Stomatologie

26 Ianuarie 2023

Ce trebuie să știm despre implanturile dentare?

scris de

Echipa medicală MedLife

ilustratie 3d pentru implanturile dentare

Despre implanturile dentare

Implanturile dentare reprezintă elemente metalice introduse în gingie și os (nu doar maxilar, ci şi în mandibulă) în mod chirurgical, în vederea suplinirii dinților pierduți. Ele sunt o soluție de protezare a dinților însă, spre deosebire de alte metode (de exemplu, alegerea unei punţi dentare care afectează dinţii vecini), reprezintă o opțiune optimă pe termen lung deși implanturile nu sunt pe viaţă. În plus, ele nu produc disconfort, alergii sau alte probleme cu care se confruntă persoanele care poartă proteze detașabile. Prin protezarea/ încărcarea implantului se poate obține un dinte similar celui pierdut, iar procesul este avantajos deoarece nu este necesară pilirea sau pregătirea dinților adiacenți implantului.

Un implant dentar este o soluție de durată pentru că, în funcție de tipul și de materialele din care este realizat, el poate rezista aproximativ 15-25 ani. Este important însă ca, pentru a prelungi durabilitatea implanturilor, pacientul să respecte regulile de igienă normale și să se prezinte la controale regulate, în vederea evaluării implanturilor și a stării de sănătate a întregii danturi.

Tipurile de implanturi dentare

Pentru a alege tipul de implant dentar potrivit este important să discuți cu medicul stomatolog despre acest lucru. Există și unele contraindicații ale implantului dentar pe care ar trebui să le cunoști, iar consultația incipientă are exact rolul de a explica temeinic avantajele și dezavantajele procedurii.

De asemenea, medicul îți va spune și care sunt tipurile de implanturi ce pot fi utilizate:

  • Implantul dentar în os (intraosos) - este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de implanturi care folosesc tehnologii moderne, garantând rezistența și durabilitatea lucrării; implantul are forma unui șurub, este realizat, de obicei, din titan sau zirconiu (este cât se poate de eficient și de sigur pentru sănătatea umană) și se montează în os, prin deschiderea gingiei pe cale chirurgicală;
  • Implantul dentar sub gingie (subperiostal) - se montează, de asemenea, în gingie, însă fără a ajunge la os; se adresează pacienților care, din punct de vedere anatomic, nu beneficiază de o structură osoasă rezistentă, situație în care se impune găsirea unor soluții eficiente de reconstrucție a danturii cu implanturi subperiostale;
  • Implantul zigomatic – este o procedură invazivă, considerată a fi ultima şansă a pacientului de a avea o dantură fixă, funcţională; pentru această metodă se folosesc implanturi de dimensiuni mari ce se ancorează în osul zigomatic;
  • Implantul dentar Sky fast&fixed – este un tip de implant modern, deosebit de eficient; avantajul acestui tip de reconstrucție dentară este faptul că poate fi realizat atât pe maxilar, cât și pe mandibulă, iar pacientul poate folosi dinții, fără probleme, încă din primele ore post intervenţie, fără a simți disconfort la nivelul arcadelor dentare.

Alegerea unui anumit tip de implant presupune o sumă de factori, începând de la structura osoasă ca moștenire genetică, buget, performanță și, firește, eventuale contraindicații la un anumit tip de procedură.

Candidații ideali pentru implant

În general, medicii stomatologi militează pentru salvarea oricărui tip de dinte, dacă situaţia permite acest lucru. Acolo unde dintele nu poate fi salvat, se recomandă realizarea unui implant.

Este important de reținut faptul că fiecare dinte are rolul său, atât în procesul masticației, în sănătatea organismului dar și în ceea ce privește latura estetică. Lipsa dinților se observă la nivelul feței, aspectul şi fizionomia fiind impactate.

În teorie, oricine poate beneficia de un implant dentar, însă este nevoie ca medicul să diferențieze tipul și să analizeze starea generală a pacientului, pentru a afla dacă acesta poate suporta o eventuală astfel de intervenţie.

Candidații ideali pentru implant sunt acei pacienți care suferă de pierderi ale dinților sau ai căror dinți nu mai pot fi salvați, ori cei care au nevoie de dinți ”de legătură” între zone cu dantură existentă și prezintă un sistem osos puternic şi/sau gingii sănătoase.

