Publicat la: 
6/07/2016

Ce trebuie sa stim despre protectia pielii noastre inainte de a pleca in vacanta? Dr. Victor Clatici, medic primar dermatolog, a explicat cum afecteaza soarele pielea, cum trebuie sa ne alegem crema de protectie solara si care sunt semnalele de alarma ce ar trebui sa ne indrepte spre medicul dermatolog. „Arsurile solare in copilarie reprezinta factori de risc importanti pentru dezvoltarea cancerului de piele la viata adulta”, a precizat Dr. Victor Clatici.

Cum afecteaza soarele pielea?

Dr. Victor Clatici: In primul rand, soarele agreseaza pielea de cand ne nastem. Multa lume nu cunoaste faptul ca, de fapt, bronzul este o modalitate de aparare a pielii noastre la o agresiune, la agresiunea cauzata de radiatiile ultraviolete.

Conceptul de bronz frumos este corect, dar conceptul de bronz sanatos, nu pentru ca bronzul reprezinta o reactie de agresiune. Mai mult, in timpul vacantei de vara, in special daca mergem la mare, sunt mai multe agresiuni asupra pielii noastre: o agresiune este cauzata de expunerea la soare.

O alta agresiune e reprezentata de contactul cu apa sarata,  pentru ca daca statul mult in apa sarata determina o deshidratare a pielii. O alta agresiune asupra sanatatii si frumusetii noastre este determinata de regimul alimentar. Nu mai mancam tot ce mancam inainte, mai deviem un pic. O alta agresiune este o abatere de la normele noastre de a ne ingriji pielea,  de a o curata, de a o hidrata,  de a folosi crema de protecti e in timpul zilei si crema de reparare, de cicatrizare in timpul noptii.

Cum afecteaza alunitele? Ce se intampla cu alunitele daca cineva sta prea mult la soare si cu atat mai mult, fara protectie?

Dr. Victor Clatici: In ultima perioada, la nivel mondial, s-a constatat o explozie a cazurilor noi de cancer de piele. Iar, cauza principal este expunerea in exces, expunerea necontrolata la soare si solar.

De aceea,  inainte de a pleca in orice vacanta de vara este important sa treceti si pe la medical dermatolog sa va examineze alunitele. Este foarte simplu, foarte rapid, total nedureros.

Exista o manevra numita dermatoscopie in care medical specialist dermatolog evalueaza alunitele dumneavoastra si le imparte in: sigur – sanatoase si potential cu probleme. Si in functie de ce gasim stabilim si nivelul de protectie care trebuie sa fie utilizat si cum trebuie utilizata correct crema de fotoprotectie.

Video realizat cu echipament Nikon

Cum alegem crema de protectie solara?

Dr. Victor Clatici: Este vorba de tipul de piele,  capacitatea de a se arde a fiecarui tip de piele, de culoarea parului, de culoarea ochilor, toate acestea la un loc alcatuiesc un concept numit fototip.

Exista 6 tipuri de fototipuri, de la 1 la  6. Cu cat cifra este mai mica, cu atat pielea este mai alba, cu atat pielea nu stie sa se apere fata de razele ultraviolete.

Un lucru foarte important: Arsurile solare in copilarie reprezinta factori de risc importanti pentru dezvoltarea cancerului de piele la viata adulta.

Cum ar trebui sa aplicam crema de protectie solara?

Dr. Victor Clatici: In primul rand, nu stam sa ne bronzam o zi intreaga. Crema trebuie aplicata cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare. Deci nu ne aplicam crema pe plaja, ne aplicam crema in camera de hotel. Dupa aceea, crema de protectie trebuie aplicata fara sa uitam zone. De obicei, oamenii uita sa se dea cu crema, pe dosul picioarelor, in spatele genunchilor, niste zone care sunt foarte usor agresate. Sa nu uitam de urechi, multa lume uita sa se dea pe urechi si dupa aceea se ard.

Crema de fotoprotectie trebuie reaplicata la fiecare 2 ore sau de fiecare data facem baie sau de cate ori transpiram. Crema de fotoprotectie nu trebuie sa fie considerata scutul nostru absolut. Celelalte masuri de fotoprotectie trebuie aplicate: interzicerea expunerii intre orele 11-16, atentie la ochelarii de soare care trebuie sa aiba protectie ultraviolete A si ultraviolete B, e necesara si o sapca si un tricou. Cu cat reducem suprafata de piele expusa la soare, cu atat reducem riscul de a dezvolta un cancer de piele.

Exista o serie de boli, printre care se numara acneea, rozaceea, lupusul, la care expunerea la soare trebuie gestionata atent, cu precautie.

Este important ca inainte de a merge in vacanta sa treceti pe la medicul dermatolog. In primul rand se stabileste crema corespunzatoare de fotoprotectie, se face un consult, se discuta despre eventualele probleme potentiale care pot sa apara, inclusiv reactiile alergice.

In vacanta este bine sa avem la noi si o mica trusa de urgenta care sa contina o crema de fotoprotectie, un antihistaminic, un spray cu apa termala, o crema hidratanta.

Orice alunita care creste,  isi schimba culoarea, sangereaza spontan sau orice alunita care creste cu foarte mare repeziciune  trebuie investigata de urgenta de medicul dermatolog.

Autor: Redactia MedLive

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Primar
Manoliu Ana Emilia,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Suciu Liana,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 18