Publicat la: 
21/11/2011
VIDEO Dr. Iulius Miclea, medic ginecolog: In Romania nu exista un sistem de screening al cancerului de col uterin bine pus la punct; in alte tari, femeile care nu se prezinta la control au constrangeri de asigurare medicala

Dr. Iulius Ioan Miclea / Foto: MedLive.ro

In fiecare an mor din cauza cancerului de col uterin mai mult de 250.000 de femei, iar 85% dintre ele provin din tari sarace sau in curs de dezvoltare, insa nu deoarece tarile vestice ar fi descoperit un tratament minune, ci pentru ca, atunci cand vine vorba o astfel de boala, depistarea din timp poate schimba verdictul de la unul negativ la vindecare completa. Ori, din pacate, tocmai acest aspect este, cel mai adesea, ignorat; cei mai multi dintre noi isi aduc aminte de medic doar atunci cand sanatatea le da semne de ingrijorare. Intr-un interviu acordat MedLive.ro, dr. Iulius Ioan Miclea, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat despre depistarea cancerului de col uterin si despre problemele pe care le creaza aceasta afectiune.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Dr. Iulius Ioan Miclea este medic primar obstetrica-ginecologie, cu competente in ecografie pelvina, in chirurgie endoscopica si in histeroscopie. Dr. Miclea activeaza in cadrul Spitalului MedLife Genesys din Arad.

MedLive.ro: Ce este cancerul de col uterin?

Dr. Miclea: Cancerul de col uterin este o afectare neoplazica a colului uterin, respectiv a partii vizibile din vagin a uterului. Este o afectarea neoplazica - adica transformarea intr-un cancer. Cand cineva aude cuvantul "cancer", altfel priveste lucrurile si starea lui de boala. Problema cancerului de col este una serioasa, in sensul ca afectiunea are un pronostic destul de grav, daca nu este depistata in stadii incipiente, si evolueaza cu extindere - cuprinderea intregului organism, cu pronostic rezervat. Insa, depistat in stadii incipiene, cancerul de col are un pronostic bun, vindecandu-se in proportie foarte mare, aproape complet. De aceea este indicata prezenta pacientelor la medic. Depistarea cancerului de col uterin este o zona abordabila, insa doar prin consult ginecologic.

MedLive.ro: Cum se face screeningul pentru cancer de col uterin? Ce presupune procedura?

Dr. Miclea: In depistarea cancerului de col uterin, examenul ginecologic este cel mai important. Cancerul de col este vizibil la examenul ginecologic, examenul cu valve, cum ii spunem noi, cu ochiul liber in stadiul 1 (presupune o marime cam de 2 cm a afectiunii). In substadiul 1, stadiu mai incipient, se poate depista prin metode paraclinice, respectiv prin test Papanicolau, o investigatie foarte simpla, neinvaziva, nedureroasa, nu presupune nicio interventie sangeranda, insa presupune masa ginecologica, prin urmare consult ginecologic. Aceasta este, de fapt, rezerva pacientelor fata de testul Papanicolau, consultul ginecologic. Cu un tampon se sterge colul, se desprind cateva mii de celule, se pun pe o lama de sticla, se coloreaza cu Papanicolau. Se cauta la microscop celule modificate, anormale. Investigatia dureaza de azi pe maine, cat se coloreaza si se verifica la microscop. Pot fi depistate celule anormale, in faze incipiente.

Modificarea Papanicolau nu inseamna neaparat cancer. Pune in evidenta modificari date de alte afectiuni precum rani, scurgeri, infectii, modificari hormonale. Testul Papanicolau nu pune diagnosticul de cancer. Este o reactie orientativa. Aparitia celulelor modificate presupune investigatie. Daca sunt de tip inflamator, se face tratament, repetarea Pap si, daca apar in continuare celule modificate, se trece la etapa urmatoare, respectiv colposcopie sau biopsie.

MedLive.ro: La ce varsta ar trebui sa inceapa aceste teste? La ce segment de varsta se pune problema posibilitatii aparitiei cancerului de col uterin?

Dr. Miclea: Cancerul de col uterin poate sa apara si la varste tinere. In protocoalele noastre, se fac investigatii la femeile cu varsta peste 20 de ani. Se fac investigatii mai devreme doar daca persoana respectiva si-a inceput viata sexuala mai repede. Se fac teste Papanicolau si se recuge la diferite metode de investigare.

Cancerul de col nu are simptome. Nu apar dureri; ce poate sa apara este o leucoree, o scurgere vaginala, uneori mai sangvinolenta. Dupa traumatism local, contact sexual, pot sa apara sangerari. In rest, este nedureros. Iar acesta este un motiv pentru care este bine ca femeile sa mearga la control. In momentul in care da simptome, este intr-un stadiu mai avansat.

Papanicolau se face, ca si screening, o data pe an. Se repeta atunci cand apar modificari pe test sau se face in altfel de suspiciuni, atunci cand apar leziuni locale, spre exemplu. Daca totul este ok, in protocolul nostru se face o data pe an.

