Stomatologie

13 Mai 2022

Tratamentul ortodontic la adulți – când este recomandat şi cât este de eficient

scris de

Angelescu Adrian Petruț, Medic Specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

Tratamentul ortodontic la adulți - când este recomandat și cât de eficient este

Despre tratamentul ortodontic

Ortodonţia este o specialitate a stomatologiei care se adresează diagnosticării, prevenirii şi corectării poziţiei dinţilor şi maxilarelor. Pacienţii, de obicei, se adresează medicului pentru îndreptarea dinţilor, dar este bine de ştiut că o poziţie incorectă a oaselor maxilare conduce la un aspect facial neplăcut şi la o muşcătură necorespunzătoare.

Ortodonţia se referă doar la modificarea poziţiei dinţilor (îndreptarea dinţilor), iar ortopedia dento-facială implică tratamente care influenţează creşterea maxilarelor şi îmbunătăţirea aspectului facial.

Când este recomandat

Conform unor studii ale Asociației Americane de Ortodontie, peste 50% din populaţia lumii prezintă malocluzii suficient de grave pentru a necesita tratament ortodontic. De cele mai multe ori, pacienţii se adresează medicului ortodont pentru îndreptarea dinţilor, dar în numeroase cazuri este necesară şi o corectare a mapoziţiilor osoase. Până în prezent nu există studii ştiinţifice privind beneficiile tratamentului ortodontic asupra sănătăţii, în schimb, pacienţii purtători de aparat dentar au raportat o creştere a calităţii vieţii comparativ cu cei netrataţi.

În cât timp se îndreaptă dinţii cu aparat dentar?

Durata tratamentului ortodontic poate fi influenţată de caracteristicile malocluziei şi de metodele de tratament. În ciuda controverselor, tratamentele prin extracţii dentare tind să crească timpul de tratament. În cazul extracţiei primului premolar, durata medie de tratament este de 28 luni. Studiile au dovedit că utilizarea stripingului interdentar în vederea evitării extracţiilor scurtează tratamentul la sub 1 an.

De menţionat că la adult, pentru îmbunătăţirea aspectului facial (repoziţionări osoase/a maxilarelor), ortodonţia se asociază cu chirurgia ortognată. Chirurgia ortognată nu îmbunătăţeşte doar funcţia masticatorie ci şi estetica feţei şi a zâmbetului. În plus, oferă beneficiile îmbunătăţirii stimei de sine, satisfacţiei, funcţionării sociale şi a relaţiilor interpersonale ale pacienţilor. Tratamentele chirurgicale impun asocierea cu ortodonţia preoperatorie care decompensează anomalia şi permite în timpul intervenţiei, repoziționarea chirurgicală optimă a mandibulei şi eventual a maxilarului, corectând volumul, forma şi asimetriile faciale.

Pentru evitarea intervenţiilor chirurgicale din perioada adultă, anomaliile scheletale trebuie tratate în perioada copilăriei (chiar în dentiţia temporară). De multe ori, etiologia anomaliilor scheletale este una genetică şi acest lucru implică un tratament precoce. Influenţarea creşterii oaselor maxilare în perioada copilăriei se face prin dispozitive ortopedice: masca facială Delaire, headgear, disjunctor. În perioada dentiţiei mixte (9-11 ani) beneficiile terapiei ortopedice sunt mai reduse, dar totuşi eficiente.

Momentul optim pentru începerea tratamentului la copii depinde de diagnostic, anomalia dentară/scheletală, ţinând cont de creşterea osoasă maxilară care, în cazul băieților, se termină la 14 ani și la 16 ani la fete. Pe de altă parte, în cazul tratamentului pentru dinţii de adult există posibilitatea compensării lipsei de spaţiu sau compensării scheletale prin extracţia numitor dinţi (de obicei primii premolari).

Există două tipuri de anomalii (malpoziţii dentare):

  • prin înghesuire (lipsă de spaţiu);
  • prin exces de spaţiu (cel mai frecvent se întâlneşte strungăreaţa (prezenţa spaţiului între incisivii centrali).

Diastemele interincisive (strungăreaţa) pot afecta zâmbetul şi compromite armonia dento-facială şi, de asemenea, pot genera disconfort funcţional şi psihologic pentru pacient. Prevalenţa diastemei maxilare anterioare în dentiţia permanentă este de 38%. Recidiva în cazul tratamentului strungăreţei depinde de lăţimea iniţială a diastemei, obiceiurile vicioase, funcţie musculară dezechilibrată, fren labial jos înserat. Stabilitatea închiderii diastemei maxilare este de 72%. Recidiva în cazul închiderii diastemei de la mandibulă este de 8%.

Opțiunile de tratament

Opţiunile de tratament

Pe măsură ce cererea de tratamente de îndreptare a dinţilor este în creştere, tot mai mulţi pacienţi caută alternative la aparatele ortodontice fixe, iar adresabilitatea a crescut, mai ales, în rândul adulţilor.

Din categoria sistemelor ortodontice fac parte:

  • aparatele ortodontice linguale (denumite şi aparate incognito, nu afectează estetica pacientului, nu sunt vizibile în partea din faţă, iar eficienţa lor este de 100%)
  • alignele ortodontice (invisalign) sunt reprezentate de gutiere mobilizabile, transparente şi personalizate cu ajutorul cărora se tratează spaţiile interdentare mici, înghesuirile sau recidivele ortodontice.

