Publicat la: 
24/03/2017

VIDEO Dr. Corina Popa, medic specialist cardiolog: Fractiunea proasta a colesterolului se depune pe vasele de sange si creste riscul de accidente cardiovasculareDr. Corina Popa, medic specialist cardiolog a explicat pentru cititorii HotNews care sunt principalele cauze care duc la modificarea valorilor colesterolului si cat de important este sa avem un stil de viata sanatos: Inca din facultate, in cazul tuturor bolilor, primul si primul lucru pe care l-am invatat a fost ca modificarea stilului de viata vine inaintea oricarui tip de tratament medicamentos

Care este diferenta intre colesterolul rau si colesterolul bun?

Colesterolul bun este o forma de colesterol care ajuta ficatul la eliminarea fractiunii proaste a colesterolului, este fractiunea neaterogena si valorile crescute ale acestui tip de colesterol inseamna un factor de protectie cardiovascular suplimentar.

Fractiunea proasta a colesterolului este fractiunea aterogena, cea care se depune pe vasele de sange, le ingusteaza, le reduce fluxul sanguin in periferie si creste riscul de accidente cardiovasculare adverse: accident vascular, infarct miocardic acut sau in alte teritorii vasculare.

Ce inseamna colesterol marit?

Este foarte important atunci cand facem niste analize sa le facem la recomandarea unui medic specialist pentru ca, cu ajutorul medicului specialist, vom invata si ce inseamna colesterolul marit. Este foarte important daca este colesterolul total marit si atunci trebuie sa stim si valorile fractiunilor de colesterol pentru ca totul se interpreteaza intr-un ansamblu. De asemenea, este foarte importanta varsta noastra si alti factori de risc asociati: daca fumam, daca avem in familie antecedente de infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale si multe alte lucruri deoarece toate se interpreteaza intr-un ansamblu.

Care sunt principalele cauze care duc la un colesterol marit?

Colesterolul este un constituient al tutoror celulelor din corpul nostru si este bine sa avem colesterol in organism. Exista un pattern de modificare a valorilor de colesterol in functie de varsta, cu o crestere incepand din perioada de adolescenta, pana in perioada varstei de 50-70 de ani, un platou si ulterior o scadere a valorilor de colesterol. De asemenea, este foarte clar ca suntem influentati de ceea ce mostenim genetic si ca daca avem in familie colesterol mare este foarte posibil sa avem si noi colesterol mare. Este foarte important ceea ce putem noi modifica pentru a reduce riscul cardiovascular: stilul de viata si de aceea, trebuie sa avem activitate fizica, sa avem grija la dieta, sa avem grija la greutate si atunci cu siguranta vom influenta in bine si vom reusi sa reducem colesterolul marit.

View on YouTube

Si principalele forme de tratament care sunt?

Este foarte important sa fie pus diagnosticul de un coleg si tratamentul sa fie condus in colaborare cu un medic. Inca din facultate, in cazul tuturor bolilor, primul si primul lucru pe care l-am invatat a fost ca modificarea stilului de viata, regimul igieno-dietetic vine inaintea oricarui tip de tratament medicamentos. Este pana la urma, un lucru care tine doar de fiecare individ in parte, este important ca fiecare dintre noi suntem doctorul nostru si mancand sanatos, facand miscare, traind sanatos, renuntand la fumat, cu siguranta lucrurile vor fi mult mai bune.

In anumite conditii, este posibil sa fie necesar si o anumita medicatie. Aceste lucruri se stabilesc de colegul meu care recomanda acest lucru si de comun acord cu pacientul, acesta neputand sa ia fortat o medicatie. Intotdeauna va trebui sa inteleaga beneficiul care exista din aceasta medicatie pe termen lung, reducerea riscului de aparitie a unor riscuri cardiovasculare, o viata mai lunga si mai buna fara complicatii severe.

De asemenea, va trebui sa inteleaga ca exista posibilitatea de aparitie a unor evenimente adverse, a unor efecte adverse ale medicatiei sau in alte conditii, asocierea altor boli, altor medicamente, sa poata sa duca la modificarea unor parametrii, sa existe intotdeauna o colaborare foarte buna cu medicul care a facut aceasta recomandare.

Si atunci toate lucrurile vor fi cu siguranta mult mai bune.

Ne puteti spune ce inseamna exact un regim de viata sanatos? Ce trebuie sa facem concret pentru a tine colesterolul in limitele normale?

Cu siguranta totul porneste de la stres care cu siguranta are un rol major in ceea ce inseamna parametrii biologici. Si combaterea stresului, sa invatam sa zambim, sa nu le mai luam pe toate personal, sa incercam sa ne bucuram si de binele celui de langa noi, cred ca toate astea au si ele un rol benefic in ceea ce inseamna un tratament.

Pe langa toate aceste modificari in ceea ce putem noi influenta in stres, pentru ca din pacate, multe nu le putem influenta, este foarte important sa stim ca a face sport ne ajuta o data sa ne descarcam de energia negativa acumulata in cadrul serviciilor lungi si care ne consuma foarte multa energie. Pe de alta parte, sa inlocuiasca activitatea statica pe care o avem de obicei la serviciu si creasca tonusul, pe de o parte sa reduca greutatea pe de alta parte si sa modifice in bine si valorile de colesterol.

Dieta este iar un parametru foarte important. Trebuie sa fie reduse sau chiar interzise consumurile de fast food, incercarea de a mancat ordonat, de mancat carne slaba preparata la gratar sau preparata la cuptor, legume si fructe in cantitate mai mare. De consumat in calitate mai mare a unor alimente cu continut mare de acizi grasi poli nesaturati esentiali: peste, uleiuri de peste, fructe de mare.

Toate aceste lucruri duc la imbunatatirea parametrilor colesterolului si bineinteles la modificarea vietii noastre, a parametrilor nostri vitali, creste durata de viata, cu siguranta creste si calitatea vietii.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Demontare Holter Ploiesti
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26