Publicat la: 
14/12/2015

VIDEO Cum rezolvam certurile in cuplu? Ina Baranga, psiholog: Este important ca o cearta clarificata in trecut sa nu mai fie readusa in discutie

Orice cuplu se cearta, dar modul de gestionare si de rezolvare a conflictului difera in functie de fiecare in parte. Cum trebuie sa ne purtam in timpul, dar si dupa o cearta si ce putem face pentru a-i oferi partenerului un sentiment de siguranta? Ina Baranga, psiholog clinician si psihoterapeut, a vorbit despre modul in care putem evita reprosurile in cuplu si despre efectul certurilor asupra copiilor. "Este extrem de important ce urmarim intr-o cearta. Este important sa ne gandim ca celalalt, atunci cand cere ceva, are o logica atunci cand spune ce spune, deci ar fi important sa incercam sa empatizam cu persoana respectiva", spune Ina Baranga.

Sunt utile certurile intr-un cuplu?

Ina Baranga: Certurile pot fi utile in cuplu. Unele studii spun ca certurile in cuplu denota sanatatea acestuia. E normal sa ne certam, exista beneficii care apar in urma unei astfel de dispute. Primul si poate cel pe care il cauta oamenii atunci cand se cearta este acela ca se produce o detensionare a situatiei. Este inevitabil ca intre doi parteneri sa nu apara o tensiune. Cea mai la indemana metoda de a o elimina este o cearta. Cearta poate fi utila in conditiile in care se cauta cauzele care au dus la acea discutie si se cauta solutii la respectiva problema.

Daca incercam sa gasim vinovati sau daca cearta se transforma intr-o lupta pentru putere atunci nu mai este benefica, ci poate eroda relatia.

Cum stim ca a fost depasita o limita intr-un conflict dintre parteneri?

Ina Baranga: Din pacate, certurile escaladeaza, se ajunge la reprosuri. Atunci cand nu mai spun ce comportamente ii deranjeaza, ci tind sa puna etichete, atunci partenerul de discutie intra in defensiva si poate ataca si el tot printr-un repors. Astfel lucrurile escaladeaza si se poate ajunge la o forma de violenta verbala, poate chiar fizica. Este important si contextul socio-cultural. Intr-un fel se manifesta persoanele din popoarele latine sau balcanice si altfel se manifesta cei din popoarele nordice. Noi exteriorizam mult mai dramatic emotiile.

Cum fac cuplurile sa nu mai aduca in discutie argumente din trecut?

Ina Baranga: Din pacate, lucrul acesta se intampla frecvent. Odata ce a existat o disputa, o cearta, si lucrurile s-au clarificat este important sa nu mai fie readusa in discutie. Daca unul dintre parteneri face asta este de datoria celuilalt sa ii aminteasca ca deja s-a rezolvat acea problema.

Cum gestionam certurile in cuplu?

Ina Baranga: Este extrem de important ce urmarim intr-o cearta. Este important sa ne gandim ca celalalt, atunci cand cere ceva, are o logica atunci cand spune ce spune. Poate nu e logica mea, poate nu vad lucruruile asa cum le vede celalalt, dar trebuie sa inteleg ca celalalt are perspectiva lui, vede altfel lucrurile, vine cu alte tipare de relationare din familia de origine, tipare care poate nu seamana cu ale mele, poate sunt total diferite. Dar pentru el are o logica, deci ar fi important sa incercam sa empatizam cu persoana respectiva. Asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa fim de acord, ca trebuie sa ii dam dreptate, dar trebuie sa ne gandim cum se simte persoana aceea de a ajuns sa ne ceara sau sa ne reproseze anumite lucruri.

Pana la urma, intr-o cearta nu este nimeni detinatorul adevarului absolut, nu trebuie sa se caute cine e vinovat. Se spune asa "Poti sa ai dreptate sau poti sa ai o relatie. Tu alegi". Cum isi rezolva cuplurile care au copii problemele, fara a-i afecta pe acestia?

Ina Baranga: Orice cearta in fata copiilor are efecte asupra acestora. Copiii ar trebui tinuti deoparte pentru a continua sa isi perceapa parintii ca pe o echipa. Partenerii ar putea amana aceasta cearta, gandindu-se la binele copiilor lor.

Exista diverse metode prin care ei pot face acest lucru. De obicei o prescriu ca un fel de ritual: le spun cuplurilor ca o data pe saptamana, timp de jumatate de ora, in acelasi interval orar de fiecare data, de preferat in acelasi loc, sa discute despre ce i-a deranjat in acea saptamana. In acest fel situatia se detensioneaza, nu se mai acumuleaza atat de multa energie incat sa izbucneasca in fata copiilor.

Cum putem opri o cearta?

Ina Baranga: Ar trebui sa ne gandim care este scopul nostru, pentru ce acea cearta, ce vrem sa rezolvam. Vrem sa il facem pe celalalt sa se simta vinovat si astfel sa capatam putere sau vrem sa rezolvam problema? Daca scopul este de a rezolva problema atunci vom gasi suficiente resurse de a amana discutia pana cand gasim momentul optim.

Daca unul dintre parteneri nu se poate abtine si incepe o astfel de disputa, celalalt o poate opri spunand "E atat de importanta discutia asta pentru mine incat iti propun sa o amanam pentru cand suntem amandoi calmi si in dispozitia necesara pentru a ne asculta cu adevarat unul pe celalalt".

Intr-o cearta este foarte important ca partenerul de discutie sa se simta in siguranta sa spuna lucruri. Din pacate, oamenii sunt obisnuiti de a-si aduce reprosuri unul celuilalt, inca se tem sa mai spuna lucrurile asa cum le simt sau asa cum le percep ei si atunci il ataca pe celalalt.

Partenerul trebuie sa faca un efort sa il inteleaga pe celalalt, perspectiva lui, si sa ii construiasca un mediu de siguranta in care celalalt sa stie ca poate sa isi exprima dorintele, nevoile fara a fi judecat, fara a fi atacat. E nevoie ca amandoi sa faca lucrul asta.

In general, cuplurile isi stabilesc propriile reguli dupa care functioneaza, evident ca ar fi de dorit sa existe o astfel de regula si in privinta conflictelor. Fiecare sa spuna "as vrea sa discut ceva cu tine. Am o problema pe care as vrea sa o rezolvam". Este important sa o spuna atunci cand este calm nu cand deja lucrurile au ajuns la o intensitate mult prea mare pentru a putea trata linistit si cu calm problema.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie