Publicat la: 
13/10/2016

VIDEO Dr. Marioara Pop, medic speclialist oftalmologie pediatrica: Ecranele gadget-urilor determina o crestere a cazurilor de miopii in randul copiilor

Dr. Marioara Pop, medic specialist oftalmologie pediatrica, a discutat in cadrul unui interviu despre principalele simptome care ar trebui sa ii determine pe parinti sa mearga cu copilul la un consult oftalmologic. In plus, medicul specialist a atras atentia asupra efectelor negative pe care le au ecranele gadget-urilor asupra vederii copilor.

Principalele simptome care ar trebui sa ii alarmeze pe parinti

Ar trebui sa ne gandim in primul rand la varsta copilului. Pentru ca, una e sa aiba sub un an si alta e sa fie un copil prescolar sau scolar. Daca are sub un an, atunci orice lacrimare, orice secretie, pe care le are copilul trebuie sa ne atentioneze ca este ori o conjucticvita, ori un blocaj al canalului nazo-lacrimal sau, si mai rau, un galucom congenital. Orice deviere a ochilor copiilor in varsta de peste sase luni trebuie investigata. Este total eronat ca trebuie vazut copilul dupa trei ani, pentru ca abia atunci se maturizeaza echilibrul dintre creier si ochi si pana atunci mai are voi sa fuga un ochi. E total eronat. Inca sunt pediatri care trimit copiii dupa varsta de trei ani, cand uneori este foarte tarziu. Si atunci, cel mai bine e sa aducem copilul la medicul oftalmolog dupa varsta de sase luni.

Miscarile oscilatorii ale ochilor, miscari involuntare, poate sa insemne o patologie diversa si trebuie sa il consulte un medic oftalmolog impreuna cu un medic neurolog. Mai sunt si modificari, malformatii ale ochilor, dar de obicei, aceste malformatii sunt vazute destul de devreme de neonatolog sau chiar de mamica acasa, si ajunge la medicul oftalmolog. Trebuie sa examinam pupila. Orice pupila alba sau gri, care nu arata la fel la cei doi ochi, poate sa insemne cataracta congenitala, iar copilul trebuie sa ajunga urgent la medicul oftalmolog.

Intre 1 si 3 ani, obligatoriu un control oftalmologic pentru ca pot sa apara strabisme, iar aceste strabisme pot avea in spate de multe ori defecte de vedere. Dupa varsta de sase ani, e mult mai simplu pentru ca deja colaboreaza copilul, citeste, scrie, invatatorul poate sa spuna, eventual, ca are o problema copilul, samd.

Afectiunile oftalmologice aparute cel mai des la copii

Cel mai des apar viciile de refractie. Asta inseamna ca ochiul incomplet format are niste dioptrii. De aici pot aparea diverse probleme, cum ar fi: hipermetropia, miopia si astigmatismul. Astigmatismul este un defect de vedere foarte des intalnit. Se pare ca miopia a inceput sa creasca ca frecventa in randul copiilor tocmai din cauza folosirii tabletei, telefonului sau a televizorului.

Chiar daca copilul s-a nascut perfect normal, fara niciun fel de probleme, eu recomand obligatoriu un control oftalmologic odata la sase luni sau un an. Pentru ca pot aparea surprize si intotdeauna pot sa gasesti afectiuni care nu au simptomatologie foarte evidenta.

Efectele negative pe care le au ecranele gadget-urilor asupra vederii copilor

Este foarte usor pentru parinti sa isi puna copilul in fata tabletei, telefonului sau a televizorului. Am intalnit treaba aceasta tot mai des in ultimul timp. Chiar daca copiii aduna mai multa informatie, invata mai usor anumite lucruri, din punct de vedere oftalmologic este total gresit. Eu, personal, nu vad niciun beneficiu de a pune un copil mic in fata unui ecran. Pana la varsta de doi ani, absolut deloc, mai ales in fata televizorului. Dupa varsta de doi ani, pe la 3-4 ani, sa zicem ca ai putea sa familiarizezi copilul cu un gadget, poate pentru 30 de minute pe zi. Cu toate ca si acesta este un interval discutabil. La scoala am vazut ca foarte multe lectii se fac pe tableta si atunci nu poti tu medic oftalmolog sa vii sa spui ca nu e in regula treaba asta. Academia americana de oftalmo-pediatrie a facut un studiu in care s-a constatat o crestere foarte mare a miopiilor in randul copiilor tocmai din cauza expunerii la ecranele gadget-urilor. Se pare ca singurul lucru pe care il mai putem face este sa stimulam petrecerea timpului de catre copil in aer liber si nu in fata unui ecran.

Interviul integral