Publicat la: 
25/08/2016

Dr. Vlad Stroescu: Cum tratam depresia?

Ce este depresia si cum o recunoastem? Dr. Vlad Stroescu, medic specialist psihiatrie, a explicat cititorilor MedLive care sunt simptomele depresiei, de cate tipuri poate fi, cand trebuie sa cerem ajutor de la un medic specialist si ce presupune procesul de vindecare al unei persoane care sufera de aceasta afectiune. "Intr-un sistem functional nu pacientul trebuie sa stie unde sa mearga, ci medicul de familie, in mod ideal, care il poate orienta mai departe", a spus Dr. Vlad Stroescu, precizand ca nu este atat de important unde merge pacientul prima oara (psihiatru, psiholog, psihoterapeut), ci realizarea primului pas spre vindecare.

Ce este depresia?

Dr. Vlad Stroescu: De cele mai multe ori e usor de recunoscut depresia, nu pune mari dificultati de diagnostic. Si cel afectat si cei din jur isi dau seama ca ceva nu este in regula.

Exista mai multe tipuri de depresie:

Episodul depresiv major- pacientul are o stare atat de proasta incat nu are cum sa o confunde, ii afecteaza foarte tare viata. Nu mai poate merge la serviciu asa cum era inainte. De obicei, pacientul poate identifica momentul in care a inceput, isi da seama ca nu mai e cel care era. Acelasi lucru il sesizeaza si persoanele din jurul lui.

Dispozitia depresiva- chiar si cei ce sufera de ea au mari dificulti in a o comunica. Nu este o simpla tristeste. Este o stare afectiva profund negativa, care se insoteste adesea de deznadejde, de sentimente de vinovatie, de neajutorare, de ganduri care se apropie din ce in ce mai mult de moarte. Pacientii isi pierd interesul pentru activitati care inainte le placeau.

Depresia altereaza felul in care privim realitatea.

In alte cazuri, depresia nu este atat de evidenta. Schimbarea nu este asa de brusca. Pacientul are simptome depresive moderate, niciodata nu intruneste criterii pentru un episod depresiv major.

Acest tip de depresie ii permite pacientului sa functioneaza pana la un punct, dar dureaza foarte multa vreme, minim doi an, iar uneori dureaza chiar si decenii.

Este important sa recunoastem aceste stari pentru ca ele pot schimba profund in rau viata unui om.

Cand este necesar ca un pacient sa mearga la medicul specialist?

Dr. Vlad Stroescu: Atunci cand te doare ceva, mergi la doctor.

Cele doua criterii pe care noi le folosim ca sa definim o boala psihica:

  • suferinta- este un factor pur subiectiv. Cat de mult sufera stie doar pacientul.
  • desfasurarea activitatilor zilnice, felul in care iti afecteaza viata.

Nu trebuie ca pacientul sa sufere singur. Este daunator sa iti imaginezi ca reusesti tu singur in intimitatea ta sa incerci sa iti controlezi trairile. Sa ai vointa si sa iesi din treaba asta inseamna sa faci tot ce trebuie ca sa fie mai bine, inclusiv sa mergi la doctor.

Cand trebuie sa mergem la psiholog, la psihiatru sau psihoterapeut?

Dr. Vlad Stroescu: Intr-un sistem functional nu pacientul trebuie sa stie unde trebuie sa mearga, ci medicul de familie, in mod ideal, care il poate orienta mai departe sau cei la urgente, daca este cazul.

Dar daca nu vrei sau nu poti sa faci asta, pana la urma conteaza mai putin incotro o iei, conteaza sa o iei intr-o directie, fie ca e la psihiatru, la psiholog sau la psihoterapeut. Noi lucram in echipa in zilele noastre, e datoria noastra sa va orientam mai departe. Important este primul pas.

Se poate vindeca o persoana de depresie?

Dr. Vlad Stroescu: Cand tratam un om cu depresie, scopul trebuie sa fie remisiunea completa, adica sa nu mai fie simptome.

Una dintre frumusetea meseriei mele este ca intotdeauna este loc de mai bine. Niciodata nu am fost pus in situatia in care sa zic "nu mai am ce sa va fac".

Unele episoade depresive se vindeca, dispar pur si simplu, nu mai apar niciodata. Altele dispar cu tratament si reapar in alt moment al vietii. In situatii mai putin fericite, lucrurile se cronicizeaza si trebuie sa te lupti cu boala tot timpul.

Dar noi trebuie sa speram intotdeauna la ce e mai bine.

Autor: Alexandra Ciordas

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Diaconu Gabriel,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor
Medic Specialist