VIDEO Dr. Nicoleta Chirita: Chiar de la primul episod de febra, multi parinti administreaza antibiotic copiilor. Investigatiile facute apoi de medic se supun acestei prime greseli

video dr nicoleta chirita chiar de la primul episod de febra multi parinti administreaza antibiotic copiilor investigatiile f

Schimbarile de temperatura dar si starea organismului dupa o iarna prelungita contribuie la majorarea numarului de afectiuni respiratorii, in special la categoriile cu risc. Copiii sunt primii afectati, iar starea lor este uneori inrautatita de actiunile gresite ale parintilor. Conform doamnei doctor Nicoleta Chirita, "ne confruntam, intr-adevar, cu administrari frecvente de antibiotice inca din prima zi de aparitie a sindromului febril. Chiar la primul episod de febra, documentat sau nu (parintii pot lua sau nu temperatura cu un termomentru - gest destul de putin utilizat in Romania), parintii administreaza un antibiotic. Ulterior se produce consultatia la medicul pediatru sau la medicul de familie, cand copilul deja a inceput un tratament. Si atunci investigatiile care urmeaza se supun acestor prime greseli."

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro In cadrul mini-interviului video realizat in studioul MedLive. ro, doamna doctor Nicoleta Chirita, medic pediatru, a vorbit despre afectiunile respiratorii cu care se confrunta copiii in aceasta perioada a anului, despre masurile de preventie pe care le pot lua parintii pentru a-i proteja pe cei mici si despre ce trebuie sa faca parintii la primele semne de boala. Urmariti integral materialul video: Fragmente din inregistrarea realizata in studioul MedLive.ro:

  • in perioada octombrie - februarie sunt frecvente infectiile respiratorii de cai superioare, in principal: rinite, rinofaringite (guturai), otite medii, otite catarale foarte multe, unele insotite de sindrom febril, foarte multe episoade virale, sinuzite;
  • parintii sunt principalii vizati in a acorda asa numitul prim-ajutor sau prima masura de preventie, la domiciliu;
  • in preventia virozelor de sezon se ia in considerare nivelul de activitate al copilului - sugar, copil mic sau copil institutionalizat in institutii sau scoli. Se recomanda:

...................- mentinerea unor masuri de igiena riguroasa, atat la scoala cat si acasa; ...................- atentie mare la spatiile de joaca, aglomeratii, spatii inchise, deschise; ...................- evitarea introducerii manutelor in gurita, mai ales la copii mici - sunt diverse virusuri care au foarte mare tropism digestiv si care, din pacate, se manifesta la inceput prin infectii respiratorii; ...................- spalatul pe maini; ...................- vaccinarea copiilor la timp; ...................- un program normal de viata, odihna si alimentatie; ...................- in perioada de iarna prelungita si primavara, este recomandata suplimentarea consumului de fructe si legume.

  • la indicatia medicului se pot administra diverse imunostimulatoare pe perioade scurte de timp, in functie de evolutia somatica a copilului;
  • la primele semne de boala (rinoree, febra, varsaturi) parintii se vor adresa medicului curant;
  • la primele semne de boala, daca ne referim la un nou nascut care este alaptat sau are o alimentatie artificiala, relatia mama-copil sau apartinator-copil, trebuie sa fie destul de stransa, sa alaptam copilul in continuare sau sa ii oferim mese dese si regulate, sa luam temperatura copilului. Copii mai mari trebuie hidratati corespunzator si feriti de aglomeratii.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării