Publicat la: 
18/04/2017

VIDEO Ana-Caterina Bedivan, psiholog clinician: Cel mai minunat cadou pe care poti sa i-l faci unui copil este sa devii partenerul lui

Ana-Caterina Bedivan, psiholog clinician, a explicat pentru cititorii MedLive.ro care sunt etapele de dezvoltare ale unui copil cu varsta pana in 3 ani si ce jocuri putem face acasa pentru a-i stimula dezvoltarea.

Cat conteaza perioada prenatala in formarea si dezvoltarea bebelusului?

Perioada prenatala este extrem de importanta in dezvoltarea bebelusului deoarece atunci se pun bazele: bazele peronalitatii, bazelele invatarii, etc. In perioada aceasta fatul este extrem de vulnerabil si influentele din mediu, starile mamei, alimentatia, absolut totul are repercursiuni.

Ce activitati influenteaza in bine dezvolatarea fatului?

In primul rand, alimentatia sanatoasa este foarte importanta si o sarcina fara stres. Cam asta ar fi reteta magica.

Care sunt etapele de dezvoltare a creierului bebelusului?

Creierul bebelusului incepe sa se dezvolte dupa primele saptamani din pantec si continua pana la varsta adulta. Inca din pantec, fatul incepe sa intre in legatura cu lumea care se va naste, prin legatura sa cu mama. Este foarte important ca mama si cei din jurul ei sa-i vorbeasca, sa-i spuna poezioare, cantecele, povesti, etc. Vibratiile care ajung la el sunt puntea de legatura cu lumea in care el va intra. In momentul in care se naste, incepe sa descopere lumea din jurul sau, in prima faza, tot cu ajutorul mamei, apoi, incetul cu incetul , pe cont propriu. Pana la 3 ani este intr-un bum de dezvoltare, iar pe la 3 ani este maximul de dezvoltare a creierului. Are de vreo doua ori mai multe legaturi decat avem noi ca adulti. Deci perioada de 0-3 ani este extrem de importanta pentru invatare, dezvoltare si inclusiv pentru partea emotionala.

Exista repere pentru dezvoltarea limbajului sau a mersului bebelusului?

Exista scale dupa care ne putem ghida dar eu prefer sa nu dau varste fixe pentru ca fiecare copil are dezvoltarea lui proprie. Pentru parinti este important sa stie ca dezvoltarea limbajului incepe din pantec, familiarizarea cu cuvantul o face prin intermediul mamei, exersarea cuvantului o face cu ajutorul mamei inca de la nastere. In jurul varstei de doi ani incepe sa i se mareasca vocabularul. Primele cuvinte sunt la unii copii inainte de un an, la altii in jur de un an, mersul incepe si el dupa un an.

Ce activitati recomandati pentru stimularea creierului bebelusului in functie de etapele de dezvoltare?

Pentru nou nascut este important ca parintii sa-i vorbeasca, sa-i cante, sa-l tina in brate. Acestea nu sunt neaparat activitati, sunt lucruri care vin natural si spontan, dar sunt foarte importante si sunt cele mai bune lucruri pe care le poti face cu un nou nascut. Mai tarziu cand incepe sa fie atent si la cei din jur, se poate trece la activitati simple: de la banalul pus intr-o cutie a unor obiecte din casa, la sortat pe culori a obiectelor. Nu-ti trebuie jucarii deosebite ca sa cresti sanatos. Cu obiectele din casa parintii pot improviza in functie de varsta copilului. Dati-ne cateva exemple de jocuri Pana intr-un an, putem sa-l lasam pe copil sa exploreze: sa-i dam peria lui de par, un set de servetele, o batisata sau o esarfa, o masinuta. Obiectele sa fie din materiale diverse. Este un joc foarte simplu pe care, de multe ori, parintii au tendinta sa-l grabeasca. Este important sa-l lasam sa exploreze in ritmul lui. Mai tarziu, cand incepe sa se si rostogoleasca, pe burtica, sa se tarasca, sa observe lucruri in jurul lui, putem sa gasim impreuna obiecte prin casa. Sunt benefice activitatile care il solicita sa caute. Alt joc: sa puna obiecte intr-un recipient. Sunt jocuri gen incastro, puzzle-urile acelea pe tablite sau acele jocuri in care pui anumite obiecte in niste orificii. Daca nu avem acele jocuri la indemana, putem pur si simplu sa luam o mingiuta de lemn sau o mingiuta de cauciuc si un paharel si el sa o puna inauntru. Jucarii care fac sunete nu ma refer la cele cu lumini. Ma refer la instrumente musicale simple, foi care fosnaie, hartie glasee, toate astea sunt extreme de interesante pentru copii. Pe la varsta de 2-3 ani, le putem da hartii pe care sa poata sa le rupa ca sa-si faca de lucru cu manuntele, sa-si exerseze motricitatea. Sau sa insire margele mai mari, dupa varsta de 1 an si jumatate cand trec de stadiul in care gusta tot. In aceasta etapa le putem dam alimente sau lucruri care nu sunt toxice. Mai tarziu, putem sa trecem la jocul in echipa.

