consumului de medicamente sau a morbiditatii si ca Guvernul instituie o lege care va avea ca efect retragerea unor medicamente de pe piata, incetarea colaborarii dintre famacii si Casa, alaturi de dezechilibrarea intregii piete a medicamentelor.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

MedLive: Care sunt consecintele aplicarii taxei clawback in forma actuala?

Vasile Barbu: Aceasta ordonanta va avea consecinte dezastruoase in ceea ce priveste piata medicamentului din Romania. Se va dezechilibra complet. Si acum avem dezechilibre la unele medicamente pentru anumite patologii. Erau dezechilibre in ceea ce priveste medicamentele generice fata de inovative sau chiar si fata de generice intre ele. Multe dintre ele au fost introduse in listele de compensate in urma cu 7-8 ani de zile, iar medicamentele respective nu mai sunt produse de mult. Ne trezim ca la farmacie pacientul gaseste un medicament aproape tot atat de scump ca si inovativul.

MedLive: Cum afecteaza producatorii aceasta taxa?

Vasile Barbu: Exista medicamente generice relativ ieftine care au o cota de profit mica. Producatorul, in momentul in care a lansat medicamentul stie ca are o cota de profit mica. Dar are si medicamente cu o cota de profit ceva mai mare. Stiind ca plafonul de la Casa este fix, nu are voie sa il depaseasca, el o sa le aleaga din volumul de medicamente cerut de piata pe cele cu rata de profit mai mare. Ei nu vor putea sa sustina aceasta taxa.

MedLive: Farmaciile vor fi afectate? Cum?

Vasile Barbu: Am discutat cu farmacisti, iar multi dintre ei se gandesc la modul foarte serios sa renunte la contractul cu Casa. Altii se gandesc sa isi deschida chiar o alta farmacie, ca sa nu amestece gestiunea in relatie cu Casa. Pacientul a constatat in ultimele luni ca defapt Casa contribuie cu foarte putin. De ce sa alerge din farmacie in farmacie ca sa ii fie compensati doar 40-50 de RON? Ar inseamna uneori 10-15% din pretul retetei. Pentru pacientii oncologici nu mai vorbim pentru ca medicamentele sunt foarte scumpe. Aici se mai adauga si medicamentele de suport care, la randul lor, sunt foarte scumpe. Multe dintre medicamentele de suport nici macar nu sunt compensate de Casa. Pacientul a inceput acum sa contribuie foarte mult la aceasta lista. Compensarea, desi este teoretic de 90%, se face dintr-un pret foarte mic al unui medicament care defapt nu exista pe piata.

MedLive: Considerati legitima existenta acestei taxe?

Vasile Barbu: Este clar ca e nevoie de o astfel de taxa si la noi in tara. Nimeni nu  a spus ca nu e nevoie de un asemenea instrument, pentru ca peste tot in lume abuzurile in sistemul de sanatate sunt prezente, chiar si in America, Franta. Exista si acolo loc de fraude. E foarte greu sa controlezi sistemul de sanatate, iar astfel de instrumente fixeaza limitele pana la care poti sa mergi. Miza este ca aceste limite sa fie fixate la modul real, in functie de nevoile reale ale populatiei. Nu poti sa incalci drepturile asiguratului. Esti in contract cu el. Solutia adoptata acum de guvern mi se pare potrivita, dar cu o conditie: sa se faca un buget dupa nevoile reale ale pacientilor. Noi, ca pacienti, ne dorim sa gasim medicamentul pe piata, sa fie accesibil si sa il gasesc in conditii de pacient asigurat.

MedLive: Care sunt nevoile reale ale pacientului?

Vasile Barbu: Aici este problema. Nevoile reale, in Romania, nu se cunosc la ora actuala.  Este un haos. Sistemul de sanatate din Romania nu poate gestionat. Nu avem institutiile si instrumentele necesare. Nu avem statistici reale in sistemul de sanatate, fise de evidenta pe fiecare patologie. Pana si statisticile pe morbiditate sunt nerealiste pentru ca nimeni nu ne spune care sunt sursele. Nu inteleg cum iese ministrul si spune ca a crescut consumul de medicamente cu 22% in 2010 fata de 2009, iar morbiditatea a crescut cu 10-12%. Cu ce date a fost stabilita morbiditatea?

MedLive: Ce factori ar putea sa contribuie la cresterea morbiditatii?