Gutierele (clear aligners) sunt o opţiune estetică şi confortabilă pentru tratamentul ortodontic şi au câştigat o popularitate imensă în ultimul deceniu. Clear aligners facilitează igiena orală, provoacă mai puţină durere în comparaţie cu soluţia fixă, reduce numărul şi durata activărilor şi scade numărul urgențelor. Utilizarea aparatului dentar gutieră este limitată de cheltuielile mari de producţie, imposibilitatea tratării anumitor malocluzii şi lipsa de cooperare a unor pacienţi. Până în present, datele publicate includ puţine cercetări clinice în ceea ce priveşte eficienţa gutierelor. Studiile au raportat că sistemul clear aligners este eficient în nivelarea şi alinierea arcadelor în cazuri uşoare şi moderate. Cu toate acestea, sistemul nu este eficient pentru a asigura contacte ocluzale ideale (muşcătura corectă). În legătură cu mişcarea dinţilor, eficienţa depinde de tipul de corecţie realizat. În cazul derotărilor dentare, gutierele au un procent de corecţie de 33%. Caninul inferior este dintele cel mai greu de controlat cu alignere. Comparând tratamentele cu aparatură fixă şi cele prin gutieră, concluzia a fost că ambele sisteme pot fi utilizate în tratarea cazurilor de extracţie.

Complicaţii

Problemele de ocluzie (muşcătură) lăsate netratate pot duce de la complicaţii uşoare până la complicaţii severe, precum:

  • probleme parodontale uşoare sau severe (care pot duce la pierderea dinţilor);
  • probleme de deglutiţie;
  • migrene;
  • probleme la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare;
  • asimetrii de creştere;
  • probleme de creştere a coloanei vertebrale.

Prevenţie

Pentru a preveni apariţia problemelor dentare şi, în speţă, a celor ortodontice, este necesar un consult stomatologic periodic. Sunt situaţii în care medicul specialist poate interveni încă din perioada aşa numiţilor dinţi de lapte (3-4 ani) pentru a corecta direcţia de creştere ori muşcătura, pentru ca, la apariţia dinţilor permanenți, problemele să fie mai puţine sau deloc. În plus, tratamentele ortodontice începute în copilărie durează mai puţin iar rezultatele se văd mai rapid.

 

Bibliografie

  1. Zhou, Yu, et al. “The Impact of Orthodontic Treatment on the Quality of Life a Systematic Review.” BMC Oral Health, vol. 14, no. 1, 10 June 2014, https://bmcoralhealth.biomedcentral.com, 10.1186/1472-6831-14-66
  2. Moresca, Ricardo. “Orthodontic Treatment Time: Can It Be Shortened?” Dental Press Journal of Orthodontics, vol. 23, no. 6, Dec. 2018, pp. 90–105, www.scielo.br, 10.1590/2177-6709.23.6.090-105.sar
  3. Dall’Magro, Alessandra Kuhn, et al. “Orthognathic Surgery and Orthodontics Associated with Orofacial Harmonization: Case Report.” International Journal of Surgery Case Reports, vol. 83, June 2021, p. 106013, www.sciencedirect.com, 10.1016/j.ijscr.2021.106013
  4. Begum Khan, Mohammadi, and Arjun Karra. “Early Treatment of Class III Malocclusion: A Boon or a Burden?” International Journal of Clinical Pediatric Dentistry, vol. 7, no. 2, 2014, pp. 130–136, www.ncbi.nlm.nih.gov , 10.5005/jp-journals-10005-1250
  5. Moulton, Donalee. “Newfoundland and Labrador: It‚S All in the Genes.” CMAJ: Canadian Medical Association Journal, vol. 163, no. 3, 2000, p. 321, www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Tamer, Ipek, et al. “Orthodontic Treatment with Clear Aligners and the Scientific Reality behind Their Marketing: A Literature Review.” Turkish Journal of Orthodontics, vol. 32, no. 4, 31 Dec. 2019, pp. 241–246, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.5152/turkjorthod.2019.18083

Articole similare



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


Medici STOMATOLOGIE

Doctor Jecherean Octavian
Jecherean Octavian
Medic Dentist, Competenta in Endodontie, Protetica dentara, Estetica Dentara, Tehnica Dentara, Trainer Protetica Mobila al firmei Candulor
Jecherean Octavian
Medic Dentist, Competenta in Endodontie, Protetica dentara, Estetica Dentara, Tehnica Dentara, Trainer Protetica Mobila al firmei Candulor

Doctor Moianu Armand
Moianu Armand
Medic Dentist
Moianu Armand
Medic Dentist

Doctor Blebea Dan Ioan
Blebea Dan Ioan
Medic Stomatolog Specialist, Doctor in Stiinte medicale
Blebea Dan Ioan
Medic Stomatolog Specialist, Doctor in Stiinte medicale

Doctor Retezar Patricia Roberta
Retezar Patricia Roberta
Medic Dentist
Retezar Patricia Roberta
Medic Dentist

Doctor Gruber Alexandra
Gruber Alexandra
Medic Specialist
Gruber Alexandra
Medic Specialist

SA
Stroianu Amiel
Medic Specialist
Stroianu Amiel
Medic Specialist

SV
Sava Valentin
Medic Specialist
Sava Valentin
Medic Specialist

TM
Taban Maria
Medic Rezident
Taban Maria
Medic Rezident

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.