VIDEO Ce trebuie sa stim despre epilarea definitiva? Dr. Nectara Mitroi: Epilarea definitiva trebuie efectuata intr-un cadru medical, de un personal calificat

video ce trebuie sa stim despre epilarea definitiva dr nectara mitroi epilarea definitiva trebuie efectuata intrun cadru medi

Epilarea definitiva este din ce in ce mai des intalnita in zilele noaste, fiind un proces tentant mai ales din punct de vedere cosmetic. Dr. Nectara Mitroi, medic specialist dermatovenerologie, a explicat cititorilor in ce consta acest proces, care sunt riscurile daca nu sunt respectate indicatiile medicului si ce presupune perioada de recuperare. "Este foarte important si un consult prealabil in care sa i se explice pacientului tipul de procedura. La fel de esential este si ca pe toata durata tratamentului pielea sa nu fie expusa la soare pentru a evita aparitia efectelor secundare", a precizat Dr. Nectara Mitroi.

Ce presupune epilarea definitiva?

Dr. Nectara Mitroi: Epilarea definitiva este o metoda moderna de indepartare a firelor de par nedorite pe care o folosim astazi foarte mult in scop cosmetic, dar ea are si o utilitate in scop terapeutic. Cu ajutorul epilarii definitive putem sa tratam diverse afectiuni care presupun un exces de pilozitate, precum hirsutismul sau foliculita post-epilare.

Indiferent daca ne referim la epilarea cu laser sau epilarea cu lumina intens pulsata, principiul metodei este acelasi: o sursa de lumina cu o anumita lungime de unda (aceasta este aleasa astfel incat sa fie atrasa de portiunea cea mai pigmentata, adica pigmentul firului de par), tija firului de par este cea care conduce energia catre radacina si ajunge acolo unde sunt celulele germinative (cele care determina cresterea a noi fire de par), se produce un fenomen de supra-incalzire a radacinii si de distrugere a acestor celule.

Pacientul ideal este pacientul care are un contrast cat mai bun intre piele si firul de par: o piele foarte deschisa si cu un fir de par intens pigmentat si gros.

Tehnologia existenta la momentul de fata ne permite sa lucram pe mai multe tipuri de piele, inclusiv pe cele mai inchise si pe mai multe tipuri de par, cu conditia ca ele sa fie pigmentate. Aceasta procedura nu se adreseaza firelor de par albe, blonde sau roscate.

Video realizat cu echipament Nikon

Care este perioada maxima de timp pe parcursul careia se poate desfasura procesul de epilare definitiva in functie de zona?

Dr. Nectara Mitroi: Perioada maxima poate sa varieze foarte mult de la un pacient la altul si se poate intinde chiar pana la 12- 24 de luni.

Difera foarte mult pentru ca selectia pacientilor se face in functie de mai multi factori: de varsta pacientului, de sexul acestuia, de tipul de piele pe care lucram si de tipul de fir de par.

Sunt zone care pot sa raspunda mai bine la tratament, precum zona gambelor, a axilelor sau zona inghinala si zone care raspund mai putin bine, precum zona fetei, zona coapselor si zona antebratelor.

Inhiba epilarea definitiva procesul natural de crestere a parului?

Dr. Nectara Mitroi: Intr-adevar, este un proces natural care se desfasoara in trei faze:

  • faza de crestere activa a firelor de par
  • faza stagnanta
  • faza de cadere propriu-zisa

Atunci cand vorbim despre epilare definitiva ne adresam firelor de par care sunt in faza de crestere activa. Ele sunt cele care sunt atasate de radacina si care pot capta energia.

In momentul in care firele de par sunt in faza de stagnare sau in faza de cadere ele sunt deja desprinse de radacina si atunci energia nu mai ajunge la nivelul bulbului pilos. Din aceasta cauza este un proces care practic se desfasoara in mai multe sedinte de tratament, pentru ca nu toate firele de par sunt in aceeasi faza de crestere in acelasi moment.

Exista anumite riscuri sau contraindicatii asociate procesului de epilare definitiva?

Dr. Nectara Mitroi: Daca este o metoda care se efectueaza intr-un cadru medical si de personal calificat, este o metoda absolut sigura.

Este foarte important si un consult prealabil in care sa i se explice pacientului tipul de procedura si pregatirea pielii inainte si dupa procedura.

Este foarte important ca pe toata durata tratamentului pielea sa nu fie expusa la soare pentru a evita aparitia efectelor secundare.

Daca aceste indicatii nu sunt respectate, pot aparea efecte secundare de tipul discromiilor cutanate (pierderi de pigment), de tipul pigmentarii in exces a zonelor tratate si pot aparea chiar si arsuri.

Ce presupune perioada de recuperare?

Dr. Nectara Mitroi: Perioada de recuperare nu este foarte lunga. Ne asteptam ca dupa sedinta de epilare sa existe o inrosire a zonei de tratament si o usoara umflatura in jurul firelor de par tratate. E un efect reversibil in cateva ore.

Pacientul trebuie sa aplice o crema hidratanta si sa evite factorii care pot sa produca vasodilatatie: baile foarte fierbinti, imbracamintea foarte stramta.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării