VIDEO

19 August 2010

VIDEO Analize de laborator – Episodul IV. Drumul exsudatului faringian in departamentul de bacteriologie

VIDEO Analize de laborator - Episodul IV. Drumul exsudatului faringian in departamentul de bacteriologie

Exsudatul faringian / Foto: MedLive.ro

MedLive.ro a patruns in laboratorul MedLife si a urmarit, pas cu pas, drumul probelor de analiza, de la recoltare pana la rezultatele finale. In episodul IV, dr. Claudia Nica, medic-sef Laborator MedLife explica modul de prelucrare a exsudatului faringian, in cadrul departamentului de bacteriologie.

Primul pas este trierea, unde proba primeste un numar de ordine, care faciliteaza accesul medicilor la rezultate. "Aceasta pozitie, se regaseste in registrele de lucru de la bacteriologie si usureaza citirea a doua zi de catre medic", explica dr. Nica.

Urmeaza insamantarea probei pe medii de cultura. "In cazul exsudatului faringian se analizeaza geloza, sange si Saburo. Alte culturi se insamanteaza pe alte medii de cultura specifice probei respective. Dupa ce s-a facut insamantarea, proba se pune la termostat unde sta 24 de ore. Dupa 24 de ore se face o prima identificare pe sange. Cele pe Saburo se tin 48 de ore".

Exsudatul faringian

Apoi, specialistii urmaresc dezvoltarea bacteriilor patogene, precum streptococul beta hemolitic si stafilococul auriu. Rezultatele semnaleaza si prezenta bacililor, care este relevanta numai in cazul pacientilor imunodeprimati sau cu situatii speciale.

Pe Saburo se urmareste prezenta levurilor, care sunt un tip de fungi, implicati frecvent in infectii cutaneo-mucoase si stemice (micoze). Levurile cuprind numeroase specii, dar genurile implicate cel mai frecvent in infectii la om sunt: candida, cryptococcus, histoplasma, malassezia. Acestea au o dezvoltare mai lenta, de aceea se tin la termostat 48 de ore.

In cazul in care exista o cultura pura, din care se poate face imediat antibiograma si identificarea, se face acest lucru. In cazul in care nu este o cultura pura, sunt colonii izolate, acestea sunt repicate, deci se trec inca o data pe mediul de cultura. Se face o repicare ca sa obtinem o cultura imbogatita si pura, din care apoi, a doua zi, pentru ca si aceasta are nevoie de 24 de ore de crestere la termostat, la 37 de grade Celsius, se face antibiograma identificarea la streptococ de grup din cultura pura", spune dr. Nica.

"La 48 de ore se urmareste prezenta sau absenta levurilor, se face si antifungigrama si se dau apoi in rezultatul final, de exemplu: streptococ beta hemolitic de grup A prezent, candida frecvente colonii".

"Exista metode automatizate dar acestea nu exclud incubarea, deci oricum si acestea au nevoie de insamantare pe medii de cultura. Nu se poate face nimic automat din tamponul cu care s-a recoltat", a explicat dr. Nica.

Redactia MedLive.roEchipa MedLife de Laborator

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar
Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar

Chirurgie Generala și Proctologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.