Publicat la: 
25/05/2017

VIDEO Cand ignoram problemele personale pot sa apara simptome medicale

Oamenii merg la psiholog cand sunt anxiosi, deprimati sau au probleme in cuplu. Dar lipsa de atentie, starile de nervozitate, oboseala sunt si ele semne care nu trebuie ignorate. Laura Negut, psihoterapeut in cadrul clinicii MindCare, ne explica ce se intampla cand ajungem prima data la psiholog si cum se face o evaluare psihologica.

Care sunt primele semne care ar trebui sa ne convinga ca e cazul sa consultam un psihoterapeut?

E cam greu sa cuantificam care sunt primele semne. Putem sesiza la noi niste schimbari care nu ne fac placere, dar de cele mai multe ori ignoram aceste semne, de cele mai multe ori se intampla ca prietenii, persoanele apropiate sa ne spuna ca ne-am schimbat, ca suntem mai nervosi, mai iritabili

Oboseala poate fi un semn ca ceva nu e in regula?

Poate ficum pot fi si alte lucruri: sesizezi ca nu mai esti atent, ca nu mai ai rabdare cu anumite situatii cu care inainte aveai rabdare. De regula, avem tendinta sa ignoram aceste semne, avem credinta ca putem face fata acestor situatii si nu ne luam o pauza dupa ce trecem printr-o situatie mai grea. Credem ca putem sa mergem in continuare, sa ducem problemele.

Putem sa negam aceste aspecte, aceste simptome ale problemelor personale, de sanatate, psihologice si, cand ele se agraveaza, pot sa apara si simptome medicale si incepem sa consultam medicii de diverse specialitati.

Nu mai dormim bine, sesizam aspecte legate de tensiunea arteriala, de cum functioneaza inima: intepaturi la inima. Uneori se constata si probleme medicale, alteori specialistii nu constata ca s-a intamplat ceva cu organul la care noi simtim dureri si atunci chiar medicii trimit catre psihologi ca sa se investigheze ce este cu aceste simptome neplacute care sunt generate de aparitia stresului, aspect legate de temeri, ingrijorari sau alte lucruri pshihologice. Atunci ajungem si la psiholog.

Am ajuns la psiholog. Cum se face propriu-zis aceasta evaluare?

La o evaluare psihologica aplicam niste teste psihologice adecvate problemei relatate. Daca o persoana vine cu probleme de anxietate, clar psihologul va elabora o metodologie in care sunt incluse teste legate de anxietate, teste legate de comportament sau poate chiar si teste de personalitate putin mai complexe.

Cum ne prezentam la o evaluare psihologica? Fata de alte tipuri de evaluare: scolara, profesionala, pentru evaluarea psihologica nu trebuie sa ne pregatim inainte. Trebuie sa venim cu noi insine, trebuie sa venim relaxati si firesti si sa raspundem unor intrebari care nu sunt complicate. Psihologul va face intai un instructaj, va explica ce teste va folosi, cat dureaza, care este scopul evaluarii si ce se asteapta sa obtinem in urma acestei evaluari.

View on YouTube

Si ce se asteapta, de obicei, sa obtinem? Se pune un diagnostic, se identifica un pattern de comportament? Care este rezultatul acestei evaluari?

Mai degraba identificam niste patternuri, identificam cat de intens este nivelul problemei pentru care solicitam evaluarea, putem sa identificam si care este potentialul persoanei de a face fata acestei probleme, care este tipul de personalitate, care sunt punctele forte si punctele mai vulnerabile ale persoanei.

In functie de profilul obtinut, psihologii pot face niste recomandari vizavi de cea mai potrivita strategie pentru ameliorare, imbunatatire sau chiar schimbare.

Se pot recomanda sedinte de consiliere sau se poate alege un anumit tip de psihoterapie.

Stim ca exista o arie destul de larga de tipuri de psihoterapie. Cum alegem un anumit tip sau cum se recomanda o anumita metoda?

E destul de dificil sa alegem noi. Sau putem sa alegem daca avem informatii. Si sunt multe persoane care sunt informate in acest domeniu, dar de regula, un psiholog clinician, dupa o evaluare psihologica si dupa ce identifica cu ce probleme se confrunta persoana respectiva si cat de grave sunt ele, poate sa recomande tipul de psihoterapie potrivit.

Daca sunt probleme minore se va recomanda o terapie de scurta durata, de exempu o terapie cognitiv-comportamentala, daca sunt de intensitate medie, este posibil sa se recomande psihoterapiile umaniste, de tip analiza tranzactionala, rogersiana. Sunt foarte multe si e foarte bine ca sunt, deoarece sunt multe solutii pentru problemele pe care le relateaza pacientii.

Daca problemele sunt intense si tin de foarte mult timp, este posibil sa se recomande o terapie mai de lunga durata, de tipul psihoterapiilor psihanalitice unde se lucreaza foarte aprofundat pentru schimbarea unor aspecte care s-au transformat in trasaturi de personalitate deja. Ca de exeplu, tindem sa obtinem starea de calm, dar noua ni s-a fundamentat ca trasatura de personalitate nervozitatea sau lipsa de autocontrol sau alte lucruri.

Ati observat in ultimul timp o incidenta mai mare a anumitor afectiuni: anxietate, stres, etc?

As putea sa spun ca anumite lucruri sunt cumva constante, aspecte legate de anxietate, sentimente de deprimare sau chiar depresie, aspecte ce tin de relatia de cuplu. Acestea sunt cele mai frecvente probleme pentru care pacientii chiar vin singuri la psihoterapie sau pentru care primesc recomandari.

Am observat in ultima vreme, o crestere a nivelului stresului, in general. Stresul profesional este mult mai des relatat.

Exista anumite tehnici pe care le putem aplica noi singuri pentru a putea tine lucrurile sub control?

Da, exista lucruri pe care le putem face singuri. Sa ne reviziuim programul, stilul de viata, sa analizam daca ce facem noi acum nu este cumva un program stabilit cu multi ani inainte si nu mai corespunde realitatii de acum si daca nu ar trebui sa facem niste schimbari

Uneori nu putem sa facem noi singuri aceste lucruri, un psihoterapeut ne poate ajuta sa abordam aceste lucruri mult mai repede si mult mai efficient.

Exista si alte tipui de evaluari psihologice?

Da, exista proceduri de acces in anumite profesii pentru care se solicita aviz psihologic. In functie de profesie, de postul ocupat, echipe de psihologi impreuna cu managerii stabilesc ce calitati trebuie sa aiba urmatorul lor angajat. Si psihologul va folosi o metodologie de testare adecvata.

De obicei, pentru procedura de tesatare pentru angajare, psihologii folosesc teste aptitudinale care urmaresc la ce nivel se afla inteligenta sau cum funcitoneaza anumite procese ale gandirii, atentia, memoria, abilitatea de invatare, abilitatea de a rezolva probleme. Acestea sunt niste teste contratimp si pentru acestea ar fi bine sa ne prezentam odihniti ca sa ne putem concetra cum trebuie. Si de regula, ar fi bine sa se desfasoare in prima parte a zilei.

Pentru alte tipuri de teste, testele de personalitate, nu e nevoie sa venim cu acele rezerve de odihna. Vom raspunde firesc, vom recunoaste niste lucruri, vom raspunde cu adevarat sau fals daca anumite afirmatii ni se potrivesc.

Autor: Dana Mircea

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie