Publicat la: 
30/08/2011

Dr. Marius Uscatu / Foto: MedLive.ro

Sunt deranjante si ne-am dori sa scapam cat mai repede de ele, dar indepartarea bataturilor de la nivelul ante-piciorului prin unguente sau diferite substante chimice poate fi o drama, generand plagi (rani grave), care vor pune pacientul in imposibilitatea de a se deplasa timp de cateva saptamani. Solutia oferita de dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie - traumatologie, cu competente in chirurgia ante-piciorului, consta in schimbarea pantofilor cu unii in care pacientul sa se simta comod, schimbarea statusului ocupational si reducerea utilizarii picioarelor pentru o scurta perioada. "Este important ca pacientii sa isi schimbe mentalitatea cu privire la incaltamintea sanatoasa pentru picior" a explicat dr. Marius Uscatu intr-un interviu acordat MedLive.

MedLive: Ce sunt bataturile plantare si ce cauze duc la aparitia acestora? Dr. Marius Uscatu: Batatura plantara este un sistem de aparare al organismului, o putem compara cu batatura de la nivelul palmei in cazul unui muncitor manual, pentru care batatura este vitala, deoarece altfel s-ar produce o rana. In cazul piciorului, batatura apare ca semn al unui conflict intre picior si incaltaminte. Prin urmare cauzele sunt de natura mecanica si anume obezitatea, o incaltaminte necorespunzatoare cu un toc prea inalt sau prea jos, o suprautilizare a piciorului, in cazul persoanelor care stau mult in picioare sau merg mult pe jos (alteti, profesori, chelneri, stomatolog, cititor de contoare etc.)

MedLive: De ce pantofii cu toc inalt duc la aparitia acestor bataturi? Doamnele ar putea fi contrariate de aceasta informatie. Dr. Marius Uscatu: Eu nu am nimic impotriva niciunui tip de incaltaminte, prin urmare le spun pacientelor ca orice incaltaminte este acceptabila cata vreme nu produce durere si bataturi. De ce? Pentru ca batatura reprezinta semnul unui hipersprijin. In momentul in care tocul este prea inalt se produce deplasarea sprijinului de la nivelul calcaiului, la nivelul ante-piciorului si astfel apare batatura. De asemenea cand avem un toc prea redus ante-piciorul este solicitat din nou deoarece, in timpul mersului, calcaiul ramane in aer si avem aceeasi batatura la nivelul ante-piciorului.

MedLive: Ati mentionat in raspunsurile oferite cititorilor faptul ca este important ca oamenii sa isi schimbe conceptia despre incaltaminte. La ce schimbari va referiti? Dr. Marius Uscatu: In momentul in care un pacient are dureri si bataturi din cauza unui pantof cu toc prea inalt, fireste ca trebuie sa reduca tocul. In schimb eu nu sfatuiesc nicio pacienta sa folosesca pantofi de tip balerini, incaltaminte cu toc de zero centimetri, tocmai din cauza bataturilor care se produc prin lipsa tocului. Paradoxal, foarte multe dintre pacientele mele pleaca cu sfatul de a-si inalta tocul. Este paradoxal, dar perfect explicabil in fiziologia piciorului si a mersului.

MedLive: Exista o limita a inaltimii tocului? Dr. Marius Uscatu: Nu. O pacienta poate purta si zece centimetri de toc atata timp cat mersul este confortabil, lipsit de dureri si bataturi. Atunci cand apar aceste probleme fireste ca trebuie sa se intrebe daca poate sau nu sa continue cu acest tip de incaltaminte.

MedLive: Este o solutie indepartarea acestor bataturi prin diferite unguente, substante chimice sau chiar prin interventia chirurgicala? Dr. Marius Uscatu: Nu numai ca nu este preferabila ci este de-a dreptul o drama sa inlaturi batatura, pentru ca inlaturi ultimul sistem prin care organismul se apara. Am nenumarate paciente care au recurs la asemenea procedee, fie de natura cosmetica, fie de natura chirurgicala, iar aceasta procedura le-a produs o plaga, adica o rana deosebit de greu de gestionat, pentru ca obliga pacientul sa nu mai mearga cateva saptamani bune, pana cand se reface pielea. Prin urmare sfatuiesc pacientii sa inceteze orice manevra de aceasta natura. Este adevarat ca uneori o manevra minimala de tip cosmetic poate sa usureze putin situatia.

