Publicat la: 
19/08/2011

Dr. Ioan Dragomir / Foto: MedLive.ro

“Dupa operatie mai vorbesc?”, este intrebarea celebra pe care pacientii o adreseaza chirurgului inaintea operatiilor efectuate la nivelul glandei tiroide. De teama sau din cauza ca detin putine informatii despre aceste operatii, pacientii nu se prezinta la chirurg decat atunci cand ajung in forme avansate de boala. “De obicei se apeleaza la chirurg atunci cand tratamentul endocrinologic nu mai da rezultate”, completeaza dr. Ioan Dragomir, medic primar chirurgie generala, in cadrul MedLife Brasov. In momentul de fata, pacientii nu trebuie sa mai aiba motive de ingrijorare deoarece exista tehnologia necesara pentru a evita incidentele intraoperatorii, perspectiva de vindecare in urma operatiilor glandei tiroide este completa, iar pacientele pot ramane cu o cicatrice inobservabila.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

MedLive: Cum influenteaza glanda tiroida functionarea organismului? Dr. Ioan Dragomir: Glanda tiroida influenteaza functionarea organismului prin ceea ce produce, prin hormonul tiroidian. Are influenta asupra metabolismului, asupra altor glande cu secretie interna si asupra tuturor organelor interne, inclusiv asupra creierului. Orice secretie mai mare de hormon tiroidian sau mai mica, duce la tulburari in sfera organelor interne si la dezechilibrarea organismului.

MedLive: Hipotiroidia si hipertiroidia sunt singurele afectiuni ale glandei tiroide? Dr. Ioan Dragomir: Aceste notiuni se refera la functia glandei tiroide, la ceea ce face ea. Glanda tiroida are si o patologie morfologica, pentru ca este un organ parenchimatos, adica un tesut. Evident ca aici pot aparea modificari: chisturi, noduli, mici formatiuni tumorale care pot avea legaturi cu functia glandei sau pot sa nu influenteze ceea ce produce glanda. Acestea sunt bolile nodulare. Mai exista si un termen generic, care suna mai rau pentru neinitiati: patologia tumorala a glandei tiroide. Tumoarea nu inseamna neaparat cancer. Cele mai multe formatiuni tumorale ale glandei tiroide sunt beningne, nu sunt cancere. Dar este la fel de clar ca exista si cancer la nivelul glandei tiroide. Noi ii spunem patologie nodulara ca sa nu pronuntam cuvantul tumoare.

MedLive: Care este cea mai frecventa afectiune tiroidiana? Dr. Ioan Dragomir: E dificil de precizat. De obicei, de afectiunile functionale se ocupa endocrinologia, atat in hipertiroidie, cat si in hipotiroidie. Chirurgia se ocupa de tratamentul patologiei morfologice, adica patologiei nodulare: formatiuni tumorale si nodulul chistic. Imbinarea dintre patologia functionala si bolile morfologice se face in special la nivelul bolii Basedow, care presupune o hipertiroidie si care se face printr-o marire de volum a glandei tiroide, fara sa aiba noduli diferiti de structura parenchimului tiroidian. Aceste forme pot fi tratate atat conservator, de catre endocrinolog, dar si de chirurg. De obicei se apeleaza la chirurg atunci cand tratamentul endocrinologic nu mai da rezultate.

MedLive: La ce operatiuni este supus un pacient in cadrul interventiei chirurgicale? Dr. Ioan Dragomir: Operatia in sine se numeste tiroidectomie, care inseamna indepartarea glandei tiroide partial sau in totalitate. In momentul acesta nu se mai fac tiroidectomii subtotale, cu abandonarea unui rest de tesut tiroidian, care sa preia functia tiroidei indepartate de chirurg, pentru ca in acel rest de tesut pot sa ramana leziuni pe care noi nu le vedem si nici imagistica medicala. Acum facem tiroidectomie totala, daca ambii lobi ai tiroidei sunt afectati sau daca numai un lob este afectat.

