Publicat la: 
25/01/2017

VIDEO Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului de piele si cum il putem preveni

In 90% dintre cazuri melanomul diagnosticat la timp practic se vindeca, numai ca aceasta este provocarea sa il diagnostichezi in stadii cat mai incipiente, spune Dr. Sorin Cotet, medic specialist dermato-venerologie, de la Hyperclinica MedLife PDR Turnului Brasov.

Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului de piele?

Dr. Sorin Cotet:
Orice pacient ar trebui sa se prezinte la dermatolog o data pe an prin prisma faptului ca un melanom, dupa ultimele studii, in 20% dintre cazuri se dezvolta pe un nev nevocelular, adica pe o alunita. In restul procentelor se dezvolta pe piele si asta implica un risc pentru fiecare dintre noi. Daca avem context de expunere repetitiva la soare, antecedente in familie, daca in copilarie am avut arsuri solare repetate, creste si riscul de aparitie a melanomului.

View on YouTube

Cand si cat de des ne adresam medicului dermatolog?

Dr. Sorin Cotet: In 90% dintre cazuri melanomul diagnosticat la timp practic se vindeca, numai ca aceasta este provocarea sa il diagnostichezi in stadii cat mai incipiente. Acest lucru tine foarte mult si de pacient, daca adresabilitatea ar fi la medic asa cum ar trebui, macar o data pe an intr-un context de nev nevocelular, daca pacientul are multiple alunite sau are antecedente in familie de melanom, un fototip clar cu ochi albastri sau roscat cu pielea alba deschisa, fototip I-II. Pentru aceste cazuri incidenta melanomului este mai mare. Este intr-adevar foarte important ca un pacient care are foarte multi nevi nevocelulari sa ii urmareasca la un interval repetat pentru a sesizeza la un moment dat o modificare de culoare, o modificare de forma, o modificare de structura locala, daca cumva apare o zona eritematoasa in jurul alunitei.

Ce rol joaca expunerea la razele ultraviolete in aparitia cancerului de piele?

Dr. Sorin Cotet: Noi ne expunem la ultravioletele A, ultravioletele B si ultravioletele C, care sunt absorbite in stratosfera deci nu intra in discutie - dar cele care provoaca mai multe probleme sunt ultravioletele A si ultravioletele B. Ultravioletele B sunt cele mai agresive, in sensul ca ele sunt cele care pot provoca o tulburare la nivelul ADN-ului celular si, practic, asa incepe eventuala problema in ceea ce priveste etiopatogenia melanomului, care este cancerul cel mai agresiv de piele.

Cum ne protejam de expunerea la razele solare?


Dr. Sorin Cotet:
Pacientul trebuie sa stie sa se protejeze eficient de soare, acest lucru inseamna in primul rand sa nu se expuna la soare in perioada in care radiatiile sunt maxime, deci intre orele 10:00 si 14:00, sa foloseasca o crema de soare cu fotoprotectie adecvata adica sa indeplineasca anumite criterii, pe care noi dermatologii le explicam de fiecare data sa nu cumpere crema respectiva dintr-un supermarket, ar trebui sa o cumpere dintr-o farmacie, pentru ca o crema adevarata de fotoprotectie trebuie sa intruneasca anumite caracteristici:

- sa blocheze si UVA si UVB,
- sa fie fara parfum, fara parabeni,
- sa aiba o textura destul de lejera,
- sa fie bine tolerata de catre pacient,
- sa fie adecvata varstei.

Nu putem sa aplicam o crema de protectie solara de adult unui copil de un an sau doi ani. Asadar sunt creme separate pe fiecare varsta, chiar si pe fiecare fototip, pe fiecare afectiune in parte. In ultima perioada avem creme de protectie solara pentru oameni care au facut interventii de curand, pentru oameni care sufera de rozacee, pentru pacienti care sunt in tratament cronic de acnee si trebuie individualizate pentru fiecare pacient in parte.

Ce reprezinta factorul de protectie solara inscris pe crema de protectie?


Dr. Sorin Cotet:
Cifra care este trecuta pe crema reprezinta, de fapt, un timp de protectie. In Europa, maxima avizata de catre comisiile noastre de specialitate este de 50+, care inseamna o protectie de doua ore. Daca pacientul este in concediu si se expune la soare mai mult de doua ore, crema ar trebui reaplicata la doua ore, daca este de 50+, adica maximul de protectie.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Enachescu Catalin,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18