MedLive: Cum se trateaza, pana la urma, aceste bataturi? Dr. Marius Uscatu: Bataturile in sine nu se trateaza. Trebuie sa tratam originea lor, factorul cauzator prin schimbarea incaltamintei, schimband statusul ocupational si sportiv pentru ca este vorba despre o suprautilizare a piciorului. Trebuie sa reducem utilizarea fiecarei activitati, inclusiv sporturile foarte solicitante precum fotbalul, joggingul, chiar si muntele. Au fost pacienti care m-au intrebat de ce au facut bataturi cand au mers pe munte. Pentru ca este vorba despre o suprasolicitare a piciorului.

MedLive: Sunt persoane care spun ca prin purtarea acelorasi articole de incaltaminte ajung sa se obisnuiasca si sa nu le mai apara alte bataturi? Poate fi si aceasta o solutie? Dr. Marius Uscatu: Aici avem o mare varietate de situatii. Prima solutie logica este aceea de a ne adapta incaltamintea. Acest lucru poate inseamna o incaltaminte ultra-larga, schimbarea fundamentala a modalitatii in care ne incaltam sau poate sa insemne mentinerea articolelor de incaltaminte, prin reducerea utilizarii picioarelor. Nu avem nimic cuantificabil. O pacienta poate sa se simta bine pe un toc de sapte centimetri, iar alta se simte deja rau pe un toc de cinci centimetri. Nu avem nimic cuantificabil intre marimea tocului, inaltimea pacientei si greutatea ei.

MedLive: Ce mituri intalniti mai frecvent printre pacienti? Dr. Marius Uscatu: Pot spune ca sunt un doctor de femei, pentru ca femeile sunt confruntate cel mai adesea cu probleme la nivelul ante-piciorului, cum sunt monturile, bataturile etc. Nu numai prin faptul ca poarta o incaltaminte cu exigente estetice importante, ci prin faptul ca femeia, conformational, prezinta aceste modificari la nivelul ante-piciorului. Sunt anumite schimbari de tip hormonal care predispun la deformarea piciorului, la modificarea pozitiei unor oase, care devin proeminente si intra in conflict cu pantoful. Fireste, prima masura este schimbarea pantofului, iar la esecul acestui tratament putem sa discutam despre tratamentul chirurgical in masura sa reaseze oasele piciorului acolo unde trebuie sa fie in mod normal, rearmonizand astfel presiunea. Dupa interventii chirurgicale extrem de mari pe care le-am gestionat piciorul pacientei operate arata absolut impecabil. Dar interventia chirurgicala trebuie adoptata numai dupa esecul tratamentului conservator, adica al modificarii incaltamintei, statusului ocupational si tot ceea ce tine de suprautilizarea piciorului.

MedLive: Cat de usor se adapteaza pacientele la recomandarile dumneavoastra? Dr. Marius Uscatu: Nu va ascund ca este extrem de dificil si, din fericire, am invatat sa am un dialog cu pacienta, sa-i explic, sa-i prezint toate argumentele necesare. Unele pleaca deceptionate, altele ma mai viziteaza si cu alte ocazii. Foarte putine paciente inteleg inca de la prima consultatie despre ce este vorba si care sunt exigentele. Este o mare problema, dar care se poate rezolva printr-o comunicare atenta, rabdatoare si cu multa persuasiune.

MedLive: Ati urmat si o specializare in Franta, in chirurgia piciorului. Ce impact a avut aceasta specializare asupra dumneavoastra? Cu ce planuri v-ati intors de acolo? Dr. Marius Uscatu: Pot sa va spun ca mi-a schimbat intreaga viata. Fara lipsa de modestie, am sters cu buretele toata medicina invatata in Romania si am luat-o de la zero. In trei ani de zile am invatat un alt tip de medicina, la un alt nivel. De asemenea este vorba si despre relatia cu pacientul. Din fericire, am trait intr-o zona la granita franco-germana, cu impactul culturii si al mentalitatii germane, apropo de seriozitatea relatiei cu pacientul, de seriozitatea relatiilor interumane, de seriozitatea programului de zi cu zi. Am plecat in acea regiune pentru ca Franta se afla in topul mondial al acestui tip de chirurgie, spre deosebire de tarile anglo-saxone, care au o restanta de cateva zeci de ani din acest punct de vedere.

MedLive: Cunostintele dobandite in Franta intra in contradictie cu cele pe care le detin medicii romani? Dr. Marius Uscatu: Ceea ce incerc sa promovez si sa ii invat pe unii colegi este in profunda contradictie, pentru ca lucrurile se schimba cu o viteza uluitoare. Nu va ascund ca ma deplasez de 5-6 ori pe an in Franta, vizite cu ocazia carora bagajul de cunostinte devine uneori profund diferit. Imi schimb toata conceptia despre ceea ce inseamna bolile ante-piciorului in urma unui singur drum in Franta si a unei singure discutii cu colegii de acolo. Permanent are loc o armonizare intre noi, cei care ne ocupam de aceasta patologie a ante-piciorului.

MedLive: Cat de dificil este pentru pacienti sa se orienteze si sa gaseasca un raspuns printre atatea solutii contradictorii oferite de medici? Dr. Marius Uscatu: Intr-adevar este foarte dificil, mai ales cand lupti singur impotriva tuturor celorlalti, o lupta pe care o port de cativa ani, dar care incepe sa isi arate roadele, chiar printre colegii care nu credeau deloc in aceste principii pe care incerc sa le impun. Am avut surpriza placuta de a-mi trimite pacienti, ceea ce inseamna deja un soi de acceptare a acestor principii.

Specialitate: 
Comentarii

Buna ziua!

Va felicit pentru preocuparile Dv. legata de aceasta patologie a antepiciorului, care da atatea batai de cap multor persoane, mai ales femei.
Si eu ma confrunt cu aceasta problema, respectiv dupa aparitia unor dureri in timpul mersului (si ulterior chiar si in repaus) la nivelul antepiciorului, specialistul ortoped mi-a spus ca am antepicior rotund, monturi (hallux valgus) si desigur aceste bataturi plantare. Recomandarea a fost sa port incaltaminte ortopedica - comanda speciala, personalizata, cu acea talpa mai inaltata in partea anterioara (pe care, desigur, orice femeie cu un minim de simt estetic nu poate sa-i poarte nici la disperare in spatiul public; de asemenea niste suporturi plantare, care nu intra decat in incaltamintea de iarna dupa ce o largim prin purtare 1-2 ani. Iar daca toate acestea nu dau rezultate - interventia chirurgicala, mai devreme sau mai tarziu.
Din cate observat si citit si eu pe aceasta tema, cred ca aceste modificari la nivelul piciorului au, in general, o etiologie multifactoriala, in care intra in primul rand factorul ereditar care conditioneaya arhitectura piciorului, apoi ceilalti factori care releva aceste defecte: incaltamintea neadecvata, utilizarea intensiva a piciorului.
Considerati, in lumina teoriilor actuale, ca erditatea are intr-adevar un rol important?
De asemenea, as dori sa va intreb in ce masura credeti ca aceste suporturi plantare sunt utile, intrucat eu personal n-am constatat mare beneficiu, in plus fiind si relativ dificil de utilizat in viata de zi cu zi (adica e un sfat in mare masura teoretic, caci practic greu gasim si incaltaminte ortopedica cat de cat estetica pentru varste sun 50 ani sau nu putem purta suporturile decat iarna, caci in sandale sau pantofi nici vorba sa intre).
Care ar fi explicatia ca unele persoane au dureri la nivelul antepiciorului (in special degetul mare), iar altele nu au nici un fel de simptome, desi exista deformatii evidente?

Cu multumiri,

Doina Suciu
Cluj-Napoca

Buna ziua!
Cred ca ar fi util sa cititi si informatiile de pe sitel-ul meu legate de aceste subiect
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalg...
si
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Hallux-Valg...
In rest, va raspund punctual:
- ereditatea nu are nici o importanta;
- conceptul de "antepicior rotund" este arhaic. La ora actuala putem vorbi despre metatarsalgii, prima complicatie a monturilor (hallux valgus) si care apare in 100% din cazurile cu monturi.
- suporturile plantare confectionate in Romania sunt, in 99,9999% din cazuri, absolut inutile, chiar daunatoare. exista un singur podolog, cetatean francez, care confectioneaza aceste talonete "a la carte", manual, fara faimoasa "amprenta computerizata". Incaltamintea ortopedica este total inutila in acest caz.
- interventia chirurgicala este una de tip "chirurgie globala", se adreseaza tuturor modificarilor arhitecturale ale ante-piciorului
http://www.chirurgiapiciorului.ro/index.html
- fireste ca supraincarcarea ante-piciorului, ocupationala, sportiva sau datorata obezitatii, agraveaza enorm metatarsalgiile.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