MedLive: Cum se adapteaza organismul in lipsa glandei tiroide? Dr. Ioan Dragomir: Daca indepartam intreaga tiroida, organismul este lipsit de hormonul tiroidian si incepe sa sufere din aceasta cauza. Organismul nu poate supravietui fara hormon tiroidian si atunci se face un tratament de substitutie cu produse asemanatoare sau chiar cu hormon tiroidian, care este la ora actuala foarte bine pus la punct. Se aplica foarte usor si pacientul ramane dependent de acest tratament toata viata. Daca am indepartat doar un singur lob al glandei tiroide (hemitiroidectomie), atunci nu mai este nevoie de niciun tratament pentru ca lobul tiroidian restant asigura productia de hormoni necesara organismului. Pacientul caruia i s-a indepartat un singur lob, trebuie sa se investigheze periodic pentru celalalt lob, cel putin o data pe an.

MedLive: Tratamentul pe care l-ati mentionat este injectabil? Dr. Ioan Dragomir: Nu, se administreaza oral. Acest tratament substitutiv este prescris si urmarit de endocrinolog.

MedLive: Cum afecteaza o astfel de interventie chirurgicala viata ulterioara a pacientului? Dr. Ioan Dragomir: Viata pacientului dupa operatie este la fel cu cea a unui om sanatos, mai putin faptul ca trebuie sa isi ia dimineata pastila cu un substituent al hormonului tiroidian. In rest poate face sport, poate presta orice fel de muca (intelectuala si fizica), femeile tinere pot avea copii fara niciun fel de pericol. Este un tratament care rezolva boala, fara a influenta viata de zi cu zi a pacientului.

MedLive: Ce incidente intraoperatorii pot avea loc in timpul interventiei chirurgicale? Dr. Ioan Dragomir: Ca la fiecare operatie trebuie sa ne gandim si la posibilele incidente. Daca chirurgul le cunoaste, probabil ca nu se vor intampla, dar aceste incidente trebuie aduse la cunostinta bolnavului. Atunci cand isi exprima acordul pentru operatie, pacientul trebuie sa cunoasca toate aceste posibile intamplari nedorite. In afara de sangerari accidentale, la tiroida mai exista posibilitatea lezarii nervului recurent, care inerveaza corzile vocale. Lezarea unuia dintre acesti nervi duce la modificarea vocii, astfel vocea devine un pic mai ingrosata, mai ragusita, fara sa afecteze alte functii. Daca, din nefericire, ambii nervi sunt lezati, atunci alaturi de problemele de vorbire, pot aparea si cele respiratorii. Corzile vocale paralizeaza, cad una langa alta lipindu-se si impiedica aerul sa patrunda prin tractul respirator. De altfel problema nervilor recurenti este aproape rezolvata astazi, pentru ca exista mici dispozitive care detecteaza nervul. Cand ajungi in zona in care incepe sa iti fie frica, acest dispozitiv iti trimite semnale electrice in momentul in care te afli langa nerv. In anestezia generala nu ai alta posibilitate de a controla daca esti aproape de nerv.

MedLive: Exista solutii prin care pot fi corectate consecintele acestor incidente intraoperatorii? Dr. Ioan Dragomir: Inainte erai obligat sa faci o traheostomie, adica sa faci o gaura in trahee si sa instalezi acolo o canula prin care pacientul sa poata sa respire, deorece corzile vocale sunt paralizate si lipite una de alta. Astazi exista proceduri in serviciile ORL prin fixarea corzilor vocale in pozitie normala, operatie care se face cu tehnica laser. Vocea pacientului este usor diferita de cea care a fost inainte, dar respiratia este normala. In cazul meu, din sute de interventii chirurgicale prin care le-am facut in aceasta zona, Brasovul fiind o zona gusogena, nu am avut niciodata un astfel de incident intraoperator si nu am intalnit nici in spitalele in care am mai lucrat de-a lungul timpului. La noi, interventiile chirurgicale pentru glanda tiroida se fac in situatii dificile, pentru ca pacientul ajunge tarziu la chirurg, din teama, din putine cunostinte. E celebra intrebarea pe care pacientii o ridica: "Dupa operatie mai vorbesc?" Astfel ca pacientul intarzie, nodulul creste, hipertrofia glandei este din ce in ce mai mare si, fiind in vecinatatea tractului respirator, produce dificultati in respiratie, dar si de inghitire.

MedLive: Cum se realizeaza aceste operatii? Exista posibilitatea de a le efectua prin abord laparoscopic? Dr. Ioan Dragomir: Exista, dar deocamdata nu la noi in tara. Tiroida se poate opera cu instrumentele din laparoscopie, dar aceste interventii se fac pe tiroidele cvasinormale, cu noduli de sub un centimetru sau o paratiroida care se poate scoate cu un asemenea echipament. La gusile pe care le operam noi, pacientii vin cu forme avansate de boala si atunci echipamentul de laparoscopie nu mai este potrivit. De regula pacientele au pretentia sa ramana cu o cicatrice neobservabila.