De asemenea, se consideră ca fiind apte pentru implantul dentar persoanele nefumătoare, care nu consumă alcool sau alte substanțe dăunătoare. Fumatul şi consumul de alcool sau droguri sunt contraindicații în procesul de realizare a implanturilor.

De asemenea, medicul trebuie să ţină cont şi de eventualele riscuri existente în cazul alergiilor la medicamente specifice anesteziei sau la materialul din care este realizat implantul (extrem de rar). De asemenea, pot apărea problemele de neintegrare a implantului.

Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare

Implanturile dentare sunt soluții foarte eficiente, cu avantaje majore. Cele mai cunoscute avantaje ale implanturilor dentare sunt:

  • posibilitatea salvării danturii - este important de reținut faptul că un dinte pierdut înseamnă că presiunea din timpul procesului de masticației se transferă la dinții sănătoși;
  • prezervarea sănătății pacientului - dentiția joacă un rol foarte important în procesul de masticație; dacă dinții nu sunt funcționali, mestecarea alimentelor și formarea bolului alimentar se realizează deficitar, iar acest lucru influențează mai întâi digestia, iar mai apoi funcționarea organismului ca întreg;
  • menținerea aspectului feței - dinții și dispunerea acestora oferă o anumită fizionomie; atunci când dinții lipsesc, pielea pare lăsată, iar figura pare îmbătrânită; implantul dentar redă forma și aspectul feței;
  • costuri mici versus avantajul durabilității - chiar dacă lucrările de reconstrucție dentară par scumpe, în realitate, ele sunt deosebit de utile pentru că garantează cel puțin 10 ani de utilizare normală a danturii;
  • lipsa apariției cariilor – implantul nu garantează, însă, că gingia nu poate avea probleme în cazul unei igiene orale deficitare.

Totuşi, implantul dentar are şi o serie de dezavantaje, printre care:

  • dintele este nenatural;
  • poate implica costuri mari, în funcție de tipul intervenției;
  • poate produce disconfort local relativ, în funcție de tipul procedurii.

Cum se desfășoară intervenția

Procedura inserării unui implantul dentar se realizează sub anestezie, astfel că este necesară o discuţie iniţială cu medicul stomatolog, în cadrul căreia acesta îi explică pacientului ce presupune intervenţia, durata ei, dacă doare implantul dentar, avantajele și eventualele riscuri. De asemenea, medicul poate solicita o serie de analize (sânge, radiografii locale ale dinților), pentru a ști cu siguranță că pacientul este un candidat potrivit pentru implant.

Prima dată se realizează anestezia locală, menită să amorțească zona în care se va insera implantul. Ulterior, se trece la următoarea etapă, şi anume realizarea inciziei la nivelul gingiei, pentru a se ajunge la os, acolo unde este introdus implantul.

După ce acesta este montat, se închide prin sutură, în vederea unei vindecări cât mai eficiente. Este important ca, după intervenție, pacientul să se prezinte la medicul stomatolog pentru evaluare și să se ocupe de igiena corectă a dinților.

Igiena este deosebit de importantă post intervenție deoarece, în acest fel, este eliminat pericolul suprainfectării rănii ca urmare a dezvoltării bacteriilor. Folosirea periei și pastei de dinți, a aței dentare și a apei de gură reprezintă elemente deosebit de importante în rutina zilnică.

Prevenție

Cel mai bun mod de a preveni pierderea dinţilor şi nevoia unui implant este periajul corect şi o igienă optimă a danturii şi a întregii cavităţi bucale, dar şi controalele periodice la medic, o dată la şase luni, pentru evaluarea stării de sănătate a dinților.

În unele cazuri, însă, chiar și cu măsuri speciale de prevenție, se poate ajunge la implant, pe fondul unei rezistențe slabe a dinților și a predispoziției la pierderea lor. În această situație se poate recurge la soluții temporare de creștere a rezistenței dinților și a osului dentar.

 

Bibliografie

  1. Kuschmider, Rebekah. “What to Know about Dental Implant Complications and Risks.” WebMD, WebMD, 9 Dec. 2021, www.webmd.com
  2. Gupta, Ranjan, et al. “Dental Implants.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov



Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.