Publicat la: 
25/10/2010

VIDEO 11 tipuri de cancer vor putea fi depistate pe baza unei singure analize. Echipa de cercetare a markerului, condusa de un roman

Nicolae Ghinea, cercetator INSERM / Foto: Captura TF1

Un marker biologic care ajuta la depistarea a 11 tipuri de cancer a fost recent descoperit de o echipa de cercetatori de la Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM) din Franta. Descoperirea va contribui la o diagnosticare mai rapida a maladiei, dar si la elaborarea unui tratament universal pentru cancer. Cercetatorii de la INSERM coordonati de Nicolae Ghinea, in colaborare cu echipa de specialisti a lui Aurelian Radu de la Scoala de Medicina Mount-Sinai din New York, au identificat prezenta unei molecule, proteina-receptor al hormonului FSH, in cancerele de prostata, mamar, de colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule si ovare. Din lipsa de fonduri, pentru moment, cercetarea publicata in New England Journal of Medicine stagneaza.

FSH - hormonul de stimulare foliculara - se gaseste in organele reproductive - ovare si testicule - si se sintetizeaza in hipofiza. Molecula descoperita este o proteina receptor al FSH. La femei, molecula stimuleaza maturizarea foliculilor ovarieni si productia de estrogen. In cazul barbatilor, stimuleaza productia de spermatozoizi. Receptorul incriminat se regaseste de obicei doar in celulele direct stimulate de FSH. In acelasi timp, este prezent si in vasele de sange ale ovarelor si testiculelor, in cantitati infime, fapt ce i-a alertat pe cercetatori.

Reteaua vasculara, indica technobahn.com, este unul dintre cele mai importante componente in schema dezvoltarii tumorilor canceroase. Pentru a supravietui, majoritatea tumorilor canceroase isi creeaza uneori propriile vase sanguine. Cercetatorii au cautat sa identifice prezenta acestui receptor FSH chiar in vasele de sange dezvoltate de tumori.

VIDEO TF1: Cancer : dcouverte importante dans le dpistage de la maladie

1336 de pacienti, 11 tipuri de cancer. Cercetarile in stand-by, din lipsa de fonduri

La inceput, o echipa de cercetari biomedicale din cadrul Centre Mondor din Creteil, in apropiere de Paris, dorea sa confirme ipoteza potrivit careia receptorul FSH poate aparea in tumorile cancerului la prostata. Ipoteza s-a confirmat, iar Nicolae Ghinea, doctor in biologie si director de cercetari la INSERM, a vrut sa verifice "daca ea nu aparea si in cazul altor cancere, precum cel mamar sau pulmonar. Surpriza: era vorba despre acelasi marker", povesteste Nicolae Ghinea.

Echipa sa a studiat biopsiile efectuate unui numar de 1.336 de pacienti cu 11 tipuri de cancere: de prostata, mamar, colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule, ovare. Din lipsa de fonduri, cercetarile s-au oprit in acest punct, explica Ghinea, dar lista maladiilor ar trebui sa se largeasca, chiar daca tipurile de cancer studiate deja reprezinta "70% dintre cazurile de cancer si 90% dintre decesele" provocate de aceasta boala.

Studiind biopsiile la miscroscopul electronic, cercetatorii au constatat o prezenta puternica a moleculei-receptor FSH in "toate tumorile, indiferent de tip si de stadiul de dezvoltare". Un amanunt deosebit: markerul nu se afla in centrul tumorilor, ci la periferia acestora. Receptorii, care recunosc FSH si ii permit sa se fixeze, se gaseau in vasele sanguine de la periferia tumorii, exact pe suprafata celulelor endoteliale care captusesc interiorul peretilor, in apropierea fluxului sanguin. Receptorii erau absenti in tesuturile non-bolnave ale organismului, inclusiv in tesuturile sanatoase ale organului pe care s-a fixat tumoarea. Acest lucru face din receptori o tinta usoara pentru agentii de diagnosticare si pentru terapiile administrate in sange.

Un tratament universal pentru cancer, in pasi mici

Nicolae Ghinea se ocupa de aceasta cercetare de aproape zece ani, insa spune ca mai este mult de lucru pana la un medicament universal pentru tratarea cancerului. In primul rand, trebuie largita aria de studiu si asupra celorlalte tipuri de cancer. Apoi, sa se confirme detectarea receptorului FSH cu ajutorul altor proceduri, precum RMN - imagistica prin rezonanta magnetica, tomografia prin emisii de pozitroni sau imagistica prin ultrasunete. In cele din urma, studii preclinice (pe animale) pentru perfectionarea procedurilor si a eventualilor agenti terapeutici.

In asteptarea largirii ariei de cercetare, care ar trebui sa dureze mai multi ani, "se poate imagina un tratament universal pentru un marker universal" sau cel putin se pot incepe studiile pentru punerea la punct a terapiei. INSERM a depus deja o cerere pentru brevetarea metodei de imagistica.

Markerii tumorali - hormoni, proteine, enzime - pot semnala prezenta cancerului, asa cum este cazul antigenului specific prostatic (PSA) pentru cancerul la prostata sau a gonadotropinei corionice umane (hCG) pentru cancerul la testicule, indica US National Library of Medicine.

