Publicat la: 
17/06/2016

VIDEO Cand trebuie operate chisturile ovariene? Dr. Caliopia Gavril- Parfene: Chisturile apar pe tot parcursul vietii unei femei, de la  fetite mici pana la femeile care au intrat la menopauza

Cum depistam chisturile ovariene si cum facem diferenta dintre cele periculoase si cele care trec de la sine dupa o anumita perioada de timp? Dr. Caliopia Gavril-Parfene, medic primar obstetrica-ginecologie, a explicat care sunt simptomele chisturilor ovariene, de cate tipuri sunt si cum pot fi tratate? "Chisturile apar pe tot parcursul vietii unei femei, de la fetite mici pana la femeile care au intrat la menopauza. Incidenta cea mai mare a chisturilor ovariene este in perioada reproductiva a femeii", a precizat Dr. Caliopia Gavril-Parfene.

Dr. Caliopia Gavril-Parfene: Chisturile ovariene sunt formatiuni care apar la nivelul ovarului intr-un mod accidental. Ca si consistenta, in mare parte sunt cu continut lichidian, dar se pot prezenta si sub forme solide. De asemenea un chist ovarian poate avea aspecte mixte si aspecte lichidiene, cat si solide.

Chisturile apar pe tot parcursul vietii unei femei, de la fetite mici pana la femeile care au intrat la menopauza. Incidenta cea mai mare a chisturilor ovariene este in perioada reproductiva a femeii.

Daca la nivelul ovulatiei apar anumite blocaje hormonale si ovulatia nu are loc, foliculul dominant creste in dimensiuni. Apare simptomatologia specifica, dureri pelvine importante, fenomene de crestere a nivelului hormonilor estrogeni, sangerari vaginale intermenstruale.

Acest chist ovarian folicular nu trebuie operat pentru ca este inocent, dispare spontan in aproximativ 3 luni de zile. Este nevoie de un tratament antiinflamator pentru a ameliora simptomatologia.

Video realizat cu echipament Nikon

De asemenea, daca ovulatia are loc se produce corpul galben postovulator, se poate intampla sa apara la nivelul acestui corp galben sa apara hemoragii intrachistice sau sa se acumuleze fluid si sa creasca si acestea in dimensiuni si sa ajunga la 6-7 cm. Nici de aceasta data nu trebuie sa ne grabim si recomandam interventia chirurgicala pentru ca si chistul de corp galben postovulator dispare de la sine in aproximativ 3 saptamani.Se asociaza cu un disconfort abdominal, cresterea nivelului de progesteron, greata, balonare, stare de disconfort pelvin.

Este foarte importanta atitudinea terapeutica in cazul formatiunilor chistice ovariene pentru a mentine un echilibru astfel incat sa nu se intervina chirurgical in cazul formatiunilor care dispar, dar carora trebuie sa le acordam timpul necesar pentru a disparea in mod fiziologic.

Pe de alta parte , la polul opus, sa nu avem o atitudine conservatoare in cazul in care apare la menopauza sau in cazul fetitelor de 9-10 ani o formatiune cu un puternic carcater de mailignitate in cazul in care ecografic se identifica o formatiune cu pereti grosi, cu formatiuni intrachistice nodulare, vegetatii, septuri groase, vascularizatie care orienteaza catre caracterul malign. In aceste cazuri este imperios sa se recomande interventia chirurgicala.

Un instrument important este stabilirea scorului ROMA, care evalueaza riscul de malignitate a unei formatiuni chistice ovariene. Se identifica 2 markeri tumorali: CA125 si HE4. In functie de aceste valori si de varsta femeii se stabileste daca exista un risc de transformare maligna.

Sunt aspecte particulare in cazul chisturilor ovariene:

  • Chistul dermoid- este un teratom matur. In cazul chistului dermoid indicatia este de interventia chirurgicala
  • Struma ovarii- la nivel ovarian exista tesut tiroidian functional. Pacienta are tiroida normala, dar are simptome de hipertiroidism.
  • Endometriomul- formatiune ovariana care poate aparea frecvent. Sunt focare endometriozice care apar la nivel ovarian. La fiecare menstruatie aceste focare se maresc. Apare chistul endometriozic. Caracteristic este ca apare o durere inainte de menstruatie cu 24-48 de ore. CA125 este un marker important care este crescut in cazul endometrioamelor. Aceste chisturi nu dispar spontan, mai devreme sau mai tarziu sunt sanctionate chirurgical.

Este foarte important pentru orice femeie in orice perioada sa efectueze un control de rutina ginecologic pentru ca in special in menopauza formatiunile tumorale maligne sunt foarte silentioase.Este important ca in menopauza sa se efectueze o ecografie transvaginala anual.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Cristescu Ciprian,Doctor
Doctor
Kasmo Mohamed,Medic Primar Obstetrica-Ginecologie
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 76