Publicat la: 
31/08/2010

Un copil nu uita / Foto: PhotoXpress

Bataia aplicata celui mai slab, ca asa fac cei ”puternici” - lovesc in general in cel care nu se poate apara -, poarta in Romania genericul "Bataia e rupta din rai". O scuza fara fundament venita dintr-o zona obscura a intelepciunii populare, ideea ca un suflet in formare poate fi strunit doar prin corectii fizice sau abuzuri repetate inca predomina in educatia copiilor de pe la noi. In termeni juridici, "educatia" prin bataie se numeste maltratare si se pedepseste conform legii. La unii - mai sever, la altii - nu. O bona din Florida, SUA, a fost condamnata saptamana trecuta la opt ani de inchisoare pentru batai repetate aplicate unui copil de 11 (unsprezece) luni. La noi, pedepsele se limiteaza inca la daune morale si amenda penala. Dincolo de cadrul legal, un copil batut ramane un copil batut, indiferent daca agresorul ii este ruda sau nu. Intr-un larg consens, parintii romani inca ignora faptul ca violenta de orice fel - fizica, morala sau intelectuala - produce efecte ireversibile.

Uzul fortei spre a leza integritatea fizica, morala sau psihica a unei persoane poate lua forma unor actiuni fizice - lovirea - sau a unor imagini ori expresii verbale. Pe langa efectele devastatoare pe termen lung, violenta de orice fel - psihica, emotionala, fizica, sexuala - creeaza tipare comportamentale pentru viitorii adulti, care vor perpetua la randul lor abuzul deprins in copilarie, intr-un ciclu nesfarsit al violentei.

VIDEO Cei mici copiaza comportamentul parintilor

"Si pe mine m-a batut tata, si o meritam cu varf si indesat"

Culpabilizarea prin bataie ("de ce ma obligi sa te bat?!"), sau prin presiune pshica si pedepse absurde ("nu faci cum iti spun, nu primesti nimic de mancare") se transmite inca din generatie in generatie, prin parinti, bunici, alte rude apropiate, tutori, bone. "Eu te-am facut, eu te omor" nu ne zgarie urechile, este o banalitate. Victimele educatiei prin bataie isi accepta culpa si pedeapsa, gasind ca natural modul de tratament si aplicandu-l mai departe propriilor copii. "M-a strunit, om m-a facut! Eu am ajuns bine, la fel fac si eu la mine-n casa". Alaturi de bataile situate uneori la limita sadismului, se adauga sudalmile: "dobitoc, cretin, prost", cu variatiuni; "cu ce-am gresit sa am asemenea copil", "ma faci de rusine", "nu meriti nimic". Reducerea celui mai slab la un zero este, printre altele, o forma de dominare pentru care victima ar trebui sa fie "recunoscatoare" candva: "o sa-mi multumesti pentru asta cand vei fi mare!".

Angajatul tau, batausul copilului tau. Nu oricine poate avea grija de un copil

Cadrul legal al activitatii de bona / dadaca in Romania, practic, nu exista. Majoritatea parintilor prefera sa plateasca serviciile bonelor de ocazie, recomandate sau nu, "la negru". Aptitudinile de educator sunt, desigur, discutabile - nu oricine poate avea grija de un copil. Ca modalitate de control al bonelor, unii parinti apeleaza la "camera ascunsa" plasata strategic. Pe forumuri romanesti dedicate parintilor, filmarile surpriza cu scene de violenta indreptate asupra copiilor sunt analizate in amanunt. Mult mai rar, parintii apeleaza la justitie. Daca in statul american Florida, o bona care a batut repetat un bebelus in varsta de 11 luni a primit o pedeapsa de opt ani de inchisoare, aici pedepsele sunt ilar de blande: daune morale si amenda penala.

Cazuri prezentate in presa romaneasca:

 • 16 iunie 2010: Instanta bucuresteana condamna, in premiera, o bona care a maltratat fetita in varsta de doi ani de care avea grija. Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti a condamnat-o pe Lovinica Dinu, in varsta de 62 de ani, la amenda penala de 1.000 de lei, daune morale de 1.000 de lei, plus plata cheltuielilor de judecata - 150 de lei. Total: 2.150 lei, pedeapsa pentru lovire si alte violente (potrivit acuzatiilor oficiale, articolul 180 Cod penal). Au fost acceptate ca probe in instanta inregistrari video realizate de mama fetitei in 2009, dupa ce aceasta a sesizat ca, atunci cand o vedea pe bona, fetita incepea sa planga.
 • 26 iunie 2010: Bona Ecaterina Spirea a fost gasita vinovata si condamnata la plata unor daune morale de 2.000 de lei si plata a 3.000 de lei amenda penala pentru maltratarea celor doi copii pe care ii avea in grija. Intrucat in perioada termenului de incercare, dispus in cazul altei condamnari, femeia a comis o noua infractiune, Spirea executa si un an de inchisoare (pedeapsa ramasa definitiva intr-un proces de delapidare).

Bataia nu este rupta din rai. Cazurile grave

Un copil nu uita. Odata cu durerea fizica, umilirea, neputinta, durerea psihica raman acolo pentru toata viata si au urmari multiple. Pe termen lung, traumele duc la un dezechilibru psihic al victimei. Intr-o lucrare publicata in 1990, "Healing the Hurt Child: A Developmental-Contextual Approach", psihiatrii Denis M. Donovan si Deborah McIntyre au introdus pentru prima data termenul de traumatologie: un copil crescut in violenta, neglijare, abandon, stocheaza toate experientele; peste unele din acestea va trece, prelucrandu-le la nivel cognitiv, altele insa nu vor fi depasite niciodata si pot iesi la lumina in momente critice de-a lungul vietii. Frica intensa si sentimentul de neajutorare pe care copilul le resimte pe termen lung au consecinte puternice in modelarea personalitatii individuale, afectandu-i demnitatea si identitatea.

Consecinte in psihicul victimei:
 • sentimente de vinovatie, frica, neajutorare;
 • alterarea respectului de sine, complex de inferioritate;
 • culpabilizare;
 • asteptari reduse in viata.
La nivel social si interpersonal, victima:
 • dovedeste dificultati in a-si controla agresivitatea;
 • are comportamente impulsive, autodistructive;
 • nu isi poate acorda incredere siesi sau altor persoane;
 • nu poate mentine relatii cu alte persoane;
 • tinde sa se revictimizeze / sa ii victimizeze pe altii.

A creste si educa un copil are ca scop final sprijinirea copilului in vederea asumarii responsabilitatii pentru comportamentul personal de-a lungul intregii vieti. Modul in care un copil ne copiaza comportamentul si atitudinile, cooperand totodata si incercand sa transmita nevoile proprii, este instrumentul care ne ajuta sa intelegem cum suntem perceputi ca adulti si cum putem provoca schimbarea in mentalitatea generatiei urmatoare.

Ce parere au copiii despre bataie?

Video: Real Children Don't Bounce Back

Un studiu realizat de Organizatia "Salvati copiii" in Romania, publicat in 2004, arata ca, "potrivit opiniei copiilor, cea mai utilizata metoda pentru corectarea greşelilor copiilor la noi in tara este bataia. Alte metode ar consta in amenintarea sau jignirea copiilor." Iata cateva date:

 • 80,9% dintre copiii chestionati considerau ca bataia nu e o metoda eficienta de educare a copiilor;
 • copiii se simt in procent de 37,95 nefericiti cand sunt batuti, 20,5% se simt umiliti, iar 16,6% se simt fara aparare;
 • 70,1% dintre copiii chestionati apreciaza ca protejarea copilului impotriva violentei este realizata in mica masura in tara noastra;
 • cea mai mare raspundere in protejarea copilului impotriva oricarei forme de violenta o are familia (65,4%), urmata de institutiile specializate ale statului (28,7%);
 • 75,9% dintre copii considera ca statul ar trebui sa-i pedepseasca pe adultii care bat copii şi 82,3% considera ca bataia ar trebui interzisa prin lege.