buna ziua;un calorifer m-ia cazut pe degetul de la picior iar degetul sa inegrit impreuna cu unghia,ce sfaturi imi dati,multumesc

Buna ziua!
Aveti nevoie de un consult clinic specializat si, eventual, de o radiografie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Buna ziua!
Nu inteleg la ce va referiti??? Ce raspuns asteptati de la mine si pe ce adresa de mail????
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Dacă se poate răspunsul şi pe email.

Buna ziua!
Nu mi-ati precizat tocmai detaliile esentiale: greutate/inaltime, status ocupational, antecedente traumatice, reumatologic-inflamator, metabolice, hepatice, cardiace, renale, toate acestea putand determina edemul (""umflarea"") gleznelor.
Astept detalii.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

-Buna ziua.Am 58 de ani.De aproape 3 saptamani ma dor f.tare gleznele,in sensul ca se inflameaza,simt intepaturi si junghiuri ,daca merg mult ma dor si mai tare.In 1994 am fost operata de hernie de disc L4-L5,cu semipareza acuta ,nerv sciatic picior stang.Operatia a decurs normal,sincer va spun,am invatat din nou sa merg,aveam laba piciorului precum un sac de nisip,mi-am revenit dupa o saptamana am mers acasa pe piciore.De la glezna stanga pana la genunchi nervul sciatic il simt mai amortit.De 2 ani mi-au aparut si monturi,m-au durut rau dar acum cred eu ca s-au oprit din crescut.multa vreme am simtit cum imi ard talpile.acum ma framanta gandul"ce fac eu cu gleznele",sincera sa fiu nu stiu la ce spital sa merg,as vre sa fac si investigatii pt,reumatism.De 2 ani iau tratament pt cardiopatie ischemica cronica si anumae:dim:1preductal,1noliprel,1sermion,1 aspenter si 1omega3 extra cu ulei de somon si vitamina E:seara;1 preductal,1caduet.Va rog ,daca se poate sa ma ajutati,nu vreau sa gresesc.Multumesc mult.

Buna-ziua...doresc si eu sa stiu datele de contact ale domnului doctor Uscatu.Va multumesc anticipat...

buna ziua.ma numesc lucian am 27 ani si in urma unui accident mi-am rupt osul humerus monentan sunt in spital ma va opera peste doua zile si doresc sa stiu daca a-si putea sa fumez hasis inaintea operati cu vreo 24 de ore sincer sa sfiu imi este frica dor de anestezie nustiu cum se manifesta.sunt convins ca dumneavoastra ma indrumati sa nu fumez dar daca fumez??nustiu daca am fost explicit :) o zi buna

Buna ziua!
Raspunsul este mai mult decat evident: drogul ar putea influenta major anestezia, evolutia post-operatorie etc etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Buna ziua, domnule doctor. M-as bucura daca mi-ati putea raspunde si mie.Pe mama mea in varsta de 55 ani o doare ingrozitor piciorul drept (de la ghenunchi in sus ) si este programata la un RMN tocmai peste 2 sapt..
Durerea s-a declansat in urma unor injectii cu alflutop si a evoluat progresiv ajungand la limita suportabilului, insa numai daca se misca cand sta in pat nu are probleme.
Mentionez ca a fost operata de hernie de disc acum 10 ani si are probleme cu colosterolul.

