Publicat la: 
28/10/2015

VIDEO Cum recunoastem o hernie abdominala? Dr. Radu Victor: Tratamentul chirurgical este singurul care se adreseaza cauzei si care poate aduce vindecare

Cum ne putem da seama ca avem o hernie abdominala si care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmam? Dr. Radu Victor, medic primar chirurgie generala, a explicat cate tipuri de hernii abdominale exista, cum le recunoastem si ce aduce in plus abordul laparoscopic al acestora. "Abordul laparoscopic are multiple avantaje. In primul rand, prin absenta inciziei musculaturii peretelui abdominal. Aici, din start, scapam de posibilele complicatii. In plus, pacientul se va recupera mult mai repede si va simti o durere mult mai mica", a precizat Dr. Radu Victor.

Cate tipuri de hernii abdominale exista?

Dr. Radu Victor: Ar trebui definite granitele cavitatii abdominale. Trebuie sa ne imaginam abdomenul ca un cilindru in care peretii sunt: peretele abdominal ventral (peretele anterior), peretele posterior (coloana vertebrala si masa musculara) si cele doua baze ale cilindrului, respectiv perineul inferior si diafragma.

Cele mai frecvente hernii sunt cele aparute la nivelul peretelui abdominal anterior, aici adaugandu-se si herniile inghinale.

Hernia hiatala se dezvolta prin hiatus (orificiul prin care esofagul traverseaza diafragma in drumul sau dinspre torace spre abdomen).

Cele mai des intalnite hernii sunt herniile ventrale, dar nu in ultimul rand o importanta deosebita ar trebui sa ii acordam si herniei hiatale, mai frecvent diagnosticata in zilele noastre.

Cum se manifesta herniile abdominale? Care sunt principalele semne la care ar trebui sa fim atenti?

Dr. Radu Victor: Cel mai caracteristic semn al unei hernii abdominale este modificarea reliefului peretelui abdominal (o umflatura care se accentueaza la efort atunci cand pacientul se incordeaza si isi creste presiunea intra-abdominala).

Aceasta umflatura, in situatia in care nu este complicata prin blocare, poate fi redusa, poate fi reintrodusa in cavitatea abdominala prin manevre blande de palpare.

Hernia hiatala este o hernie aparte, care nu este vizibila, nu poate fi palpata, nu poate fi redusa prin manevre de palpare. Acest tip de hernie atrage atentia medicului prin simptomatologia de reflux gasto-esofagian, urmand a fi diagnosticata cu certitudine prin mijloace imagistice.

Eventratiile

Dr. Radu Victor: Eventratiile- herniile care nu se formeaza prin orificii preformate cu care ne nastem, ci apar prin cicatricile postoperatorii.

Eventratia este o provocare pentru chirurg, adeseori avem de a face cu situatii pe care le subevaluam in momentul examinarii.

Este posibil ca medicul sa gaseasca eventratii cu orificii numeroase de mici dimensiuni, care scapa mainii ce palpeaza.

In zilele noastre s-a schimbat mentalitatea de reparare a eventratiei. Am trecut la un alt concept de redare a functionalitatii peretului abdominal.

Peretele abdominal este un organ complex, care are o functie extrem de complexa si care trebuie restabilita cu ajutorul interventiei chirurgicale.

Pot fi tratate herniile altfel decat prin interventie chirurgicala?

Dr. Radu Victor: Daca ne referim la hernia hiatala, raspunsul este da, doar ca trebuie putin nuantat. Tratamentul herniei hiatale poate fi medicamentos, dar acest tratament nu vizeaza cauza, ci efectul.

Pacientul se adreseaza medicului cu arsuri, regurgitatii, iar aceste arsuri sunt consecinte ale fluxului sucului gastric acid in esofag.

Pe langa tratamentul medicamentos, pacientului ii este recomandat si un regim alimentar care sa stimuleze cat mai putin secretia gastrica acida. Exista si anumite indicatii de postura. Pacientului ii este recomandat sa nu se relaxeze in pozitia culcat dupa masa.

Dar, daca vorbim de un tratament care sa se adreseze cauzei acestui reflux, ne gandim exclusiv la tratamentul chirurgical, care are ca principal scop restabilirea anatomiei normale si confectionarea unei valve anti-reflux.

In concluzie, tratamentul chirurgical este singurul care se adreseaza cauzei si care poate aduce vindecare.

Tratamentul medical este cel care aduce o imbunatatire a situatiei.

In ceea ce priveste herniile peretelui antero-lateral hernia ombilicala, herniile epigastrice, hernia inghinala, hernia femurala), singurul tratament care poate aduce vindecare este cel chirurgical.

Aici este vorba de cauze mecanice, care pot fi rezolvate doar mecanic.

Cum se diferenteaza abordul laparoscopic al herniilor fata de metodele clasice?

Dr. Radu Victor: Abordul laparoscopic are multiple avantaje. In primul rand, prin absenta inciziei musculaturii peretelui abdominal. Aici, din start, scapam de posibilele complicatii. In plus, pacientul se va recupera mult mai repede si va simti o durere mult mai mica.

In al doilea rand, in abordul laparoscopic, paradigma abordarii este complet schimbata. Nu ne mai punem problema in momentul unei complicatii de mai mic decum sa opresc sangerarea?mai mare de, ci mai mic decum sa evit sangerarea?mai mare de.

Este o chirurgie mai blanda, mai conservatoare si din acest motiv i s-a dat si atributul de "minim-invaziva".

In ceea ce priveste hernia hiatala, accesul in zone greu accesibile in abdomenul deschis, prin abord laparoscopic, este evident mai bun.

Abordul laparoscopic in eventratii

Dr. Radu Victor: Eventratia poate oferi multe surprize chirurgului, in special din cauza aderentelor care se formeaza intre organele interne si peretele abdominal. Un chirurg mai putin experimentat este expus riscului de a produce accidente, leziuni viscerale. Orice leziune poate fi reparata laparoscopic daca exista abilitatile necesare.

La nivel international exista tendinta de a considera herniologia o competenta, o supraspecializare.

In acest sens al unei abordari laparoscopice profesioniste, exista cursuri de supraspecializare, cursuri de chirurgie laparoscopica a peretelui abdominal. Eu organizez semestrial un astfel de curs. Chiar maine si poimaine (n.red. joi si vineri) va avea loc un curs de chirurgie laparoscopica a peretelui abdominal pe care il organizez impreuna cu MedLife si Universitatea Titu Maiorescu, acreditat de Colegiul Medicilor.

Autor: Alexandra Ciordas