Publicat la: 
18/01/2016

VIDEO Ce trebuie sa stii despre chirurgia tumorilor orale benigne

Chisturile si tumorile orale benigne pot fi operate fara prea mari dificultati si, scapand de ele, pacientul scapa si de toate tulburarile si disconfortul asociate. Fie frica, fie lipsa de educatie fac insa ca acesta sa se adreseze tarziu medicului stomatolog sau chirurgului oro-maxilo-facial. Â Dr. Catalin Dumitru, medic specialist chirurgie buco-maxiolo-faciala Clinica DentaLife, ne ofera cateva detalii despre tumorile orale benigne si chirurgia lor.

In sfera orala maxilo-faciala, mare parte din tumori, atat benigne, cat si maligne, sunt vizibile cu usurinta la examenul clinic. Imagistica vine in completarea examinarii clinice, pentru precizia diagnosticului.

Cand e o tumora orala maligna

 • Tumora benigna are , in general, o evolutie mai lenta, nu invadeaza tesuturile adiacente si nu le modifica prea mult.
 • In schimb, o tumora maligna are o crestere accelerata,  destinde tesuturile. Tegumentele si mucoasele devin lucioase, cu o vascularizatie evidenta. Consistenta tumorii maligne se poate modifica: fie devine foarte dura, fie se diferentiaza arii de consistenta variabila: unele mai moi, altele mai dure, mai lemnoase.
 • Aparitia durerii poate fi un semn important ca avem de-a face cu o tumora maligna, sau ca o tumora benigna s-a malignizat. De regula, durerea este intensa, cvasi-permanenta, pulsatila si cedeaza greu la analgezicele locale.
 • Un alt semn de malignitate este aparitia paraliziei pe teritoriul nervilor motori din sfera orala si maxilo-faciala. Prezenta unui ganglion suspect, invaziv poate sa reprezinte un element de suspiciune.
 • Tulburarile functionale (afectarea masticatiei, a deglutitiei, a vorbirii) sunt mult mai severe, de regula, in cazul tumorilor maligne.

Pacientii ajung tarziu la consult

Intr-o sfera in care tumorile sunt destul de vizibile si produc tulburari relativ timpuriu, pacientii ajung uneori foarte tarziu la primul consult, in special barbatii. „Pacientele de sex feminin sunt mult mai atente, sunt mult mai grijulii”, spune specialistul DentaLife. Barbatii ajung de multe ori in faze avansate, in care cazurile sunt inoperabile.

„Folclorul care ne spune ca o leziune suspecta nu e bine sa fie taiata sau scoasa, pentru ca ar putea sa disemineze face foarte mult rau, chiar si in cazul persoanelor educate si instruite”, spune dr. Catalin Dumitru. „Incercam sa le explicam intotdeauna ca acest lucru se intampla doar in cazul unei tumori inoperabile, care nu ar putea fi scoasa in intregime”.

Interventia din cabinetul de medicina dentara

 • Pentru o tumora benigna, interventia chirurgicala este locala, se limiteaza la zona tumorii si consta in extirparea ei in intregime, urmata de reconstructia locala.
 • Tumora benigna nu invadeaza tesuturile adiacente, ci doar depune compresie pe acestea.
 • Dupa eliminarea ei ramane un defect, care trebuie reconstruit: cu lambouri musculo-tegumentare, cu grefe de piele sau de mucoase.
 • Pentru o tumora orala de mici dimensiuni, medicii recomanda intotdeauna anestezia locala.
 • Pentru tumorile de dimensiuni mai mari, sau care afecteaza zone greu de excizat (de exemplu, marginile laterale ale limbii catre baza limbii, sau o tumora de glanda parotida) se ia in calcul anestezia generala.
 • In cabinetul de medicina dentara se fac operatiile tumorilor mici, cu anestezie locala. Dureaza in jur de 30 de minute- o ora si jumatate. La sfarsit, pacientul primeste o lista cu indicatii pe care trebuie sa le respecte dupa operatie, precum si o prescriptie cu antibiotic, antiinflamator, analgezic, uneori si un antifungic.
 • In majoritatea interventiilor petrecute in cabinet, pacientii isi reiau imediat activitatea fara probleme. Exista un disconfort post-operator, dar acesta este redus la minimum.
 • Pacientii revin la control a doua zi, medicii urmaresc vindecarea plagii, starea pacientului si evacuaza eventualele hematoame, obisnuite in cazul unei astfel de interventii. Apoi pacientii sunt rechemati la control -zilnic sau o data la doua zile, timp de 7-12 zile, Â pana cand se suprima firele de sutura.
 • In majoritatea covarsitoare a cazurilor, pacientii suporta foarte usor interventiile sub anestezie locala.
 • Pentru tumorile mari, interventiile se fac in spital, sub anestezie generala. Aceste operatii dureaza mai mult, implica internarea si necesita reconstructii mai laborioase.
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie buco maxilo faciala

Medic Specialist
Dumitru Catalin Constantin,Medic Primar
Medic Primar