"Organizatia Salvati Copiii a efectuat prin centrele romanesti de consiliere pentru copil si familie un studiu privind abuzul si neglijarea copilului, concluziile cercetarii aratand ca 75% dintre copii au suferit o forma de abuz fizic in care era inclusa si bataia."

Din Legea nr. 272/2004 (privind protectia si promovarea drepturilor copilului):

Art. 28: (1) Copilul are dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii sale si nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.

(2) Masurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decat in acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se afla in legatura cu dezvoltarea fizica, psihica sau care afecteaza starea emotionala a copilului.

VIDEO Bona din Florida, maltratand un copil de 11 luni. Atentie, imagini extrem de violente!

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

Este incredibil! A lovi este varianta care arata ca esti depasit intelectual ori de situatia in care esti pus ori de cel pe care il lovesti.
Sunt parinte al unui adolescent (si stiti cat de complexa este acum aceasta postura) dar gandul ca as aplica astfel de "corectii", numai gandul, ma sperie.
Cunosc insa si persoane care au fost crescute cu "bataia e rupta din rai" si care in relatiile lor aplica aceasta metoda.
Nu va loviti copiii! Veti genera traume si comportament in timp pe care nu le puteti estima, gestiona. Un copil lovit va lovi la randul lui cand va deveni adult.

Ca intotdeauna, si in acest caz, vorbim de extreme. Si tot timpul extremele vor traumatiza si vor dauna.
Ce imi place cand se publica studii facute de altii pe noi ! Americanii nici nu stiu unde este Romania pe harta dar ei fac studii.
S.U.A. nu reprezinta decat cel mai mare rau de care a putut sa aiba parte omenirea ! Nu fac decat sa injecteze rau si venin in toate popoarele venind cu tot felul de reguli si legi si studii care la ei se aplica.
Haide totusi sa ne vedem de treaba noastra, sa gandim (pentru ca noi putem sa facem lucrul asta) si sa incepem sa-i compatimim in loc sa-i ridicam in slavi, pentru ca asta merita.

atunci de ce copiii americani devin adulti liberi, senini, increzatori, in timp ce romanasii nostri batuti de la varsta de 6 luni ca au indraznit sa isi deranjeze parintii cu tras de pe fata de masa un pahar sau mai tarziu ca au desenat pe perete la 2 ani devin niste adulti frustrati, resemnati, orgoliosi , suspiciosi si intunecati la suflet?

cita dreptate ai, degetica! am plecat de 2 ani din tara, dar inca ma urmaresc fantomele copilariei, amintirile bataii din casa si a umilintelor indurate din partea parintilor... iar cei din jurul meu au o asa incredere in sine si echilibru mental, ca uneori imi vine sa pling. de ciuda si de neputinta.
ma voi stradui sa-mi cresc altfel fetita.
cititi Eric Berne, ajuta la intelegerea temei si la evitarea unor greseli ca parinte.

Degetica, despre care adolescenti "liberi, senini, increzatori" vorbesti? Cei din filmele pe care le-ai vazut? Sau cei din realitate?
Cei care isi impusca cu seninatate colegii de scoala? Cei care se drogheaza "liberi si increzatori"? Cei care sunt obezi in procent de peste 70% in unele state? Te-ai informat putin care e rata criminalitatii acolo?

P.S. Nu spune nimeni ca trebuie batuti copiii pt orice. Dar trebuie sa fim realisti si echilibrati, sa nu aducem ca argumente doar extremele.

asta inseamna ca nu cunosti realitatea romaneasca...nebuni sunt peste tot, si daca vom gandi procentual, vom observa ca la noi rata crimelor si a violentelor e mult mai mare, raportat la nr de locuitori....
cat despre droguri...cred ca nu stii ce se intampla in liceele in Romania....
Plus ca nu ma refream la adolescenti, care sunt rebeli in orice tara, ci la adulti.

Iar cei cativa care au intrat cu arma in scoli sunt tineri bolnavi psihic, neglijati! de parinti, nu sunt tineri "nebatuti" cum se sugereaza cu atata cinism .

pe bune tu cred ca ai fost agresata grav de parinti. Cum spuneam mai sus, extremele lasa urme. Intotdeauna.
Eu cat am fost mic am fost batut cu palma la fund (probabil pe acelasi principiu - unde da mama creste). Insa aveam prieteni care erau terifiati cand venea unul din parinti acasa ca si-o luau ba cu cine stie ce curea, ba cu furtunul de la masina de spalat, ba cu cine stie ce vana de bou etc. Probabil tu faci parte din categoria asta.

In afara de bataitele aste care veneau de la mama, care mai mult mangaia decat dadea (mama e o femeie de 1.55 m si pe vremea aia nu avea mai mult de 55 kg), am mai luat 2 de la tata - prima cand am pierdut cheia si te atunci crede-ma ca nu am mai pierdut nici o cheie, si a doua (o palma doar) cand deja ma marisem si am venit ametit de bautura acasa. Explicabil as zice eu :)

Nu mi se pare atat de grav faptul ca ai venit "ametit" acasa.
In plus, prin palma pe care ai primit-o, ai invatat sa fi mai cumpatat in consumul de alcool?
Generalizand, nu departe de subiect, nu este o noutate faptul ca noi ca tara suntem (foarte) amatori de tarie.
De obicei nu e ceva neobisnuit ca un copil sa bea "un vinisor" sau "o berica", asa ca de ce ne-am mira ca un tanar bea. Doar e invatat de mic cu otrava, putin cate putin, nu?
Indraznesc sa intreb retoric, daca bataia e rupta din Rai, cum de-auzim mereu ca o ducem ca dracu'?

simplu...inca nu ne si nu batem destul...

Am vazut acei adulti liberi,senini si increzatori intrand cu mitraliera in scoala si ucigand tot ce le-a stat in cale. Asa ceva nu am vazut insa la noi in Romania asta care tu o blamezi. Nu te entuziasma asa tare de americani ca in afara de rau in toata lumea asta prin politica si autosuficienta lor nu au prea mari realizari.

@degetica: ai copii ?

2. si nu ii pedepsesc niciodata, ca nu am motive.

Aceiasi copii "liberi si increzatori", isi inchid la batranete parintii in aziluri (un fel de domiciliu fortat), unde ei primesc 1 pilula ziua pentru a-i tine linistiti cu orele in fata televizorului intr-o sala comuna si inca una inainte de culcare pentru un somn usor, lipsit de regrete si de amintiri.

Cei mai norocosi dintre parinti, primesc vizita copiilor lor de 1-2 ori pe an, iar ceilalti, o carte postala. Din cand in cand mai razbate in media cate-un scandal, un boiler care explodeaza fierbandu-i literalemnte pe cei aflati la baie, batrani zacand in excremente, infestare generala cu paduchi etc.

Dar ce spun eu e numai propaganda, in realitate TREBUIE sa fie ca-n filme, nu-i asa ?

Sunt perfect de acord cu tine .