Incidenta cancerului de col uterin este, din pacate, destul de mare in Romania. Iar in zona noastra, de vest, este putin mai mare chiar. A scazut incidenta in ultima vreme, insa ocupam in continuare unul dintre primele locuri in Europa, tocmai din cauza neprezentarii femeilor la consult ginecologic si a lipsei masurilor de screening. In Romania nici nu exista un sistem de screening foarte bine pus la punct, fata de alte tari unde este screeningul este obligatoriu. In cazul in care femeile nu se prezinta la control au niste constrangeri de asigurare medicala.

In Romania, femeile nu prea se duc la medic. Iar acesta este, de fapt, motivul principal al incidentei ridicate. In momentul in care la un consult ginecologic apar modificari, automat se investigheaza, se face un test Papanicolau, o colposcopie, biopsie. Cancerul este depistat in stadii incipiente si este vindecat. In Occident nu exista cancer de col peste stadiul 2, rarisim, tocmai pentru ca este depistat.

MedLive.ro: Ce presupune tratamentul dupa depistare?

Dr. Miclea: Dupa depistare, cancerul de col se stadializeaza. Exista patru stadii. Tratamentul in stadiul 1 se face numai prin chirurgie sau prin radioterapie cu vindecare 98%, procent foarte mare. In stadiul 2, de la stadiul 2B in sus, presupune o radioterapie asociata cu tratament chirurgical, iar in stadiul 3 si 4, radioterapie. Progresele sunt foarte mari in stadiul 1 si 2 si tratamentele oncologice sunt foarte bine puse la punct si in Romania. Sunt institute oncologice foarte bune, cu brahiterapie [n.r. iradierea tumorii din imediata apropiere sau chiar din interiorul ei] extraordinar de buna, cu un procent foarte bun de vindecare, similar cu cel din Occident.

MedLive.ro: Cum este afectata viata pacientei dupa tratament?

Dr. Miclea: In stadiu incipient, daca se face numai o brahiterapie, se mai poate conserva functia fertila dar, in general, se pierde. Din fericire, intr-un fel, cancerul de col apare, in general, mai tarziu, cand femeile si-au terminat planificarea familiala, au copii. Apare totusi la varste cand copiii nu sunt majori si este cu pronostic prost pentru fertilitate deoarece si radioterapia, si chirurgia o afecteaza. Daca nu se extirpa uterul, se face inhibatia ovarelor prin radioterapie o menopauza indusa terapeutic sau chirurgical. Pentru viata sexuala, pronosticul nu este la fel de negativ.

MedLive.ro: In urma unui tratament corect, care sunt sansele ca boala sa recidiveze?

Dr. Miclea: In general, cancerul de col nu are recidiva. De obicei, se vindeca daca este prins in faza incipiente. Daca nu, vorbim, mai degraba, de o evolutivitate a bolii- boala nu este stapanita complet si poate sa evolueze. Recidiva, dupa vindecare, este rarisima.

Reporter: Corina Ionel

Video: Matei Budes

Interviu realizat la Spitalul MedLife Genesys din Arad

Specialitate: 
Comentarii

Buna ziua, am 43 de ani iar in octombrie 2009 mi s-a facut o conizatie in urma unui PAP la care mi-a iesit modificare de celule. In primul an dupa interventie am repetat PAP-ul la interval de 3 luni si toate au iesit bune. In acest interval dr. ginecolog mi-a recomandat vaccinarea contra HPV motivand ca in caz de recidiva, virusul va fi mai putin agresiv (nu am facut genotipare HPV). Am facut si vaccinul. In urmatorul an, adica in 201O si 2011, am repetat PAP-ul la interval de 6 luni dar de fiecare data au iesit inflamatii. Mi s-au recoltat secretii si am urmat tratamentele necesare. In luna iulie 2011 la 10 zile dupa menstra, am inceput sa sangerez ca la menstra, sangerare care a durat pana la urmatoarea menstra. M-am speriat si am mers la ginecolog care dupa consult si o ecografie intravaginala, mi-a spus ca nu vede nimic care sa provoace sangerarea si probabil sunt semne de premenopauza. M-am linistit si totul a revenit la normal pana in luna octombrie cand am avut menstra in data de 18 iar in data de 27 am inceput sa sangerez si s-a oprit in data de 5 noiembrie. Am fost la medic, am facut un test PAP la care a iesit C2 iar la ecografie intravaginala si consult nu s-a vazut nimic care sa alarmeze, medicul spunand ca arata bine colul. Mi s-a prescris un tratament de 10 zile cu Duphaston (2/zi seara) urmand ca la menstra sa mi se recolteze sange pentru FSH insa, nu am inca menstra. Ultimele pastile de Duphaston le-am luat in data de 18 noiembrie.
Precizez ca dupa conizatie ciclul menstrual mi s-a modificat la 24 de zile iar
de teama, dupa conizatie nu am mai avut nici un contact sexual.
Dumneavoastra ce parere aveti, am motive sa ma gandesc la o recidiva? La cat timp dupa administrarea cu Duphaston trebuie sa am menstra?
Va multumesc

da,are dreptate misa....ar trebui introdus la femei intre 18 si 40 de ani obligatoriu control si test pap....platim asigurari multi bani pe an dar nu beneficiem de nimic pt ca n-am avut nevoie...decit de nastere acum 3 ani si cam atit....in rest fac test pap anual la cab particular 120 lei.nu toata lumea isi permite.fiecare raspunde de sanatatea sa....screening preventiv nu exista la noi...medicii de familie habar n-au pe ce lume traiesc....putini dintre ei is responsabili de sanatatea pacientilor lor-in afara de a scrie retete pe banda rulanta pt cei cronici si copii cu diverse afectiuni acute.....

