VIDEO Dr. Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterolog: "Una din cauzele aparitiei bruste a constipatiei poate fi cancerul de colon"

De vorbă cu medicii
14 Iulie 2011
Autor: Echipa medicală MedLife
video dr sandica bucurica medic specialist gastroenterolog una din cauzele aparitiei bruste a constipatiei poate fi cancerul

Constipatia nu este un subiect cu care trebuie glumit. Cu o frecventa mai mare la femei, aceasta problema este o consecinta a stilului de viata modern si poate fi semnul unor boli grave. Din pacate, exista o prezentare destul de scazuta la medic pentru constipatie. Daca va confruntati cu aceasta problema, inainte de a va administra laxative sau de a bea ceai verde, este bine sa consultati un medic gastroenterolog si, dupa caz, sa efectuati o colonoscopie. Dr. Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterolog, a explicat intr-un interviu acordat MedLive.ro cand este cazul sa efectuam colonoscopia, cum trebuie sa ne pregatim pentru acest examen medical si cum poate fi prevenita constipatia.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Multa lume crede ca sufera de constipatie, insa, de multe ori, se inseala. Constipatia inseamna eliminarea cu dificultate a scaunului, fie cu consistenta crescuta, fie cu un efort mare sau cu eliminare rara. Constipatia inseamna eliminarea a mai putin de doua scaune pe saptamana sau eliminarea cu dificultate a mai mult de 25% din scaun. Pentru a putea spune ca cineva sufera de constipatie, este bine sa fie consultat un medic.

Cele mai importante declaratii ale dr. Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterolog:

Sunt situatii in care constipatia poate reprezenta un semn de boala grava, in conditiile in care s-a instalat relativ brusc, la anumite varste, este insotita de anumite simptome care pot fi alarmante. O constipatie instalata in copilarie, poate fi semnul boalii Hirschprung, al cancerului de colon, al sindromului de intestin iritabil sau al unor boli neurologice. In cazul constipatiei aparute progresiv, la persoane care au fost sanatoase pana in acel moment, poate fi semnul unei deficiente alimentare, unui regim dietetic nepotrivit, anumitor deprinderi mai putin sanatoase.

Care sunt cauzele constipatiei?

Tranzitul intestinal tine, in general, de factori psiho-sociali si alimentari. De regula reprezinta un act de intimitate. Tinand cont de modul in care traim acum si de gradul de civilizatie pe care l-am atins, constipatia este o boala moderna, fiind o consecinta a dietei si a stilului de viata actuala. Faptul ca am ajuns sa consumam foarte multe alimente rafinate, nu consumam fibre, vegetale in cantitate suficienta, nu mai respectam orarul de mese, sarim peste masa de dimineata sau mancam o singura data pe zi, seara, traim intr-un ritm alert, pentru ca nu avem intimitatea necesara amanam eliminarea scaunului, toti acesti factori favorizeaza aparitia constipatiei.

Cand trebuie efectuata colonoscopia?

Colonoscopia este investigarea directa a mucoasei colonului. Noi, ca medici, cautam, in primul rand, o cauza organica, o leziune. Colonoscopia trebuie efectuata cand apar anumite semnale de alarma:

  • asocierea cu sange in scaun;
  • scaderea ponderala;
  • anemia;
  • exista dureri mari colicative la nivelul abdomenului;
  • exista o intarziere a aparitiei scaunului pe o perioada mai lunga de 4-5 zile.

Colonoscopia nu este singura metoda de investigare a colonului sau a unui pacient cu constipatie, dar este o metoda foarte importanta de a exclude o boala grava cum este cancerul si pentru a exclude leziunile.

Cum trebuie sa ne pregatim pentru colonoscopie?

Colonoscopia necesita o pregatire in prealabil: trebuie tinuta o dieta, trebuie luate anumite substante, care ajuta la eliminarea resturilor din colon si la curatarea lui, astfel incat, in momentul in care se intra cu colonoscopul, sa se vada mucoasa curata. Daca exista o leziune, trebuie sa poata fi identificata.

Colonoscopia nu este o metoda menita sa fie dureroasa, insa in timpul acestui examen medical se insufla aer si, in functie de particularitatile anatomice ale colonului pacientului respectiv, pot exista bucle suplimentare care sunt dureroase. Din acest motiv poate fi disconfortanta, mai ales prin aparitia senzatiei de balonare.

Cum poate fi prevenita constipatia?

Constipatia ar putea fi prevenita prin inducerea unor obiceiuri sanatoase inca din copilarie, printr-un aport suficient de lichide, de legume si fructe (2 fructe si 3 legume pe zi), prin respectarea orarului de mese si prin sport.

Este bine ca pacientii sa nu isi administreze singuri laxative, dupa ureche, pentru ca exista mai multe tipuri de laxative, iar unele dintre ele sunt iritative.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării