Publicat la: 
28/01/2011
VIDEO Dr. Camelia Iacob: Majoritatea infectiilor HPV trec de la sine si numai o mica parte din persoanele infectate HPV se vor imbolnavi de cancer

Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie / Foto: MedLive.ro

In Romania, cancerul de col uterin loveste puternic. Tara noastra este pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii generate de aceasta boala, riscul de deces fiind de trei ori mai mare decat media europeana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Cele mai afectate sunt femeile tinere, cu varste intre 15 si 44 de ani. Statisticile inregistreaza peste 40.000 de romance care au diagnosticul de cancer de col uterin. Multe dintre ele sufera fizic si emotional, impreuna cu cei tragi, deoarece sunt supuse investigatiilor, terapiei, alterarii modului de viata. Dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie a explicat pentru cititorii MedLive.ro cauzele producerii cancerului de col uterin, metodele de diagnosticare si tratament.

Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se inregistreaza peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una din explicatii fiind aceea ca diagnosticul se pune abia in stadiile tardive ale bolii.

"In general, tarile civilizate au un procent mai mic de imbolnaviri de cancer de col, pentru ca screeningul si urmarirea sunt mult mai bune si adresabilitatea pacientelor catre medic este mult mai ridicata. In Romania, incidenta este de 33 de cazuri la 100.000 de locuitori, incidenta destul de mare, chiar daca cifra pare mica", a declarat pentru MedLive.ro dr. Camelia Iacob.

In marea majoritate a cazurilor, cancerul este generat de prezenta virusului HPV, "dar anumite piese de biopsie ale persoanelor cu cancer de col nu contin virusul HPV, deci cancerul de col, in situatii rare, poate sa aiba alt factor declansator (ipoteza in studiu)".

Ce este HPV si ce boli poate provoca

HPV este un virus care are tropism (preferinta) pentru epitelii, cum este cel al colului (exocolului si endocolului), pentru epiteliul oro-faringian, tegumentul anal si chiar genital, pentru piele. Aici poate provoca tumori benigne (veruci), leziuni precanceroase si cancer. In plus, la barbati poate provoca cancer penian. Majoritatea infectiilor HPV trec de la sine si numai o mica parte din persoanele infectate HPV se vor imbolnavi de cancer, explica dr. Iacob.

Interviu cu dr. Camelia Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie

Metode de diagnosticare a cancerului de col uterin

 • citologia (testul Babes Papanicolau);
 • colposcopia;
 • biopsia.

Citologia, sau testul Babes Papanicolau, studiaza celulele exfoliate de la nivelul colului. Acestea se intind pe o lama, se urmaresc la microscop si se constata daca ele sunt normale sau anormale. Nu este o metoda invaziva, nu e dureroasa. Se folosesc spatule de lemn sau periute care doar mangaie suprafata respectiva.

Colposcopia este o metoda care ajuta citologia. Datele celor doua investigatii se coroboreaza pentru a se decide daca este necesara sau nu o biopsie. Colposcopia este o investigatie imagistica si se efectueaza la nivelul exocolului. Analiza imaginilor poate confirma sau infirma prezenta unor leziuni minore sau mai grave.

In urma coroborarii rezultatelor testului Babes Papanicolau cu cele ale colposcopiei se decide daca este necesara sau nu biopsia sau electrorezectia cu ansa diatermica (ERAD).

Se mai poate folosi testarea HPV, insa numai in anumite situatii. Aceasta ne ajuta in primul rand daca citologia este de un anumit tip ASCUS. Citologia de tip ASCUS (atypical squamous cells of undetermined significance celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata) are indicatie de testare HPV, care ajuta foarte mult medicul sa ia decizie diagnostica sau terapeutica, spune dr. Iacob.