Nu numai bataia, dar si pedeapsa este un abuz cand vorbim de copii prescolari si scolarii mici.
Comportamentul lor nedorit are mereu o cauza externa, si nu intentionalitate . Vina este a parintilor, nu a copiiilor.
Din pacate, in Romania domneste aceasta prejudecata cu copiii rai, care s=au nascut sa-si enerveze parintii.
In sfarsit un articol mai eficient.

in educatie consider ca o forma de pedeapsa trebuie sa existe. nu sunt de acord cu bataia, dar daca pruncul face o boacana si nu pateste nimic atunci cu siguranta va "recidiva" chiar mai rau. o simpla restrictionare a unor activitati care-i ii fac placere sau pur si simplu un scurt arest in camera sa (sau "la colt"), timp in care se va gandi la ce a facut rau, ii vor da de inteles ca nu a facut bine si consecinta este privarea de lucrurile care-i ii fac placere. ca exemplu: un prieten al meu e instructor de inot pt copii; spre sfarsitul cursurilor copii au o perioada in care pot sa se joace in bazin: atunci cand are de a face cu zbanghii care intrec masura ii cheama la el si ii tine pe banca 5-10minute dupa care ii intreaba daca stiu de ce au fost "arestati"; majoritatea raspund ca ei nu au facut nimic rau; bineinteles ca urmeaza inca 5-10min de "arest" si apoi din nou intrebarea; intotdeauna copilul isi recunoaste greseala, i se explica ce a pierdut pt ca a gresit si pt ca nu si-a recunosc greseala de prima data si apoi este lasat sa se joace.

si care anume ar fi boacanele pt care trebuie pedepstiti copiii?
ca a rasturant apa pe jos?
ca a murdarit cu plastelina covorul?
ca a facut tantrum in magazin?
Ca a plans ca mai vrea in parc?
ca nu si-a facut temele?
ca a mintit?
pedeapsa este un scurtcircuit. O cale mai simpla pt parinti care nu vor sa afle cauzele unor anumite fapte. Pedeapsa arata neputinta adultului de a gestiona inteligent educatia copiilor.
Mai uitati-va la clipul ala cu Children see.

Ce face amicul instructor de inot se numeste abuz si manipulare si inocularea vinovatiei.

draga degetica, hai sa lasam exagerarile deoparte.
in cazul instructorului de inot o boacana nu este atunci cand in copil il stropeste cu apa pe un altul. ce zici insa de cazul in care un copil sare intentionat de pe marginea bazinului in capul altui copil care e in apa? crezi ca e de ajuns sa-i citeze din regulile de comportament la bazin? daca zbanghiul nu reflecta asupra faptei sale atat timp cat sta "la arest", la ora urmatoare acesta recidiveaza pt ca si "data trecuta a facut la fel si n-a patit nimic, chiar a fost funny". si daca se intampla un accident cine e de vina? copilul nu cred ca va fi tras la raspundere, instructorul cu siguranta o va pati urat.

e vina instructorului ca ii lasa de capul lor si nu PREVINE asa ceva.
daca copilul meu ar face asa ceva la inot, as avea grtija sa fie concediat acelll instructor.
El trebuie sa ii antreneze in jocuri dragute, nu sa stea la povesti si intre timp ei copiii sa sara in capetele celorlalti

in viziunea ta, intotdeauna copiii sunt niste ingeri?
asta poate in cartile cu povesti.
degetica, tu mai iesi din cand in cand din casa
sau esti toata ziua cu nasul in TV vizionand programe americane de spalat creierii?

Cine a scris articolul asta... e putin probabil sa fi educat vreodata pe cineva si sa fi apucat si sa vada rezultatele educatiei sale. Are o viziune distorsionata asupra realitatii si asupra educatiei. Educatia "imaginata" nu corespunde de multe ori cu educatia practica.

Pe de alta parte am senzatia si ca va folositi de stirea cu bona din Florida ca sa scrieti un articol "de succes".

Sunt curios ce parere aveti despre violenta verbala si fizica din filme, jocuri etc si daca in cursul acestui minunat proces de educatie non-violent pe care il sustineti ati lasat copiii sa vizioneze astfel de filme/jocuri/etc. Sunt curios si daca dumneavoastra va uitati la ele. Daca va uitati, nu vi se pare ca e o dovada de ipocrizie? Daca nu va uitati, va felicit.

"Bataia rupta din rai" a intelepciunii populare, nu se refera la tipul de bataie de care vorbiti in articol, adica bataia la nervi, cu rautate.

Din pacate, in realitate poate sa fie nevoie si de pedepse, cand celelalte metode esueaza.

Corectiile fizice trebuie aplicate doar cand s-au epuizat toate celelalte metode. Nu trebuie aplicate cu manie sau nervi, ci cu dragoste (da, stiu ca majoritatea nu va puteti imagina cum vine asta) iar copilul trebuie sa stie de ce este pedepsit, sa i se explice cu rabdare.

Conteaza enorm cum ati educat copilul si ce relatie aveti cu el. Daca pedepsele fizice sunt toata educatia pe care o faceti... intr-adevar e o problema.

Cat despre aberatiile sustinute de catre UNII din tara McDonalds, Coca-Cola, Hollywood etc... Copii si adolescentii lor nu sunt tocmai un model de educatie. Nu tot ce zboara in SUA se mananca.

Prin exagerari de genul asta s-a ajuns ca parintii sa nu mai aiba dreptul sa-si corecteze copiii, copiii sa fie intrebati cum vor sa fie educati si alte aberatii educative ridicate la rang de stiinta.

parintii au tot dreptul sa-si corecteze copiii atunci cand gresesc, dar nu prin pedepse, ci prin discutii si puterea exemplului.

Salut degetica

Sunt intr-o mare masura de acord cu tine. Pana in punctul in care trebuie sa-ti aduci aminte ca omul nu l-a ascultat pe Dumnezeu in dauna pedepsei.

Exista multe tipuri de copii - si crede-ma ca au puterea de a alege. Am o singura intrebare: conform metodelor tale, crezi ca ar trebui abolita pedeapsa cu inchisoarea pentru crima, viol sau furt, pe principiul ca oricarui om caruia ii sunt explicate consecintele, va alege sa nu le faca?

Ma insel profund.

Sper sa fi fost bine inteles - deoarece nu sunt in favoarea pedepselor ca model de educatie.

Eeee, acuma, sa-i tragi de urechi din cand in cand, sau sa-i dai cate o palma nici nu invineteste nici nu lasa traume. Uneori chiar o merita, iar daca doar il pedepsesti nu-l afecteaza mai deloc, nu pricepe ca a gresit.

Sandra, daca as sti de unde sa te iau, ti-as arde doua palme si te-as trage si de urechi. Pentru ca nici nu invineteste, nici nu lasa traume. Si pentru ca o meriti. Poate asa o sa pricepi ca gresesti.

Poate tu ai nevoie ca adult de asa ceva, un copil insa sigur nu are nevoie de asta. Daca tu, adult, nu esti in stare sa te faci inteles de catre un copil atunci tu ai o problema.
Eu am fost crescuta fara nici macar o palma sau un tras de urechi si nu a fost nevoie de asa ceva. Pedeapsa poate fi si un pus la colt cu motive explicate, si o privare de desene pe timp limitat etc.
Am un copil care nu stie ce inseamna bataie si e destul de ascultator. Sunt ferm convinsa ca va fi un adult mult mai responsabil decat un copil batut.

