Publicat la: 
11/01/2011
VIDEO Copiii sub doi ani predispusi la alergii si astm trebuie sa evite piscinele tratate cu clor - recomandarea Agentiei germane de Mediu

Inotul este benefic la orice varsta, dar atentie la apa din piscine / Foto: MedLive

Copiii mici cu istoric familial de alergii sau astm nu ar trebui sa frecventeze piscinele tratate cu clor, recomanda Agentia Federala de Mediu germana (UBA) luni, transmite AFP. "Copiii sub doi ani cu predispozitie genetica de alergii pot fi afectati de derivatele de clor (prezente in majoritatea piscinelor), care favorizeaza dezvoltarea unui astm", se arata intr-un comunicat UBA.

Studiile realizate in ultimii ani in cateva state europene (primul in Belgia, 2003) incearca sa determine o relatie exacta intre clorul din piscinele frecventate de cei mici si slabirea cailor respiratorii sau aparitia astmului si alergiilor, explica Agentia de Mediu. Copiii sub doi ani sunt primii vizati, data fiind fragilitatea tesuturilor pulmonare si temperaturile ridicate in piscinele frecventate. UBA precizeaza ca, deocamdata, nu s-a putut stabili cu certitudine aceasta corelatie, "avand in vedere lipsa de informatii".

Totusi, ca masura de precautie, se recomanda familiilor cu istoric alergic si de astm sa nu duca bebelusii la piscina, pana ce specialistii vor confirma sau infirma aceasta ipoteza. "Se estimeaza ca tricloramina, un gaz iritant pentru ochi, piele si caile respiratorii, ar putea fi un agent declansator al astmului", indica Agentia de Mediu, precizand ca acest gaz este un compus chimic bazat pe clor si uree (transpiratie, piele moarta etc.).

Concentratia maxima de tricloramina recomandata in piscine este de 0,50 mg/m3, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In unele piscine insa, Agentia germana de Mediu a descoperit niveluri de pana la 18,8 mg/m3. Totusi, majoritatea bazinelor verificate nu prezentau concentratii mai mari de 0,34 mg/m3, asigura UBA.

"Trebuie facut tot posibilul" ca in piscine nivelul de tricloramina sa fie mentinut la nivelul potrivit; totodata, este important ca aerisirea sa se realizeze corect, iar inotatorii sa foloseasca intotdeauna dusul inainte de intrarea in piscine.

Fondata in 1974, UBA este autoritatea centrala federala responsabila cu problemele de mediu din Germania.

Cum poate fi tratata apa din piscine

Clorul, cel mai utilizat produs pentru dezinfectarea piscinelor, are ca principal dezavantaj faptul ca este agresiv si iritant pentru piele si mucoase. Anumite persoane sunt alergice la clor, iar mirosul clorului poate fi de multe ori deranjant. Ca alternativa mai scumpa, bromul nu este iritant pentru piele si nu are miros; poate fi utilizat in locul sau impreuna cu clorul. De asemenea, electroliza cu sare - alternativa ieftina si ecologica la tratamentul cu clor sau brom, trateaza automat apa, fara adaugarea altor produse chimice. Este necesara insa o supraveghere sporita, intrucat reactia chimica de electroliza genereaza soda, agent direct de influenta al pH-ului - potentialul hidrogen.

Alte sisteme de tratare a apei: electroliza cupru argint, sterilizare prin raze UV, tratament cu ozon, cu Polimer de Hexa Metilena Biguanida, cu oxigen activ sau algicide.

VIDEO Inot pentru copii

Recomandari pentru parinti:

  • Este indicat ca piscina pe care o alegeti pentru cel mic sa fie destinata exclusiv copiilor si instructorilor acestora.
  • Piscina trebuie sa fie dotata cu sistem de recirculare pentru filtrarea permanenta a apei.
  • Este bine ca apa din bazin sa fie schimbata saptamanal, iar pH-ul acesteia sa fie neutru, intre 7 si 7,5. Peste 7,6, pH-ul trebuie supravegheat, intrucat tratamentul apei nu se mai poate realiza cu eficacitate, apa isi pierde salubritatea si devine coroziva pentru piele si pentru elementele de metal din piscina.
  • O temperatura optima a apei de 30-32 C permite acomodarea la mediul acvatic si contribuie la fortificarea sistemului imunitar.

Beneficiile inotului

Inotul este recomandat tuturor categoriilor de varsta. In cazul copiilor sanatosi, antrenamentul acvatic poate fi inceput inca din primele zile de viata, cu efecte benefice in dezvoltarea armonioasa a organismului, o imunitate crescuta, activarea si stimularea reflexelor motorii, perfectionarea echilibrului si a miscarilor. Inotul creste increderea in sine si independenta copilului; are efecte stimulatoare asupra cresterii si dezvoltarii fizice, dezvoltarii psihomotorii; creste capacitatea de concentrare, imunitatea si rezistenta la actiunea factorilor fizici din atmosfera. Inotul sau arta de a respira creste rezistenta si functionalitatea aparatului cardio-vascular.

Exista, de asemenea, programe de recuperare specifica pentru copiii de toate varstele, ce acopera patologii neurologice, ortopedico-traumatice, chirurgicale; programe de colaborare psihomotorie si intergrare socio-familiala a copiilor cu deficiente psihomotorii (cum ar fi ADHD, sindromul hiperkinetic, sindromul Down); programe de terapie ocupationala.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.

Citeste si:

Emma Olaru, Redactia MedLive.ro

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Alergologie

Savu Oana - Filofteia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Costea-Popa Ramona,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Mai multe studii de cercetare efectuate recent au aratat conexiunile care exista intre obiceiurile alimentare si sanatatea mintala. Noile descoperiri au dat nastere unui nou concept numit psihiatrie nutritionala sau alimentara, scrie webmd.com. "In mod normal nu am fost instruiti sa ne interesam de alimetatia pacientilor, insa dieta are un...
Vara este unul dintre cele mai zgomotoase anotimpuri. "Focuri de artificii, concerte, trenuri si constructii de drumuri, toate acestea pot fi daunatoare pentru auz. Si odata ce auzul este deteriorat, nu poate fi reparat", a declarat Jyoti Bhayani, medic ORL, Universitatea Loyola. Unul din 10 americani sufera de pierderea auzului care afecteaza...
Elkeles Thomas si colegii sai de la Universitatea de Stiinte Aplicate Neubrandenburg au analizat comunitatile rurale din nord-estul Germaniei pentru a raspunde la aceasta intrebare. Caracteristica speciala a acestui studiu consta in faptul ca ancheta din 2008 este corelata cu cercetari anterioare efectuate in 1973 si 1994 in 14 comunitati rurale...
1. Cresterile de temperatura pot stresa celulele. Daca organismul le incalzeste cu doar 3 sau 4 grade, proteinele acestora incep sa se destrame si nu mai functioneaza. Daca se dezleaga prea mult, proteinele se incurca una in cealalta si formeaza un manunchi care poate omori celula. Pentru a preveni aceasta catastrofa, celulele se bazeaza pe un set...
Sforaitul este o conditie comuna, care poate afecta pe oricine, cu toate ca apare mai frecvent la barbati si la persoanele supraponderale. Sforaitul are tendinta de a se agrava pe masura ce imbatranim si apare atunci cand fluxul de aer inspirat pe gura si nas este obstructionat. Cauze:Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat pe gura si...