MEDICINA GENERALA

10 August 2011

VIDEO Dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala si laparoscopica: “Infectia plagii operatorii reprezinta una din cauzele frecvente de aparitie a herniei incizionale"

scris de

Radu Victor

Dr. Victor Radu / Foto: MedLive.ro

Eventratia, sau hernia incizionala, este o complicatie a unei operatii anterioare ce apare cu o frecventa de 12 cazuri din 100. Reprezinta dezvoltarea unei hernii la nivelul cicatricii postoperatorii.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Factorii favorizanti implicati in etiologia eventratiei sunt: obezitatea, subnutritia, bolile metabolice, bronsita tabacica (tusea), constipatia, supuratia plagii operatorii, deficiente de tehnica a suturii peretelui abdominal etc, a explicat dr. Victor Radu pentru MedLive.ro.

Cu ocazia interviului video realizat in studioul MedLive.ro, dr. Victor Radu, medic primar chirurgie generala in Life Memorial Hospital, a explicat care sunt cauzele aparitiei eventratiei si herniei ombilicale, modalitatile de diagnostic si posibilitatile de tratament ale acestor afectiuni.

Urmareste mai jos interviul video:

Vezi in cele ce urmeaza transcrierea unor selectii din interviu:

Herniile peretelui abdominal anterior

  • hernii ombilicale
  • hernii supraombilicale (hernii epigastrice)
  • hernia inghinala
  • hernia femurala
  • hernia incizionala (eventratia) - hernie secundara unor gesturi chirurgicale

Cum se manifesta eventratia?

De cele mai multe ori pacientul se prezinta la medicul specialist acuzand aparitia unei umflaturi la nivelul cicatricii postoperatorii. Aceasta este manifestarea cea mai frecventa a eventratiei. Poate fi insotita de durere de grade variabile.

Pacientul mai riguros poate sesiza semnele eventratiei inaintea aparitiei umflaturii specifice

De cele mai multe ori pacientul observa aparitia unei umflaturi la nivelul cicatricii abdominale si se prezinta la medic. Exista si pacienti un pic mai rigurosi cu ei insisi; la discomfort abdominal, durere abdominala aparute inaintea acestei umflaturi, se prezinta la un control de specialitate, ocazie cu care uneori se pune diagnosticul de eventratie.

In tarile cu protocoale mai riguroase, eventratia poate fi diagnosticata in faze infraclinice prin ecografia de perete abdominal; atentie, nu ecografia abdominala - aceasta din urma pune in evidenta organele intra-abdominale, nu peretele abdominal.

Uneori, pacientul se prezinta tarziu, cu ocazia aparitiei unei complicatii.

Ca la orice hernie, complicatiile eventratiei sunt date de incarcerarea continutului sacului herniar (eventratia incarcerata). In situatia in care se gaseste intestin in sacul de hernie, complicatia poate merge mai departe pana la strangularea - deci suferinta - ansei intestinale herniate, complicatie grava care, netratatata la timp si corect, are chiar risc de deces.

Optiuni de tratament: operatie deschisa sau laparoscopie

1. Operatia deschisa se poate realiza cu sau fara protezarea peretelui abdominal cu plasa. Riscul de recidiva in cazul operatiei deschise fara protezare este de 45-50% si ca atare a fost abandonat.

Procedeele deschise cu protezare a peretelui abdominal cu plasa difera in functie de modul de fixare a plasei: inapoia startului muscular, in planul muscular sau deasupra planului muscular. Exista avantaje si dezavantaje in fiecare caz. Cea mai acceptata este protezarea peretelui abdominal retromuscular.

2. Rezolvarea laparoscopica presupune patrunderea in cavitatea abdominala prin incizii mici; introducerea plasei in cavitatea abdominala si fixarea ei pe fata interna a peretelui abdominal. Maniera de rezolvare laparoscopica prezinta rezultate functionale, estetice si prognostice foarte bune: pe de o parte datorita manierei foarte corecte de protezare a peretelui abdominal din punct de vedere fizic al actiunii presiunilor pe peretele abdominal, pe de alta parte nu se “agreseaza” peretele abdominal cu inca o incizie care poate duce, pe langa riscul de recidiva, la disconfort, durere, recuperare intarziata

Pana nu demult contraindicatiile abordarii laparoscopice a eventratiei au fost multiple. Actual, acestea se restrang la contraindicatiile generale ale operatiilor laparoscopice: contraindicatii cardiovasculare si anestezice.

Din punct de vedere chirurgical ne putem astepta sa gasim foarte multe aderente (o modalitate de cicatrizare naturala a organismului, secundara operatiei anterioare). Pana nu demult, foarte multi pacienti cu operatii abdominale in antecedente aveau o contraindicatie relativa de abord laparoscopic din cauza aderentelor. Trebuie insa sa acordam fiecarui pacient sansa unei operatii minim invazive, unei operatii din care pacientul sa aiba foarte mult de castigat din punct de vedere al recuperarii functionale si estetice. Cu riscul de a intalni un proces aderential serios in interiorul cavitatii abdominale, as acorda sansa unei interventii laparoscopice fiecarui pacient. In situatia in care, intraoperator, se constata ca nu poti depasi barierele date de aderente, se poate trece la operatia deschisa. Desigur, pacientul va fi informat asupra acestei posibilitati.

Autor: I. C.Echipa MedLife de Chirurgie Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.