Cum ne ajuta si in ce consta tipajul HPV

Tipajul HPV se recolteaza foarte simplu, cu o periuta, apoi in laborator se determina tipul de ADN al HPV-ului. Virusul HPV are foarte multe subtipuri si o foarte mare variabilitate si adaptabilitate. Tipajul HPV ne ajuta in primul rand pentru a preveni cancerul cu ajutorul vaccinului. Daca o pacienta nu are tipurile de HPV continute de vaccin, aceasta se poate vaccina chiar si la o varsta nerecomandata.

Varsta recomandata pentru efectuarea vaccinului anti-HPV este intre 9 15 ani si 16 26 de ani. Daca o persoana nu are tipurile 16 sau 18 ale virusului, care au risc crescut de cancer de col, vaccinul se poate face la orice varsta.

In cazul leziunilor ASCUS, tipajul HPV ne ajuta pentru ca putem sa eliminam suspiciunea de risc de cancer de col (pentru momentul efectuarii investigatiei).

Metode de tratament pentru leziunile precanceroase

Leziunile pe col evidentiate prin screening pot fi:

 • inflamatii (date de o infectie);
 • atrofii (date de microorganisme);
 • leziuni precanceroase, pe care noi le "vanam" ca sa nu se ajunga la cancer.

In cazul acestor leziuni precanceroase nu se mai recomanda electrocauterizarea, deoarece aceasta arde suprafata afectata fara sa ofere posibilitatea prelevarii unei piese de biopsie.

In ultimul timp, pentru leziunile exocolului (epiteliul exterior), se face electrorezectie cu ansa diatermica (ERAD). Ansa care se foloseste este foarte subtire, comparabila ca dimensiune cu un fir de par. Aceasta arde si taie in acelasi timp, furnizand si o bucata de tesut care poate fi studiata histopatologic.

In cazul leziunilor endocolului (epiteliul interior) se pot efectua conizatii, prin care se rezeca o portiune de tesut in forma de con cu ajutorul electrocauterului.

Tratamentul cancerului de col uterin

Daca avem de-a face cu un carcinom in-situu, adica daca este afectata doar la nivelul epiteliului, se poate trata prin conizatie. Daca nu, discutam de tratament chirurgical, histerectomie totala, care implica si extirparea uterului si a colului. In anumite situatii, pentru persoane care nu isi doresc copii sau au o anumita varsta se pot scoate si ovarele, pentru o mai mare siguranta, explica dr. Iacob.

Pentru stadiile incipiente, cand cancerul este limitat numai la col, mai poate fi folosita radioterapia, inainte de tratamentul chirurgical, brahiterapia sau cobaltoterapia. Pentru cazurile in stadii avansate, pe care noi incercam sa le evitam, se foloseste chimioterapia.

Infectia HPV nu se poate trata

Nu exista tratament pentru infectia HPV. Este recomandata supravegherea riguroasa, la indicatia medicului, prin citologie Babes Papanicolau si prin testare HPV, colposcopie si biopsie, daca este cazul.

In plus, se recomanda vaccinarea persoanelor care nu prezinta infectie cu tipul 16 sau 18 HPV.

Transmiterea HPV

HPV este un virus care se transmite in special prin contact sexual, insa se poate transmite si

 • prin instrumentarul medical, daca este nesterilizat;
 • prin simpla atingere (in cazul verucilor);
 • prin obiecte sanitare sau chiar si prosoape sau alte obiecte de igiena contaminate (in cazuri foarte rare).

HPV nu se poate transmite prin transfuzii de sange, deoarece HPV nu prezinta viremie (nu are pasaj prin sange, este localizat strict la nivelul mucoaselor sau al pielii).

Factori de risc in transmiterea HPV:

 • debutul vietii sexuale la o varsta precoce (sub 18 ani);
 • parteneri sexuali multipli;
 • relatii cu un partener sexual care a avut multipli parteneri.