Mama modelele tale sunt de 10 ori mai gresite decat un tras de urechi.

privarea de desene - inseamna educatia de tip "caine adu batul - ia bomboana", educatie primitiva si bazata pe reflex pavlovian. Ceva de genul "puiule, nu conteaza daca ai inteles ca nu e bine sa injuri, dar daca mai injuri, iti iau desenele". Categoric copilul va alege sa faca in asa fel incat sa nu-l mai auzi tu injurand ca sa-si primeasca desenele, fara sa aiba cea mai vaga idee de ce nu ar trebui sa mai injure. Metoda aceasta se alatura celei cu "ii dau bani daca ia note mari" - privand copilul de un sistem educational de tip motivatie intelectuala + curiozitate = invatare = o scara de valori normala si o transforma intr-un fel de reflex conditionat "vreau o pereche de blugi, asa ca invat lectia asta, iau un 10, ma aleg cu bani".

Iar pusul la colt, il vad mult mai jos decat un tras de urechi. Inseamna o privare a copilului de libertate, libertatea de a sta cu fata la tine si de a te privi in ochi. Pusul la colt este umilitor - o nuia finuta la fundut e eficienta si daca ai copii - stii ca este uitata in urmatoarele 10 secunde dupa ce a avut loc ciclul "explicatie, asumarea greselii, primirea dojenei, fuga inapoi la joaca"

Am urmarit impietrit atat ultimul clip din articol (cu bona care bate bebelusul de 11 luni) cat si reclamele pentru protectia copilulu i(chiar daca sant regizate, efectul este real).

Sant tata, am o fetita de 10 luni si numai cand ma gandesc la zicala "bataia este rupta din rai" mi se face rau. Si vorbesc de rau fizic. Nu pot sa concep sa imi lovesc copilul, sotia, si pe oricine altcineva, si nici sa aplic pedepse prin presiune psihica.

Parintele care se comporta in felul acesta fata de copil este un ratat si ar trebui sa fie decazut din drepturile parintesti. Violenta fizica sau psihica nu trebuie sa fie tolerate. TOLERANTA 0.

Nu exista justificare, nu exista explicatii, nu exista motive care sa indreptateasca un adult sa se comporte in felul acesta fata de un copil.

Mihaela,
Nu te lasa inselata - zicala cu “bataia care e rupta din rai” nu e o imbecilitate cum cred /// gen Mihai.
Studiu de caz: un copil de 6 ani il bate pe altul de-i rupe dintii; un copil arunca cu pietre in capul unei femei ; altul care ii pune piedica intentionat, unei batrane; altul de 6 anisori care scuipa o batrana etc. Exemplele pot continua la nesfarsit. Acasa copilul n-a a vazut lucruri de genul asta, ba chiar i s-a aratat (chiar daca nu suficient) cum trebuie sa se poarte.
In astfel de imprejurari, ca parinte, ai dreptul sa-i dai o palma la fund. Asta nu e violenta fizica si nici molestare. Ar trebui sa recunosti. Daca n-ar fi atins de neghiobie, probabil si Mihai ar putea sa-mi dea dreptate. Violenta din programele TV, precum si influentele altor copii mai mici sau mai mari, prost crescuti, sunt suficiente pt ca si cei cat de cat atent educati s-o mai ia pe aratura.

Bataia e rupta din rai inseamna sa-ti pedepsesti corporal copilul care a gresit grav (sper sa nu-mi pui intrebari tampite de genul “ce inseamna a gresi grav?”) cu mila, cu masura, cu fermitate, dar fara razbunare. Sa-l pedepsesti in scopul intoarcerii pe drumul bun, nu ca mod de a te racori, cum se intimpla adesea. Altfel spus, ca si cum ai vrea sa-l intorci in rai! Poate e greu de inteles, poate e socant pentru unii lipsiti de inteligenta bunului simt, insa, e foarte adevarat ce spun. Trebuie sa te asiguri ca piciul va intelege de ce e pedepsit. Lucrurile astea sunt intuite f usor de oamenii normali. Doar habaucii nu pot pricepe.
Masura nu trebuie sa fie arbitrara. In nici un caz “nuielusa” nu trebuie sa constituie o rutina – in acest caz esecul pedagogic e de domeniul evidentei.
Un parinte sanatos la cap, care acorda timp si pricepere educatiei copilului sau va stii cum sa comunice si cum sa-si indrepte copilul, astfel incat sa nu ajunga la nuielusa. Insa, daca se ingroasa gluma, nu va ezita s-o foloseasca. Cu mila si cumpatare, tot spre indreptare. Nu e nimic stiintific. Pur si simplu ca parinte normal la cap stii cum se fac astea.
Mi se pare cumva schizoid ca noi, ca romani, ne explicam si ne justificam pe niste lucuri ce tin de educatia noastra traditionala, pe care batranii nostrii le cunosteau atat de bine. De ce trebuie sa ne aliniem la moda imbecila occidentala, in care pustii isi educa parintii / parintii se tem sa nu-I supere pe copii?! Ce spun basmele noastre populare?
[Editat de MedLive.ro. O regula de postare a comentariilor: combateti idei, nu persoane. Moderatorul nu va permite atacurile la persoana.]

nu cred ca exista " nuieluse" sau "palmute la fund" nevinovate. In primul rand daca nu exista o comunicare eficienta intre parinte si copil, "bataita rupta din rai" trebuie sa doara ca sa produca efectele scontate de parinte. Apoi, bataita va deveni din pacate rutina. Parintele nu stie sa comunice si pe termen lung copilul nu va mai reactiona decat la aceste corectii, celelalte nefiind dureroase vor fi ca si neexistente.

"Un parinte sanatos la cap, care acorda timp si pricepere educatiei copilului sau va stii cum sa comunice si cum sa-si indrepte copilul" - perfect adevarat, in cazul acesta nu va fi niciodata nevoie de masuri durereroase fizic.

Copilul trebuie tratat ca si egalul tau, la fel cum te astepti si tu sa fii tratat de semenii tai atunci cand esti in contradictie cu ei.

Cu copilul meu, pentru a evita acele abateri grave, as agrea un contract inca de la inceput. Astfel el va stii care ii sunt limitele de comportament (reper, nu ma refer la tantrum,desenat pe pereti sau agitatie in vizite la alti adulti) si care sunt consecintele depasirii acestor limite (in general restrictionari de la anumite activitati). Daca comunicarea nu va da roade, copilul va suporta consecintele propriilor fapte si va intelege ce inseamna asumarea responsabilitatii.

Mah ideile voastre sunt care mai de care mai nastrusnice, pacat ca nu scrieti carti asa cum o facea Mark Twain. Contract cu copilul.

Hai sa-ti spun eu carcotasule un model in care tu ca parinte ai facut ce se putea si totusi ...

Tu ca parinte esti ok (nu zic perfect, pentru ca nu exista perfectiune la oameni) - dar pe cat posibil, te abtii sa te uiti la filme pentru adulti cu copilul tau de 3 ani ;-). Asadar, faci un contract din asta cu el (ca idee, si in contractele de constructii, este stipulata o "pedeapsa" in cazul nerespectarii termenului, o pedeapsa financiara - deci tare as fi curios ce conditii pui tu in contract, dar in fine, asta e ceva separat). Faci contract, totul e bine, copilul e magnific. Si se duce la gradinita. Acolo se intalneste cu Bjorn si Jan, cu care parintii n-au fost atat de magnifici precum ai fost tu. Si il invata, cum au vazut ei la tv, sa ia o piatra sa dea in capul unei fetite. Cand te duci sa-l iei de la gradinita, ti se spune boacana. Hmmmm oook, o sa stai de vorba cu el frumos, o sa-i explici, si el o sa inteleaga. Pana a doua zi, cand Bjron si Jan il invata sa o scuipe pe educatoare ca e fun. Ups, a uitat ce l-ai invatat tu. Ca in cazul in care nu ai unul, nu stii ca ei mai si uita educatia ta aleasa si la un mom dat nu dau doi bani pe contractul tau sublim. Ups, tu esti matur si stii solutia - vorbesti si cu Bjorn si Jan, si cu parintii lui. Nimic nu se schimba, pentru ca Bjorn si Jan sunt mai funny decat tine si pentru ca tu stai 2 ore cu copilul cand vii de la seriviciu, pe cand Bjron si Jan sunt acolo 8 ore. Apoi, o sa te gandesti matur "am sa schimb gradinita - ce solutie buna". Nu si pentru piciul tau - care te va uri si mai tare. Si care iti va face si mai tare in ciuda.

