Publicat la: 
8/11/2012

VIDEO De la sonar, radar si detector de metale la ecograf. Cum se produc ultrasunetele si cum se obtine o imagine. Ce afectiuni se pot despista si trata

Sonarul subacvatic, radarul si detectorul de metale au fost, fiecare in felul sau, un precursor al echipamentelor medicale moderne cu ultrasunete. Dezvoltarea aplicarii ultrasunetelor in medicina ar trebui sa inceapa probabil cu istoria masurarii distantei in apa cu ajutorul undelor sonore. Atunci cand sunetul ajunge la un obiect, acesta ricoseaza inapoi, produce ecouri. Prin masurarea acestor valuri ecou, este posibil sa se determine cat de departe este obiectul marimea, forma si consistenta sa. In medicina, ecografele pot fi privite ca forme de radar medical care sunt utilizate pentru a detecta schimbari in aspectul organelor, tesuturilor si vaselor de sange sau pentru a depista tumorile. Ce este ecografia?

Imagistica cu ultrasunete sau ecografia implica utilizarea unui transductor mic (sonda) si gel pentru a expune organismul la undele sonore de inalta frecventa. Tehnica este sigura, nedureroasa, nu foloseste radiatii ionizante si produce imagini din interiorul corpului cu ajutorul ultrasunetelor.

Sonarul subacvatic, radarul si detectorul de metale

Ce sunt ultrasunetele?

Ultrasunetele sunt o forma de energie mecanica ce se propaga sub forma unor unde de frecventa superioara limitei de perceptie a urechii umane. Omul percepe sunete cu frecventa cuprinsa intre 16 si 20.000 Hz. Sunetele cu frecventa peste limita de audibilitate umana (20 KHz) se numesc ultrasunete, iar cele cu frecventa sub aceasta, infrasunete. Frecventele utilizate in ecografia de diagnostic sunt de obicei intre 2 si 18 Mhz.

Producerea ultrasunetelor. Efectul piezoelectric

La baza obtinerii ultrasunetelor se afla fenomenul piezoelectric, efect descoperit in anul 1880 de Pierre si Jacques Curie. Aparitia polarizarii electrice la suprafata unui cristal atunci cind asupra lui se exercita o presiune mecanica sau o tractiune se numeste efect piezoelectric direct. Aplicarea unui cimp electric pe suprafata unui cristal piezoelectric duce la contractia sau dilatarea acestuia si la emisia unor unde mecanice.

Principiul fundamental de obtinere a imaginii ecografice

Aparatul se compune dintr-un calculator, un ecran care afiseaza imagini si un transductor (mic dispozitiv portabil, care seamana cu un microfon, atasat la scaner printr-un cablu) care este folosit pentru a face scanarea. Transductorul trimite unde sonore de inalta frecventa in mod repetitiv in corp cu o durata de o microsecunda si apoi asculta ecourile care se intorc de la tesuturile organismului. Functioneaza ca emitator si receptor al ultrasunetelor. Ecourile care se reintorc la transductor interactioneaza cu discul piezoelectric si genereaza un potential electric.

Imaginea ecografica

Imaginea ecografica este rezultatul amplificarii si transformarii in informatie digitala, de catre un convertor analog digital, a impulsului electric generat de catre ecouri la nivelul cristalului piezoelectric al transductorului. Imaginea este creata pe baza amplitudinii, frecventei si timpului necesar semnalului de ultrasunete pentru a reveni de la zona de examinata a pacientului la transductor, precum si de compozitia tesuturilor si tipul de structura a corpului prin care sunetul calatoreste. Ecografia conventionala 2D afiseaza imaginile in sectiuni subtiri, plate ale corpului. Ecografia tridimensionala 3D, cu ajutorul computerului se realizeaza vizualizarea volumetrica a structurilor anatomice. Ecografia 4D inseamna 3D in miscare.

Imagistica 3D permite:

 • detectarea precoce a tumorilor canceroase si benigne (examinarea prostatei pentru depistarea precoce a tumorilor, cauta mase in colon si rect, detectarea leziunilor mamare pentru biopsii posibile),
 • vizualizarea unui fat pentru a evalua dezvoltarea acestuia, in special pentru observarea dezvoltarii anormale a fetei si membrelor,
 • vizualizarea fluxului de sange in diferite organe sau la fat.

