Publicat la: 
1/09/2017

VIDEO Dr. Dorobat Bogdan: Embolizarea reprezinta o agresiune asupra uterului, dar si o alternativa care ofera sansa de a pastra o sarcina in viitor

Dr. Dorobat Bogdan, medic primar radiologie interventionala, a explicat pentru cititorii MedLive care sunt metodele de tratament pentru fibromul uterin, ce prespune embolizarea fibromului si care sunt avantajele acestei interventii.

Care sunt principalele forme de tratament pentru fibromul uterin?

In mare, exista 3 metode de tratament ale fibromului uterin:

Tratamentul medicamentos al fibromului uterin

Tratamentul medicamentos care este recomandat de catre medicul ginecolog dupa un consult clinic si ecografic al pacientei si care poate avea rezultate in anumite situatii.

Interventia chirurgicala in cazul fibromului uterin

Interventia chirurgicala pe care tot medicii ginecologi o realizeaza, fie ca discutam de miomectomie, care inseamna scoaterea doar a fibromului si tinerea uterului pe loc, fie discutam despre histerectomie, care inseamna de scos tot uterul si atunci sigur ca problema se rezolva total si complet, numai ca este un disconfort pentru pacienta sa-si piarda uterul, indiferent de varsta.

Embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibromului uterin, interventie pe care o realizez cu succes de 15 ani, inseamna, pe scurt, sa inchizi vasele de sange care alimenteaza fibromul sau fibroamele uterine. Ele nu se mai hranesc, nu mai primesc sange si incep sa scada in dimensiuni.

Puteti sa ne detaliati procedura de embolizare?

Embolizarea fibromului uterin se realizeaza intr-o sala de chirurgie, dotata cu un aparat care se numeste angiograf si care pe noi ne ajuta sa vizualizam vasele de sange. Pacienta este constienta, este treaza, sta de vorba cu medicul, intinsa pe masa de angiografie.

Interventia in cazul fibromului uterin dureaza in medie 30- 40 de minute.

Se punctioneaza artera la nivelul cotului, la plica cotului, pe unde se introduce un cateter care este directionat prin interiorul vasului de sange pana la nivelul uterului, al arterelor uterine, unde se vizualizeaza structuri la nivelul respective. De regula, ne intereseaza strict fibromul sau fibroamele si prin interiorul acestui cateter se injecteaza niste particule, sa le spunem niste fulgi de plastic care inchid mecanic vasele de sange la nivelul respectiv. Cum spuneam si mai devreme, fibromul sau fibroamele nu mai primesc sange, nu se mai vascularizeaza, nu se mai hranesc si incep sa se usuce, sa moara incet-incet. Cat de mult scad in dimensiuni, depinde de la pacienta la pacienta. Daca ele scad suficient de mult in dimensiuni, daca simptomatologia dispare, sigur ca este o reusita terapeutica.

Care sunt principalele avanataje ale embolizarii fata de chirurgia clasica?

Fiecare metoda are avantaje si dezavantaje. Embolizarea uterina este o metoda noua, o metoda care se aplica in toata lumea civilizata, cu o multitudine de avantaje fata de interventia chirurgicala. Asta nu inseamna ca interventia chirurgicala nu-si are si ea indicatiile ei in anumite situatii, dar de multe ori, embolizarea poate fi mai indicata decat interventia chirurgicala. Important este de pus indicatia terapeutica impreuna cu medicul ginecolog. Dupa consultul ginecologic si dupa ce pacienta este informata despre toate metodele de tratament care exista in acest caz.

Este o interventie fara anestezie generala, fara taietura pe burta, in care pacienta se recupereaza mult mai usor decat dupa o interventie chirurgicala. Este o interventie care tine uterul pe loc, pentru ca histerectomia este o procedura mutilanta si nu numai atat fizic, cat in multe situatii si psihic.

Ganditi-va ca exista paciente tinere, 30-40 de ani, care nu au inca copii si embolizarea uterina poate reprezenta o alternativa, reusind sa tii uterul pe loc. Exista multe avantaje, cum exista sigur si dezavantaje ale embolizarii, pentru ca trebuie sa fii atent sa nu embolizezi structuri invecinate, sa nu `strici` ovarele, sunt situatii in care poate fibromul isi mai gaseste o sursa de alimentare si nu intotdeauna scade in dimensiuni. Se poate incerca o a doua interventie si care, de cele mai multe ori, da rezultate. Dar pe scurt, cred ca avantajele sunt mult mai multe comparativ cu dezavantajele in raport cu interventia chirurgicala.

Embolizarea fibromului uterin si sarcina

Orice act medical are si ajunsuri si neajunsuri. Dupa interventia chirurgicala si dupa o taietura pe burta sau pe uter, exista riscul sa nu ramai insarcinata. Interventia de embolizare reprezinta o agresiune asupra uterului si nu poti sa cuantifici cat de mult se strica uterul sau ovarele dupa aceasta interventie, dar avem destule paciente care au ramas insarcinate, care au dorit sa-si tina uterul pe loc si sa le ofer sansa de a pastra o sarcina in viitor. Deci, se poate ramane insarcinata, dar fiecare metoda isi are limitele si neajunsurile ei.

Durerile post-operatorii Interventia nu are niciun fel de durere sau disconfort pentru pacienta. Nu doare in timpul interventiei. Pacienta nu simte nimic sau aproape nimic. Durerile apar dupa embolizare. Este adevarat, durerile pot fi importante, se mai pot controla cu tratament medicamentos. Durerile, in general, nu tin mai mult de 12-24-48 de ore in cazurile extreme.

Este important de explicat pacientei ca exista aceste dureri, ca asta e un semn bun, pentru ca inseamna ca acolo s-au inchis niste vase de sange si din aceasta cauza apar aceste dureri, ca are sansa sa-si pastreze uterul pe loc. Dureri exista si dupa interventie chirurgicala.

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Miciner Silvia,Medic Primar, Competenta FIV
Medic Primar,...
  •  
  • 1 of 76