In cazul infectarii cu HPV, exista o serie de factori agravanti care pot declansa aparitia cancerului de col uterin. Acestia sunt:

 • fumatul (fumatoarele au risc dublu de imbolnavire, comparativ cu nefumatoarele);
 • scaderea imunitatii (stresul);
 • carentele alimentare;
 • comportamentul sexual (debutul precoce al vietii sexuale, numar crescut de parteneri, parteneri cu o viata sexuala bogata);
 • numar crescut de nasteri si avorturi.

Atentie! Prezervativul nu asigura protectie completa impotriva transmiterii HPV.

Autor: Raluca Motei

Specialitate: 
Comentarii

In Sua 6 milioane de persoane se imblonavesc de HPV anual. Aproximativ 9700 fac cancer. Adica proentul este de 0,16%. Cele care au cancer 70% au HPV. Deci sunt toate motivele sa credem ca reactia este in sens invers. Vaccinuriole de pe piata protejeaza de 2,4 tulpini din cele cateva zeci tulpini de HPV. Daca aplicam procentul de 10% (presupunand eficacitatea vaccinurilor si netinand cont de efectele adverse) inseamna un procent de 0,016%. Daca tinem cont ca unii dintre noi nu vrem sa traim ca si cainii si dorim o viata cu o anumita doza de moralitate, vedeti cat e procentul. Atunci sa ne vaccinam sau sa nu ne vaccinam? Efectele adverse ale vaccinurilor cele imedita sunt de minim 10%, iar pe termen lung nu se poate sti, tinand cont ca ele au trecut in 2 ani de teste, fata de o periaoda de 5-10 ani cat ar fi o perioada minima. DRAGI ROMANI GANDITI PENTRU VOI SI FAMILILE VOASTRE SI TINETI MINTE CA CEL MAI BUN DOCTOR PENTRU TINE, ESTI TU INSUTI (iPOCRATE).

va rog sa cititi si despre RNA interference (RNAi). fenomenul explica foarte simplu cum infectiile virale "trec de la sine". mai ales cand vine vorba de asa un virus cum e HPV.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Branzan Daniela,Medic Primar
Medic Primar
Iaut Lorena Maria,Medic Specialist Obsterica - Ginecologie, Competenta colposcopie, ultrasonografie obstetricala si ginecologica
Medic Specialist...
Iacob Camelia Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 71

Articole similare

Pentru a combate obezitatea și cariile dentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat miercuri scăderea consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile gazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentația copiilor și adulților, relatează AFP. OMS consideră că aceste zaharuri ar trebui să reprezinte doar 10% din...
Dr. Ioan Stefaniu / Foto: MedLive.ro Fara un tratament administrat la timpul potrivit, glaucomul poate duce la orbirea completa. Dupa 40 de ani, orice persoana poate fi afectata de aceasta boala, de multe ori asimptomatica - "o boala care nu doare". Dr. Ioan Stefaniu, medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale, a explicat pentru...
Teatrul pentru copii, plin de povete/ Foto: Dreamstime.com Intr-o sala cu spectacole pentru copii nu e niciodata liniste. Rad, bat din palme, se ridica, intreaba, comenteaza si sanctioneaza. Jocul a fost mereu un mod de a invata. Ce rol are in formarea copilului? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Sunt in stare sa stea minute in sir in fata...
Termenul de cuperoza defineste popular inrosirea partii centrale a fetei, cu vinisoare vizibile in special pe aripile nasului. Impactul psiho-soacial este considerabil caci nasul rosu se asociaza adesea, pe nedrept uneori, cu consumul de alcool. In plus, inrosirea brusca la fata tradeaza cele mai mici emotii. Este vorba de regula despre o...
Toamna, desi poate asteptata de unii dintre noi, vine si ea cu provocarile sale pentru starea noastra generala de sanatate. Afectiunile respiratorii trebuie monitorizate pentru a nu se agrava, iar pentru asta trebuie stiute cauzele, dar si semnalele de alarma. Dr. Claudia Valcu, medic specialist pneumologie, a facut o trecere in revista a...