MedLive: Este posibil acest lucru? Dr. Ioan Dragomir: Este posibil, daca pacienta nu are niste afectiuni ale pielii care sa impiedice o cicatrizare, adica sa ramana un firisor pe care sa nu il putem deosebi de pliul pielii din regiunea gatului. In cateva luni de zile cicatricea dispare si totul reintra in normal. Altfel, interventia chirurgicala este, pentru cei care nu cunosc domeniul, un pic de speriat. Se traduce foarte clar prin "imi este taiat gatul". Este un sentiment firesc, dar chirurgul trebuie sa ii explice pacientului ce urmeaza sa i se intample in timpul operatiei.

MedLive: Ce tip de anestezie se impune pentru operatiile la glanda tiroida? Dr. Ioan Dragomir: La ora actuala nu se mai foloseste decat anestezia generala. In trecut, am apucat sa practic tiroidectomie cu anestezie locala. In timpul operatiei pacientul era constient, nu simtea nimic pentru ca era bine anesteziat in zona gatului si putea discuta cu chirurgul. Astfel chirurgul ruga pacientul, din cand in cand, sa spuna "Ana". Daca pacientul rostea acest cuvant inseamna ca nervii recurenti erau intregi. Astazi nu se mai face anestezie locala din cauza disconfortului pe care il suferea pacientul, pentru ca simtul tactil nu dispare cu anestezia, ci doar durerea. Pozitia pe masa de operatie este una speciala, capul trebuie sa fie mult dat pe spate, pentru ca regiunea gatului sa se expuna corect. Uneori esti obligat sa ii fortezi pozitia, astfel ca dupa operatie, pacientul acuza mici dureri de ceafa.

MedLive: La cat timp dupa operatie pacientul poate reintra in activitea sa normala? Dr. Ioan Dragomir: Spitalizarea dupa o astfel de operatie inseamna 2-3 zile, iar in maxim doua saptamani pacientul poata sa reia toate activitatile. Poate doar psihic este mai dificil sa se acomodeze cu ideea.

MedLive: Ce complicatii pot cauza afectiunile tiroidiene netratate? Dr. Ioan Dragomir: Complicatii foarte grave, care pot duce pana la deces si ma refer la afectiunile functionale. Lipsa de hormon tiroidian (hipotiroidia) afecteaza metabolismul in sensul retentiei de apa in organism, de functionare mai lenta a tururor organelor, inclusiv a creierului. Hipertiroidia este opusul hipotiroidiei. In aceasta situatie pacientul este slab, agitat, nu doarme noaptea, transpira usor, cateodata ochii ii sunt scosi in afara. Organele lui functioneaza in mod accelerat, inima ii bate mai repede, uneori apar chiar aritmii. Ficatul este suprasolicitat si, in general, ceea ce impresioneaza este comportamentul. Este vorba despre influenta hormonului tiroidian asupra creierului. Prin aceasta suprasolicitare se ajunge la o intoxicare a organismului cu hormon tirodian si la alte probleme grave precum accidente cardiace, insuficienta de ficat. Organele cedeaza prin suprasolicitare. Exista si patologia nodular. Acesti noduli, pe de o parte cresc lent si devin disconfortanti, de multe ori apasa pe caile respiratorii, ceea ce e inestetic. Mai mult decat atat, cea mai grava consecinta a netratarii acestor noduli este malignizarea lor si atunci vorbim despre cancerul de tiroida. Interventia chirurgicala este bine de facut cat mai repede.

MedLive: In ce consta pregatirea pacientului pentru operarea glandei tiroide? Dr. Ioan Dragomir: Bolnavul trebuie sa fie echilibrat, mai ales pacientul hipertiroidizat. Trebuie sa ia tratament inca de acasa pana i se stabilizeaza tensiunea, pulsul si somnul. Pana nu se echilibreaza, nu este bine sa fie operat. Ablatia unei glande care secreta mult hormon tiroidian pe un organism nepregatit poate sa duca la complicatii foarte grave. Aceste situatii sunt mai rare acum, pentru ca bolnavul vine tratat cu antitiroidiene de sinteza. Totusi, inainte de operatie cu doua saptamani, el trebuie sa intrerupa acest tratament, pe care il inlocuim cu niste picaturi de iod.

MedLive: In cat timp reuseste pacientul sa se echilibreze? Dr. Ioan Dragomir: Nu exista un standard. De la doua pana la opt-noua zile. Nu am pregatit niciodata mai mult de zece zile un hipertiroidian.

MedLive: Care este perspectiva de vindecare in urma acestei operatii? Dr. Ioan Dragomir: Pacientul se vindeca complet, dar ramane dependent de tratamentul de substitutie.

Un interviu realizat de Cristina Bobe si Matei Budes la MedLife Brasov. Reporter: Cristina Bobe Video: Matei Budes

Specialitate: 
Comentarii

cum este posibil ca in titlul articolului sa spui ca pacientii ajung prea tarziu, apoi sa faci un articol de foarte multe intrebari dar sa nu scrii nimic despre simptome??

dudes!! wake up!

Buna ziua ,
Cum se calculeaza cantitatea de hormon dupa operatie .
Exista riscul sa te ingrasi dupa operatia de glanda tiroida ?
Multumec .Mariana .

Pacat ca nu vorbeste dl dr despre hipoparatiroidismul postoperator cand odata cu glanda tiroida se scot din greseala si cele 4 glande paratiroide, care e drept sunt f aderente de tiroida. Pacat iarasi ca in complicatiile legate de interventie se face referire doar la leziunile de nerv laringeu recurent. Nu de alta, dar endocrinologii trebuie sa trateze hipocalcemiile ulterioare scoaterii paratiroidelor si posibilele tulburari de ritm cardiac consecutive. Sunt convins ca acestea sunt complicatii mai des intalnite decat parezele de laringeu in chirurgia tiroidei.

da ai dreptate ! Sunt o ghinionista cu un hipoparatiroidism de necontrolat, viata mea este un calvar dupa operatia de tiroidectomie totala! Te-as ruga din suflet sa-mi recomanzi un endocrinolog ce poate sa-mi controleze marea lipsa de calciu. Multumesc anticipat

Sunteti neinformat - inca din 2004 am practicatt tiroidectomii si paratiroidec-tomii minim invazive videoasistate la Clinica de chirurgie IV din Iasi. Cazurile noastre au fost publicate in Chirurgia

As zice mai degraba ca nu am fost foarte precis. M-a surprins insa ca nu s-a mentionat in interviu despre aceasta complicatie posibila a tiroidectomiei, avand in vedere referirea la consimtamantul informat al pacientului.

Am operat si publicat in revista Chirurgia (Buc) a Societatii Romane de Chi-rurgie interventii minim invazive videoasistate inca din 2004 atat pentru glan-da tiroida cat si pentru paratiroide

si cum sa te duci la doctor sa te taie atunci cand in Romania in spital se moare la 17 ani.....

Buna ziua!Sunt prima pacienta operata la Medlife-Brasov.Interventia chirurgicala a fost facuta de catre Dr.Ioan Dragomir si echipa dansului,carora le multumesc din suflet.In spital am fost tratata pur si simplu regeste, am fost incurajata si au fost alaturi de mine in fiecare clipa.Daca nu stiam ce ma asteapta asi fi crezut ca sunt la odihna.Spitalul este frumos si placut cu personal dragut si saritor.Multumesc din suflet intregului personal.Daca este nevoie merita sa alegi acel loc. MULTUMESC!!!!!!!

intradevar, Dl dr are dreptate!...de nu mai poate.....m-am operat la parhon la dr stanescu, cea mai mare greseala din viata mea....nu vb ragusit.....nu pot vb deloc...nu pot inghiti........si bineinteles ca l-am platit regeste. fugiti cat puteti de romania!!!!!!!!!!!!!!

am un baiat de 14 ani iam depistat un nodul de 4 cm analza nodulului este buna nu il deranjeaza nu e bolnav noi suntem in spania medicii de aici mi/au spus sa il operez .eu nu vreau.exista alta altrnativa sau tratament vreau o parere de medic romin

buna eu ce sa zic nu contrazic pe nimeni doar atat va zic ca eu saptamina trecuta am fost operata de teroida am avut basedow si atrebuit sami scoata toata glanda dar multumesc dl dr din oradea ca mia salvat viata pot sa vb pot sa fac orice si ma simt mai bne desi repet nu am numai cateva zile de la operatie,singura problema care va fi pt mne ca va trebui sa iau acele medicamente pe baza de hormoni toata viata dar le voi lua nu am ce face pt ca ami doresc inca un copil si trebuie sa le iau asa ca doamnelor eu va doresc succes si sa nu va fie frica,va sal nico 29 ani

Buna ziua Niko,
poti sa-mi spui la cine ai fost....? Unde te-ai operat in Oradea si cat a costat? Multumesc anticipat. Sanatate multa!

