Publicat la: 
24/06/2011

Dr. Irina Cuzino / Foto: MedLive.ro

"Atata timp cat un copil suge la san si creste in greutate, nu poate fi deshidratat. Ultimele recomandari referitoare la limitarea alergiilor alimentare sugereaza ca diversificarea alimentatiei sugarilor sa nu se faca mai devreme de 4 luni dar nici mai tarziu de 6 luni. Inclusiv distinsul doctor Capraru si-a revizuit recomandarile in acord cu cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ultimele editii ale cartilor sale despre cresterea copiilor" explica dr. Irina Cuzino.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Dr. Irina Cuzino, medic primar neonatolog, a discutat online cu cititorii despre ingrijirea nou nascutului. Vedeti aici raspunsurile invitatei.

Fragmente din inregistrare:

 • Este de mare ajutor pentru parinti sa discutam impreuna problemele specifice ale fiecarui copil.
 • Dupa saptamana 35 de sarcina parintii ar trebui sa discute cu un neonatolog care sa le consulte istoricul medical si sa anticipeze la ce se pot astepta in cazul copilului lor.
 • La Scoala Parintilor se discuta despre ingrijirea copilului, despre alimentatie, despre principalele fenomene fiziologice care se anticipeaza, dar la care unii parinti nu se asteapta (de pilda multi sunt surprinsi ca, dupa nastere, copiii nu numai ca nu cresc dar si scad in greutate). Daca sunt preveniti asupra acestor evenimente normale, parintii se simt mai confortabil si se concetreaza pe aplicarea practica a ceea ce au invatat.
 • In primele zile dupa nastere, cel mai coplesitor lucru pentru mame poate fi faptul ca au dureri care le impiedica sa interactioneze cu copilul asa cum si-ar fi dorit.
 • Un incident psihologic poate fi faptul ca niciodata copilul real nu coincide cu cel asteptat. Se gasesc cusururi si lucruri care ii sperie pe parinti, pe mame in special.
 • In cele cateva zile in care stau in spital le ajutam sa rezolve practic nevoile nou-nascutului - in primul rand de alimentatie si de ingrijire.
 • In primele zile dupa nastere copiii scad in greutate, dupa a doua zi apare icterul (li se ingalbenesc tegumentele, uneori si ochii).
 • Alimentatia naturala nu este intotdeauna foarte simpla si directa de invatat de catre copil. Necesita efort, perseverenta si mult calm.
 • In camera copilului trebuie asigurat un mediu termic confortabil, sa fie curatenie, copilul nu trebuie tinut in curent - intre geam si usa. Sa nu se foloseasca substante chimice volatile atunci cand copilul este prezent in camera.
 • Curatenia si aerisirea se fac in lipsa copilului.
 • Camera trebuie aranjata cat mai simplu: fara covoare, mileuri, perdele, bibelouri, carti si alte lucruri care pot retine praf, acarieni, mucegaiuri.
 • Cele mai frecvente incidente sunt cele in care copiii cad de pe masa de infasat sau de pe patul adultilor. Copiii nu trebuie lasati nesupravegheati nicio clipa pe un loc inalt si nedelimitat.
 • Spatiile dintre zabrelele patului trebuie sa fie mai mici decat capul copilului, sa nu ramana intelenit. Copilul se misca din prima zi.
 • Saltelele nu trebuie sa fie foarte pufoase, sa fie tari.
 • Copilul trebuie sa doarma pe spate si cu capul intr-o parte sau in sus.
 • Trebuie evitata prezenta jucariilor plusate in apropierea fetei copilului.
 • Un copil care plange mult este mai iesit din calea pericolelor decat unul care nu plange deloc si este apatic, nu reactioneaza. Parintii ar trebui sa fie mai degraba alarmati de apatie, de refuzul alimentatiei, de varsaturi numeroase, de crizele de apnee (atunci cand nu mai respira), se invineteste, decat de plansul in exces.

Dr. Irina Cuzino este medic primar neonatolog, cu competenta in ecografie generala si ecografie de sold; este instructor reanimare neonatala si S.T.A.B.L.E. (acronim pentru Sugar, Temperature, Airway, Blood pressure, Lab work, & Emotional support, un program utilizat pe scara larga pentru resuscitarea, stabilizarea si transportul nou-nascutilor bolnavi). De asemenea, preda cursuri de neonatologie in cadrul Scolii Parintilor, un proiect MedLife.

Autor: A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Ar trebui sa le dam si la copii dupa 3 ani sa bea apa kangen si atunci ar devenii mai imuni. Va rog sa va interesati de apa kangen, este ceva extraordinar.
Costel Casuneanu

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Medic Primar
Sirbu Arina-Gabriela-Codruta,Doctor
Doctor
Grumezescu Eugenia,Medic Specialist
Medic Specialist
Ciochina Adela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Dragoste paterna/ Foto: Photoxpress.com A trecut vremea in care barbatii se preocupau strict de bunastarea familiei? Se pare ca da. Parcurile sunt intesate de tot mai multi barbati insotiti de copiii lor, timp in care femeile se afla la serviciu. Suntem martorii unor vremuri in care barbatii se reinventeaza fapt care ne indeamna sa ne intrebam...
Dr. Irina Cuzino / Foto: MedLive.ro Dupa nastere, proaspata mama isi ia in primire bebelusul, venit de multe ori la pachet cu o multime de temeri si intrebari. Cum se ingrijeste o fiinta atat de fragila? Care este pozitia corecta si comoda pentru alaptat? Daca laptele matern nu este suficient, in ce masura trebuie sa apelam la formule? Cum se...
Irina Popescu, presedintele Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare, unul dintre organizatorii evenimentului stiintific international cu dr. Michel Odent ce va avea loc in perioada 28 septembrie - 1 octombrie, a discutat online cu cititorii MedLive despre subiectele abordate in cele 4 zile de eveniment sustinute de dr. Michel Odent,...
Dr. Irina Cuzino / Foto: MedLive.ro "Atata timp cat un copil suge la san si creste in greutate, nu poate fi deshidratat. Ultimele recomandari referitoare la limitarea alergiilor alimentare sugereaza ca diversificarea alimentatiei sugarilor sa nu se faca mai devreme de 4 luni dar nici mai tarziu de 6 luni. Inclusiv distinsul doctor Capraru si-a...
Femeile care si-au alaptat copiii au un risc mai scazut de a dezvolta boli de inima de-a lungul vietii, iar efectul protector creste pe masura ce perioada de alaptare se prelungeste. Aceste constatari furnizeaza dovezi suplimentare ale beneficiilor pe termen lung ale alaptarii. Alaptarea este incurajata si recomandata de specialisti, daca este...