Buna ziua . Care sunt sansele de a ajunge la cancer de col uterin, daca am HPV 16 si 18, o interventie chirurgicala pana acum de indepartare a unei portiuni din colul uterin si varsta de 41 de ani? Mi s-a recomandat sa fac testul Papanicolau o data la 3 luni si din nou genetiparea HPV. Mai este necesara aceasta genotipare din moment ce stiu tipul de HPV pe care il am?
Ce analize suplimentare se fac pentru a depista la timp un cancer de col uterin incipient?
Va multumesc.

Buna ziua!
Am si eu o intrebare, probabil putin impotriva curentului general pe care il vad aici.

Dvs ati spus ca testul PAP nu pune in evidenta cancerul, ca se repeta si daca iese iar negativ trebuie facuta o biopsie.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce sanse sunt ca o anumita modificare anormala a celulelor care in mod normal s-ar putea vindeca spontan sa fie, tocmai prin biopsie, determinata sa devina agresiva?

N-am vazut in pagina alte raspunsuri inafara de interviu. In orice caz: 1.Biopsia ar trebui facuta daca testul Papanicolau iese *pozitiv* si 2.Biopsia este o tehnica de Laborator, nu are cum sa influenteze celulele din corp. Mai cititi despre aceste proceduri (Pap smear, biopsie) caci nu cunoasteti nici terminologia nici ceeace presupun ele.

In Romania nu exista nimic din ce nu s-a facut. Intrebarea e cine face?

Daca ar fi incluse costurile in cota parte care se ia pt sanatate din salariu, cred ca multe femei ar veni de buna voie sa faca orice control..dar dc la noi pe langa banii luati cota parte din salariu mai scoti bani si pt ecografii si pt tomografii si pt orice /// analiza, si apoi mai scoti bani si pt bacsis, normal ca nu mai vine /// la doctor..De ce nu se preia si la noi modelul asigurarilor de sanatate din Vest? Cat consideri ca poti sa iti intinzi plapuma..aleg o asigurare, stiu ca acolo imi sunt incluse anumite analize si pt restul tb sa platesc, dc am nevoie.. si sa nu ne mai ia nimic din salariu? Cine nu vrea sa se introduca acest model? Cine tine cu dintii de asigurari platite cota parte din salarii si mai inventeaza si cate un card si cate o taxa de consultatie?? Nu vi se pare abuziva chestia asta? ///
[Comentariu editat de MedLive.ro]

care sunt consecintele daca dupa colposcopie,a doua zi se face tipaj hpv,culturi col chilomidia/micoplasma/ureoplasma(sper sa fi inteles bine scrisul)si examen secretie vaginala?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ginecologie, Obstetrica, Obstetrica Ginecologie

Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Antonya Livia,Medic primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 77

Articole similare

Unele simptome medicale sunt avertizari ca avem nevoie urgenta de ingrijiri. Este foarte important sa invatam sa le recunoastem. De fiecare data cand avem un simptom nou apare intrebarea mai mic deOare este serios?mai mare de. Din fericire, multe simptome se dovedesc a fi serioase probleme comune. De exemplu, majoritatea durerilor de cap provin...
De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Fibrele sunt de doua tipuri si se regasesc in diferite surse: Fibrele solubile (care se dizolva partial in apa) pot ajuta la...
Intr-un studiu care a fost prezentat la intalnirea anuala a Societatii de Medicina Materno-Fetala, in Dallas, Texas, cercetatorii au aratat faptul ca riscul de interventie obstetrica este mai mic pentru femeile care nasc sau intentioneaza sa nasca acasa, dar exista unele riscuri mai mari pentru nou-nascuti in cazul nasterilor la domiciliu,...
Va rugam, nu hraniti / Foto: Agerpres Stiti placutele acelea de la zoo unde scrie Va rugam, nu hraniti animalele? Fiti sigur ca stapanii stabilimentului au motive intemeiate sa insurubeze anunturile pe fiecare cusca in parte. Am vazut ursi koala care mancau pufarine. Binevoitorii care le-au oferit delicatesele sunt o specie larg raspandita,...
Am fost diagnosticat cu cancer. Trei operatii, un an de chimioterapie, zeci de sedinte de cobalto. Se pare ca am scapat. (...) La noi, omul ajunge la doctor cand cancerul deja a luat proportii. Altii se duc la doctor din prima si tot nu supravietuiesc... 70% din bolnavii de cancer ajung la spital abia in ultimele stadii. In primele doua stadii...