Publicat la: 
12/07/2017

VIDEO Dr. Dimo Petrovski, medic specialist DentaLife: 'Nu exista limita de timp pentru mentinerea unor implanturi, insa sunt mai multi factori de care trebuie sa tinem cont'

Care sunt criteriile de diferentiere pentru implanturi, cat dureaza ele si care sunt etapele acestei interventii, ne explica Dr. Dimo Petrovski, medic specialist DentaLife, intr-un interviu acordat MedLive.ro.

Care sunt beneficiile implantului dentar?

Beneficiile implantului dentar reies in primul rand de la beneficiile dintilor nostri. Cea mai fiziologica reparatie a pierderii unui dinte este inserarea unui implant in locul lui deoarece este considerata o radacina noua, insearata in os, de care ne folosim pentru ca ulterior sa punem si o coroana, asa zis dinte artificial.

Ce investigatii trebuie sa facem inainte de implantul dentar?

Interventiile de implanturi necesita niste investigatii in prealabil, atat din punct de vedere a condtiiilor locale - a osului unde trebuie insearat acel implant cat si a conditiilor generale de sanatate a pacientului. In principiu, ne intereseaza analize uzuale de sange care indica o posibila problema de sanatate a pacientului si anumite analize specifice legate de coagularea sangelui, concentratia de vitamina D, deoarece aici vorbim de nivelul osos unde se insereaza implanturile. De asemenea, si nivelul de colesterol este extrem de important. Pentru conditiile locale unde se va face implantul se poate face o investigatie radiologica, prin radiografii simple sau panoramice sau ceva mai de amanunt prin computerul tomograf care este o analiza mai complexa si mai detaliata.

Exista afectiuni sau conditii medicale in care nu este recomandat implantul dentar?

Sigur ca da. Exista afectiuni medicale care contra indica implanturile dentare:

  • bolile autoimune,
  • boli dermatovenerice (SIDA, sifilis),
  • bolii generale care nu ofera o conditie care sa suporte o interventie chirurgicala: bolile cardiace, de exemplu.

Femeile insarcinate pot recurge la un implant dentar?

Aici nu intervine implantul in sine dar nu prea se recomanda in perioada sarcinii sa se faca anumite tratamente medicamentoase care insotesc interventia de implantul dentar. Nu exista o contraindicatie clara, dar ca orice alt medic, evitam sa lucram in acea perioada.

Implantul se face in mai multe etape. Cat dureaza efectiv intregul proces?

Implantul dentar este o radacina care se insereaza in locul de unde s-a extras un dinte si pe acel implant se monteaza o coroana dentara. Multi oameni confunda lucrurile si cred ca e o singura interventie. Nu, sunt doua interventii separate: una este interventia chirurgicala de inserare de implant care se face intr-o singura sedinta. In anumite situatii, se poate monta si coroana in aceeasi sedinta, dar aceea este de tip provizoriu. O coroana definitiva se moteaza la aproximativ 4 luni de zile dupa ce se insereaza un implant. Ca si etapizare, sigur, sunt cele doua etape:

  • inserarea de implanturi
  • partea protetica cand se moteaza coroana pe implant

La ce interval de timp se poate face aceasta interventie de inserare de implanturi?

Cand vorbim de inserarea unor implanturi, ele se pot face ori intr-o singura sedinta cand se scoate un dinte, ori la o distanta de vreme, dupa vindecarea locului de unde a fost extras dintele. Perioada minima de asteptare ar fi de doua luni de zile, dupa extractia dintelui. Daca conditiile locului necesita si aditii de os, dupa extractia unui dinte, se asteapta un pic mai mult: intre 6 si 8 luni de zile. Acest interval este stabilit de medicul practicant in functie de conditiile locale.

Care sunt elementele de diferentiere pentru implanturi si cat rezista acestea in timp?

In lume exista aproximativ 600 de tipuri de implanturi. Ele au fost inspirate unele de la altele, au inceput sa se copieze, au mai adaugat unu-doua elemente de design, insa principalul lucru care diferentiaza implanturile intre ele este tratamentul celular care se efectueaza pe suprafata implanturilor. Acea suprafata care intra in contact cu osul nostru unde inseram implantul si acea suprafata care creaza ostointegrarea implantului in osul nostru. Asta este cel mai important: diferenta intre acest tratament celular. Unele implanturi au ajuns la reusita de osteointegrare undeva la 7-8 saptamani. Si de acolo intervine si diferenta de implant. Titaniul care se foloseste in marea majoritate a implaturilor este aproximativ acelasi. Nu e chiar acelasi, dar este un aliaj asemanator. Dar diferentierea se face prin acel tratament celular si fiecare firma producatoare de implanturi vine cu cate o chestie inovatoare ca sa reziste cat mai mult timp implantul nostru.

In medie, cat rezista un implant? Exista o perioada clar stabilita?

Ca sa-l considere un implant reusit, diferiti producatori il incadreaza intr-un interval de timp: unele ajung la 5 ani, altele la 10 ani. Implanturile ca si structura nu sufera nimic. Sufera osul in care sunt inserate. Dar aici conteaza foarte mult conditiile locale de igiena, tratamentul protetic, coroana care s-a montat sa fie corect executata pentru ca niste forte foarte mari exercitate pe implantul respectiv duc la pierderea osoasa. Si atunci se pierd implanturile. Vorbim de cele initial osteointegrate care dupa inserarea lor ajung sa fie suficient de integrate in os ca sa poata sa suporte o coroana. Nu exista limita de timp pentru mentinerea unor implanturi. Daca ele sunt bine acolo pot sa fie si pe viata. Nu avem un interval de timp la care ar trebui inlocuite. Insa sunt mai multi factori de care trebuie sa tinem cont: controale periodice, verificarea ignienei locale, conditiile de intretinere a intregii guri, nu numai a locului. Sigur ca putem sa adaugam aici si schimbarea coroanelor. Fiziologic, gingia noastra se retrage cu 1-2 mm la 10-15 ani. Si atunci se recomanda, o data la 15 ani schimbarea coroanei care este pusa pe implant, dar nu implantul.

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Medic Specialist
Medic Medicina...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11