Publicat la: 
25/09/2011

Sezonul estival s-a incheiat, insa multe dintre persoanele carora le place sa inoate si-au facut abonamente la bazin. Inotul poate fi o optiune buna in sezonul rece, dar nu complet inofensiva. Unul dintre riscurile la care va expuneti cand mergeti la bazin este posibilitatea de a dezvolta otita externa. "Inotul nu este singurul care contribuie la declansarea acestei afectiuni, dar apare frecvent din cauza umiditatii crescute", explica dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL, in cadrul MedLife Timisoara.

MedLive: Otita externa este numita si boala inotatorului. Cum contribuie inotul la declansarea acestei afectiuni? Dr. Bianca Petcu: As defini otita externa ca fiind un proces inflamator dezvoltat la nivelul tegumentului conductului auditiv extern, dar care afecteaza intregul conduct auditiv. Apare cel mai frecvent prin expunerea indelungata la umiditate crescuta. Baile frecvente, inotul in piscina sau mare favorizeaza inmultirea bacteriilor, care genereaza infectia prin stagnarea apei in conductul auditiv extern

MedLive: Inotul este singurul factor care contribuie la declansarea acestei afectiuni? Exista si alte contexte in care ea poate fi declansata? Dr. Bianca Petcu: Inotul nu este singurul care contribuie la declansarea acestei afectiuni, dar apare frecvent din cauza umiditatii crescute, de aceea se si considera ca vara este sezonul cel mai propice pentru dezvoltarea ei. Alti factori care contribuie la aparitia infectiei sunt suprainfectia unei eczeme localizata la nivelul tegumentului conductului auditiv extern, folosirea excesiva a betisoarelor cu vata, care diminueaza secretia ceruminoasa. Cerumenul are o activitate bactericida. Alte cauze sunt imunitatea scazuta, diabetul zaharat, traumatisme locale, care pot sa apara si in urma folosirii frecvente a betisoarelor de ureche.

MedLive: Care sunt simptomele otitei? Dr. Bianca Petcu: Procesul inflamator determina initial aparitia pruritului (mancarime) la nivelul conductului auditiv extern. Apoi accentuarea procesului inflamator duce la instalarea otalgiei (durerea urechii) intense. Aceasta prezinta perioade de exacerbare nocturna cauzate de edemul care creste presiunea exercitata de epiteliu asupra peretelui conductului auditiv extern. Orice miscare in articulatia temporo-mandibulara la nivelul pavilionului urechii si a conductului auditiv extern cartilaginos contribuie la accentuarea durerii. Tumefactia tegumentelor duce la o stenoza (ingustare) a conductului auditiv extern si prin acumularea de exudat apare hipoacuzia. Otoreea (scurgere de lichid din ureche) initial este seroasa, apoi devine vascoasa, purulenta si contine germeni si celule epiteliale descuamate. Semnele generale ale sindromului toxic cum ar fi febra apar doar in cazul diseminarii limfatice a infectiei. Astfel apare si o adenopatie satelita.

MedLive: In cazul in care un pacient intuieste ca are otita poate sa isi aplice un tratament inainte de a ajunge la medic? Dr. Bianca Petcu: Simptomul pentru care pacientul se prezinta in cabinet este, cel mai frecvent, otalgia (durerea urechii). Orice pacient pe care il supara urechea, ar fi bine sa se prezinte la medic si sa nu isi inceapa o automedicatie. MedLive: Care sunt cele mai frecvente greseli de automedicatie pe care le fac pacientii cu otita? Dr. Bianca Petcu: Pacientii isi autoadministreaza antibiotice, uneori necorespunzatoare si isi insereaza in urechi anumite picaturi care nu sunt eficiente in tratamentul otitei externe.

MedLive: Cum se trateaza din punct de vedere medical otita externa? Dr. Bianca Petcu: Tratamentul otitei externe este un tratament medical si cuprinde antibiotice, antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii, diminuarea inflamatiei si tratamentul local, care presupune toaletarea cu blandete a conductului auditiv extern prin aspiratii auriculare. In functie de gravitatea procesului inflamator, aceste procedee ar trebui efectuate zilnic.

MedLive: Prin ce se caracterizeaza otita externa fata de otita medie? Dr. Bianca Petcu: Otita externa este localizata la nivelul tegumentului auditiv extern si cuprinde conductul auditiv, deci se localizeaza la nivelul urechii externe. Otita medie se refera la inflamatia urechii medii. In otita externa tegumentele sunt hiperemice, prezinta infiltrat inflamator si sunt sensibile la introducerea speculului. In general timpanul este integru, cu toate ca exista unele cazuri in care leziunilor de otita externa li se poate asocia si o miringita, adica inflamatia membranei timpanice prin evolutia indelungata acesteia si extensia ei la nivelul timpanului. In otita medie timpanul este congestionat, dar cu conductul auditiv extern integru si de aspect normal.

MedLive: Cum poate fi prevenita otita? Ce anume ar trebui sa evitam pentru a nu se declansa aceasta afectiune? Dr. Bianca Petcu: Prevenirea otitei externe reprezinta defapt cea mai eficienta metoda de tratament. Inainte de a intra in apa ar trebui sa utilizati dopuri pentru urechi sau sa instilati in conductul auditiv extern picaturi de alcool, pentru a preveni dezvoltarea germenilor. Utilizarea betisoarelor cu vata pentru curatarea urechilor este interzisa pentru ca indeparteaza stratul ceruminos, care are un rol de protectie, apoi apar diferite leziuni pe fondul carora se declanseaza inflamatia urechii externe. Exista persoane care au o secretie in exces a cerumenului, iar betisoarele imping cerumenul catre membrana timpanica ducand la instalarea unei hipoacuzii si mai grav este ca se poate perfora timpanul.

MedLive: Cu ce ar putea fi inlocuite betisoarele de urechi? Dr. Bianca Petcu: Toaletarea urechii externe se va face fie cu coltul prosopului dupa baie sau cu un tifon infasurat pe deget.

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

in momentul acesta am otita externa si fac tratamentul indicat de madic,dar am aflat mai mult despre boala datorita d-vstra.multumesc mult.

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL

Stefan Catalin,Medic specialist
Medic specialist
Cojocaru Victor Severica
Medic Specialist
Lupescu Anemone Sorana,Medic primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25