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

Scumpilor,
Nu mai invocati lipsa de fonduri deoarece in caz ca exista minime informatii ca acele cercetari ar da rezultate, finantarea proiectului nu se opreste. Vrem cu totii ca romanii sa fie primii oriunde s-ar afla, dar nici chiar asa!

Prezentati problema in asa fel incat cititorii neavizati isi inchipuie ca e vorba de ceva nemaiauzit si nemaivazut pana acum (la fel ati facut si in anle cazuri!). Aveti idee cate cereri de brevet se depun la nivel european avand ca subiect markerii pentru cancer? Sute, daca nu mii in fiecare an.
Asa se poate explica si lipsa de finantare....

Bai, suntem incredibili.
Se scrie peste tot despre descoperirea asta, e o chestie tare in mediul academic, dar romanul, tot roman - hai sa le dam suturi. Doamna, daca citeati articolul (si l-ati fi inteles) poate vedeati ca cercetarea da deja rezultate.

Nicio companie farmaceutica nu are interesul de a se eradica cancerul => cand apar rezultate se face lobby masiv pentru oprirea cercetarilor sau se cumpara brevete si se baga la sertar.
Tratamentele, chimioterapiile costa enorm si sunt mult mai rentabile pentru ele. In plus, lumea mai trebuie sa moara de ceva, nu prea mai exista razboaie ca in trecut, hrana e la discretie, etc. ;)

Te-ai gandit mult? si daca maine am rezolva cancerul, tot n-ar ramane fara munca farmaceuticele, pt. ca la corpul uman mai ramane treaba inca pt. 500-800 de ani de cercetare la greu. Este dificil sa descoperi ceva si sa franezi toata lumea, cum faci cu companiile chinezesti, prostesti partidul comunist? unicul lucru pe care-l fac rau farmaceuticele este ca daca au investit 100 mil. intr-un medicament si un alt laborator al lor descopera altul infinit mai ieftin, prefera sa-l vand pe cel scump si mai putin bun pt. ca au investit in el. Chiar si tu daca bagi bani in actiuni la asfel de companie nu o faci de dragul umanitatii ci pt. ca iti ofera x% la sfarsit de an, ce-ar fi sa-ti zica ne-am inteles sa-ti dam 8% dar cum am descoperit alt medicament ieftin ca braga dar bun, si noi suntem oameni finuti si il vindem pe cel ieftin, acum tine 3% beneficiu. Ei , cum este? romanilor ne-ar place sa ne creasca pretul la case si la salarii iar altii sa ne dea moaca produse SF.

Acum ceva vreme a aparut o dna romanca la tvr, care a explicat ca a descoperit metoda de a depsita cancerul de prostata si ovarian, cu un aparat care necesita doar o picatura de sange sau saliva.
Ea spunea ca aparatul respectiv ar putea aparea pana la sfarsitul anului curent si ca va putea fi achizitioant de public.
Imi pare rau ca am uitat numele ei, dar stiu ca a facut cercetari in Africa de Sud cu sotul ei.

Raluca van staden are o mare realizare... Un singur articol pe acest domeniu si acela retras, chestie care este o mare rushine in stiinta.

http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2012/an/c2an16305e#!divAbs...

We, the authors Raluca-Ioana Stefan-van Staden, Ileana Stefanescu, Jacobus F. van Staden and Marius Enachescu, hereby wholly retract this Analyst article. Due to confidentiality reasons and possible conflict of interest we cannot provide at this stage more data to support the conclusions of the article. Signed: R. I. Stefan-van Staden, J. F. van Staden, National Institute of Electrochemistry and Condensed Matter, Bucharest, Romania, and I. Stefanescu, M. Enachescu, University “Politehnica” Bucharest, Romania. This retraction is endorsed by May Copsey, Editor. Retraction published 6th September 2012.

Editor’s Note: Significant concerns have been received from members of the community regarding the extent of the conclusions that have been drawn in the above Analyst article based on the data presented in the article. May Copsey, Editor

Uitati-va si voi pe Google Scholar, PubMed, etc sa vedeti cat de vizibila este...
Zero. Hai sa nu ne mai imbatam cu apa rece..

NEJM este CEL MAI IMPORTANT jurnal medical la ora actuala, cu un factor de impact de 47 (ca si comparatie, Romanian Journal of Legal Medicine are un factor de impact de 0.1).
Ultimul link e spre rezumatul articolului din NEJM indexat de PubMed, nu spre o definitie a markerilor tumorali.

Pacat ca umanoizii suntem inca maimute, 7 ani razboiul din afg. si Irak a costat 500 miloane dolari zilnic si alte multe tari consuma sume enorme pe armament si cu personalul militar, chiar noi vrem sa achizitionam de multe miliarde avioane. Am fi putut ca banii pt. armament din ultimii 50 de ani sa-i investim in cercetare medicala, acum traiam 150 de ani.