Cat de importanta este socializarea bebelusului si includerea intr-un grup?

De pe la 2 ani, 2 ani jumate putem vorbi de joc cu celalalt. Pana la varsta asta copilul este mai mult pe cont propriu si e foarte legat de mama. Dar de la 2 ani jumate spre 3, deja vorbim despre un interes catre celalalt. Si interesul asta pentru celalalt daca este stimulat si folosit asa cum trebuie, il ajuta pe copil in dezvoltare. Noi ca oameni invatam prin imitatie. Daca este un copil un pic mai mare sau un copil care face alte lucruri, voi incerca si eu. Voi invata sa comunic, voi invata ce inseamna empatie cand sunt langa altcineva. Exista grupuri de exploarare senzoriala pentru copiii cu varste foarte mici, pentru nou-nascuti, un an. In aceste grupuri ei invata sa descopere lumea, sa descopere obiectele, se intareste legatura cu mama si observa ca mai sunt si alti bebelusi asa cum sunt ei. Cand cresc un pic mai mari exista grupuri de muzica, in care nu invata sac ante la chitara, de exemplu, ci invata sa exploreze diverse obiecte adaptate pentru varsta lor, invata sa cante, invata ritm, invata cuvinte, invata sa-si astepte randul, invata sa interactioneze cu ceilalti si toate acestea ii pregatesc pentru etapele viitoare: gradinita, scoala, etc.

Cat de mult influenteaza dezvoltarea copilului cearta si pedeapsa?

As lega cumva pedeapsa si de recompensa pentru ca sunt cumva din aceeasi categorie. Ai un parinte care detine controlul si copilul invata in timp sa se supuna sau invata sa faca ce I se cere. Atunci cand vine un copil in viata ta, cel mai minunat cadou pe care poti sa i-l oferi este sa devii partenerul acestui copil, sa fii atent la nevoile lui si sa invatati impreuna. Exista o invatare reciproca, o descoperire reciproca, o bucurie de a descoperi si de a invata. Invatarea se face atunci cand copilul este linistit si cauta el solutii. O invatare bazata pe frica limiteaza foarte mult si atunci cand exista pedeapsa exista si frica. Nu ma refer la limite. Limitele impuse de parinti sunt benefice.

Cum influenteaza copilul certurile din familie?

Certurile din familie traumatizeaza foarte mult, atat adultul cat si copilul, dar pentru copil este si mai greu deoarece el nu intelege exact ce se intampla. La copilul atat de mic ajung o serie de emotii cu care nu stie ce sa faca. Si copiii au tendinta sa se autoinvinovateasca, sa ia totul asupra lor pentru ca lumea lor este foarte mica, inca totul este despre ei. Si atunci si cand se intampla ceva negativ in familie este tot despre ei.

Daca avem semne de intrebare legate de dezvoltarea copilului, ce teste putem face acasa?

Ne putem uita la o scala de dezvoltare. cu etapele dezvoltarii copilului si ce ar trebui sa faca concret. Acestea se gasesc cu usurinta pe internet si in carti si sunt foarte accesibile si usor de inteles si folosit. Iar daca totusi copilul nu e fix in grafic nu e intotdeauna un motiv de impacientare. Din ce am observat, parintii au tendinta sa spuna A, pai copilul meu e mult prea mic. Cum adica ar trebui la varsta asta sa puna 3 cuburi unul peste celalalt? Ei bine, poate sa puna daca i se arata. E important sa ne jucam cu copilul, sa facem lucruri sis a-l vedem la varsta la care este. Chiar daca e mic, poate foarte multe. Ca parinte, daca e ceva care te ingrijoreaza, e bine sa cauti ajutorul unui specialist care te poate indruma daca exista o problema serioasa sau nu.

Autor: Dana Mircea