MEDICINA GENERALA

13 Noiembrie 2015

VIDEO Care sunt cele mai comune afectiuni ale ficatului? Dr. Alexandru Popescu: Cresterea constanta a transaminazelor arata o afectiune cronica in ficat

scris de

Popescu Alexandru

VIDEO Care sunt cele mai comune afectiuni ale ficatului? Dr. Alexandru Popescu: Cresterea constanta a  transaminazelor arata o afectiune cronica in ficat

Cand stim ca simptomele pe care le avem sunt direct legate de o afectiune la ficat? Dr. Alexandru Popescu, medic specialist gastroenterologie, a descris principalele simptome si a vorbit despre ficatul gras si despre indiciile pe care ni le ofera analizele de sange. "Cel mai frecvent vin la consultatie pacienti diagnosticati in general ecografic cu steatoza hepatica (incarcarea cu grasime a ficatului). Aceasta poate avea doua cauze: un dezechilibru metabolic sau un stadiu incipient al unei afectari hepatice mai grave, cum ar fi o hepatita cronica", a precizat Dr Alexandru Popescu.

Care sunt primele semne care ne indica o problema la ficat?

Dr. Alexandru Popescu: Ficatul este un organ foarte complex care indeplineste multiple roluri in organism, astfel incat afectarea lui poate imbraca numeroase forme: de la simptome foarte generale (alterarea starii generale, stari de greata), la simptome mai concrete (eruptii tegumentare, dureri articulare, in cazul anumitor hepatite virale) si pana la semne de gravitate (colorarea in galben a pielii, a ochilor, sangerari frecvente gingivale sau sangerari la niveul nasului).

In afectiunile foarte grave ficatul poate sa doara, dar acest lucru se intampla destul de rar. Doare atunci cand apar lucruri cu cresteri rapide: unele tumori sau in hepatitele acute virale A, B, C.

Care sunt cele mai comune afectiuni ale ficatului?

Dr. Alexandru Popescu: Cel mai frecvent vin la consultatie pacienti diagnosticati in general ecografic cu steatoza hepatica (incarcarea cu grasime a ficatului). Aceasta poate avea doua cauze: un dezechilibru metabolic sau un stadiu incipient al unei afectari hepatice intr-o afectiune mai grava, cum ar fi o hepatita cronica.

Ce sunt transaminazele si ce presupune cresterea acestora?

Dr. Alexandru Popescu: Transaminazele sunt doua analizele foare uzuale pe care le recomanda orice medic. Transaminazele sunt enzime prezente in diferite tesuturi, una dintre ele in mai toate, una din ele doar in ficat si sunt eliberate in inflamatia celulelor care le contin. In principal se considera ca transaminazele cresc in inflamatii ale ficatului.

Inflamatia ficatului se numeste hepatita, dar transaminazele pot creste foarte usor fara un motiv clar sau pot creste mai mult in hepatitele propriu zise, virale, auto-imune.

Exista conceptul de steato -hepatita. In steatoza hepatica transaminazele sunt normale, in momentul in care apare si un grad de inflamatie se numeste steato-hepatita, singura diferenta e ca transaminazele sunt mai crescute.

View on YouTube

Cum se pune diagnosticul unei afectiuni la ficat?

Dr. Alexandru Popescu: Diagnosticul de hepatita se pune pe cresterea transaminazelor, dar o crestere de pana la 2-3 ori fata de valorile normale poate fi ceva pur si simplu tranzitoriu, pe cand o crestere constanta a transaminazelor la mai multe determinari efectuate la 2 saptamani, 1 luna una fata de cealalta, arata ca este inflamatie cronica in ficat. Pe de alta parte se efectueaza ecografie hepatica ecografie abdominala care cuprinde si ficatul, la care se pot vedea anumite formatiuni dezvoltate in ficat. Si exista numeroase alte analize axate fiecare pe anumite afectiuni ale ficatului: markerii virali pentru hepatitele virale, markerii autoimuni pentru hepatitele autoimune.

Ce regim alimentar este recomandat?

Dr. Alexandru Popescu: Mai ales pentru pacientii cu steatoza se recomanda o scadere a aportului alimentar de grasimi, in principal, scadere ponderala, eventual un hepatoprotector pe langa toate acestea.

Consumul de alcool, medical vorbind, este rau din multiple puncte de vedere, dar mai ales in cazul unei afectiuni a ficatului sau in cazul unei steatoze. Consumul de alcool va agrava starea aceasta si este nerecomandat.

Ce alte optiuni de tratament exista pentru pacientii cu probleme la ficat?

Dr. Alexandru Popescu: Depinde de problema pentru ca pot fi foarte multe. In principiu, hepatitele virale au un tratament anume care se incepe in anumite momente, si prin momente intelegem moment de evolutie a bolii care poate fi aproximat prin analize de sange, iar daca facem peste momentul optim de initiere a tratamentului se alcatuieste un dosar care se inainteaza mai departe catre Casa de Asigurari pentru a aproba tratarea respectivei hepatite virale deoarece medicamentele sunt destul de scumpe, se elibereaza doar dupa aprobarea acestui dosar.

Care sunt semnalele de alarma pentru o persoana care nu si-a facut analizele?

Dr. Alexandru Popescu: Pacientul trebuie sa se prezinte intai la medicul de familie daca are un simptom de orice fel. Medicul de familie o sa ii recomande niste analize generale care vor include in mod sigur transaminazele, daca acestea sunt modificate si o ecografie si o consultatie la un medic gastro-enterolog si de acolo, din aproape in aproape, vazut exact ce analize par mai indicate pentru pacientul respectiv deoarece plaja de investigatii este foarte, foarte larga.

Autor: Alexandra Ciordas©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.