VIDEO

25 Octombrie 2010

VIDEO 11 tipuri de cancer vor putea fi depistate pe baza unei singure analize. Echipa de cercetare a markerului, condusa de un roman

VIDEO 11 tipuri de cancer vor putea fi depistate pe baza unei singure analize. Echipa de cercetare a markerului, condusa de un roman

Nicolae Ghinea, cercetator INSERM / Foto: Captura TF1

Un marker biologic care ajuta la depistarea a 11 tipuri de cancer a fost recent descoperit de o echipa de cercetatori de la Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM) din Franta. Descoperirea va contribui la o diagnosticare mai rapida a maladiei, dar si la elaborarea unui tratament universal pentru cancer. Cercetatorii de la INSERM coordonati de Nicolae Ghinea, in colaborare cu echipa de specialisti a lui Aurelian Radu de la Scoala de Medicina Mount-Sinai din New York, au identificat prezenta unei molecule, proteina-receptor al hormonului FSH, in cancerele de prostata, mamar, de colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule si ovare. Din lipsa de fonduri, pentru moment, cercetarea publicata in New England Journal of Medicine stagneaza.

FSH - hormonul de stimulare foliculara - se gaseste in organele reproductive - ovare si testicule - si se sintetizeaza in hipofiza. Molecula descoperita este o proteina receptor al FSH. La femei, molecula stimuleaza maturizarea foliculilor ovarieni si productia de estrogen. In cazul barbatilor, stimuleaza productia de spermatozoizi. Receptorul incriminat se regaseste de obicei doar in celulele direct stimulate de FSH. In acelasi timp, este prezent si in vasele de sange ale ovarelor si testiculelor, in cantitati infime, fapt ce i-a alertat pe cercetatori.

Reteaua vasculara, indica technobahn.com, este unul dintre cele mai importante componente in schema dezvoltarii tumorilor canceroase. Pentru a supravietui, majoritatea tumorilor canceroase isi creeaza uneori propriile vase sanguine. Cercetatorii au cautat sa identifice prezenta acestui receptor FSH chiar in vasele de sange dezvoltate de tumori.

VIDEO TF1: Cancer : dcouverte importante dans le dpistage de la maladie

1336 de pacienti, 11 tipuri de cancer. Cercetarile in stand-by, din lipsa de fonduri

La inceput, o echipa de cercetari biomedicale din cadrul Centre Mondor din Creteil, in apropiere de Paris, dorea sa confirme ipoteza potrivit careia receptorul FSH poate aparea in tumorile cancerului la prostata. Ipoteza s-a confirmat, iar Nicolae Ghinea, doctor in biologie si director de cercetari la INSERM, a vrut sa verifice "daca ea nu aparea si in cazul altor cancere, precum cel mamar sau pulmonar. Surpriza: era vorba despre acelasi marker", povesteste Nicolae Ghinea.

Echipa sa a studiat biopsiile efectuate unui numar de 1.336 de pacienti cu 11 tipuri de cancere: de prostata, mamar, colon, pancreas, vezica urinara, rinichi, plamani, ficat, stomac, testicule, ovare. Din lipsa de fonduri, cercetarile s-au oprit in acest punct, explica Ghinea, dar lista maladiilor ar trebui sa se largeasca, chiar daca tipurile de cancer studiate deja reprezinta "70% dintre cazurile de cancer si 90% dintre decesele" provocate de aceasta boala.

Studiind biopsiile la miscroscopul electronic, cercetatorii au constatat o prezenta puternica a moleculei-receptor FSH in "toate tumorile, indiferent de tip si de stadiul de dezvoltare". Un amanunt deosebit: markerul nu se afla in centrul tumorilor, ci la periferia acestora. Receptorii, care recunosc FSH si ii permit sa se fixeze, se gaseau in vasele sanguine de la periferia tumorii, exact pe suprafata celulelor endoteliale care captusesc interiorul peretilor, in apropierea fluxului sanguin. Receptorii erau absenti in tesuturile non-bolnave ale organismului, inclusiv in tesuturile sanatoase ale organului pe care s-a fixat tumoarea. Acest lucru face din receptori o tinta usoara pentru agentii de diagnosticare si pentru terapiile administrate in sange.

Un tratament universal pentru cancer, in pasi mici

Nicolae Ghinea se ocupa de aceasta cercetare de aproape zece ani, insa spune ca mai este mult de lucru pana la un medicament universal pentru tratarea cancerului. In primul rand, trebuie largita aria de studiu si asupra celorlalte tipuri de cancer. Apoi, sa se confirme detectarea receptorului FSH cu ajutorul altor proceduri, precum RMN - imagistica prin rezonanta magnetica, tomografia prin emisii de pozitroni sau imagistica prin ultrasunete. In cele din urma, studii preclinice (pe animale) pentru perfectionarea procedurilor si a eventualilor agenti terapeutici.

In asteptarea largirii ariei de cercetare, care ar trebui sa dureze mai multi ani, "se poate imagina un tratament universal pentru un marker universal" sau cel putin se pot incepe studiile pentru punerea la punct a terapiei. INSERM a depus deja o cerere pentru brevetarea metodei de imagistica.

Markerii tumorali - hormoni, proteine, enzime - pot semnala prezenta cancerului, asa cum este cazul antigenului specific prostatic (PSA) pentru cancerul la prostata sau a gonadotropinei corionice umane (hCG) pentru cancerul la testicule, indica US National Library of Medicine.

Emma Olaru, Redactia MedLive.roEchipa MedLife de Oncologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar
Andriescu Mircea
Andriescu Mircea
Medic Primar

Chirurgie Pediatrica și Camera De Garda

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.