Buna ziua,am lobul stg.cu functie hiper.lobul drept cu functie hipo ,noduli,din care 3 vascularizati si graves basedow.Am luat iod radioactiv acum 3 ani si urmeaza sa mai incerc deoarece nu am rezolvat primadata.Eu iau tratament cu euthyrox 50 mg/zi si thyrozol 10 mg /zi In 1982 am fost diagnosticata cu hipotiroidie si acum 12 ani ,ca urmare unui stres puternic am fost diagnosticata cu hipertiroidie lob sting.Cum e posibila aceaste dubla functie?Multumesc

buna ziua- ma numesc Valeria am 48 ani, acum 5 ani am fost diagnosticata cu Basedow, dupa tratamentul de rigoare cu Tyrozol, mi sa dat iod radioactiv, mentionez ca mi sa dat de 2 ori doza intrucit nu a fost calculata bine cred si am facut recidiva. Cind am cerut sa fiu operata mi sa zis ca tiroida e prea mica si se rexolva cu iod- DAR dupa iod m-a lasat sa intru in mixedem ( eu sunam sa spun ca ma simt rau dar doctorita nu imi raspundea) Momentan iau EUTIROX DAR DIN PACATE exoftalmia in loc sa scada sau sa ramina pe loc a crescut plus ca am luat in greutate cu toate ca nu maninc in exces- MENTIONEZ ca asta mi sa intimplat la Parhon LA DR. Boanta Catalina - Stie cineva vreun remediu -astept raspuns cu nerabdare

Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I've discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & help different users like its aided me. Good job.

Bunaziua am si eu o intrebare ? am fost operata de glanda tiroida si extirpato .ce se intampla daca nu mai iau tratamentul prescris de medic?

Buna ziua,

La mine calcitonina a iesit 21 va valoare si mi s-a recomandat operatie de urgenta
medic recomandat Irimie Alexandru , Cluj CEMA SFATUITI

Pagini

Echipa medicala MedLife - Chirurgia tiroidei, Chirurgia tiroidei chirurgie endocrina, Chirurgie generala

Bogdan Marcel-Emil,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Vasile Serban,Medic Primar Chirurgie Generala
Medic Primar...
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Scanarile creierelor persoanelor care sufera de insomnie au aratat diferente in functionare, comparativ cu persoanele care reusesc sa doarma intreaga noapte. Cercetatorii de la Universitatea din California au explicat ca persoanele care dorm foarte prost se chinuie sa isi concentreze anumite parti ale creierului la testele de memorie. Potrivit...
  Hallux valgus pre si post-operator Asistam de circa 2 saptamani la o campanie agresiva de promovare a unui dispozitiv, "orteza pentru hallux valgus (monturi)". Se utilizeaza pentru promovare chiar fotografiile unor deformatii corectate chirurgical, preluate de pe site-ul www.chirurgiapiciorului.ro , ca pe o proba a eficacitatii ortezelor. Se...
Glicemie / Foto: Agerpres Un bolnav de diabet traieste cu zece ani mai putin decat un om sanatos. Boala afecteaza, in timp, ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Complicatiile diabetului reprezinta una din principalele cauze de handicap din lume: retinopatie diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatie diabetica, afectari...
Hyperclinica MedLife Galati gazduieste Saptamana Mondiala a Alaptarii si organizeaza o serie de evenimente care sa ajute mamicile si viitoarele mamici sa depaseasca provocarile care apar in timpul procesului de alaptare. Joi, 7 august, incepand cu ora 10, mamicile pot participa la un seminar interactiv cu tema "Alaptarea, o experienta unica...
Operatie de hernie inghinala cu abord laparoscopic / Foto: MedLive.ro Cine ar prefera o cicatrice mare in locul unor zgarieturi, de multe ori greu vizibile? Tot mai multi pacienti prefera abordul laparoscopic, din motive estetice, dar si pentru recuperarea rapida post-operatorie. Chirurgia laparoscopica reprezinta patrunderea in...