Publicat la: 
26/09/2018

Potrivit unui studiu condus de cercetatorii de la ”Stanford University School of Medicine”, care a analizat genele a peste 400.000 de oameni in cautarea indiciilor legate de cauza acestei conditii comune, cu cat esti mai inalt, cu atat ai mai multe sanse sa dezvolti vene varicoase, conform sciencedaily.com.

”Genele care prezic inaltimea unei persoane pot sta la baza acestei legaturi dintre inaltime si venele varicoase si pot oferi indicii pentru tratarea acestei afectiuni”, spune Nicholas Leeper, profesor de chirurgie si de medicina cardiovasculara la Standford.

De asemenea, au identificat 30 de gene care au legatura cu tulburarile genelor varicoase, dar si tromboza venoasa profunda. Studiul a fost condus de Leeper si Erik Ingelsson, profesori de medicina cardiovasculara, alaturi de Eri Fukaya, profesor asistent clinic de chirurgie vasculara si de Alyssa Flores, studenta la medicina si va fi publicat in revista ”Circulation”.

Varicele sunt vene umflate, rasucite, care se pot vedea si pe suprafata pielii si, in mod normal, apar pe picioare. Desi, de multe ori, aceasta afectiune este tratata superficial, fiind considerata doar inestetica, ea poate provoca dureri moderate si are legatura cu efectele secundare mai grave ale trombozei venoase profunde, care apare atunci cand un cheag de sange se formeaza in una, sau mai multe, vene ale corpului.

Desi afectiunea este foarte raspandita, este socant cat de putine lucruri stim despre ea. Nu exista terapii care sa o impiedice sa apara, sau care sa o trateze complet. Tratamentul se limiteaza la interventii chirurgicale, cum ar fi laserul sau desfundarea venelor”, explica Flores.

Cum a decurs studiul?

Cercetatorii au folosit date de la ”UK Biobank” pentru a cauta factorii de risc ai afectiunii, fiind inclusi 413,519 de participanti. In plus, au testat markerii genetici folosind studii de asociere la scala genomica pentru 337,536 dintre participanti, dintre care 9,577 au avut boala venelor varicoase. Factorii de risc asociati cu varicele au fost:

  •          Varsta cat mai inaintata
  •          Genul feminin
  •          Obezitatea
  •          Sarcina
  •          Tromboza venoasa profunda in istoricul familiei
  •          Lipsa miscarii
  •          Fumatul
  •          Terapia cu hormoni

Se pare ca varicele si tromboza venoasa profunda se includ unele pe altele. Daca ai una dintre cele doua afectiuni, ai sanse ridicate sa o faci si pe a doua.

Exista o legatura intre inaltime si varice

”In metoda pe care am folosit-o, am introdus 2716 de factori care ar putea influeta varicele, pentru ca algoritmii sa ii gaseasca pe cei mai puternici. Pe langa inaltime, un alt factor surprinzator a fost bioimpedanta, adica masura in care corpul impiedica fluxul de curent electric”, spune Leeper.

Pentru a determina daca inaltimea chiar influenteaza varicele, specialistii au facut cateva teste suplimentare. Astfel, au aflat ca inaltimea nu este doar un factor corelat, ci o cauza a varicelor.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180924091649.htm 

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Chirurgie cardio vasculara, Chirurgie vasculara, Ecografie 4D Expert

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Oprea Isabella Giorgina
Medic Primar

Articole similare

Potrivit unui studiu condus de cercetatorii de la ”Stanford University School of Medicine”, care a analizat genele a peste 400.000 de oameni in cautarea indiciilor legate de cauza acestei conditii comune, cu cat esti mai inalt, cu atat ai mai multe sanse sa dezvolti vene varicoase, conform sciencedaily.com. ”Genele care prezic inaltimea unei...