VIDEO Dr. Gabriel Matei: Cancerul colorectal poate fi prevenit cu un screening corect

De vorbă cu medicii
14 Iunie 2012
Autor: Echipa medicală MedLife
video dr gabriel matei cancerul colorectal poate fi prevenit cu un screening corect

 

Un screening corect in randul persoanelor cu risc poate preveni incidenta cancerului colorectal, a treia cauza de mortalite in randul cancerelor, a explicat Dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala. Intr-un interviu video pentru MedLive.ro, dr. Matei a explicat ce investigatii sunt necesare si care sunt avantajele unei interventii chirurgicale laparoscopice in cazul indepartarii tumorii, pentru pacientii aflati in primele stadii ale bolii. Urmareste in articol interviul video

Dr. Gabriel Matei:

  • Cancerul colorectal este a treia cauza de mortalitate intre cancere si poate fi prevenit daca se face un screening corect. Screening inseamna o serie de investigatii care se fac la persoanele cu risc si nu numai. Cele mai simple metode de diagnosticare sunt teste pentru sangerarile oculte - mici cantitati de sange care se limina prin materiile fecale si care nu pot fi vizualizate cu ochiul liber - si un examen colonoscopic.
  • Cele doua ar trebui efectuate la persoanele fara risc incepand cu varsta de 45-50 de ani, iar la persoanele cu risc - cei care au istoric familial de cancer colorectal sau au una dintre bolile genetice cum ar fi polipoza familiala ereditara sau cancerul colorectal nonpolipozic ereditar, la persoanele care au o ruda de gradul intai - tata sau bunic - cu cancer colorectal ar trebui facute incepand cu varsta de 40 de ani sau cu cel putin 10 ani inainte fata de diagnosticul rudei de gradul intai.
  • Exista simptome dar din pacate sunt foarte nespecifice, pot fi confundate cu simptomele oricarei boli ale tractului digestiv. Printre simptomele frecvente: sangerarile la scaun, constipatia cronica sau diaree cronica, senzatia de defecatie ineficienta, scaderea in greutate, oboseala, anemia cronica - mai ales in cancerele de pe partea dreapta, colicile abdominale. Sunt foarte nespecifice.
  • Simptomele mai specifice apar odata cu complictiile cancerului colorectal, atunci cand apare o perforatie, ocluzie intestinala, hemoragie la nivelul formatiunii tumorale.
  • Exista leziuni premaligne sau leziuni care pot conduce la dezvoltarea cancerului colorectal. Printre ele se numara bolile inflamatorii ale tractului digestiv, colita ulcerativa, boala Crohn. Sunt anumite boli genetice care pot dezvolta cancer.
  • Cea mai simpla leziune care poate avea o transformare maligna o reprezinta polipii, care sunt de mai multe tipuri, cum ar fi polipi adenomatosi. Acestia, odata cu efectuarea unei colonoscopii trebuie excizati, trimiti la examen histopatologici si vazut de ce natura sunt, pentru a putea trata corect in continuare leziunea.
  • Tratamentul chirurgical: dupa o evaluare a pacientului, din punct de vedere hematologic, din punct de vedere al investigatiilor - se face CT abdominal, RMN, se vede o stadializare preoperatorie.
  • Exista doua tipuri de interventii: interventii radicale, oncologice, atunci cand este prins intr-un stadiu bun si se poate scoate tumora impreuna cu o parte mai mare din intestin; sau interventie paleativa atunci cand cazul este depasit chirurgical si se scoate o portiune mai mica, fara viza radicala. Dupa care urmeaza tratamentul oncologic. In unele cazuri, se face preoperator, urmeaza interventia chirurgicala, apoi postoperator, asa numita terapie sandwich.
  • Exista asa numitul prognostic la cinci ani - cati din pacientii operati cu cancer colorectal supravietuiesc la 5 ani? Sunt 4 stadii de tumori: stadiul 0 si 1 au o supravietuire de 83-86% la 5 ani, stadiul doi circa 70%, stadiu 3 - 50%, stadiul 4 - 8-9%.
  • Sunt unele interventii care pot afecta calitatea vietii atunci cand este doar paleativa. Se poate face o colostomie - se scoate tumora si un capat al colonului se scoate la piele si atunci tranzitul intestinal va fi deviat in exterior. Intr-adevar calitatea vietii se poate schimba, dar exista metode moderne de tratare si de invatare a pacientilor sa isi vada de viata fara probleme.
  • Interventia laparoscopica consta in efectuarea a 4-5 mini-inciziii la nivelul abdomenului, incizii de 0,5-0,8 cm, se introduc pensele speciale, o camera optica, se identifica tumora, se scoate acea parte de colon. Avantajele sunt multiple: durerile postoperatorii sunt minime, riscul de infectie este minim, recuperarea este mult mai rapida.
  • Intr-un stadiu avansat al tumorii - peste stadiul 3 - nu se poate face interventie radicala, pentru ca tumorile mari sunt penetrante si la organele din jur.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării