Publicat la: 
13/11/2015

VIDEO. Antibioticele nu sunt bomboane

Suntem in plin sezon de viroze, iar copiii sunt, ca in fiecare an, printre cei mai afectati. Din dorinta de a ii vedea cat mai repede sanatosi si veseli, multi parinti inca se pacalesc crezand ca antibioticele pot grabi vindecarea. Medicii le reamintesc ca antibioticele nu trebuie administrate decat in infectiile bacteriene, neavand niciun efect in cazul celor virale. Am stat de vorba cu dr. Veronica Grososiu (Hyperclinica Medlife Berceni) despre pericolul administrarii inutile a antibioticelor la copii si ce ar trebui sa stie parintii cu privire la limitele antibioticoterapiei.


View on YouTube


Antibioticul este o substanta naturala sau de sinteza destinata distrugerii bacteriilor: fie le omoara, fie le incetineste sau opreste dezvoltarea, replicarea. Prin urmare, antibioticele sunt eficiente numai in tratamentul infectiilor bacteriene. Asta ar fi regula cea mai importanta pe care ar trebui sa o urmeze parintii, arata dr. Grososiu.

La copii, majoritatea afectiunilor pe care le incadram popular in categoria raceli sunt viroze. Prin urmare, nu exista recomandare pentru utilizarea de antibiotic in aceste cazuri. Ramane essential tratamentul simptomatic (cu antitermice, dezinfectante locale, desfundarea nasului). De preferat este ca acest tratament sa fie prescris de un medic, dupa consultul medical, si nu luat dupa ureche.

Medicul este cel care face diferentierea intre infectiile virale si cele bacteriene, mare parte dintre simptome fiind comune: febra, obstructia nazala, starea generala modificata, varsaturi, scaune moi, lipsa poftei de mancare, tulburari la urinat. Dupa ce consulta copilul, pediatrul poate recomanda anumite investigatii de laborator:analize de sange, exudat faringian, exudat nazal, probe de urina. Pe baza lor poate pune diagnosticul cu certitudine: infectie bacteriana sau infectie virala.

Intr-o infectie virala, antibioticul este inutil, insista dr. Grososiu. Nu va trata infectia, nu va scurta durata bolii, nu vor ameliora starea generala si nu va ameliora simptomele. Intr-o infectie bacteriana, daca antibioticul este ales si administrat corect, specific tipului de infectie, imbunatatirile se vad de la o zi la alta.

Experienta pediatrilor arata ca, de multe ori, parintii se sperie si administreaza, fara prescriptie medicala, antibiotice celui medic, abia apoi mergand la medic, cand vad ca acestea nu au niciun efect. Poate fi periculos pentru ca folosirea antibioticelor nejustificat si neintemeiat duce la cresterea rezistentei bacteriilor fata de antibiotice, explica specialista in pediatrie. Bacteriile sunt niste organisme supuse unei presiuni imense de a supravietui. Ca atare, si-au dezvoltat in timp sute de milioane de ani-mecanisme de adaptare. Au invatat sa reziste actiunii antibioticelor. Deci, cu cat folosim mai multe anibiotice alandala, cu atat afectam mai mult eficienta lor.

In plus, folosirea fara rost a antibioticelor duce si la distrugerea bacteriilor bune, de care avem nevoie in procesele cotidiene ale organismului (flora bacteriana intestinala, bucala, vaginala). Nu lovim doar intr-un microb pe care speram noi sa-l lovim, lovim pe peste tot, spune medicul.

Antibioticele nu trebuie folosite excesiv, fara o prescriptie medicala. Cel mai bine pentru cel mic este sa urmati sfatul medicului.

A. N.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

  •  
  • 1 of 26