Am placerea sa-l cunosc personal pe domnul doctor Aurelian Radu, un om extraordinar; chiar azi-dimineata mi-a scris un mail despre realizarea lui, si mi-a trimis si articolul.

Mi se pare semnificativ faptul ca, in Romania, primele comentarii la o mare realizare a doi romani sint scrise cu intentia de a banaliza totul. Ca doar avem noi aici mari valori, cu titluri obtinute pe merit, ce vin astia plecati sa ne invete medicina?!

New England Journal of Medicine este, alaturi de Lancet si de British Medical Journal, cea mai prestigioasa revista medicala din lume. A publica acolo e o glorie pentru care mucesti o viata, iar cei mai multi nu ajung nici macar pe-aproape. Mai mult, cind un articol are mai multi autori, cei mai importanti sint primul (care in general e creatorul proiectului) si ultimul (care e seful cel mare, din a carui munca s-a nascut si proiectul prezent). Astfel, avem doi romani, cei mai importanti autori ai unui articol publicat in cea mai tare revista mediala din lume.

E adevarat ca in domeniul cancerului, care se cerceteaza intensiv de la inceputul secolului, au existat foarte multe asemenea descoperiri care au adus initial mult entuziasm, senzatia de "asta e! Am gasit!", pentru ca mai apoi sa se vada ca nu reuseau sa acopere multitudinea de fatete pe care le are cancerul. Personal am cautat si am citit un articol din 1932, care avea acelasi ton optimist: am gasit, sintem aproape etc.. Si am regasit propozitiile astea in toate articolele importante despre cancer pe care le-am citit. Ar trebui ca stiinta sa capete mai multa umilinta din aceasta lectie, din pacate repetata, si sa nu se mai grabeasca cu focurile de artificii, dar oricum, pina la proba contrarie, descoperirea doctorilor Radu si Ghinea trebuie privita ca un tarim promitator si in orice caz ca o mare realizare si, de ce nu, o mindrie nationala mai rafinata decit un sut intr-o minge la un campionat mondial, sau o visla rupta, sau o saritura perfecta pe o birna de lemn.

Sigur ca descoperirea unui marker nu inseamna neaparat o perspectiva de tratament. Poate proteina respectiva nu are nici un rol (sau poate are doar un rol minor) in mecanismele bolii. Faptul ca atit Hitler cit si Stalin aveau mustata nu inseamna ca daca le radea cineva mustata ar fi fost mai de treaba!! :))) Ramine sa se studieze mai departe daca receptorul FSH este intr-adevar o piesa centrala din edificiul numit cancer. Aceasta insa a afirmat-o si doctorul Ghinea, cu toata modestia, in interviul sau.

Si eu sint de parerea celor care cred ca nimeni din cei care au puterea nu are interesul sa apara brusc - repet, BRUSC - o descoperire epocala legata de cancer sau de orice alta boala. Asa ceva ar arunca la gunoi investitii imense facute pentru producerea medicamentelor (si care, comparate cu noua descoperire, ar fi proaste si bune de aruncat). Prin urmare, cred ca, in cazul in care descoperirile epocale exista sau apar, ele vor fi eliberate lent, sau in orice caz dupa ce companiile isi vor fi scos profitul pentru tratamentele pe care le vind.

Oricum, felicit din tot sufletul descoperirea celor doi savanti si sper ca ei sa se apropie si mai mult de rezultatele bune pe care le asteptam cu totii!

Alexandru Dan Grigore

Pagini

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Operatie laparoscopica / Foto: The University of Tennesse Ati auzit de operatiile fara taieturi si cusaturi sau de operatiile cu laser? Folosind aceste expresii ne referim, de fapt, la operatiile laparoscopice, un procedeu minim invaziv, prin care o camera video este introdusa in abdomen, pentru a vizualiza organele bolnave. Ca intr-un peisaj SF...
O noua aplicatie pentru telefoanele cu Android ii ajuta pe oamenii nevazatori sau cu deficiente de vedere sa efectueze apeluri, sa navigheze pe internet si sa faca lucruri pe care altfel nu le-ar putea face fara ajutor din partea unei persoane. Dezvoltata de Screenreader si disponibila exclusiv prin Sight and Sound Technology, aplicatia este...
Viviana Iordache in studioul HotNews Injectiile cu toxina botulinica nu reprezinta un tratament anti-imbatranire, ci unul de "mentinere a naturalului" si nici nu prezinta un pericol de "inghetare" a fetei daca este administrat corespunzator, a precizat dr. Viviana Iordache, fondatorul clinicii Dermalife. Intr-un interviu pentru MedLive.ro,...
Cand stim ca este esential sa ne operam deviatia de sept si ce consecinte poate avea amanarea interventiei chirurgicale? Cum se pune diagnosticul si ce determina recomandarea operatiei de catre medicul specialist? Dr.Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii. Dr.Ana-Maria Apostol este medic specialist ORL in cadrul...
Care sunt principalele probleme medicale provocate de constipatie? Cum prevenim constipatia? In ce situatii este nevoie de interventia chirurgicala? Dr. Adrian Ghenea, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu video. Dr. Adrian Ghenea este medic primar...