Publicat la: 
23/12/2015

VIDEO Cum putem trata boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian scade foarte mult calitatea vietii pacientului. Tocmai din acest motiv este foarte important sa stim ce trebuie sa facem pentru a mai reduce din disconfort si ce optiuni de tratament exista pentru fiecare stadiu al bolii. Despre toate acestea vorbeste Dr. Musat Florin, medic specialist gastroenterologie.

Vorbind strict din punct de vedere medical, boala de reflux reprezinta refularea continutului gastric inapoi in esofag, fiind un fenomen anormal, atunci cand depaseste niste limite.

"Pacientul prezinta o senzatie de disconfort in abdomenul superior, regurgitatii, regurgitatii acide, senzatie de arsura in spatele sternului", spune Dr. Musat Florin, adaugand ca "pacientul trebuie sa fie atent cu aceasta senzatie pentru ca o mare parte din pacientii cardiaci au astfel de simptome, care sunt destul de periculoase si pot aduce o afectare a inimii".

Exista niste limite. Exista un reflux fiziologic. Pe de alta parte exista niste conditii anatomice predispozante si niste factori de risc pentru boala de reflux. Cel mai important factor de risc pentru boala de reflux este obezitatea.

Alte conditii care pot duce la reflux:

  • Femeia insarcinata (prin cresterea volumului abdominal intr-o perioada scurta de timp, creste presiunea intraabdominala, corelata cu relaxarea musculaturii esofagiene cauzata de secretia de progesteron din sarcina).
  • Prezenta unor malformatii, unor modificari anatomice ale esofagului terminal, precum hernia hiatala.

Din nefericire, aceasta boala este extrem de frecventa (intalnita la 20-30% din totalul populatiei). Totusi, chiar si acest procent este un procent mult subevaluat pentru ca fiind o patologie cronica cu durata de ani de zile foarte multa lume nu o raporteaza, spune medicul.

Este un disconfort. Vorbim de o afectiune postprandiala de cele mai multe ori, in special dimineata la trezire din cauza pozitiei orizontale a somnului.

"Boala de reflux este o afectiune zilnica, cronica, o afectiune care pune presiune pe om zi de ani, ani de zile", precizeaza Dr. Musat. Scade mult calitatea vietii si face o oarecare anorexie selectiva, stie dupa ce mancare o sa simta arsura.

Senzatia de "nervi"/ "tremurat" la stomac poate avea legatura cu boala de reflux. In principal, orice boala de reflux mai intai trebuie tratata, dupa care daca exista in continuare acuze trebuie ca pacientul sa fie supus unei endoscopii digestive superioare pentru a vedea daca nu este vorba de o alta patologie sau daca este vorba de o patologie de reflux complicata.

O patologie de reflux complicata inseamna eroziuni esofagiene, esofagita de reflux, ulcere esofagiene, esofagul Barrett, cancerul esofagian. In toate aceste patologii este incriminata boala de reflux, dar doar in cazurile tardive, in care boala a fost indelung ignorata.

Pe de alta parte o stenoza esofagiana, din cauza bolii de reflux, este o complicatie de temut deoarece oricand pacientul se poate bloca si nu mai poate inghiti.

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

In principal exista mai multe tipuri de terapii. Prima si cea mai importanta este terapia nutritionala/ habituala in care pacientul trebuie sa isi schimbe stilul de alimentatie, stilul de viata.

Trebuie evitate mesele mari cantitativ si rapide. Trebuie evitat dupa masa (o perioada de aproximativ 2-3 ore) statul la orizontala, somnul de dupa masa.

In ceea ce priveste somnul, ar fi bine ca marginea de la cap a patului sa fie usor ridicata. Acestea sunt niste masuri de baza si in functie de caz se poate adauga si terapia medicamentoasa.

Problema la aceasta patologie, la boala de reflux, este ca fiind o boala cronica cu durata de multi ani, la fel ar trebui sa dureze si tratamentul. Sunt unii pacienti care au nevoie de tratament pentru aceasta boala o viata intreaga. Cu toate acestea, in cazul unor medicamente nu este o idee buna sa fie luate o viata intreaga.

Daca in ultima instanta, boala este simptomatica si cu leziune endoscopica, care nu se poate trata medicamentos, de abia atunci se poate recurge la interventii chirurgicale, a mai precizat Dr. Musat Florin.

Dr. Musat Florin este medic specialist gastroenterologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Constanta

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie

Barboi Oana Bogdana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 12