Publicat la: 
17/01/2017

VIDEO Cancerul ovarian, ucigasul tacut

Atunci cand femeile vin la consultul ginecologic, de cele mai multe ori au tumori in stadii avansate, pentru ca nu exista o metoda de screening a cancerului de ovar. In Romania, cancerul ovarian are o incidenta cu 50% mai mare decat media mondiala: 9.4 cazuri la 100.000 de locuitori. Iulia Rus si Ioana Vasile, medici specialisti obstetrica-ginecologie, Ioan Sarbu, medic primar obstetrica-giencologie si Razvan Petrescu, medic primar chirurgie generala, de la Hyperclinica MedLife PDR Turnului Brasov, raspund la cele mai frecvente intrebari legate de simptomele, diagnosticul si tratamentul cancerului de ovar.

View on YouTube

De ce nu este depistat precoce cancerul de ovar?

Dr. Iulia Rus: De cele mai multe ori cancerul de ovar se depisteaza in stadii avansate pentru ca nu exista o metoda de screening a cancerului de ovar, cum exista in cancerul de col uterin citologia Babes-Papanicolau. Atunci cand femeile vin la consultul ginecologic, de cele mai multe ori au tumori in stadii avansate.

Dr. Ioana Vasile: Cancerul de ovar este intr-adevar unul dintre ucigasii tacuti si este depistat, de cele mai multe ori, cand deja boala a diseminat in pelvis. Acest lucru se intampla in aproximativ 70% din cazuri.

Ce masuri pot lua pacientele pentru preventia cancerului de ovar?

Dr. Ioan Sarbu: Ca toate celelalte tipuri de cancer si cancerul ovarian are o frecventa crescuta dupa varsta de 35 de ani, cu maxime dupa perioada de menopauza. Dupa 35 de ani ar trebui ca fiecare femeie sa consulte medicul ginecolog anual.

Care sunt simptomele care trimit pacienta cu cancer ovarian la medic?

Dr. Ioana Vasile: De regula, atunci cand apar simptomele deja exista o avansare in stadiu a bolii. Distensia abdominala e unul dintre primele simptome care trimit pacienta la doctor si este determinata de ascita, adica lichidul din cavitatea abdominala, care poate sa determine dureri si senzatia de balonare. De multe ori femeia vine la doctor pentru dispareunie, adica durere la contactul sexual, pentru greturi, inapetenta, modificari ale greutatii corporale, fie in minus, fie in plus, pentru cresterea in diametru a circumferintei abdominale, ea crede ca s-a ingrasat, dar de fapt i s-a marit circumferinta abdominala prin prezenta acestui lichid de ascita din cavitatea pelvina, anorexie, la femeile in premenopauza pot apare tulburari ale ciclului menstrual, cu menstruatie in exces, la femeile aflate in menopauza pot apare sangerari vaginale. Orice fel de sangerari vaginale trebuie sa trimita pacienta la medic.

Dr. Iulia Rus: Adesea pacientele vin trimise de colegii gastroenterologi, tocmai pentru ca simptomele pot fi, in primul rand, din sfera gastrointestinala: meteorismul, balonarea, diareea, constipatia, lipsa poftei de mancare.

Care sunt etapele necesare in diagnosticul de cancer ovarian?

Dr. Iulia Rus: Diagnosticul se pune in cadrul unui examen ginecologic, urmeaza examenul clinic si examenul ecografic transvaginal. Daca acestea ridica suspiciunea unei tumori de ovar, atunci se recurge la alte investigatii radiologice, cum este CT-ul abdominal, CT de pelvis, radiografia de torace.

In ce consta tratamentul chirurgical al cancerului ovarian si ce rol joaca pentru a creste sansele de supravietuire?

Dr. Razvan Petrescu: Descoperite destul de devreme sunt tratate foarte bine de colegii mei ginecologi. Se efectueaza histerectomie cu anexectomie (interventii chirurgicale prin care se indeparteaza uterul si anexele uterului: ovare, trompe uterine si ligamentele uterului). Peste acest nivel boala evolueaza catre generalizare in burta. Adica, carcinomatoza ovariana este boala care ajunge, la un moment dat, la chirurg si poate interesa viscerele abdominale care tin de chirurgie digestiva. Daca pana acum aceste femei erau condamnate, faceau un pic de tratament citostatic paleativ si atat, in ziua de astazi, studiind toate articolele care au aparut in lume, am observat ca le putem da o sansa importanta printr-o chirurgie agresiva, care sa scoata cat mai mult din partile afectate de carcinomatoza, si in combinatie, bineinteles, cu tratamentul oncologic modern.

Cand se initiaza chimioterapia si ce rol joaca in protocolul terapeutic?

Dr. Ioana Vasile: Chimioterapia se initiaza, de regula, dupa tratamentul chirurgical, pentru ca tratamentul chirurgical este cel care ne spune exact care este stadiul bolii si, evident, ne poate da acces la rezultatul histopatologic al tumorii care va orienta oncologul asupra tipului de regim de chimioterapie pe care trebuie sa il foloseasca.

Dr. Ioan Sarbu: Chimioterapia este doar adjuvanta, nu este tratamentul de baza. Ea intervine ca tratament oarecum de baza doar in stadiile avansate, cand e folosita in scop paleativ.