Buna ziua!
Va raspund punctual:
- nu am inteles tocmai elementele esentiale: greutate/inaltime, status ocupational si sportiv, antecedente traumatice, reumatologic-inflamatorii, metabolice, vasculare etc;
- trebuie evitata confuzia intre picior (care se afla mai jos de glezna) si membrul inferior, compus din sold, coapsa, genunchi, gamba, glezna si picior);
- ce segment anatomic este studiat la RMN si cine i l-a recomandat??? Este vorba despre coloana lombara?? I l-a prescris neurochirurgul in urma unui examen clinic??
- cine a recomandat injectiile mentionate si unde s-au practicat, intra-articular?????
Astept informatii relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro
-

buna ziua ma numesc lucian.am fost operat de membru inferior drept humerus mai exact si acum sunt in post-operatorie si asi dori sa stiu daca pot consuma substante analgezice ex thc (hasis) stiu ca nu este indicat ca AR PUTEA,SUNT SANSE, POSIBILITATI,PROBABILITATI :) a-si doresc un raspuns exact,perfect o zi buna

Buna seara!
Humerus-ul apartine membrului superior si nu celui inferior.
Sincer, nu am in nici un fel experienta utilizarii drogurilor in post-operator.
Trebuie sa consultati un specialist in gestionarea durerii (printre colegii anestezisti).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Buna ziua, imi puteti spune va rog daca intra in categoria monturi o usoara excrescenta (exterioara) la degetul mare. A aparut dupa ce am nascut si ma impiedica sa port pantofi cu toc deoarece devine durereroasa. Totodata s-a format si un nod tot pe degetul mare, la incheietura. E posibil sa creasca? Mentionez si ca am un usor platfus si stau mult in picioare, insa, cu toate ca port numai pantofi fara toc de 2 ani, mi-au aparut si bataturi plantare.
Multumesc.

Buna seara!
Nu am inteles exact la ce va referiti, dar poate fi vorba despre hallux valgus inter-phalangeus.
Asocierea cu bataturile plantare (metatarsalgii)
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Metatarsalg...
pledeaza totusi pentru o deformatie "clasica"
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Hallux-Valg...
Nu exista nici o legatura cu platfus-ul, iar eu cred ca aveti tocmai opusul acestuia, adica pes cavus (picior scobit).
Nu este deloc recomandabil portul pantofilor fara toc
http://medlive.hotnews.ro/video-dr-marius-uscatu-chirurg-ante-picior-par...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Buna

De ceva vreme ma doare calcaiul. De catvea zile s-a agravat .Din ce am gasit pe site-urile de specialitate ma incadrez perfect la diagnosticul de fasciita plantara.
Este posibil ca acesta durere sa fie si din cauza unei hernii de disc?
Ce trebuie sa fac. Dimineata debea pot sa calc pe calcai, iar durerile incep sa apara si in timpul noptii.

va multumesc pt sfat.

Crisit

Buna ziua!
Intr-adevar, durerea calcaneeana poate fi componenta unui sindrom compresiv lombar (hernie de disc).
Mai multe informatii veti descoperi chiar aici pe site
http://medlive.hotnews.ro/evita-medicii-diagnostic-pinteni-calcaneeni-sa...
Fasceita plantara nu reprezinta un veritabil diagnostic, ci numai un simptom al altei afectiuni.
Va rog sa ma scuzati, dar nu am inteles tocmai esentialul: sexul, varsta, greutate/inaltime, status ocupational si sporturi practicate, antecedente traumatice, neurochirurgicale, metabolice, vasculare, etc.
Astept elemente relevante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Buna ziua! Am o batatura plantara dureroada de cateva luni,dar in ultima saptamama nu m a mai durut si s a inegrit in interior, puteti sa mi dpuneti care e motivul inegririi bataturii si ce ar trebui sa fac? Va multumesc!

Buna seara!
Daca veti lectura cu mare-mare atentie informatiile de pe site-ul meu
http://www.chirurgiapiciorului.ro/Chirurgia%20antepiciorului/Bataturile%...
dar si de aici, de pe acest site
http://medlive.hotnews.ro/bataturile-plantare-nu-se-trateaza-la-cosmetic...
si
http://medlive.hotnews.ro/cum-se-trateaza-bataturile-plantare-dr-marius-...
Veti intelege ca batatura nu reprezinta o problema, ci doar un fenomen miraculos de auto-aparare a organismului.
Trebuie sa va preocupe numai cauza aparitiei acestui fenomen de aparare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

de o luna de zile am dureri in talpa de la piciorul stang . in urma unei radiografii am fost diagnosticat cu picior rotund anterior . Dati-mi un sfat , va rog .
Astept un raspuns pe mail

Stimate domnule doctor.

Iertați-mi îndrăzneala dar sufăr îngrozitor de aproape 6 luni, de durere de antepicior situată între glezne și extremitățile tălpilor la ambele picioare. Se umflă când la nivelul gleznei migrează în spate către calcaneu și când calc mă arde îngozitor deasupra tarsienelor și uneori în secul picioarelor. Ciudat este că dacă mă deplasez foarte greu (în cârje) și cu dureri îngrozitoare, pot conduce fără nici o problemă. Durerea intervine doar când mă las cu greutate mai mare pe picioare. Am 55 ani, lucrez în învățământ din 2005 și acum risc să fiu pensionat de boală din această cauză.
Ca antecedente vă pot spune că în anul 1986 am avut o septicemie stafilococică foarte severă cu determinări osteoarticulare multiple. Am fost salvat la clinica de boli infecțioase Colentina, după ce Dl. Conf. Dr. Căruntu Florin m-a trimis la secția de ortopedie în miezul nopții, unde Dl. Dr. Baciu mi-a practicat incizii la nivelul genunchilor, femurelor și antebrațelor. Cu ajutorul Lui Dumnezeu am supraviețuit miraculos și în final am rămas cu un diagnostic de osteită cronică 1/3 inf. femur drept. Domnul doctor Ivan Gheorghe de la spitalul de ortopedie Azuga, m-a operat și a curățat locul unde a rămas infecție cu Stafilococ Auriu hemolitic, în ciuda faptului că un alt doctor de la spitalul județean Ploiești recomandase amputația.
În anul 1987, printr-un accident nefericit am rupt piciorul (femurul) chiar la nivelul intervenției. Tot miraculos, cu o fractură pe os patologic, osul a reușit să se sudeze după 6 luni de stat în ghips și alte două luni de mers cu ghips „cu toc”.
Până în 1999 am făcut aproximativ 10 operații de curățare a osului care culminau cu o cură de „instilație-aspirație” de 2 săptămâni după care mergeam acasă fără problemă. Singura. Care o am și acum este că am făcut un semiblocaj la genunchiul drept și nu-l pot îndoi decât foarte puțin.
Din anul 1999 am renunțat la statutul de pensionar și prin cerere am început serviciul, mai întâi cu program redus, La Inteprinderea Mecanică Plopeni. Starea tensionată cu disponibilizările la care se făcea referire în acea vreme, a făcut mă pregătesc și în altă meserie și din „prelucrător prin așchiere” am ajuns electrician de întreținere, fapt care m-a determinat să cer încadrarea cu normă întreagă. Am continuat pregătirea și am început și școala de maiștri.
Din anul 2003, imprevizibilul s-a produs și am fost trecut pe lista cu disponibilizați. Nu m-am dat bătut și am continuat școala, dar în același timp am urmat și cursurile de psihopedagogie organizate de inspectorat.
În anul 2005 am intrat în învățământ cu cea mai mare notă la titularizare din 16 candidați și ulterior am ajuns titular la un Colegiu Tehnic, ca institutor pe catedra de PIP Mecanica.
Până în anul 2010, am mai avut două întervenții pe femur (de regulă în vacanțe) și în afară de faptul că mergeam un pic șchiopătat totul mergea bine. Când aveam momente de dureri din cauza oboselii sau dacă se umfa genunchiul, (cam o dată de două ori pe luna) am avut prescris coxtral sau lemesil.
Acum un an, la începutul lui noiembrie, mi s-a inflamat iar locul unde aveam fistula (am uitat să spun, că după opeație, cam la două luni mi se deschidea o fistulă prin care se drena lichidul care veneea de la operație – spun lichidul, pentru că la antibiogramă nu se dezvolta nimic). Am fost iar la spitalul din Azuga și din păcate am aflat cu mâhnire că Dl. Dr. Ivan, care mă opera pe mine a ieșit la pensie.
M-am prezentat la un altul, care după ce mi-a luat din nou probă pentru antibiogramă mi-a dat o rețetă cu antibiotic (levofloxacina) și niște pastile de imunitate.
Imediat după ce am început tratamentul (chiar a doua zi) au început aceste dureri de care am spus mai sus și m-am întors imediat la spital. Am fost internat dar spre ghinionul meu medicul anestezist era în concediu iar doctorul care m-a internat mi-a recomandat să merg la un spital din București.
După o serie de peripeții am ajuns într-o formă foarte gravă la Clinica de Boli Infecțioase matei Balș, în atenție domnului dr. Abagiu. După ce m-a stabilizat oarecum, m-a trimis la Spitalul Clinic Colentina, unde doamna Conf. Dr. Marinescu m-a operat pe femur unde mi-a administrat o serie de tratament cu perle de gentamicină și vancomicină pe femur. Ca de obicei după aproape două luni, fistula a reapărut iar la antibiogramă a ieșit stafilococ sensibil toar la tighecilină? și vancomicină.
Acum, problema este că nu am nici cea mai mică problemă la nivelul femurului ci doar faptul că nu pot călca pe tălpi decât cu ajutorul cârjelor. Acest lucru m-a făcut să mă decepționez profund, mai ales că nu mai pot beneficia de concediu medical decât până în mai și nu aș dori să pird titularizarea din învățământ. Vă rog mult, dați-mi un sfat. Vă mulțumesc anticipat.

