MINTE

20 Octombrie 2010

VIDEO De ce simti durere atunci cand vezi cum altcineva este lovit? Neuronii oglinda: Empatie, imitare, invatare

VIDEO De ce simti durere atunci cand vezi cum altcineva este lovit? Neuronii oglinda: Empatie, imitare, invatare

Neuronii oglinda sunt situati in lobii frontali / Foto: TED India 2009

O bucata de carne de circa 3 livre, adica 1,4 kilograme, pe care o poti tine cu usurinta in palma, este capabila sa contemple imensitatea spatiului cosmic, sensul infinitului, sa puna intrebari despre sensul existentei sale sau despre natura divinitatii - creierul - este unul dintre cele mai mare mistere pe care umanitatea incearca sa le descifreze. Astazi, vorbim despre neuronii-oglinda, cei care ne permit sa imitam si sa invatam comportamente sociale complexe, din care unele stau la baza civilizatiei umane asa cum o cunoastem in prezent. Folosirea uneltelor, a focului si adaposturilor, limbajul si abilitatea de a citi mintea altcuiva si de a interpreta comportamentul acelei persoane, par a fi rezultatul dezvoltarii unei serii de neuroni oglinda sofisticati, in urma cu circa 75.000 de ani - este teoria omului de stiinta Vilayanur Ramachandran de la Universitatea din California, prezentata in conferinta TED India 2009 (vezi video).

Pentru ce se fac responsabili neuronii oglinda - cateva exemple:

  • Probabil ti se intampla sa folosesti aceleasi expresii, sa preiei gesturi sau ticurile celor apropiati - acasa, la serviciu, medii in care petreci mult timp;
  • Empatia - sigur ai preluat macar o data starile emotionale ale celor din jur. Veselia, de pilda, e "molipsitoare";
  • Dezvoltarea abilitatilor muzicale: Music & Mirror Neurons: From Motion to E-motion - Studiu;
  • Modul in care orice copil mic imita si invata actiunile celor din jur;
  • Ai reactii fizice vazand cum cineva sufera un traumatism - neuronii oglinda se activeaza ca si cum ai experimenta actiunea.

VIDEO: Vilayanur Ramachandran despre neuronii-oglinda la conferinta TED India 2009 (este disponibila si subtitrarea in limba romana)

 

"Creierul, asa cum il cunoastem, este compus din neuroni, 100 de miliarde intr-un creier uman adult. Fiecare dintre ei creeaza intre 1000 si 10.000 de conexiuni cu alti neuroni. Stiind aceste lucruri, s-a calculat ca numarul de permutari si combinatii in activitatea creierului depaseste numarul de particule elementare din Univers. Cum il studiem noi la Universitatea din California? Una dintre metode este sa studiem pacientii care au suferit leziuni in diverse regiuni ale creierului cu modificari comportamentale. Astazi va voi vorbi insa despre o alta metoda, care consta in introducerea de electrozi in diferite zone cerebrale si inregistrarea activitatii celulelor individuale din creier. Este ca si cum am trage cu urechea la activitatea lor", isi incepe Vilayanur Ramachandran prezentarea.

Neuronii oglinda

O echipa de specialisti ai Universitatii din Parma, Italia, condusa de Giacomo Rizzalotti, aduce in atentia noastra un grup de neuroni numiti neuroni oglinda, situati in lobii frontali, adica in partea din fata a creierului. In aceasta zona, neuronii obisnuiti de comanda motorie - cunoscuti de peste 50 de ani - se activeaza cand o persoana executa actiuni de miscare ("ma intind sa iau un mar"). Rizzalotti a descoperit ca circa 20% din acesti neuroni se vor activa si atunci cand privim o persoana executand aceeasi actiune. "Deci neuronul se activeaza cand ma intind si apuc ceva, dar se activeaza si cand ma uit la Joe intinzandu-se si apucand ceva. E ca si cum acest neuron adopta punctul de vedere al celeilalte persoane, ca si cum ar realiza o simulare intr-o realitate virtuala a actiunilor celeilalte persoane."

Scopul neuronilor oglinda

"In primul rand, ei trebuie sa fie implicati in lucruri cum ar fi imitatia si emularea. Pentru a imita actiuni complexe, este necesar ca propriul meu creier sa adopte punctul de vedere al celeilalte persoane", explica omul de stiinta.

Cum imitam? De ce e imitatia importanta?

"In decursul evolutiei umane, se pare ca ceva foarte important s-a intamplat acum aproape 75.000 de ani: o aparitie subita si o raspandire rapida a unui numar de abilitati unice fiintelor umane cum ar fi folosirea uneltelor, folosirea focului, folosirea adaposturilor si bineinteles limbajul si abilitatea de a citi mintea altcuiva si de a interpreta comportamentul acelei persoane. Toate acestea s-au intamplat relativ rapid (...) iar eu afirm ca ce s-a intamplat a fost aparitia subita a unui sistem sofisticat de neuroni oglinda, care au permis oamenilor sa emuleze si sa imite actiunile altor oameni. Si atunci s-a intamplat ca o descoperire accidentala facuta de catre un membru al grupului, sa zicem folosirea focului, sau un anumit tip de unealta, care, in loc sa dispara, s-a raspandit rapid, orizontal, in randul populatiei, sau a fost transmisa vertical, de-a lungul generatiilor."

Imitatie = evolutie

"Pentru ca un urs polar sa dezvolte blana e nevoie de mii de generatii, poate 100.000 de ani. O fiinta umana - un copil - poate sa isi priveasca parintii omorand un urs polar, jupuindu-l si punandu-si pielea lui pe corpul lor, blana pe corp, si invatand asta intr-un singur pas: in cinci minute, poate zece. Odata invatata metoda, aceasta se raspandeste in proportie geometrica in populatie. Imitatia abilitatilor complexe este ceea ce numim cultura si este fundamentul civilizatiei."

Neuronii oglinda pentru atingere

"Mai exista un tip de neuron oglinda, implicat in ceva total diferit. Asa cum exista neuroni oglinda pentru miscare, sunt si neuronii oglinda pentru atingere. Cu alte cuvinte, daca cineva ma atinge, pe mana, un neuron din cortexul somatosenzorial din regiunea senzoriala a creierului se activeaza. Dar acelasi neuron se va activa uneori chiar si atunci cand privesc o alta persoana fiind atinsa. Este deci empatizarea cu acea persoana care este atinsa."

"Ne punem insa intrebarea: de ce nu simt efectiv acea atingere doar privind pe altcineva fiind atins? Empatizez cu persoana respectiva, insa nu simt cu adevarat atingerea. De ce? Pentru ca avem receptori in piele, receptori de atingere si durere, care sunt conectati la creier si care spun nu te ingrijora, de fapt nu esti atins. Deci poti empatiza cu cealalta persoana, dar nu o sa simti cu adevarat atingerea; altfel - vei deveni confuz."

"Dar daca elimini bratul, daca pur si simplu anesteziez bratul, plexul brahial, e amortit si nu mai exista nici un semnal de la el? Privind catre altcineva care este atins, voi simti senzatia pe bratul meu. Cu alte cuvinte, am dizolvat bariera dintre mine si alte fiinte umane. De asta ii numesc neuroni Ghandi, sau neuroni de empatie."

O constiinta comuna, retele neuronale la nivel global

"Practic, tot ce te separa pe tine de cealalta persoana este pielea. Daca elimini pielea, vei simti atingerea pe care o simte celalalta persoana in propriul creier - ai dizolvat bariera dintre tine si restul fiintelor umane.

Acest lucru este fundamentul unei mari parti a filosofiei estice: ca nu exista un eu independent, separat de restul fiintelor umane, inspectand lumea, inspectand alte persoane. Esti de fapt conectat, nu doar pe Facebook sau pe internet, ci chiar de proprii neuroni. In aceasta camera exista un lant de neuroni, vorbind unii cu altii, si nu exista o diferentiere reala intre constiinta ta si constiinta altcuiva.

Toate acestea reies din simpla intelegere a neurostiintei. Avem, de exemplu, un pacient cu un membru fantoma. Daca bratul a fost inlaturat si ai un brat fantoma si privesti pe altcineva fiind atins, vei simti atingerea pe bratul fantoma. Fascinant este ca, daca te doare membrul fantoma, il strangi de mana pe celalalt, faci un masaj mainii celeilalte persoane si asta va reduce durerea din bratul tau fantoma, aproape ca si cum neuronii ar obtine alinare doar uitandu-se la altcineva primind un masaj.

Concluzie

Eu spun ca sistemul de neuroni oglinda sta la baza unui interfete, permitandu-ne sa ne gandim din nou la probleme cum ar fi constiinta, reprezentarea eului, ce ne separa pe noi de alte fiinte umane, ce ne permite sa empatizam cu ele, si chiar lucruri precum aparitia culturii si civilizatiei, unice fiintelor umane."

Neurologul Vilayanur Ramachandran conduce Center for Brain & Cognition din cadrul Universitatii din California, San Diego, si este profesor asociat la Salk Institute. A scris lucrari precum Phantoms in the Brain, A Brief Tour of Human Consciousness si The Man with the Phantom Twin: Adventures in the Neuroscience of the Human Brain.Echipa MedLife de Neurologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.