Eu cand va aud cum vorbiti - va acuz doar de toatala necunoastere. Si scriu doar ca sa va imprim bine de tot in cap niste date care exista si care sunt reale. Asa ca am sa ma aplec un pic asupra sistemului vostru ideal de crestere a copilului. Este implementat in UK. Tara tolerantei maxime la ora actuala. Acolo, copii de 9 ani au fost lasati pe chat de homosexuali pentru ca bataia NU e rupta din rai si daca lor acolo le place, acolo sa stea. In UK - ai dat o palma copilului, ai riscat sa ti-l ia bau bau si sa ti-l educe ei mai bine. Daca el vrea sa stea fascinat sa omoare sangeros oameni prin jocuri pe calc - ce stii tu mai bine? Poti sa vorbesti tu cat vrei cu el - probabil voi nu ati auzit de "dependenta". Buuun. Copilul e stapanul - epoca UK. Si hai sa ne uitam la ce inseamna asta ca rezultat: strazile pline de adolescenti rupti de beti si drogati. Parinti care stau la mese cu copii in restaurante de parca ar sta cu statui la masa. Dublarea infractionalitatii in randul minorilor. Mii si mii de injunghieri in randul tinerilor sub 16 ani !!! 400.000 de infractiuni anuale in randul minorilor de pana in 16 ani !!!

Iti mai zic o chestie: o palma la fund nu e data pentru ca ai murdarit tricoul cand mancai. O palma la fund CARE DOARE si trebuie sa doara - poate arata copilului ce inseamna durerea pe care a provocat-o el la randul lui. Cand un copil musca un alt copil pana la sange - si nu ma refer la copii de 2 anisori - ii poti tu explica in cuvinte superbe de suferinta fizica pe care a produs-o?

Numai un copil care a simtit macar odata in viata lui durere fizica - si aici ma refer la o simpla palma la fund, nu curele rupte pe fund si pumni in cap - poate constientiza rezultatul unora din actiunile sale.

Ma bucur ca mai exista oameni intelepti ca gabi si nu incuiati cu ochelari de cal care nu sunt in stare sa faca niste anumite interpretari si diferentieri intre situatii.

tu ai copii? ai stat vreodat langa unul? ca aberatii mai mari decat cele scrise de tine chiar ca nu am citit pana acum.

E absurd. Un copil nu devine violent pentru ca a vazut alti copii violenti in jur, ci pentru ca a incasat el insusi violenta inainte, la greu, cel mai probabil chiar de la parinti. Si nu e neaparat sa fie el direct vizat, il poti agresa grav in multe feluri, chiar fara sa iti dai seama, de exemplu cind esti violent (sub orice forma) cu nevasta si copilul e de fata.
Daca un copil a inceput sa se manifeste violent, are deja niste traume serioase, pe care nu faci decit sa i le agravezi in momentul in care il pedepsesti, tot prin violenta, ca sa isi ”inteleaga greseala”. Nu functioneaza deloc asa.

Iar daca la bataia e rupta din rai adaugam faptul ca parintele era si alcolic pe langa maltratarile psihice ne alegem si cu mutilari fizice de genul dintilor falsi si a altor minuni de care nu are rost sa mai discut.

Ca si adultii si copiii CAND GRESESC e bine sa-si constientizeze greseala, dupa puterea lor de inteletegere, pentru a nu o repeta, si mai ales pentru a nu considera anormalul drept norma de conduita. Sistemul de valori al copilului se poate vicia din radacina daca greselile nu sunt amendate cu pricepere, pe masura gravitatii, la timpul potrivit (cu promptitudine sau cu anumita intarziere, functie de varsta, sensibilitatea si firea celui ce greseste).

Ca parinti e important sa deosebim greseala (viclenia, egoismul, laudarosenia etc.) de nestiinta sau de lipsa de indemanare a copiilor, sa distingem intre stingacii si micile rautati. Deci, doar greseala -mica rautate trebuie pedepsita. Nestiinta sau stingaciile vor fi corectate, nu pedepsite.

Ne temem sa aplicam pedeapsa corporala nu doar pentru traumele fizice(pana la urma mai toate vanataile si ranile trec relativ repede) ci pt pericolul traumelor psihice. Totusi, pedeapsa corporala aplicata rezonabil, cu masura, fara ura, fara manie, (o palma la fund, o nuielusa, un tras de urechi) poate fi o cale prin care copiii neascultatori, ce dau dovada de rautate, pot constientiza greselile comise, fara sa fie traumatizati. Insa, in ordinea pedagogica, "nuielusa" este ultima metoda. De aceea, cand o aplicam e ff imp ca celelalte metode pedagogice sa fi fost epuizate. E important sa ne asiguram ca durerea provocata de nuielusa nu va fi inteleasa de copil ca o razbunare sau ca o ciudatenie, nedreptate, ci va fi asociata corect cu discutiile indelungi si cu pildele personale, in care a fost invitat la un comportament normal, pe care l-a refuzat.

Ideal este ca totul sa se rezume la vorba buna. Ba chiar parintii trebuie sa se sileasca sa previna din timp derapajele copiilor, a.i. sa nu fie nevoie sa apeleze sf. nicolae. De cele mai multe ori pedeapsa corporala exprima lipsa de pricepere a parintilor, care nu s-au ingrijit sa indrepte din timp greselile copiilor - prin comunicare, sfaturi si mai ales prin exemple personale.
Deci, ca ultima metoda pedagogica, nuielusa, palmuta la fund pot fi eficiente in cazul celor exagerat de naravasi. Totusi in nici un caz pe termen lung.
Invatat cu bataia copilul are toate sansele sa-si dezvolte lasitatea, viclenia, cruzimea etc.

Blindetea, vorba buna, asprimea cand e nevoie, pedepsele necorporale atat de subtile si de eficiente, sunt solutii mult-mult mai sanatoase (fizic si psihic) pentru indreptarea copilului.

Tuturor penibililor care injura traditiile romanesti, in ciuda ignorantei si a infirmitatii lor intelectuale, le recomand pedagogia noastra populara - una extrem de echilibrata, plina de discernamant. Fara sa fac apologia satului - care are destule neajunsuri, dupa cum si orasul are nenumarate virturi, nu pot sa nu constat cum romani crescuti la tara, in frumoasele traditii, n-au ajuns niciodata la comportamente halucinante, periculos de abisale, schizoide, asa cum se intimpla din pacate cu f. multi copii crescuti dupa moda occidentala.

Bataia e rupta din rai! Putini inteleg sensul acestei vechi vorbe taranesti. Unii complet tampiti o persifleaza, aruncand cu noroi si in traditia populara. Bietii de ei.
Bataia aplicata copilului rau, care nu vrea cu nici un chip sa asculte de vorba buna, trebuie aplicata ca si cum ar fi rupta din rai. Altfel spus, nuielusa aplicata cu dragoste si cu durere, cu stringere de inima pentru parinte, nu cu inversunare, la timpul potrivit, fara a deveni obicei, poate fi un prilej - extrem, ce-i drept - de indreptare a copilului super-zapacit.

