VIDEO Ce trebuie sa stim despre operatia de tiroida? Dr. Bogdan Stanescu: Interventia este si mai simpla daca operatia se face video endoscopic

video ce trebuie sa stim despre operatia de tiroida dr bogdan stanescu interventia este si mai simpla daca operatia se face v

Dr. Bogdan Stanescu explica intr-un interviu video ce sunt paratiroidele si care este functia acestora, cum decurge o operatie de tiroida si cat de repede se face recuperarea si ce presupune interventia chirurgicala asupra glandelor suprarenale. "Suprarenalele au o pozitie extrem de profunda in abdomen, fiind situate in spatele tuturor organelor din cavitatea abdominala, undeva deasupra rinichilor. Initial operatia se facea pe cale clasica, abdomenul necesitand o incizie extrem de mare. Mai nou, a fost perfectionata o tehnica retroperineala, deci se intra prin spate", precizeaza Dr. Stanescu.

Despre operatia de tiroida

In general tiroida este catalogata ca operatie de dificultate medie. Din punct de vedere practic, ea este o interventie destul de usoara, in sensul ca, daca chirurgul este experimentat, operatia dureaza sub o ora, doar tiroida. Recuperarea este practic din ziua operatiei, pacientul poate seara sa se si plimbe, iar a doua zi poate sa paraseasca unitatea spitaliceasca. Contraindicatiile nu sunt foarte mari, pacientul nu trebuie sa faca un efort foarte mare si plaja timp de o luna de zile, iar in rest nu sunt alte lucruri mai deosebite. Aceasta interventie este si mai simpla daca operatia se face video endoscopic.

Despre operatia glandelor suprarenale

Suprarenalele au o pozitie extrem de profunda in abdomen, fiind situate in spatele tuturor organelor din cavitatea abdominala, undeva deasupra rinichilor. Initial operatia se facea pe cale clasica, abdomenul necesitand o incizie extrem de mare. Aceasta incizie atragea dupa sine o serie de neajunsuri. In primul rand recuperarea, trebuia sa treaca cateva luni pentru a fi sigur ca peretele ala nu se rupe si face o eventratie, mai exista riscul suprainfectiilor. Toate lucrurile aceastea au inceput sa dispara in momentul in care a aparut operatiile video endoscopice. Mai nou, a fost perfectionata o tehnica retroperineala, deci se intra prin spate, si in care nu mai are nimic de aface cu organele din cavitatea abdominala, cazandu-se direct asupra suprarenalei. Acest tip de operatie il practic si eu in Romania dupa ce am efectuat o pregatire in Germania.

Diagnostic in cazul hiperfunctionarii glandelor paratiroide

In primul rand as mentiona faptul, pentru a nu se face confuzie, ca paratiroidele nu sunt un fel de tiroide. Paratiroidele doar anatomic sunt langa tiroide, ele avand o cu totul alta functie. Tiroida se ocupa de arderile interne, de metabolism, paratiroidele regleaza Calciul, Fosforul si Magneziul din organism. Calciul, de altfel, fiind un element extrem de important pentru ca se gaseste in toate celulele si participa la transmiterea impulsului nervos, la secretia interna, la absolut toate procesele organismului.

Se intampla uneori ca aceste glande sa dezvolte tumori. De regula, aceaste tumori sunt insotite de hiperfunctii, asta insemnand secretia in exces a parahormonului. Parahormonul incepe sa scoata treptat Calciul din oase, iar crescand eliminarea lui urinala, se concentreaza in rinichi ducand la aparitia pietrelor la rinichi. Rinichiul se poate calcifia, pacientul ajungand la insuficienta renala grava si chiar dializa.

Din pacate boala asta se instaleaza extrem de parsiv, de insidios, iar pacientii nu prea isi pot da seama de ea. Nu apar nici transformari fizice deosebite. Cel mai frecvent semn de inceput il poate reprezenta nervozitatatea, irascibilitatea mai crescuta. De altfel, in tarile occidentale pacientii care prezinta astfel de simptome se adreseaza prima data medicului psiholog. In aceste tari s-a convenit ca psihologul sa nu se apuce de o consiliere pana cand nu este clar un anume barem de analize, intre care si calcemia. Evident ca daca irascibilitatea este data de boala paratiroidiana aceasta se va reflecta printr-un calciu crescut, iar pacientul ajunge la un endocrinolog. De aici incolo, diagnosticul se pune precis: si ca are boala, si cat de grava este, care paratiroida este si evident, sanctiunea chirurgicala decurge firesc.

Alteori pacientii trec de aceasta faza, poate pacientii cu temperament sangvin sau coleric, neparand ceva iesit din comun. Dar pot prezenta fracturi si aici nu mai e rolul pacientului, ci este responsabilitatea ortopedului care trebuie sa se gandeasca intotdeauna ca atunci cand un pacient are o fractura sa ii dozeze si o calcemie.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării