Publicat la: 
4/11/2016

VIDEO Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie: Gripa netratata poate duce la complicatii foarte mari ce pot sa treaca dincolo de limita respiratorie

Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, a discutat in cadrul unui interviu despre tratarea si simptomele infectiilor de cai respiratorii: Bronsitele suprainfectate bacterian conduc la o tuse prelungita care poate sa para si noaptea, care nu cedeaza la simptomaticele uzuale, uneori nefiind acompaniata neaparat de alte simptome particulare.

Metode de transmitere a infectiilor respiratorii si cum ne protejam caile respiratorii

Daca ne referim la infectiile virale, ele se transmit de la persoana bolnava la persoana sanatoasa, cel mai frecvent pe calea aerului, prin picaturile Flugge. Sunt niste picaturi care contin particulele infectate ale persoanei bolnave. Se pot transmite prin tuse sau stranut si se pot transmite pana la o distanta de circa 2 metri. Alte medtode de transmitere a bolii, ar fi prin contactul direct cu persoana bolnava, prin atingerea mainilor sau a altor obiecte personale ale pacientului blonav. In momentul in care persoana sanatoasa vine in contact cu virusul si isi atinge ochii, nasul sau gura, poate sa ia infectia.

Pentru a proteja, incepem in primul rand cu masurile generale. O hidratare corespunzatoare, o alimentatie sanatoasa, evitarea consumului de alcool, cafea, dorguri. Trebuie sa fim atenti in colectivitati, purtarea mastilor, spalarea mainilor frecvent cu apa si sapun, in mod particular inainte de a pregati masa si de a manca, acestea sunt masuri ce pot fi luate pentru a preveni contractarea unei infectii respiratorii.

Primele simptome ale infectiilor de cai respiratorii

Infectiile de cai respiratorii sunt de doua tipuri. Infectiile de cai superioare pot afecta sinusurile generand sinuzite, otite, rinite, faringite, laringite, si sunt apanajul medicului ORL-ist. Daca sunt de tip viral, simptomele sunt putine si boala este in general autolimitata, in aproximativ o saptamana trecand si fara tratament. Aici avem simptome ca senzatie de nas infundat, rinoree, stranut, cefalee, dureri de cap, practic simptome care nu deranjeaza foarte mult pacientul.

Daca vorbim de cai respiratorii inferioare, atunci discutam de infectii gen bronsita, pneumonie. Daca etiologia este virala, simptomele sunt la fel, autolimitate. Daca discutam de aceleasi infectii, dar cu bacterii, atat la nivel de cai superioare, cat si inferioare, simptomele se complica putin si sunt mult mai accentuate, tranante, asociate cu febra si o stare generala afectata.

Bronsitele suprainfectate bacterian conduc la o tuse prelungita care poate sa para si noaptea, care nu cedeaza la simptomaticele uzuale, uneori nefiind acompaniata neaparat de alte simptome particulare.

Pneumoniile, sunt infectiile mai serioase. Aici vorbim de febra inalta, afectarea starii generale, inapetenta (lipsa poftei de mancare - n.red.), uneori putand sa apara un junghi toracic. Sunt pneumonii care pot sa afecteze chiar si statusul mental. Si atunci, se face o clasificare a severitatii pneumoniilor.

Daca e vorba de o pneumonie usoara, aceasta poate fi tratata ambulatoriu, iar daca discutam de pneumonie moderata, la un pacient care asociaza si alte comorbiditati, atunci locul de tratament este spitalul. Si nu in ultimul rand, daca discutam de situatii speciale, cu pneumonie severa, cu insuficienta respiratorie si cu potential septic, atunci locul tratarii este la terapie intensiva.

Cum recunoastem o infectie usoara fata de o gripa

Daca simptomele sunt usoare: nas infundat, tuse nu foarte suparatoare, fara dureri toracice, fara febra, putem sa ne gandim in acest caz la o viroza banala si o tratam cu un antiinflamator, antialgic, decongestionant nazal, hidratare adecvata. Daca din contra, avem febra inalta, virusul gripal este printre putinele virusuri care poate sa dea febra de peste 38 cel putin 3-5 zile, cu stare generala afectata si cu mialgii (dureri musculare - n.red.) atunci pacientul trebuie sa stie ca se poate adresa unui medic de familie, pneumolog sau infectionist, unde se poate face un exudat in acest sens pentru a decela daca are gripa. Si atunci se da un tratament antiviral pentru a opri evolutia gripei. Altfel, gripa netratata poate duce la complicatii foarte mari: pneumonie virala, pericardita, pleurezie, adica complicatiile pot sa treaca dincolo de limita respiratorie. La pacientii in varsta care asociaza comorbiditati cardiovasculare, ciroza, diabet, boli autoimune, etc, prudenta trebuie sa fie si mai mare pentru cariscul de deces este foarte mare.

Autor: Narcis Anton

Specialitate: 
Medic: 

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Lazar Marina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist
Cardos Laura,Medic primar
Medic primar