Este ridicol si chiar f periculos sa tragem concluzii definitive, totale, acuzand principiul pedeapsei corporale, doar pentru ca vedem niste dezaxati care maltrateaza copiii. E ca si cum, constatand brutalitatea/agresivitatea multor betivi, am interzice vinul. E absurd. Trebuie judecat atent, cu rabdare, fara patima. Brutalitatea este odioasa fata de oricine. Ea devine infinit abjecta cand e aplicata micutilor. Sa distingem, deci, intre "mangaierea" parinteasca, rupta din rai, cu mila si severitate, si brutalitate/maltratare. Doar pe ultimele sa le respingem. Primele desi neplacute, nedorite, sunt metode extreme, aplicate cu discernamant, in cazuri extreme.

Ne traduci ce inseamna copil rau ? Sau e prea subiectiv si un copil rau pentru tine e un copil bun pentru altii.

Poate daca astfel de parinti ar fi decazuti din drepturile familiare si totodata li s-ar interzice prin metode chirurgicale sau chimice dreptul de a mai avea copii vreodata nu ar mai exista probleme. Alta solutie nu exista.

Draga Gabi,

Dar te-ai intrebat care este cauza pentru care un copil ajunge in stadiul in care "nu mai intelege de vorba buna"? Si spune-mi, in ce conditii, un parinte care recurge la violenta fizica ca si metoda de coercitie analizeaza fiecare situatie in mod individual pentru a stabili nivelul de gravitate si daca e necesara sau nu violenta fizica.. Din moment ce ai recurs la un asemenea gest, o vei face in mod constant pentru ca este mult mai convenabil, ii aplici o palma, l-ai redus la tacere si-n felul asta nu faci tu, in calitate de parinte, irosire de timp si energie.
Pana la urma, fiecare stabileste pentru propriul copil la ce metode recurge pentru coercitie, insa varianta cu bataia are efect pe termen scurt, cu trecerea timpului copilul va constientiza ca daca savarseste o fapta negativa isi va primi ratia de bataie dupa care se revine la ritmul dinainte.
Desi n-am citit decat cateva studii privind modul de dezvoltate fizica si psihica a unui copil, n-am intalnit in nicio lucrare vreun rand unde sa fie specificat faptul ca un copil se naste "super-zapacit", ceea ca poate ar trebui sa ne determine sa ne gandim daca nu cumva modul in care este educat, mediul in care se dezvolta, comunicarea cu parintii s.a.m.d. sunt factori care determina caracterul unui copil ( preventiv mentionez ca nu vorbesc doar din carti, fiind si mama unei fetite de 6 ani ). Asadar, mai bine sa previi decat sa tratezi,,..parerea mea.

perfect de acord, gabi. vad ca se abereaza la greu in interpretarea expresiei, care e aplicabila unei familii normale, nu dezaxate. pe principiul asta putem interpreta orice la extrem, orice poate deveni aberatie, simptom de dezaxare.

expresia nu e nici pe departe ce argumenteaza autorul, nu e despre un sadism al membrilor familiei aplicat bietilor copii, ci despre un obicei vechi de cand lumea si pamantul, fara implicatiile psihologice aratate.

nu sunt de acrod cu bataia .

Cand lovesti pe cineva , doare . Simplu. Cand un parinte matur loveste un copil fara putere , doare. Simplu . Sa aveti asta in minte cand loviti un copil.

Am 31 de ani , si nu mai traies in RO. Tatal meu ma batea pentru multe motive, dar mai ales pentru scoala. Cu batul , cu furtunul de la masina de spalat , cu ce apuca . Sistematic , zilnic , fara scapare. Ranile de pe picioarele mele s-au vindecat acum zeci de ani de zile, dar ranile din creierii mei niciodata.

Tata a imbatranit . i s-a albit parul, si este slab . Nu mai este barbatul puternic care icnea cand ma batea. Ii este frica de batranete acum. Si de mutle ori am simtit dorinta de a ma razbuna. Am simtit ca va fi o zi cand el va fi atat de slab, si o sa-i ***cativa pumni , ca sa simta si el ce am sitit eu cand eram copil. Dar anul asta , am fost la tara, cu el in RO , si mi-a aratat scoaala unde a invatat , si unde a avut el cel mai bun profesor din lumea asta , care arunca cu bucati de lemn de foc in copii cand nu erau linistiti. SI mi s-a facut atat de mila de el. Am realizat cata bataie a mancat el cand era copil.

Azi nu mai simt ura. Simt mila pentru el. Si simt mila pentru mine , pentru anii in care am crezut ca sunt prost, ca nu sutn capabil, pentru ani de chin inutil pe care l-am avut.

Bataia e rupta din rai ??? Pentru mine , nu exista DUmnezeu care sa valideze durerea fizica pe care copii o suporta de la parinti. Exista insa oameni atat de ignoranti care au ajuns sa valideze cu biblia , raiul , si Dumnezeu durerea fizica ?din punctul meu de vedere nu este decat o boala mintala, oameni ignoranti care nu stiu sa-si stapaneasca emotiile si sa isi educe copiii . Oameni chinuiti, batuti, care nu au realizat ca se poate si fara bataie . Si oameni periculosi , pentru ca daca sunt in stare sa invoice pe Dumnezeu , raiul si traditia romaneasca in a bate copii , pentru ce altceva pot sa invoce pe Dumnezeu ? Pentru a-si bate nevasta ?

1 -"Bataia e rupta din rai!" Toti cei care inceraca sa-si mascheze neputinta de a educa un copil, interpreteaza aceste vorbe, stiind ca fac un pacat: daca bat un copil Dumnezeu ma va ierta. De ce nu dau interpretarea corecta: Bataia a fost rupta din Rai si aruncata in Iad. Le e frica ca o sa ajunga acolo?

2 - Toti facem greseli, mai mari sau mai mici, la servici, acasa in societate. Pt cei care accepta "bataia rupta din rai" o intrebare: Sunt de acoed ca seful, cei dragi, fata de care am gresit sa ne aplice o corectie fizica?