Cum arata inima si vasele de sange ale unui fetus la 13 saptamani

Ecografia Doppler este o tehnica speciala cu ultrasunete care evalueaza fluxul de sange printr-un vas de sange, inclusiv arterele si venele majore ale corpului din abdomen, brate, picioare si gat. Utilizare pentru diagnostic Obstetrica si ginecologie: pentru a evalua dezvoltarea fatului. Ecografia vaginala, ecografia pelvina, sau ecografia transvaginala sunt utilizate pentru a diagnostica cresteri sau tumori ale ovarului, uterului si trompelor uterine. Alte probleme precum:

 • dureri abdominale
 • chisturi ovariene
 • fibrom uterin
 • endometrioza

Importanta ecografiei materno fetale in diagnosticul prenatal - interviu cu dr. Radulescu Botica Razvan, medic primar obstetrica-ginecologie

Cardiologie: Ecocardiografia (ecografia inimii) este o modalitate comuna de a evalua functionarea inimii, pentru a evalua fluxul de sange din camerele si valvele inimii. Acesta evalueaza, de asemenea, puterea bataii inimii si volumul de sange pompat prin intermediul sau. Ecocardiografia este adesea folosita pentru urmatoarele:

 • probleme ale valvelor cardiace, cum ar fi prolapsul de valva mitrala sau stenoza aortica;
 • insuficienta cardiaca congestiva;
 • cheaguri de sange datorate batailor neregulate ale inimii, cum ar fi in fibrilatie atriala;
 • acumuluarea anormala de lichid in jurul inimii,
 • hipertensiune arteriala pulmonara.

Vasele de sange: ecografia este utila in detectarea problemelor cu cele mai multe dintre vasele de sange mai mari din organism. Folosind tehnologia cu ultrasunete Doppler, fluxul de sange din vase poate fi observat si masurat. Ingustarea vaselor (stenoza) sau largirea vaselor (dilatare mentionata ca anevrism) pot fi detectate. Testarea cu ultrasunete a vaselor de sange include:

 • ecografia carotidei,
 • ecografia aortei abdominale pentru anevrism aortic abdominal,
 • cheaguri de sange in vene (tromboza venoasa superficiala sau profunda).

Structuri abdominale: Ecografia abdominala este utilizata pentru a evalua organele din cavitatea abdominala, inclusiv ficat, vezica biliara, pancreas, rinichi si vezica urinara.

 • ecografia renala: pentru a evalua functia si structura rinichilor. Blocajul la nivelul tractului urinar poate fi vazut cu ultrasunete, ecografie abdominala este utila in detectarea pietrelor la rinichi.
 • ecografia ficatului: pentru a gasi anomalii in ficat.
 • ecografia vezicii biliare: pentru calculi biliari sau infectia vezicii biliare.
 • ecografia apendicelui la copii sau femei gravide, in cazul in care este necesar, pentru a evita radiatiile de la o scanare CT (tomografie computerizata).

Ecografie testiculara: pentru a diagnostica torsiunea testiculara, epididimita (infectia testiculului) si mase testiculare.

Ecografia gatului: glandele tiroide si paratiroide pot fi vizualizate pentru a detecta noduli, excrescente si tumori.

Ecografia genunchiului: pentru a evalua structurile din partea din spate a genunchiului, pentru a determina daca un chist Baker este prezent.

Ecografia ochiului: pentru a vedea partea din spate a ochiului (retina). Acesta este adesea folosit atunci cand un pacient are cataracta. Testul poate ajuta la diagnosticarea dezlipirii de retina si in chirurgia cataractei.

Ecografia pielii: pentru a ajuta la gasirea anumitor tipuri de corpuri straine din piele.

Utilizari terapeutice Litotripsia cu unde de soc extracorporeala (ESWL) este o metoda care foloseste ultrasunetele pentru a sparge pietre la rinichi si pietre din vezica biliara. In multe cazuri pacientul este sedat pentru ca sunt necesare unde de intensitate mare pentru a fractura pietrele si acestea pot cauza disconfort. Ultrasunetele sunt adesea utilizate pentru a trata leziunile musculo-scheletice si leziunile sportive. De exemplu, fasciita plantara si tendinitele sunt de obicei tratate cu ajutorul ultrasunetelor terapeutice, pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a creste fluxul de sange in zonele afectate.

Beneficii ale ecografiei

 • Scanarea cu ultrasunete nu este o investigatie invaziva (fara ace sau preparate injectabile).
 • Ocazional, un examen cu ultrasunete poate fi temporar inconfortabil, dar nu este aproape niciodata dureros.
 • Ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat alte metode imagistice.
 • Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigura si nu utilizeaza radiatii ionizante.
 • Ecografia ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile de la radiografiile cu raze X.
 • Ecografia este modalitatea imagistica preferata pentru diagnosticarea si monitorizarea femeilor gravide si a copiilor lor nenascuti.

Limitarile ecografiei

Ultrasunetele au dificultati in a penetra oasele si aerul. Prin urmare, se poate vedea doar suprafata exterioara a structurilor osoase si a organelor umplute cu gaz, cum ar fi intestinul si stomacul si nu ceea ce se afla in interior. Pentru vizualizarea acestor organe se folosesc alte investigatii imagistice, pot fi efectuate radiografii, investigatii CT si RMN.

Contraindicatii ale ecografiei

Ecografia nu este recomandata pentru:

 • Intestin sau organe acoperite de intestin: Aerul si gazele pot perturba ultrasunetele.
 • Pacientii obezi: Cu cat ultrasunetele trebuie sa treaca prin mai mult tesut cu atat semnalul este mai slab.
 • Structura interna a oaselor sau a anumitor articulatii.

Specialitate: 
Comentarii

Da, materialul prezentat expliciteaza cat se poate de la indemana fenomenele cat si procesele ce stau la baza Ecografiilor ...
Cred ca asta face ca pacientul sa se apropie cu mai multa incredere de utilizarea beneficiilor acestui procedeu tehnic pentru cunoasterea starii sale de sanatate.
Totusi, am fost de cateva ori in situatia de a m-i se spune la ecografii, rezultate foarte diferite si asta, slabeste increderea susamintita.
Altfel spus, avem "tehnica .... germana" dar, parca nu si destui "nemti" pentru folosirea ei, ceace este desigur, regretabil.
Asta nu inseamna ca renuntam .
Multumesc medicilor care s-au straduit sa prezinte procedeul acesta pe intelesul nostru, al paciantilor si cred ca - macar in unele cazuri, respectarea JURAMNTULUI LUI HIPOCRATE ar fi de mare utilitate .

"Omul percepe sunete cu frecventa cuprinsa intre 16 si 20.000 Hz. Sunetele cu frecventa peste limita de audibilitate umana (20 MHz) se numesc ultrasunete" Ar trebui sa fie 20 kHz acolo, in loc de 20 MHz, o mica greseala :)

NR: Multumim. Am corectat. :)

Foarte, foarte util si clar explicat articolul!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie

Niculescu Nicolae,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Zvanca Mona-Elena,Doctor
Doctor
Adam George, Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 71

Articole similare

Sunt extrem de variati corespunzand multitudinii de agenti din mediu care agreseaza organismul sau prezentei altor afectiuni: cardiace, pulmonare, diabet,etc. Daca prezentati unul din urmatoarele simptome inseamna ca puteti avea o problema oculara si trebuie sa va adresati medicului oftalmolog: ochi rosu, senzatie de corp strain, durere,...
Micile erori pe care le facem au o explicatie stiintifica / Foto: Photoxpress.com Nu sunt momente de senilitate. Faptul ca uneori "ne pierdem capul" si uitam unde am pus cheile sau nu ne amintim unde aveam fixata o anumita intalnire, are o explicatie stiintifica. Cercetatorii au descoperit ca, in pofida opiniei generale conform careia creierul...
MedLife a inregistrat la nivelul anului 2014 un numar de 320.000 de abonati, inregistrand o crestere cu 16.5% fata de 2013. Totodata, potrivit datelor existente, compania a depasit o cota de piata de 45% la nivel national, fiind pentru prima data cand un operator medical privat inregistreaza o pondere atat de mare pe piata de abonamente...
[caption id="attachment_2089" align="alignnone" width="500" caption="dr. Nicolae Marcu / Foto: MedLive.ro"][/caption] Romanii au o mie de motive pentru care nu merg la doctor: le este frica sau jena, nu au bani, nu vor sa lipseasca de la serviciu sau pur si simplu nu au incredere in medici. "Daca-mi spune ca sunt bolnav?!" Cand vine vorba...
Cum iti pastrezi articulatiile sanatoase? / Foto: Reuters Procesul imbatranirii organismului este unul extrem de complex si foarte greu de inteles. Insa nu tot ceea ce vedem ca fiind inevitabil legat de imbatranire este dictat de trecerea timpului. Problema articulatiilor este un exemplu de afectiune ce poate aparea si la persoanele mai tinere...