Publicat la: 
11/03/2016

VIDEO Cum trebuie tratati hemoroizii? Dr. Golia Ciprian: Aparitia sangerarilor si a mancarimilor este un semn ca trebuie efectuat un control

Hemoroizii sunt o problema de multe ori ignorata, insa acestia ar trebui tratati cu atentie si depistati din timp. Dr. Golia Ciprian, medic chirurg proctolog, a discutat despre cauzele sangerarilor rectale, despre hemoroizi si despre varsta la care trebuie incepute controalele de rutina. In ceea ce priveste hemoroizii, interventia chirurgicala este recomandata in gradul IV, cand acestia sunt mari si nu raspund la tratamentele minim invazive, precizeaza Dr.Golia Ciprian.

Ce sunt rectoragiile? Dr. Golia Ciprian: Rectoragiile sunt scurgerile de sange din rect, in timpul scaunului, dupa scaune sau intre scaune. Ele sunt cauzate de o patologie destul de larga.

Cel mai des sangereaza hemoroizii care sunt impartiti in 4 grade:

  • Gradul I- hemoroizii interni, la 3-4 cm pe interior
  • Gradul II- hemoroizii care coboara in canalul anal. Acestia sangereaza mai des
  • Gradul III- hemoroizii din exterior, care trebuie sa fie redusi in interior
  • Gradul IV- hemoroizii care nu se mai reduc

In paralel cu hemoroizii, sangerarile pot fi cauzate si de fisurile anale, care sunt niste rupturi de mucoasa ale canalului anal. Majoritatea apar ca rezultat al traumatismului.

Exista fisuri cauzate de alte boli: boli inflamatorii colonice, infectia cu HPV, virusul HIV. Sangerarile mai sunt cauzate si de hemangioamele rectale. Acestea apar destul de rar.

Cum se pune diagnosticul?

Dr. Golia Ciprian: Primul pas in diagnosticul hemoragiilor rectale este consultul proctologic. Se face o inspectie, un tuseu rectal si o anuscopie, in care se verifica ultimii 10 cm din colon.

In functie de rezultate se recomanta o rectoscopie sau o colonoscopie. Pot fi cerute si un set de analize.

Hemoroizii

Dr. Golia Ciprian: Aparitia sangerarilor si a mancarimilor este un semn ca trebuie efectuat un control.

Tratamentul depinde de gradul hemoroizilor. La gradul I si II putem controla hemoroizii fara interventie chirurgicala.

Gradul I- doar prin regim Daca sunt sangerari abundente putem sa facem niste cauterizari cu infrarosu.

La gradurile mai avansate alegem o metoda de tratament: sau interventie chirurgicala clasica sau aplicarea benzilor elastice.

Interventia chirurgicala este recomandata in gradul IV, cand hemorizii sunt mari si nu raspund la tratamentele minim invazive.

Consultul de rutina

Dr. Golia Ciprian: Colonoscopia se face in jurul varstei de 40 de ani la toata populatia. In cazul in care in familie exista cazuri de cancer de colon, rudelor trebuie sa faca colonoscopia fie la 40 de ani daca cancerul a aparut dupa 50 de ani sau cu 10 ani inainte de aparitia primului cancer.

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala, Chirurgie generala Proctologie, Gastroenterologie, Proctologie