Vasile Barbu: Morbiditatea, de multe ori, este in crestere si datorita accesului pacientului la medic. Inainte pacientul din Romania nu era educat sa mearga la medic. Nici nu existau medici de familie, trebuia sa mergi la policlinica. Era foarte greu. Acum avem medicul nostru, iar acesta este un lucru extraordinar. Medicul de familie este si el interesat sa ne cheme la consultatii, pentru ca acum este platit atat in functie de numarul de pacienti, cat si per serviciu. Prezenta pacientului la medic este interpretata acum ca data statistica la cresterea morbiditatii, ceea ce este anormal. Nu a crescut morbiditatea, ci a crescut numarul de pacienti care acceseaza sistemul de sanatate.

MedLive: Taxa clawback poate ajuta ministerul sa mai aduca bani in sistemul de sanatate?

Vasile Barbu: Nu, este previzibil. Ministrul spune ca va lua in felul acesta circa 1,2 miliarde de RON pe an. Este o chestiune falsa. Ministrul stie acest lucru, dar in mod populist motiveaza aparitia acestei ordonante. Aceasta suma de bani ar trebui sa fie adusa de producatorii de medicamente. Vor fi ei interesati sa arunce 1,2 miliarde de RON anual pe piata medicamentelor din Romania? Aceasta suma reprezinta un procent destul de important din bugetul total alocat pentru medicamente. Bugetul de medicamente se apropie de un sfert din bugetul Casei. Asa este in orice stat. Unii au chiar mai mult. Intr-o oarecare masura vor fi afectati si producatorii interni, care au profit foarte mic. Se va dezechilibra intreaga piata de medicamente prin aplicarea acestei masuri. Ea nu va servi decat angajarii guvernului in niste cifre pe care le-a comunicat creditorilor, FMI-ului. Si culmea e ca nu aceste institutii financiare ne-au conditionat. Pur si simplu primul ministru a spus de unde vrea sa reduca bugetul. Cine l-a obligat sa ia bani de la sanatate?

MedLive: Cum altfel ar putea fi adusi bani in sistemul de sanatate?

Vasile Barbu: Trebuie gasita o solutie in ceea ce priveste cota de contributie, pentru ca noi, romanii, contribuim cel mai putin procentual, dar pe un venit destul de mic in comparatie cu tarile europene, iar preturile le avem aproape comparabile cu cele de acolo. Suntem constienti ca sanatatea costa si fiecare dintre noi trebuie sa contribuim, dar trebuie refacute cotele de contributie la fondul asigurarilor de sanatate. Trebuie gasita o politica de gestionare a fondurilor alocate pe sanatate. Trebuie elaborate programe noi si aplicabile privind sanatatea, inclusiv programe de preventie. CNAS trebuie sa plateasca servicii de preventie.

MedLive: Exista solutii prin care sistemul de sanatate sa isi creeze venituri proprii?

Vasile Barbu: Da, prin atragerea pacientilor din afara tarii, pentru ca inca mai avem specialisti foarte buni in tara. Trebuie sa ne promovam si noi unele servicii. In afara de serviciile stomatologice, niciun alt domeniu nu mai atrage pacienti straini.

MedLive: Ce tip de servicii medicale ar trebui promovate la noi in tara?

Vasile Barbu: Pe transplant avem specialisti foarte buni. Din pacate nu avem resurse pentru transplant, pentru ca la noi nu se fac campanii de donare si prelevare de organe. Avem probleme chiar si cu donarea de sange. Avem buni specialisti in cardiologie. De asemenea avem foarte buni chirurgi. Sunt cateva centre in Romania foarte bune de chirurgie. Din pacate nu le putem promova, pentru ca ne lipsesc cateva detalii. Ne lipseste regimul hotelier, care nu ar costa mult, ne lipsesc masurile legate de igiena, cele legate de infectiile nosocomiale si atunci pacientul se sperie. La noi nu sunt bine raportate infectiile nosocomiale, pentru ca sunt un indicator de performanta pentru spitale. In strainatate, daca un manager de spital a descoperit o astfel de infectie, este interesat sa o declare, pentru ca primeste bani si mijloace de igienizare.

MedLive: Accesarea fondurilor europene poate fi o solutie?

Vasile Barbu: La ora actuala, in sanatate, nu sunt accesate fondurile europene, desi avem nevoie de ele. Am avea nevoie de spitale noi. Exista chiar niste proiecte pentru cateva spitale regionale. Nu poti sa faci spitale mici cu multe specialitati, cum se incearca acum la noi. Spitalele sunt clasificate in functie de numarul de specialitati pe care le cuprind. Nu e o solutie sa faci un mastodont cu toate specialitatile, care nu sunt 100% utilizate in clinica respectiva si care devin o povara pentru spital. Avem nevoie de spitale specializate pe anumite patologii. Noi, in schimb, am desfiintat centre de excelenta.

Autor: Cristina BobeEchipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.