Publicat la: 
22/07/2016

VIDEO Cum recunoastem si ce complicatii poate aduce sinuzita? Dr. Ana Maria Apostol: Se poate ajunge la infectii oculare sau la abces cerebral

Sinuzita este o afectiune ce este de multe ori ignorata, dar care poate produce consecinte serioase. Dr. Ana Maria Apostol a vorbit despre cauzele, simptomele si tratamentul sinuzitei, expunand si consecintele care pot aparea in cazul in care afectiunea este netratata sau tratata necorespunzator. "Daca nu o tratam corespunzator, sinuzita acuta se poate agrava si se ajunge intr-o faza sub-acuta care poate dura de la 3 saptamani la 3 luni. Daca nici aceasta nu este tratata corespunzator ajungem la o sinuzita cronica", a explicat. Dr. Ana Maria Apostol.

Ce este sinuzita si care sunt cauzele acesteia?

Dr. Ana Maria Apostol: Sinuzita reprezinta inflamatia si infectarea mucoasei sinusale. Sinusurile sunt niste cavitati osoase, pline cu aer, situate langa nas. Acestea au un rol benefic pentru organism, filtreaza si sterilizeaza aerul, umidifica si incalzeste aerul si echilibreaza greutatea capului.

Cauze

  • bacteriene- 80% din cauze sunt de natura bacteriana
  • virale
  • fungice

Printre cauzele agravante se numara deviatia de sept, rinita cronica, rinita alergica, polipii alergici.

Sinuzita poate fi de mai multe feluri:

  • Sinuzita acuta- in cadrul unei raceli, care poate sa tina pana la 3 saptamani. Daca nu o tratam corespunzator sinuzita acuta se poate agrava si ajungem intr-o faza sub-acuta care poate dura de la 3 saptamani la 3 luni. Daca nici aceasta nu este tratata corespunzator ajungem la o sinuzita cronica.
  • Sinuzita cronica- dureaza mai mult de 3 luni, poate dura si ani de zile daca nu stim sa o tratam cum trebuie.

Simptomele sinuzitei

Dr. Ana Maria Apostol: O sinuzita e o complicatie a unei raceli, dar este mai serioasa decat o raceala banala.

Semne: un nas foarte infundat, congestionat sau secretii purulente, dureri faciale, scaderea mirosului si sangerari nazale.

Sinuzita cronica se manifesta tot prin nas infundat si cu secretii nazale.

Video realizat cu echipament Nikon

Tratament

Dr. Ana Maria Apostol: Tratamentul sinuzitei este unul foarte complex, nu este de glumit cu aceasta infectie a sinusurilor.

Tratamentul implica mai multe mecanisme: trebuie sa sterilizam focarul infectios, dand un antibiotic in cele mai multe cazuri. Antibioticul nu se da doar 7 zile, ci chiar 10 zile, poate chiar 3 saptamani. In unele cazuri ajungem chiar si la antibiotic injectabil pentru ca celalalt nu face fata.

Tratamentul cu antibiotic trebuie combinat cu un tratament secretolitic pentru a ajuta secretiile sa iasa din sinusuri. E nevoie si de un tratament antihistaminic si mai ales, este foarte importanta decongestionarea nazala.

In cazul sinuzitelor cronice se poate ajunge si la tratament chirurgical. Trebuie rezolvata deviatia de sept si rinita cronica.

Diagnostic

Dr. Ana Maria Apostol: Pe langa examenul clinic ORL este important si examenul endoscopic, precum si examenul imagistic. Asa putem vizualiza foarte bine sinusurile pentru a vedea cat sunt de afectate.

Ce complicatii apar daca nu tratam sinuzita?

Dr. Ana Maria Apostol: Putem ajunge la complicatii serioase din cauza acestei infectii sinusale. Infectia poate eroda osul si poate ajunge la tesuturile din imprejurimi: la ochi (infectii oculare), la creier (abces cerebral).

Secretiile care se duc in spatele nasului si coboara in gat cauzeaza faringo-amigdalite acute si cronice. Putem ajunge chiar si la o pneumonie din cauza acestor secretii din sinusuri care curg in spate.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL

Arhire Adrian
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25