MEDICINA GENERALA

19 Octombrie 2016

VIDEO Cum recunoastem cardiopatia ischemica si infarctul miocardic acut? Dr. Florina Pinte: In infarctul miocardic acut tratamentul chirurgical nu reprezinta o optiune decat daca sunt complicatii majore mecanice

scris de

Pinte Florina

VIDEO Cum recunoastem cardiopatia ischemica si infarctul miocardic acut? Dr. Florina Pinte: In infarctul miocardic acut tratamentul chirurgical nu reprezinta o optiune decat daca sunt complicatii majore mecanice

Infarctul miocardic acut reprezinta prelungirea evolutiva a cardiopatiei ischemice, la ambele afectiuni fiind predispusi pacientii hipertensivi, diabeticii, persoanele care au un colesterol ridicat, persoanele obeze sau cele care duc un stil de viata sedentar. Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, cu competenta in cardiologie interventionala, a explicat pentru cititorii MedLive.ro care sunt cauzele acestor afectiuni, cum recunoastem principalele simptome si ce optiuni de tratament exista. "Durerea apare de obicei cand pacientul face eforturi fizice mari, cand este frig afara, iar cu cat boala evolueaza va aparea aceasta durere si la repaus, la stres prelungit", a precizat Dr. Florina Pinte.

Ce sunt cardiopatia ischemica si infarctul miocardic acut?

Dr. Florina Pinte: Cardiopatia ischemica si infarctul miocardic acut sunt boli ale inimii. Aceste boli se manifesta la nivelul arterelor coronare (arterele care dau sange inimii si iriga muschiul inimii). Aceste artere sunt ca niste tuburi care iriga muschiul respectiv si prin depunerea grasimilor in interiorul vasului se ingusteaza acest lumen al vasului si lasa mai putin sange sa treaca. Aceasta este cardiopatia ischemica.

Infarctul miocardic acut inseamna prelungirea evolutiva a cardiopatiei ischemice. In infarctul miocardic acut vasul este astupat 100% si nu mai trece sange catre teritoriul pe care il iriga artera respectiva, context in care muschiul miocardic moare.

Care sunt cauzele acestor afectiuni?

Dr. Florina Pinte: Cauzele sunt pe de o parte genetice (mostenite de la parinti), pe de alta parte sunt dobandite de-a lungul vietii in functie de ceea ce facem.

Persoanele predispuse la a dezvolta aceste afectiuni:

  • Pacientii hipertensive au o predispozitie mai mare
  • Pacientii diabetici
  • Pacientii cu hipercolesterolemie
  • Pacientii obezi
  • Pacientii sedentari

Cum recunoastem cardiopatia ischemica si infarctul miocardic acut?

Dr. Florina Pinte: De recunoscut este destul de usor atunci cand pacientul nu este diabetic. Primul simptom este durerea, localizata in piept, care poate iradia in general pe bratul stang, in spate, in mandibula.

Durerea apare de obicei cand pacientul face eforturi fizice mari, cand este frig afara, iar cu cat boala evolueaza va aparea aceasta durere si la repaus, la stres prelungit.

Pentru pacientii diabetici este o problema din cauza depunerii polizaharidelor si la nivelul nervilor. La pacientii diabetici durerea apare mult mai tarziu, la ei prima durere insemnand, uneori, infarctul miocardic acut.

Daca pacientul simte ca ceva nu este in regula este bine sa mearga la medic mai repede.

Alte simptome care trebuie sa trimita pacientul la medic:

  • respiratie greoaie- pacientul face un efort fizic si respira mult mai greu. Acesta este un simptom destul de grav
  • tulburari de ritm- batai neregulate ale inimii
  • ameteli
  • cadere

Cum se pune diagnosticul?

Dr. Florina Pinte:

Cardiologul face o electrocardiograma. Inregistreaza ritmul inimii pentru a vedea daca este normal sau modificat. Exista si cazuri in care electrocardiograma facuta in repaus nu arata aceste modificari. In acest caz medicul va da un test de efort. La testul de efort apar cu siguranta modificari daca pacientul are cardiopatie ischemica.

Ecocardiografia este o alta investigatie de rutina pe care o face medicul. Aceasta ne arata cum se misca muschiul inimii.

Daca testul de efort este pozitiv, o metoda de a afla cu certitudine daca exista aceste ingustari pe arterele coronare este:

Coronarografia- este o manevra invaziva. Se punctioneaza artera femurala, se introduc sonde care ajung pana in arterele coronare, care dau sange la inima. Injectarea de substanta de contrast pe sonde in coronare arata clar cum trece sangele prin arterele coronare. Cand sunt artere coronare normale, nu vedem nicio ingustare a lumenului si substanta de contrast vizualizeaza omogen lumenul arterelor. In momentul in care exista depuneri de grasimi in interiorul vaselor, apar ca niste lipse in substanta de contrast. Cu aceasta metoda putem spune care artera are ingustare, unde este localizata ingustarea, ce grad are (de la 10% pana la 85% sau chiar 100%), cate artere sunt cu probleme. In momentul in care sunt artere astupate complet putem sa vedem daca se mai incarca sau nu printr-o circulatie numita circulatie colaterala.

Care sunt optiunile de tratament?

Dr. Florina Pinte: La inceput tratam cardiopatia ischemica evolutiv. Intai incercam sa realizam un tratament medicamentos. Daca dispare simptomatologia, atunci inseamna ca este suficient. Daca nu dispare, inseamna ca sunt leziuni grave care trebuie rezolvate altfel decat cu medicatie.

In momentul in care un pacient la coronarografie are leziuni pe un vas sau pe mai multe vase sub 70% atunci simptomatologia va disparea numai prin medicamente. Daca sub medicatie apar dureri inseamna ca aceste ingustari au progresat.

Daca la coronarografie gasim ingustari peste 80% trecem la etapa urmatoare: Daca sunt leziuni pretabile la dilatare si implantare de stent. Aceasta este o metoda tot invaziva.

Ce presupune monitorizarea pacientului dupa implantarea stentului?

Dr. Florina Pinte: Monitorizarea pacientului presupune revenirea la un control de rutina in care se efectueaza un EKG de control si o ecocardiografie. Astfel, vedem ca nu sunt modificari electrocardiografice si ca totul a revenit la normal. Ecografia ne va arata cat din muschiul inimii si-a revenit dupa implantarea stentului.

In cazul infarctului miocardic acut, trebuie sa rezolvam mult mai rapid. Orice durere prelungita, care nu cedeaza la medicatia obisnuita pentru cardiopatia ischemica, trebuie sa faca pacientul sa sune la 112 si sa fie dus foarte rapid la spital.

Cu cat ajunge mai repede la spital (de la debutul durerii), cu atat poate fi rezolvat acest vas mai repede prin dezobstructie.

In infarctul miocardic acut tratamentul chirurgical nu reprezinta o optiune decat daca sunt complicatii majore mecanice (ruptura de sept interventricular, leziuni foarte grave).

Cand se ajunge la aceste complicatii mecanice rata de deces in timpul interventiei chirurgicale sau imediat post-operator este destul de mare. De aceea se spune ca dilatarea coronariana de dezobstruare a vasului este metoda gold standard, cea care salveaza pacientul.

Autor: Alexandra CiordasEchipa MedLife de Cardiologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.