Societatile de protectie a copilului din SUA, este o mostenire ramasa de pe vremea cind luau cu forta copii indienilor cu asa zisul scop de ai proteja iar acum nu mai au de mincare si nu mai stiu ce sa inventeze ca sa traiasca si ei. E vorba o institutie care atunci cind se ocupau de culturalizarea fortata a indienilor aveau subventii grase de la buget iar acum e criza si fac foamea. La asta se adauga si "Foster Parents" alta "institutie"... fiecare foster parent ia salariu pt fiecare copil de care se ocupa.
In scoala li se spune copiilor sa reclame orice bataie iar daca acestia o fac copii sint luati din sinul parintesc si mutati la un foster parent. Daca la inceput copii erau luati pt batai grave (exemple date mai sus) s-a ajuns ca pt citeva palme. Au fost cazuri cind un frate s-a suparat ca nu a primit bani de droguri si si-a reclamat parintii ca il bat pe fratele lui mai mic si ca si el a fost batut si de ata s-a apucat de droguri. Parintii se judeca si in ziua de azi cu aceasta institutie.
Din ce am vazut se duce o lupta ca sa se fie luat in consideratie si abuzul verbal asa ca in curind copii nu vor mai putea fi pedepsiti deloc. Acum vreo 2 ani fost un caz cind un copil zbiera si se dadea cu capul de rafturi la wallmart ca nu i-a luat maica-sa ceva. Aceasta din urma i-a altoit vreo 3 palme la fund. In urma faptului respectiv au fost 11 telefoane la 911 iar copilul a fost mutat la un Foster Parent. Chestiile astea au dus la frica parintilor de copii si in momentul de fata majoritatea copiilor cam fac legea.
Daca mergi prin malluri in SUA e ceva normal sa vezi copii care zbiara si dau din picioare iar parintii se uita neputinciosi la ei.
Pe de alta parte niste copii care anul asta s-au jucat cu focul si a pornit un incendiu care a necesitat pompieri, elicoptere etc desi nu a ars nici o casa vor fi judecati iar parintii pusi sa plateasca.
In multe cazuri copii ajung suficienti de independenti sau indiferenti incit sa li se rupa de tot sistemul de valori/pedepse promovat de parinti si societate si atunci ca ultim resort poate o bataie ajuta. Nu stiu daca cei ce scriu mai sus isi imagineaza un copil care realizeaza ca de mincare esti obligat sa-i dai (Foster Parent!!) si computer, fun si marihuana au la scoala asa ca acasa pot doar sa manince si sa doarma.. practic nu exista nici o pedeapsa. Cred ca e de preferat sa-i dai tu o bataie la timp decit sa ajunga la puscarie cind e major. Majoritatea mamiferelor folosesc pedeapsa fizica si nu sint deloc convins ca noi am evoluat suficient. Sistemu american produce cei mai multi puscariasi pe cap de locuitor.

un copil lovit:

1) ramane un handicapat social chiar daca nu isi da seama si posteaza aici cum ca i-ar fi prins bine.

2)te baga in azil cu prima ocazie. si bine iti face.

------------

In rest, faptul ca nu stii sa iti educi copilul fara a-l agresa fizic sau psihic dovedeste clar ca esti handicapat din punct de vedere parental. Mai bine nu te apuci sa-i faci daca nu te tin nervii si nu te duce capul. Metode contraceptive sunt cu duiumul.

GOPO - asa e. se abereaza la greu, e limpede ca unii de p- aici au grave probleme la mansarda.

Mihai, eu zic ca am fost destul de limpede. Imi e greu sa-ti dau o definitie exhaustiva de rautate infantila, insa, daca faci un efort si-ti analizezi mesajul, s-ar putea sa te dumiresti. Lipsa ta inteligenta si de bun simt ma scuteste de alte comentarii.

Mihaela, permite-mi sa-ti raspund punctual.
1. sunt nenumarate cauze pt care copii ajung sa nu mai asculte de parinti: predispozitii (copii facuti la betie - da, da, serios) si mosteniri genetice, lipsa educatiei adecvate (parinti bine intentionati, dar nepriceputi, ca multi de pe aici), influente nefaste de la gradinita/after-school (timpul petrecut la gradi e adesea mai mare decat cel petrecut acasa cu parintii / influenta mediului scolar devine dominanta in unele cazuri)/ TV/ internet (astea intra tot la capitolul educatie proasta)etc.
2. Confunzi pedeapsa corporala, parinteasca, cu violenta! Chiar daca nu intelegi, e limpede ca e o diferenta fundamentala de atitudine intre cele doua. In timp ce pedeapsa fizica, aplicata, repet, cu discernamant, cu masura, in cazuri exceptionale si nu ca regula, dupa ce au fost epuizate celelalte metode noncorporale de indreptare, deci in timp ce aceasta e non-violenta, fiind insotita de durere si mila si dragoste, violenta fizica de care vorbesti este un act bestial. Daca altfel nu poti, (re)citeste basmele populare si vei pricepe ce vreau sa spun.
3. N-am scris ca un copil se naste super-zapaci!. Te rog sa nu-mi atribui afirmatii gresite. Citeste cu atentie cele scrise - n-am spus ca e bine ca parintii sa abuzeze de pedepsele corporala. Dimpotriva, pentru a da roade, acestea trebuie sa fie masuri exceptionale. insa, nu vad de unde decurge ideea pe care o sustii, cum ca, daca cineva si-a pedepsit fizic copilul o va face mereu?! Pedeapsa e aplicata spre indreptare - e foarte posibil sa nu mai fie nevoie decat f rar de ea.
Altfel, sunt de acord cu tine ca este infinit mai bine sa previi decat sa tratezi. Dar, daca ai fi citit cu atentie cele scrise de mine, ai fi inteles ca m-am referit in primul rand la tratament. :)

Draga Gabi,

"(astea intra tot la capitolul educatie proasta)etc".. si pentru aceasta proasta educatie cine ar trebui sa fie responsabil? sper sa nu-mi oferi acea replica deja uzata cum ca sistemul educational, bunicii, vecinii.. Tocmai aici intervine paradoxul, cel putin de partea mea.. se constientizeaza ca s-ajunge la stadiul la care singura metoda de corectare pentru un copil ramane varianta cu bataia din cauza unei proaste educatie, asadar din cauza celor responsabili de educatia lui, iar cel care-l pedepseste fizic pentru abateri este tocmai cel responsabil... e ca si cum un individ ar pune bazele unei constructii, pe parcurs observa ca s-au facut anumite greseli inca de la temelie, insa pedepseste pe altcineva datorita consecintelor neplacute in loc sa reflecte asupra propriilor metode folosite pentru punerea acelor baze.

"deci in timp ce aceasta e non-violenta, fiind insotita de durere si mila si dragoste"...ai expus in asa fel teoria asta incat ma determini sa cred ca traiesti o adevarata drama atunci cand iti bati copilul, aproape ca te-as compatimi pe tine in locul copilului :)

"daca cineva si-a pedepsit fizic copilul o va face mereu?! "..ce incercam sa spun e ca in majoritatea cazurilor este suficient sa existe un precedent.

"dupa ce au fost epuizate celelalte metode noncorporale de indreptare".. e ca si cum ai sustine ca ai o lista cu metodele in cauza, se bifeaza fiecare pe parcurs, ulterior se trece la ultima metoda de pe lista, respectiv bataia, s-acolo se ramane, pentru ca toate celelalte au fost deja epuizate si n-are sens sa se revina asupra lor pentru ca oricum vorbim deja d-un copil "super-zapacit".

Oricum, pentru a concluziona, un copil nu e triat la nastere fie in tabara copiilor ascultatori, fie in a celor problematici..e ca o tabla goala pe care se scrie pe parcurs, primele cuvinte vor fi scrise intotdeauna de parinti ( nu vreau sa discut despre cazurile copiilor abandonati, orfani etc ), iar responsabilitatea asta ar trebui asumata de fiecare din noi in parte, cum il educi asa il ai. Din punctul meu de vedere, acele metode necorporale de care mentionai nici nu sunt parcurse datorita comoditatii parintilor, o discutie sau gasirea unei metode de pedeapsa implica mai mult timp si rabdare decat o palma aplicata in 2 secunde.