Buna ziua!
Va rog sa ma scuzati, dar nu am reusit sa inteleg elementele care au legatura cu durerea plantara: greutatea/inaltime si eforturile practicate zilnic (stat in picioare, mers pe jos).
Astept detalii semnificative.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

domnul doctor eu am o porblema la picioare imi cresc unghile in carnate si de 9 luni am aceasta problema nu am fcut nimic ca am fost insarcinat dar dupa aceia am fost la doctor si ma trimis la un ghirurg si el mia dat un sapun sa ma spal pe picioare da nu mia facut nimc si tot 1 pe saptamana si se face puroi si nu mai pot va rog frumos sa imi spuneti daca ma puteti ajuta si unde aveti dumneavoastra cabinetul pentru o programare va multumesc

Buna ziua!
Problema se rezolva simplu:
- lasati unghia sa creasca corect, avand colturile in unghi drept ce depasesc degetul;
- nu mai taiati unghia "rotund", smulgand colturile: colturile trebuie sa fie in afara degetului;
- pana la cresterea corecta a unghiei (3-6 luni) trebuie sa purtati 100% sandale deschise anterior (nici o secunda nu veti purta incaltaminte inchisa).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
http://www.chirurgiapiciorului.ro

Echipa medicala MedLife - Chirurgia antepiciorului, Ortopedie Traumatologie

Uscatu Marius Mihail,Medic Specialist Ortopedie-Traumatologie
Medic Specialist...

Articole similare

Osteoporoza este o boala a scheletului ce duce la fragilitate osoasa / Photo: Captura YouTube Numita si "boala tacuta", osteoporoza afecteaza un numar de 75 de milioane de oameni in Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia. Numai in Romania, 1,3 milioane de femei sufera din cauza osteoporozei, afectand una din trei femei cu varsta de...
In mod normal, un adult are nevie de 0.8 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala pe zi, ceea ce reprezinta 56 de grame de proteine pentru barbati si 46 pentru femei. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor consuma mult mai multe proteine decat necesarul zilnic. De fapt, barbatii cu varsta de peste 20 ani consuma, in...
Pentru a preveni aparitia cariilor este important sa fii atent la ce mananci si cat de des mananci. Bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile din alimentele pe care le mananci in acizi si acestia ataca smaltul dintilor, incepand procesul de descompunere. Cele mai bune alegeri alimentare pentru sanatatea gurii includ branzeturile,...
Un studiu al Asociatiei Mame pentru Mame arata ca principalele motive pentru care mamele din Romania nu aleg nasterea naturala sunt frica de durere si complicatii si absenta informatiilor corecte cu privire la nasterea naturala. La Brasov s-a lansat prima unitate de nasteri naturale din Romania care este acreditata conform normelor internationale...
Cand o femeie devine gravida si ovulul fecundat se implanteaza in mucoasa uterina este secretat un hormon (human chorionic gonadotropin), numit si hormonul sarcinii. Implantarea are loc de obicei la 6 zile dupa fecundare. Insa pot exista femei la care implantarea sa aibe loc mai tarziu de 6 zile. Atunci cand o femeie devine pentru prima data...