Degetica,

"si a cui e vina cand un copil tipa la supermarket?
a copilului supra solicitat de puzeria e chestii colorate care te amtesesc in 3 secunde, probabil obosit, infometat si plicitisit sau a parintelui care l-a adus acolo ?".... eu zic c-ar fi mai intelept sa-i explici ca e suficient sa specifice cand are o necesitate fiziologica precum foamea, decat sa te straduiesti sa-l tii deoparte de orice tentatie gastronimica / colorata :)

si a cui e vina cand un copil tipa la supermarket?
a copilului supra solicitat de puzeria e chestii colorate care te amtesesc in 3 secunde, probabil obosit, infometat si plicitisit sau a parintelui care l-a adus acolo ?

parintii isi pun copiii in situatii imposibile( de exemplu ii aduc in vizite in case care nu sunt child prooof si se jeneaza ca ala mic bvrea bibelourile gazdei, o treaba absolut nomala dpdv dezvoltarea copilului) si dupa aia ii catalogheaza ca fiind |"rai".
E mult mai simplu sa dai vina pe copil in loc sa cauti in TINE, ADULTUL, adevarata vina si responsabitate.

in spatele oricari actiuni a copilului se afla un adult vinovat.
(atentie, nu am spus nimic de presonalitate, ci de reactiile copilului la diferitii stimuli care i se servesc)
cand o sa se intelaga asta, o sa se inceteze si cu bataia ca metoda de educatie.
dar deh, romanul asta a facut de cand lumea. A fugit de responsabilitate.

PS iar asta cu baiata la rece e de o perversitate infioratoare.

scuzati typos, dar am un copil "rau" in brate :P

Adevarata metoda de educare - il inveti pe copilul "bun" sa posteze pe forum-uri? :P
Glumeam - sper sa nu o iei in serios.

Stimata Gabi,
Nu ai intentii rele, dar indrumarea pe care ai primit-o este una gresita, din sfaturile pe care le postezi aici.

Omiti o regula de baza: un copil nu intelege, nu percepe lucrurile asa cum le percepi tu, adultul responsabil. O explicatie asimilata imediat de un adult nu are acelasi inteles pentru un copil de 3, 5, 6, 10 ani. De multe ori, ei sunt derutati, dar nu vor insista pentru explicatii aprofundate.

In primul rind, legat de studiul de caz cu copilul agresiv (si de fapt orice manifestare devianta a unui copil): o palma corectiva nu trateaza cauza agresivitatii copilului! Care nu trebuie sa provina musai din violenta in familie, pot fi si alte cauze familiale - neglijarea copilului e un singur exemplu din zeci. Ce vei obtine cu siguranta cu palma corectiva? Data viitoare cand va fi agresiv, cel mic va avea grija sa nu fie prins! Trateaza cauza agresivitatii lui, nu efectele, si nu cu palme, nuiele etc.

Un comportament anormal si deranjant al copilului, asa cum spuneam, nu este cauzat neaparat de existenta / lipsa bataii in familie. De cele mai multe ori, ei vor sa atraga atentia asupra unei probleme mult mai adinci - neglijare, sentiment de abandon, prea mult tv, prea putin timp petrecut cu parintii (ma repet, stiu) etc.

Voi pune eu intrebarea "timpita": ce inseamna a gresi grav?
Ca mama, singura data cind as zbura o palma zdravana catre copiii mei ar fi daca si-ar pune viata in pericol. Ca refulare a mea, in primul rind (pentru ca asta consider ca sunt corectiile corporale, o refulare a parintelui); in al doilea rind, fiind o palma irepetabila in viata, mesajul perceput de copii ar avea cu adevarat "greutate". Insa primul lucru pe care ei il vor intelege nu va fi "am gresit, era sa mor!" ci "am suparat-o pe mama!" Asa functioneaza mintea unui copil!

"Sa-l pedepsesti in scopul intoarcerii pe drumul bun (...). Altfel spus, ca si cum ai vrea sa-l intorci in rai!"
Da-mi ragaz un minut, vreau sa ma tavalesc pe jos de ris! Dumnezeul acela in care unii cred este IUBIRE. Nu voi comenta mai mult.

"Trebuie sa te asiguri ca piciul va intelege de ce e pedepsit. Lucrurile astea sunt intuite f usor de oamenii normali. Doar habaucii nu pot pricepe."
Piciul nu intelege pentru ce a fost pedepsit corporal. Daca iti doresti cu adevarat sa intelegi ce e in mintea unui copil, exista biblioteci intregi. Iti pot furniza linkuri, daca vrei.

"Mi se pare cumva schizoid ca noi, ca romani, ne explicam si ne justificam pe niste lucuri ce tin de educatia noastra traditionala, pe care batranii nostrii le cunosteau atat de bine."
Batrinii nostri cunosteau lucrurile in acord cu epoca lor, respect asta in masura in care valorile erau corecte si principiile cu adevarat sanatoase. Referindu-ma strict la familia traditionala, bataia aia rupta din rai se practica inca cu succes pe neveste si alti membri ai familiei, la sate si in orase, si poti fi convinsa ca si calailor, ca si multor dintre victime, li se pare un lucru normal. Cred ca "ne explicam si ne justificam" tocmai din cauza ca, undeva acolo, adinc in constiinta, ne dam seama ca nu e bine ce facem, chiar daca batrinii nostri par sa fi stiut mai bine.

Off topic: Pentru unii din calaii aceia de care spuneam, greselile cu adevarat grave pentru care isi altoiesc nevestele pot fi: nu i-a furnizat telecomanda la timp, nu i-a calcat ciorapii pe dunga, are o fusta prea scurta sau a intirziat cinci minute peste program la serviciu.
In cazul copiilor, exemple pentru care ei pot fi batuti: au plecat cu jucaria preferata de acasa, desi mama cea iute la minie a interzis asta; au varsat laptele pe jos; au spart scrumiera preferata a lui tata; au intarziat la joaca samd samd samd.
Deci... ce inseamna a gresi grav?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie pediatrica, Pediatrie

Dumitru Nicoleta,Medic Specialist
Medic Specialist
Vasile Ana Maria,Medic Specialist
Medic Specialist
Anghel Cristina,Medic Specialist
Medic Specialist
Czika Diana,Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 26

Articole similare

Riscul unei persoane de a dezvolta boli de inima variaza si in functie de locul de munca al acesteia- cei care lucreaza in servicii au un risc crescut sa dezvolte boli de inima sau sa faca un accident vascular cerebral, potrivit unui nou raport. Cercetatorii au descoperit ca riscul ca o persoana sa aiba probleme cardiovasculare variaza in...
Desi este posibil sa-ti albesti dintii acasa fara o vizita la stomatolog, primul pas este sa ai grija de dintii tai. Sfaturile practice pentru pastrarea dintilor mai albi si mai stralucitori includ periajul in fiecare dimineata si inainte de a merge la culcare, folosirea atei dentare zilnic si sa nu bei prea multa cafea, vin si sucuri care pot...
In timpul unei scurte vizite la pediatru cum poate acesta sa explice parintilor necesitatea vaccinarii? Un expert in vaccinare al Clinicii Mayo si un pediatru ofera sugestii pentru respingerea a trei dintre cele mai comune mituri despre siguranta vaccinurilor copiilor. Articolul lor este publicat online in revista Human Immunology. "Medicii au...
Scanarile creierelor persoanelor care sufera de insomnie au aratat diferente in functionare, comparativ cu persoanele care reusesc sa doarma intreaga noapte. Cercetatorii de la Universitatea din California au explicat ca persoanele care dorm foarte prost se chinuie sa isi concentreze anumite parti ale creierului la testele de memorie. Potrivit...
Sedentarismul este o amenintare ascunsa, ocupand locul patru in topul celor mai periculoase obiceiuri. In zilele noastre, sedentarismul este noul fumat si se preconizeaza ca acesta va cauza mai multe victime decat cancerul. Inactivitatea fizica cauzeaza aproximativ 9% dintre mortile premature, mai mult de 5,3 milioane de cazuri pe an, potrivit...